10 dingen om direct te doen in Linux Mint 22.1 Xfce

Terug naar de thuispagina


Proficiat, u hebt een kersvers geïnstalleerde Linux Mint 22.1 Xia, met de werkomgeving Xfce! Wat doet u nu het beste eerst?

Hieronder vindt u een lijstje dat u punt voor punt kan afwerken.
Ik heb de ingrepen in drie soorten verdeeld:
- 10 beslist noodzakelijke (deel 1);
- niet noodzakelijk maar wel aangeraden (deel 2);
- misschien handig (deel 3).

Als u alle punten uitvoert, dus ook de minder belangrijke, dan kost u dat ongeveer twee uur. Maar dan hebt u ook wat: een netjes afgewerkte Linux Mint Xfce die vele jaren mee kan. Bijna onderhoudsvrij!

Bovendien is het een snelcursus / spoedcursus in het gebruik van uw nieuwe Linux Mint Xfce.

Let op: deze pagina is alleen bedoeld voor Linux Mint 22.1 met de werkomgeving Xfce. Een vergelijkbaar direct-doen-lijstje voor Linux Mint met de werkomgeving Cinnamon vindt u hier en voor MATE hier.

Let op: deze tips zijn geschreven voor de nieuwste Linux Mint 22.1 Xfce. De tips voor de oudere Linux Mint 21.3 Xfce vindt u hier.

Inhoud van deze pagina:

TIP: hier kunt u een controlelijstje binnenhalen, dat u kunt afdrukken op papier. Vervolgens kunt u daarop afvinken wat hieronder staat, zodat u precies kunt bijhouden wat u gedaan hebt. Gemak dient de mens...

Weet u niet welke versie van Linux Mint u heeft? U kunt dat als volgt even nakijken:

Open een terminalvenster:
Menuknop - Systeem - Xfce terminal

inxi -S

(merk op dat de S een hoofdletter is!)

Druk op Enter.



Deel 1

TIEN BESLIST NOODZAKELIJKE INGREPEN


Doe deze dingen allemaal:

Installeer alle beschikbare actualiseringen en maak een momentopname met Timeshift

1.1. a. Eerst de boel bijwerken, daarna de rest pas...

Menuknop - Systeem - Bijwerkbeheer

Controleer op beschikbare actualiseringen en installeer ze allemaal.

b. Start nu Timeshift, want die is handig om uw systeem weer snel op orde te krijgen als er iets misgaat:
Menuknop - Systeem - Timeshift

c. Stel bij Instellingen - Rooster, Timeshift zo in dat die een maandelijkse momentopname maakt. Stel het maximumaantal opgeslagen momentopnamen in op twee. Niet meer! Want meer is geheel overbodig en kan onder bepaalde omstandigheden krankzinnig veel schijfruimte kosten.

Niemand heeft ooit meer dan twee momentopnamen nodig om zijn systeem te herstellen.  Ook al is de momentopname die u terugzet meer dan een maand oud: start na het terugzetten gewoon Bijwerkbeheer en uw systeem is binnen de kortste keren weer geheel bijgewerkt.

Als opslaglocatie kiest u liefst een aparte partitie op uw harde schijf, met een minimale grootte van 20 GB. Zodoende kan Timeshift nooit schijfruimte gaan opeten die uw systeem nodig heeft voor zichzelf.

Meer informatie over Timeshift vindt u hier (punt 9).

d. Herstart daarna uw computer (meestal niet nodig na het bijwerken van uw systeem, maar doe het dit keer voor alle zekerheid wel).

Verbeter de instellingen van Bijwerkbeheer

1.2. Bijwerkbeheer is één van de belangrijkste instrumenten die u in Linux Mint heeft. Hoe u de instellingen van Bijwerkbeheer kunt veranderen en verbeteren leest u hier. (*Klik*).

Stuurprogramma's (drivers) en volledige ondersteuning voor multimedia

1.3. Hiervoor heeft u internetverbinding nodig! Ga als volgt te werk:

Installeer ontbrekende stuurprogramma's (drivers)

1.3.1. Stuurprogramma's installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linux-systeemkern zitten. Een uitzondering daarop vormen onder andere sommige printerstuurprogramma's en de fabrieksstuurprogramma's voor videokaarten van Nvidia (maar ook andere apparaten kunnen zo'n uitzondering zijn).

a. Voor het installeren van uw printer of scanner vindt u enkele handleidingen op deze webstek (zie de betreffende webkoppelingen op de thuispagina).

b. Voor optimale prestaties van uw Nvidia-videokaart en uw Broadcom draadloze chipset wilt u beslist het gesloten-bron-fabrieksstuurprogramma installeren (het niet-vrije stuurprogramma). Dat gaat als volgt:

Menuknop - Systeem - Stuurprogrammabeheer

Let op: soms krijgt u meerdere versies aangeboden van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma. De aanbevolen versie werkt het beste op de meeste apparatuurcombinaties.

Kies alleen uit de versies die u worden aangeboden, want alleen die ondersteunen uw apparaat! U probeert dus eerst de versie met de hoogste voorkeur; alleen als die problemen geeft, probeert u nummer twee, enzovoorts.

Mint haalt dan het benodigde stuurprogramma automatisch via het internet binnen, vanuit de pakketbronnen van Mint, en installeert het. Naderhand moet u de computer wel even volledig herstarten.

Hebt u een splinternieuwe videokaart van Nvidia? Dan zou het kunnen zijn, dat die te nieuw is voor de versie van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma in de pakketbronnen van Mint. In dat geval krijgt u überhaupt geen fabrieksstuurprogramma aangeboden door Stuurprogrammabeheer.

Als dit zo is, dan kunt u voor een Nvidia-kaart eens hier kijken voor een oplossing.


Voor een AMD/ATI-videokaart moet u bij het standaard-openbronstuurprogramma blijven. Als u een GPU van AMD of ATI heeft, dan zal het besturingssysteem automatisch óf het radeon-stuurprogramma óf het amdgpu-stuurprogramma voor u kiezen. Beide open-bron-stuurprogramma's zijn standaard al geïnstalleerd.

Installeer volledige ondersteuning voor multimedia

1.3.2. U hebt waarschijnlijk al de volledige multimedia-ondersteuning geïnstalleerd tijdens de installatie van Linux Mint, door het aanvinken van de optie Multimediacodecs installeren. Maar als u dat niet hebt gedaan, dan kunt u dat nu alsnog doen:

Menuknop - Geluid & Video - Multimediacodecs installeren

Let op: dit menu-onderdeel is alleen dan aanwezig, wanneer u de volledige multimedia-ondersteuning (mint-meta-codecs) nog niet hebt geïnstalleerd. Na het installeren ervan, verdwijnt dit menu-onderdeel.

Optimaliseer uw Solid State Drive (SSD)

1.4. Hebt u een Solid State Drive (SSD) in plaats van een gewone harde schijf? Optimaliseer hem dan voor Linux Mint.

Verbeter het geheugengebruik (belangrijk)

1.5. Bij normaal gebruik van de computer wilt u beslist het geheugengebruik van Mint verbeteren. Dat kan namelijk een behoorlijk verschil uitmaken voor de snelheid van uw systeem.

Stel alles goed in op Nederlands

1.6. Wanneer u Mint hebt geïnstalleerd zonder internetverbinding tijdens het installeren, dan hebt u nog niet alle Nederlandse taalpakketten.

Om Mint 100 % Nederlands te maken, doet u dit:

Zorg voor internetverbinding.

Menuknop - Instellingen - Talen

Klik bij het onderdeel Taalondersteuning op de knop Talen installeren/verwijderen... en kijk of Nederlands op "Volledig geïnstalleerd" staat.
Zo niet, klik dan eerst op: Dutch; Flemish, Netherlands UTF-8 en daarna op de knop Taalpakketten installeren.

Let op: verwijder niets! Standaard zitten er in uw systeem allerlei extra Nederlandse en Engelse taalvarianten, die u helemaal niet nodig hebt in een gewoon Nederlands systeem. Maar als u daar ook maar iets van weghaalt, dan beschadigt u (vreemd genoeg) de Nederlandse vertaling....

Als u per ongeluk al wat taalvarianten hebt weggehaald, dan kunt u de schade als volgt herstellen: verwijder alle resterende Engelse taalvarianten, en voeg daarna English, United States weer toe. U zult merken dat dan alle Engelse taalvarianten (het zijn er heel wat) gelijk meekomen.

Klik daarna op Dutch en dan op de knop Apply System-Wide.

Herstart uw computer, en uw Nederlandse systeem zou weer 100 % Nederlands moeten zijn.

De spellingcontrole in Firefox staat mogelijk nog niet op Nederlands. Die alsnog op Nederlands zetten is makkelijk: open Programmabeheer (Menuknop - Systeem - Programmabeheer) en installeer hunspell-nl.

Open (of herstart) daarna Firefox en tik vervolgens een tekst in op een website, bijvoorbeeld een bericht voor het Nederlandstalige Mintforum.

Rechtsklik met de muis op een willekeurig rood onderstreept Nederlands woord in uw bericht. Kies dan Talen - Nederlands.

Kijk eens naar de oplossingen voor sommige bekende fouten (bugs)

1.7. Als u een probleem hebt: voorkom dat u veel tijd verliest aan een reeds bekende fout van Mint en sla dit niet over! Er is een grote kans, dat u uw voordeel kunt doen met één of meer van de daar beschreven oplossingen.

Ook van belang: de uitgiftenotities van Linux Mint 22.

Zet de firewall aan

1.8. Standaard staat de ingebouwde firewall uit, maar in de meeste gevallen is het nuttig om de firewall in te schakelen. Het is dus verstandig om het voor alle zekerheid sowieso te doen. De firewall kunt u inschakelen met een eenvoudige terminalopdracht:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo ufw enable

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Uncomplicated Firewall (ufw) is voorzien van verstandige en praktische standaardinstellingen, die voor verreweg de meeste thuisgebruikers prima voldoen. U hoeft er dus verder niets aan te doen, tenzij u bijzondere wensen heeft. Een nadere uitleg vindt u hier.

De status van de firewall kunt u desgewenst nakijken met de volgende terminalopdracht:

sudo ufw status verbose

Druk op Enter.

Vermijd 10 fatale vergissingen

1.9. Er zijn 10 vergissingen die u beslist wilt vermijden, als de goede werking van uw systeem u lief is.

Installeer wat onmisbaar gereedschap en een extra mediaspeler

1.10. Bestandbeheerder (verkenner) Thunar bevat een fout, waardoor het onder bepaalde omstandigheden moeilijk of zelfs bijna onmogelijk is om bestanden te verplaatsen. Als u dat probleem tegenkomt, dan kunt u daarvoor beter een simpel losstaand verkennertje gebruiken, dat zich niet met het systeem verweeft. Zo'n eenvoudig verkennertje is Double Commander. Bijkomend voordeel: het heeft twee panelen.

Voor optimale beheersing van de geluidinstellingen is pavucontrol een handig hulpmiddel.

rar en 7zip-rar zijn nuttig voor het in- en uitpakken van bepaalde archiefsoorten.

Synaptic Pakketbeheer geeft u volledige beheersing en veel informatie over de programmatuur in de pakketbronnen. Die wilt u dus zeker erbij hebben.

En tot slot adviseer ik om VLC te installeren als extra mediaspeler.

Om deze allemaal tegelijk te installeren gaat u als volgt te werk:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Tik in (kopieer en plak, dit is één regel):

sudo apt-get install doublecmd-gtk pavucontrol rar 7zip-rar synaptic vlc

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.


Deel 2

ACHTTIEN AANGERADEN INGREPEN (NIET NODIG, WEL HANDIG)


Doe deze dingen als u er de tijd voor heeft:

Maak letterweergave en muispijl groter

2.1. Soms is de letterweergave op een beeldscherm met een hoge resolutie, veel te klein. Dat geldt soms ook voor de muispijl. Bijzonder ergerlijk. Zo verbetert u dat:

a. Menu - Instellingen - Uiterlijk

Tabblad Lettertypen: DPI - Aangepaste DPI-instelling: zet die op (bijvoorbeeld) 140.

b. Klik op een leeg stuk van uw bureaublad en tik op F5, om de bureaubladsnelkoppelingen te verversen (het is mogelijk dat u zich daarvoor even moet afmelden en weer aanmelden). Sluit daarna Lettertypeselectie.

c. Helaas doen de vensterknoppen niet mee met de vergroting. Daardoor kunnen de vensterknoppen van het standaardthema, Mint-Y, soms te klein worden. Kies dus een thema met grotere vensterknoppen, zoals Mint-X of zelfs Default-hdpi:

Menuknop - Instellingen - Vensterbeheerder (niet Vensterbeheerder bijstellen!)
Tabblad Stijl: kies Mint-X of zelfs Default-hdpi.

d. Daarna nog even de muispijl: Menuknop - Instellingen - Muis en aanraakveld

Tabblad Thema: zet de Aanwijzergrootte op (bijvoorbeeld) 32.

Sluit Muis en aanraakveld.

e. De tekst in het menu van opstartlader Grub kunt u flink vergroten door daarvoor simpelweg een speciaal vergrotingspakketje te installeren. Dat gaat als volgt:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install grub2-theme-mint-2k

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

f. Herstart uw computer.

Maak de letters dikker en beter leesbaar

2.1.1. Mint gebruikt lettertypes van Ubuntu. Ubuntu heeft het in zijn hoofd gehaald om zijn lettertypes dunner te maken (waarom?). Deze ongelukkige vormgevingsbeslissing bederft nu ook de ogen van Mintgebruikers. Gelukkig kunt u de vroegere betere situatie als volgt weer terugkrijgen:

Let op: Het toepassen van deze ingreep zal tijdelijk over de hele linie onleesbare letters veroorzaken, maar een eenvoudige herstart repareert dat weer.

a. Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install fonts-ubuntu-classic

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Schrik niet van de onleesbare letters die nu overal opduiken, want dat is slechts een tijdelijk neveneffect. Herstart gewoon uw computer om dat te repareren. Geniet van de verbeterde leesbaarheid na de herstart!

Verbeter uw bureaublad

2.2. Er staat geen pictogram voor de prullenbak op uw bureaublad. Dat is natuurlijk lastig.

Als volgt maakt u dat in orde:

Rechtsklik muis op bureaublad - Bureaubladinstellingen... - tabblad Pictogrammen: zet bij Standaardpictogrammen een vinkje bij Prullenbak.

Klik op Sluiten.

Stel Firefox goed in

2.3. Handige tips om Firefox beter te laten functioneren vindt u hier.

Verbeter de instellingen van Libre Office

2.4. Libre Office Tekstverwerker heeft een aantal vervelende standaardinstellingen. Die kunt u gelukkig als volgt wijzigen: klik hier voor een handleiding.

Importeer uw Favorieten (Bladwijzers) in Firefox

2.5. Als u in Windows een flink aantal Favorieten hebt verzameld in Internet Explorer (of Bladwijzers in Firefox), dan is het handig als u die overzet naar Firefox in Linux. Dit is gelukkig heel eenvoudig.

a. Voor zover van toepassing: installeer Firefox in Windows, en laat hem de Favorieten importeren in zijn Bladwijzers (dat stelt Firefox automatisch aan u voor, bij het installeren).

b. Open Firefox (nog steeds in Windows).

Werkbalk Firefox:

Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Reservekopie maken...

Zet de reservekopie (genaamd Bladwijzers datum_van_vandaag.json) op een USB-geheugenstaaf.

Dit bestand kunt u straks in Linux weer importeren in Firefox. Kies dan voor Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Herstellen - Bestand kiezen...

Verwijder de optie 'sessie opslaan' uit het afmeldscherm

2.6. In het afmeldscherm ziet u een aanvinkvakje staan voor "sessie opslaan". Daarmee kunt u regelen dat niet-afgesloten toepassingen automatisch worden opgestart bij elke volgende aanmelding.

Gewoonlijk is het alleen maar lastig om dat ingeschakeld te hebben, want de toepassingvensters vliegen je soms om de oren. Ik raad dus ook beslist niet aan om dat aan te vinken. Sterker nog, ik raad aan om deze optie geheel te verwijderen uit het afmeldscherm.

Hebt u het al aangevinkt gehad, en hebt u nu last van automatisch opstartende toepassingen? Doe dan allereerst dit:

a. Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart
Tabblad Algemeen:
Haal het vinkje weg bij: Sessie automatisch opslaan bij afmelden

b. Verwijder oude opgeslagen sessies als volgt:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

rm -r -v ~/.cache/sessions/*

Druk op Enter.

Let op: gebruikersinstelling, dus herhalen in elk gebruikersaccount.

c. Het is het beste om deze optie geheel te verwijderen uit het afmeldscherm. Zo voorkomt u dat u of een andere gebruiker, hem per ongeluk aanvinkt. Blijvend verwijderen voor alle gebruikers gaat als volgt.

Maak een nieuwe map aan:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

U gaat nu een map maken. Tik in (kopieer en plak):

sudo mkdir -v /etc/xdg/xfce4/kiosk

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

d. Nu maakt u een bestand in de nieuwe map aan. Daarvoor kopieert en plakt u de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo touch /etc/xdg/xfce4/kiosk/kioskrc

Druk op Enter.

e. Vervolgens kopieert en plakt u de volgende opdrachtregel in de terminal, om het nieuwe bestand te bewerken:

xed admin:///etc/xdg/xfce4/kiosk/kioskrc

Druk op Enter.

f. In dat lege tekstbestand kopieert en plakt u het volgende blauwe tekstblokje:

[xfce4-session]
SaveSession=NONE


Sla het tekstbestand op.

g. Herstart uw computer. Wanneer u zich dan weer afmeldt, zou de optie "sessie bewaren" moeten zijn verdwenen.

Tem uw muis en aanraakveld (touchpad)

2.7. De standaardinstellingen van de muis en het aanraakveld zijn niet optimaal. Als volgt verbetert u ze:

Menuknop - Instellingen - Muis en aanraakveld

Muispijlsnelheid: zet de Versnelling op 4 (ongeveer; als 't maar een stuk sneller is)

Verder is het handig om het aanraakveld (touchpad) van uw laptop uit te schakelen tijdens het tikken. Vooral op kleinere laptops is dat erg prettig. Dat is als volgt in te stellen:

a. Maak allereerst een eventuele huidige uitschakeling van het aanraakveld ongedaan. Want het gereedschapje van Xfce dat dit mogelijk maakt, schakelt ook muispijlbewegingen uit. En dat is natuurlijk lastig en vervelend. Ongedaan maken gaat zo:

Menuknop - Instellingen - Muis en aanraakveld - tabblad Aanraakveld

Onderdeel Algemeen: zorg dat er geen vinkje staat bij:
Schakel aanraakveld uit tijdens het tikken

Klik op Sluiten.

b. Nu gaat u de uitschakeling bewerkstelligen die alleen geldt voor klikken en bladeren (zodat de muispijl wel vrijelijk kan blijven bewegen):

Maak een aangepaste opstarttoepassing:

Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart

Tabblad Automatisch startende toepassingen: klik op Toevoegen

Vul de velden als volgt in (gebruik kopiëren en plakken, dat is het makkelijkste):

Naam:
Syndaemon

Beschrijving:
Aanraakveld uitschakelen tijdens tikken, voor een redelijke tijd en slechts voor klikken en bladeren

Opdracht:
syndaemon -i 1.0 -K -R -t

Klik op OK en op Sluiten.

c. Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).

d. Controleer of het goed werkt, met behulp van de volgende terminalopdracht (kopieer en plak onderstaande regel in een terminalvenster en druk op Enter):

ps aux|grep syndaemon

De verschillen met de gewone aanpak zitten hem in het mogelijk laten blijven van muispijlbewegingen (de optie -t).

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhalen bij elk gebruikersaccount.

Maak een reservekopie van uw werkbalkinstellingen

2.8. De werkbalk van Xfce is enorm instelbaar en veranderbaar. Soms wat al te gemakkelijk.... Het is daarom aan te raden om een reservekopie te maken van de instellingen van de werkbalk, zodat u altijd makkelijk de oude staat kunt herstellen. Dat gaat zo:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install xfce4-panel-profiles

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Het zojuist geïnstalleerde gereedschapje kunt u als volgt gebruiken:

Menuknop - Instellingen - Werkbalkprofielen
Klik onderaan in het programmavenster op de tweede knop van links ("Instellingen opslaan"), om een reservekopie te maken van de huidige instellingen van uw werkbalk.

Let op: u hebt nu alleen een reservekopie gemaakt van de instellingen van de werkbalk in uw eigen gebruikersaccount, dus herhaal dit in elk ander gebruikersaccount.

Schakel de meerdere werkbladen uit

2.9. Standaard zijn er meerdere werkbladen actief, waarnaar u desgewenst kunt overschakelen. Handig voor sommige mensen. Maar lastig voor anderen, die "ineens" hun openstaande programma's zien "verdwijnen".

Want het kan ineens gebeuren: een werkbladwissel roept u namelijk bijvoorbeeld ook op door een (onopzettelijke?) sneltoetscombinatie.

Als u geen behoefte hebt aan meerdere werkbladen, dan is de beste aanpak deze:

Menuknop - Instellingen - Werkbladen
Aantal werkbladen: zet dat op 1
Klik op Sluiten.

Installeer een extra webverkenner

2.10. Het is handig, om een tweede webverkenner te installeren. Firefox is prima, maar af en toe (vooral als u teveel extensies oftewel add-ons in Firefox hebt geïnstalleerd), doet hij het niet helemaal goed.

Een uitstekend alternatief voor Firefox, is webverkenner Google Chrome. Die zit helaas niet in de eigen pakketbronnen van Mint, maar u kunt op de downloadpagina van Chrome een installatiepakket binnenhalen voor 64-bits-Chrome.

Als het goed is, herkent die webpagina automatisch dat u Mint draait: hij biedt u dan een voorgeselecteerd 64-bits-installatiepakket aan voor Debian/Ubuntu, want dat hebt u nodig in Mint.

Dubbelklik het installatiepakket, dat de extensie .deb heeft, alsof het een .exe-installatiebestand van Windows is. Het installeert zich dan vanzelf.

Bovendien voegt het automatisch de eigen pakketbron van Chrome toe aan uw pakketbronnenlijst, zodat u automatisch reparaties voor Chrome krijgt aangeboden wanneer die beschikbaar zijn.

Tips voor Chrome vindt u hier.

Installeer Redshift (blauw-licht-filter) en stel het goed in

2.11. U kunt een handig blauw-licht-filter genaamd Redshift installeren en instellen, om het licht van uw beeldscherm 's avonds wat aangenamer voor de ogen te maken. Want 's avonds is rood licht prettiger dan blauw licht. U bereikt dit als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install redshift-gtk

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

De automatische locatiedienst van Redshift doet het waarschijnlijk niet. Stel daarom handmatig een locatie in, en wel als volgt:

c. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster, om een nieuw leeg tekstbestand aan te maken (en om het meteen te openen voor bewerking):

xed ~/.config/redshift.conf

Druk op Enter.

d. Nu moet u wat tekst in dat bestand invoeren. Een voorbeeld voor de stad Rotterdam maakt het makkelijk:

Kopieer en plak het volgende blauwe tekstblok in dat nieuw aangemaakte tekstbestand:

[redshift]
location-provider=manual

[manual]
lat=51.55
lon=4.28


Pas de cijfers voor breedtegraad (lat) en lengtegraad (lon) aan die van uw locatie aan. Meer precisie dan twee cijfers na de punt is niet nodig. Sla het gewijzigde tekstbestand daarna op.

e. Zorg ervoor dat Redshift is afgesloten. Start het daarna. Redshift zou nu goed moeten werken.

Schakel de snelle gebruikerswissel uit

2.12. In het menu kunt u onder andere kiezen voor "Gebruiker wisselen" (gele knop). Deze optie werkt soms slecht. Bovendien gaat dit sowieso ten koste van de beschikbare systeemkracht: de eerste gebruikerssessie blijft immers in het geheugen....

U kunt deze optie daarom beter niet gebruiken. Kies liever voor "Afmelden". Daarmee meldt u gebruiker A volledig af, voordat u zich aanmeldt als gebruiker B.

U kunt de gebruikerswisselknop als volgt laten verdwijnen uit het menu en uit de afmelddialoog:

a. Rechtsklik muis op Menuknop in bureaubladwerkbalk - Eigenschappen
Tabblad Opdrachten - haal het vinkje weg bij: Gebruiker wisselen

b. Open vervolgens een terminalvenster en kopieer en plak daarna de volgende toverspreuk in de terminal, om tikfouten te voorkomen (het is één lange regel):

xfconf-query -c xfce4-session -np '/shutdown/ShowSwitchUser' -t 'bool' -s 'false'

Druk op Enter.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhaal dit in elk gebruikersaccount.

Schakel de toetscombinatie CTRL+ALT+BACKSPACE in

2.13. Mint loopt zowat nooit vast. Maar als het dan toch eens gebeurt, is het handig om een "halve herstart" te doen (alleen de grafische omgeving). Dat is meestal genoeg om de vastloper te verhelpen.

Daarvoor kunt u de toetscombinatie Ctrl+Alt+Backspace gebruiken. Die staat weliswaar standaard ingeschakeld, maar pas nadat u zich hebt aangemeld in uw account. U kunt er ook voor zorgen dat die al eerder kan worden gebruikt.

U doet dat als volgt:

a. Open een terminalvenster en kopieer en plak daarna de volgende toverspreuk in de terminal, om tikfouten te voorkomen (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

xed admin:///etc/default/keyboard

Druk op Enter.

Nu opent zich een tekstbestand. Vervang daarin de regel:

XKBOPTIONS=""

....door de volgende regel (kopieer en plak):

XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp"

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

b. Herstart daarna uw computer (volledige herstart).

c. Na het opnieuw aanmelden kunt u het even uitproberen: Ctrl-Alt-Backspace zou nu de grafische omgeving moeten herstarten en u terugwerpen in het aanmeldscherm.

Let op: wanneer u zich weer aanmeldt na deze "halve herstart", krijgt u mogelijk wat meldingen van foutrapporten. Die kunt u gewoon wegklikken, want die hebben alleen betrekking op het onverwachte herstarten van de grafische omgeving, dat u zojuist geforceerd hebt uitgevoerd.

Verbeter het energiebeheer van uw laptop

2.14. Alleen voor laptops: verbeter het energiebeheer. Onder andere voorkomt u zo problemen, wanneer u per ongeluk uw laptop dichtklapt en opbergt zonder te hebben afgesloten.

a. Menuknop - Instellingen - Energiebeheerder

Tabblad Algemeen:
Wanneer het laptopdeksel wordt dichtgeklapt: zet dit zowel voor accu als voor netstroom op Pauzestand

Tabblad Systeem:
Slaapmodus van systeem: zet dit zowel voor accu als voor netstroom op Pauzestand

Op kritieke acculading: zet dit op "Afsluiten".

Tabblad Scherm: verander hier desgewenst ook iets, als de standaardinstellingen u niet bevallen.

b. Energiebeheerder van Xfce moet soms (niet in alle gevallen is dit nodig) worden ingesteld om de Fn-toetsen van uw laptop, de schermhelderheid te laten bedienen.

Dit kunt u als volgt teweeg brengen:

Menuknop - Instellingen - Instellingenbewerker voor Xfconf. Maak die schermvullend, zodat u hem makkelijk kunt bedienen.

In diens linkerpaneel klikt u op xfce4-power-manager.

In diens rechterpaneel schakelt u de Waarde in voor:
handle-brightness-keys

Let op: dit zijn allemaal gebruikersinstellingen, dus herhaal dit in elk gebruikersaccount.

Verwijder Orca en speech-dispatcher

2.15. Waarschijnlijk bevat uw systeem schermlezer Orca en een pakket genaamd speech-dispatcher, dat ervoor zorgt dat tekst-naar-spraak-uitvoer ook daadwerkelijk spraak wordt die hoorbaar is in uw luidsprekers.

Handig voor blinden en slechtzienden, maar als u geen schermlezer nodig hebt, verwijder deze pakketten dan liever. Reden: het is makkelijk om Orca per ongeluk in te schakelen, en het is een akelige ervaring als uw computer onverwachts met een zware basstem tegen u begint te praten....

Bovendien staat het pakket speech-dispatcher erom bekend dat het in sommige situaties geluidproblemen veroorzaakt. Wat op zichzelf al reden genoeg is om het standaard te verwijderen.

Verwijderen van deze ergernissen gaat als volgt:

a. Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get remove orca speech-dispatcher

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Schakel de vensteroprolfunctie uit

2.16. Het muiswiel heeft een vensteroprolfunctie (hoe verzinnen ze het....). Deze akelige functie die u vaak ongewild activeert, schakelt u als volgt uit. Eerst start u het bewerkingsprogramma:

Menuknop - Instellingen - Instellingenbewerker voor Xfconf

Nu de ingreep zelf:

Klik op xfwm4 - dubbelklik op mousewheel_rollup

Klik nu op TRUE (en verander het daardoor in FALSE) en klik op Opslaan.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus ingreep herhalen bij andere gebruikersaccounts.

Overweeg om Java (openJDK) te verwijderen

2.17. Linux Mint bevat standaard geen Java of openJDK. En dat is maar goed ook, want Java heeft een negatief effect op de veiligheid. Als u het zelf hebt geïnstalleerd: overweeg daarom om het te verwijderen (punt 8).

Maak uw Linux Mint sneller

2.18. U kunt uw Linux Mint waarschijnlijk merkbaar versnellen, door deze veilige snelheids-tips toe te passen.

Overweeg vooral het uitschakelen van de visuele effecten, zoals beschreven in punt 5 op de pagina met de snelheids-tips. De visuele effecten zien er weliswaar leuk uit, maar ze veroorzaken ook flink wat extra systeembelasting, waardoor uw computer trager kan worden. Bovendien kunnen ze in enkele gevallen uw systeem instabieler maken.

Kortom, voor visuele effecten geldt: hoe minder, hoe beter....


Deel 3

ZESTIEN NEUTRALE INGREPEN (NIET NODIG, MISSCHIEN HANDIG)


Doe deze dingen als ze u bevallen:

Verhelp een beeldfout (vensterranden die wegvallen)

3.1. Een bekende fout bij sommige apparatuur is, dat een enkele keer de vensterranden kunnen wegvallen. Onder andere de balk met de knoppen voor sluiten, vergroten en minimaliseren valt dan weg.

U kunt dit telkens als volgt verhelpen:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Tik de volgende toverspreuk in (voorkom fouten: kopieer en plak):

xfwm4 --replace

Druk op Enter.

Daarmee herstart u de vensterbeheerder, en dan is de boel voorlopig weer in orde.

Let op: zet in geen geval sudo voor deze opdrachtregel! Met sudo stuurt u in dit geval de rechten in de war, met allerlei raadselachtige storingen tot gevolg.

Installeer enkele nuttige lettertypes

3.2. Zo af en toe kunt u ook iets van Microsoft gebruiken in uw Linux.... Namelijk een pakketje met oude Microsoft-lettertypes, twee vervangende moderne lettertypes van Google en de moderne Aptos-lettertypes van Microsoft. Deze lettertypes verbeteren de uitwisselbaarheid met Microsoft Office. Hiervoor gaat u als volgt te werk:

Installeer wat oude Microsoft-lettertypes

3.2.1. Het installeren van enkele oude lettertypes van Microsoft doet u zo:

a. Open een terminalvenster (een terminalvenster openen doet u zo).

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één lange regel):

wget http://ftp.de.debian.org/debian/pool/contrib/m/msttcorefonts/ttf-mscorefonts-installer_3.8.1_all.deb -P ~/Downloads

Druk op Enter. Hiermee haalt u het installatiepakket voor de lettertypes binnen van Debian. Want de versie die in de officiële pakketbronnen zit, trekt wat overbodige en zelfs hinderlijke troep mee. Daar hebt u geen last van met het Debianpakket.

c. Voor de eigenlijke installatie kopieert en plakt u nu de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is wederom één regel):

sudo apt-get install --no-install-recommends ~/Downloads/ttf-mscorefonts-installer_3.8.1_all.deb

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. In Linux Mint is dat veranderd: daarin ziet u wel sterretjes. Druk wederom op Enter.

d. Wacht totdat de installatie is voltooid. Kopieer en plak daarna deze opdrachtregel in het terminalvenster, om de zojuist binnengehaalde lettertypes te kopiëren naar een nieuwe map:

sudo cp -v -r /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts /usr/local/share/fonts/msttcorefonts2

Druk op Enter.

e. Verwijder nu het Debian-installatiepakket, wat tevens de binnengehaalde lettertypes doet verdwijnen uit hun oorspronkelijke map (maar geen zorgen, want u hebt hen zojuist gekopieerd!), met deze opdracht:

sudo apt-get purge ttf-mscorefonts-installer

Druk op Enter.

f. Stel nu het systeem op de hoogte van de aanwezigheid van de gekopieerde nieuwe lettertypes, met de volgende opdracht:

sudo dpkg-reconfigure fontconfig

Druk op Enter.

Installeer twee vervangende vrije lettertypes van Google

3.2.2. Installeer nu twee vervangende vrije lettertypes die Google heeft gemaakt. Namelijk Carlito (vervanger voor Microsofts moderne niet-vrije Calibri) en Caladea (vervanger voor Microsofts moderne niet-vrije Cambria).

Deze nuttige lettertypes ter vergroting van de verenigbaarheid met documenten van Microsoft Office, installeert u als volgt:

a. Open een terminalvenster (een terminalvenster openen doet u zo).

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één regel):

sudo apt-get install fonts-crosextra-carlito fonts-crosextra-caladea

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. In Linux Mint is dat veranderd: daarin ziet u wel sterretjes. Druk wederom op Enter.

c. Nu gaat u Libre Office instellen om hen te gebruiken als vervanging voor de Microsoft-lettertypen Calibri en Cambria:

Werkbalk LibreOffice Tekstverwerker (Writer): Extra - Opties... - onderdeel LibreOffice: Lettertypes

Vink aan: Pas de vervangingstabel toe

Tik in bij Lettertype (staat niet in de uitklaplijst, u moet het zelf intikken): Calibri
Vervangen door: Carlito (staat in de uitklaplijst)

Druk op de knop met het vinkje.

Vink aan: Altijd en Alleen op scherm

d. Tik vervolgens in bij Lettertype (staat niet in de uitklaplijst, u moet het zelf intikken): Cambria
Vervangen door: Caladea (staat in de uitklaplijst)

Druk op de knop met het vinkje.

Vink aan: Altijd en Alleen op scherm

Klik op OK.

Installeer de moderne Aptos-lettertypes van Microsoft

3.2.3. Nu gaat u de moderne Aptos-lettertypes van Microsoft installeren:

a. Haal het pakket met de Aptos-lettertypes eerst binnen vanaf de website van Microsoft.

b. Pak de lettertypes daarna uit in de map Downloads, simpelweg door op het binnengehaalde pakket te dubbelklikken en de inhoud ervan uit te pakken.

c. Open een terminalvenster (een terminalvenster openen doet u zo).

d. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één regel), om een nieuwe systeemmap te maken voor de nieuwe lettertypes:

sudo mkdir -p -v /usr/local/share/fonts/truetype/aptos-fonts

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. In Linux Mint is dat veranderd: daarin ziet u wel sterretjes. Druk wederom op Enter.

e. Voer daarna deze terminalopdracht uit, om de Aptos-lettertypes te verplaatsen naar de nieuwe systeemmap:

sudo mv -v ~/Downloads/Apto*.ttf /usr/local/share/fonts/truetype/aptos-fonts

f. Tot slot voert u de volgende terminalopdracht uit, om het systeem op de hoogte te stellen van de aanwezigheid van de nieuwe lettertypes:

sudo fc-cache -fv

Verander de bureaubladachtergrond

3.3. Mint ziet er standaard leuk uit, maar misschien wilt u toch wat anders....

Uw bureaubladachtergrond kunt u op bijna dezelfde manier veranderen als in Windows.

Dus: kies een foto die u als bureaubladachtergrond wil. Dubbelklik het fotobestand.

Nu wordt de foto zichtbaar gemaakt in afbeeldingkijker Ristretto. Vervolgens in de werkbalk daarvan:
Beeld - Instellen als bureaubladachtergrond...

Maar er is één belangrijk verschil met Windows. Mint maakt alleen een snelkoppeling naar de foto die u instelt als bureaubladachtergrond. Als u de foto vervolgens verplaatst of weggooit, dan verdwijnt dus ook uw bureaubladachtergrond, en verandert uw bureaublad in een egaal gekleurd scherm!

Gooi de foto dus niet weg, maar plaats hem blijvend in uw persoonlijke map. Bijvoorbeeld in de submap Afbeeldingen. Stel hem dan pas in als bureaubladachtergrond.

Tip: Op mijn Google Drive heb ik kopieën beschikbaar gesteld van bureaubladachtergronden van oudere Mintversies (alleen die welke ik de mooiste vind, wegens de beschikbare ruimte op mijn Google Drive).

Voeg de buitentemperatuur en het weer toe aan uw werkbalk

3.4. Makkelijk om te hebben: een weergave van de buitentemperatuur en het weer, in de werkbalk van uw bureaublad. Daarvoor gaat u als volgt te werk om het weerbericht toe te voegen aan uw werkbalk.

De handleiding is weliswaar voor Xubuntu, maar kan zonder meer worden gebruikt in Mint Xfce.

Verbeter de klok

3.5. De weergave van de klok in de werkbalk, kunt u als volgt verbeteren:

Rechtsklik muis op klok - Eigenschappen - onderdeel Klok-opties: wis de bestaande coderegel en kopieer en plak deze coderegel in het invulvakje:

%a %e %B %G %k:%M

Klik op Sluiten.

Wilt u nog meer opties voor de weergave van de klok? Kijk dan hier.

Stop maximalisatie bij slepen van venster naar schermrand

3.6. Een irritante functie: als u een toepassingsvenster sleept naar de bovenrand van het scherm, dan maximaliseert het ineens. Hinderlijk en ergerlijk.

Zo schakelt u dat vervelende gedrag uit:
Menuknop - Instellingen - Instellingen- en systeembeheerder - Vensterbeheerder bijstellen - tabblad Toegankelijkheid: haal het vinkje weg bij:
Vensters automatisch tegelen bij beweging naar de schermrand

Installeer wat simpele spelletjes

3.7. Standaard zit er geen enkel spelletje in Linux Mint. Een tikje kaal....

Installeer dus wat aardige lichtgewicht-spelletjes die ook op een oude computer goed draaien: aisleriot (patience), gnome-mines (mijnen vegen), Quadrapassel (een soort Tetris) en gnome-sudoku (uitleg overbodig).

Installeren gaat gewoon via Programmabeheer. Of, wat een stuk sneller is, via een terminaltoverspreuk:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

sudo apt-get install aisleriot gnome-cards-data gnome-mines quadrapassel gnome-sudoku

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Na installatie vindt u ze terug onder: Menu - Spelletjes.

Bij vrij weinig RAM-geheugen: vergroot zswap

3.8. Wanneer uw computer vrij weinig RAM-geheugen heeft (4 GB of minder), dan blijft het geheugengebrek een probleem, dat regelmatig voor een traag systeem kan zorgen. Zelfs met een verlaging van de swapneiging naar 20.

In dat geval bereikt u vaak betere resultaten door het verhogen van het maximum voor zswap. Dat kunt u zo doen.

Waarschuwing: er is ook een RAM-swapfunctie genaamd zRam. Installeer die niet, want die is contraproductief in combinatie met zswap!

Truukje voor snelkoppelingen op het bureaublad

3.9. In Xfce zit een vervelende en nutteloze "bescherming van de gebruiker tegen zichzelf": als u een snelkoppeling voor een programma op het bureaublad wilt starten, dan geeft Xfce daar soms een waarschuwing voor, omdat.... het bestand op een onveilige plek zou staan!

Mateloos mal, natuurlijk. U kunt dus gewoon klikken op "Markeer als uitvoerbaar", zoals aangegeven op onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Netwerkschijf (NAS) gebruiken met behulp van Gigolo

3.10. Uw netwerkschijf (NAS) kunt u o.a. benaderen met behulp van Gigolo.

Zet uw e-mail over van Outlook (Express) in Windows naar Thunderbird in Linux Mint

3.11. Als u in Windows gebruik maakt van Outlook of Outlook Express voor uw e-mail, dan kunt u uw e-mails en instellingen als volgt overzetten naar het e-mailprogramma Thunderbird in Linux Mint Xfce.

Schakel het cijfertoetsenblokje van uw toetsenbord in (Num Lock)

3.12. Hebt u een apart cijfertoetsenblokje, rechts op uw toetsenbord? Dan is het handig wanneer dat automatisch aan staat, zodat u het niet steeds handmatig in hoeft te schakelen door te drukken op de knop Num Lock.

Let op: gebruik deze instructie alleen dan, wanneer uw toetsenbord (laptop?) een apart cijfertoetsenblokje heeft. Want anders wilt u beslist geen Num Lock hebben aanstaan!

De oplossing is deze:

a. Allereerst installeert u een hulpprogrammaatje.
Menuknop - Systeem - Synaptic pakketbeheer

zoekterm in Synaptic pakketbeheer: numlockx

vink aan en druk op knop Toepassen

b. Daarna doet u dit: Menuknop - Systeem - Aanmeldvenster
Tabblad Instellingen: schakel in: Numlock activeren

c. Herstart uw computer (volledige herstart: simpelweg af- en aanmelden volstaat niet).

d. Na het aanmelden kan het gebeuren dat Mint het cijfertoetsenblokje weer automatisch uitschakelt (zucht). Als dit bij u het geval is, dan kunt u dit ergerlijke gedrag als volgt corrigeren:

Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart

Tabblad Automatisch startende toepassingen

Klik op Toevoegen

Naam:
Numlock aan

Opdracht:
sh -c "sleep 20 && numlockx on"

Klik op OK.

Dit zet Num Lock aan, 20 seconden na aanmelding. Deze vertraging is noodzakelijk, omdat het aanzetten moet geschieden nadat Mint de Num Lock heeft uitgezet.

e. Herstart uw computer.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhaal punt d in elk ander gebruikersaccount.

Maak beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker zichtbaar

3.13. Sommige mensen hebben moeite om het kleine pictogram in het systeemvak in de gaten te houden, dat meldt wanneer er nieuwe bijgewerkte pakketten zijn. Als volgt kunt u de beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker in beeld krijgen:

a. Haal eerst dit shellscript binnen.

b. Verplaats het daarna als volgt vanuit de map Downloads, naar de map Documenten:

Menuknop - Systeem - Xfce-terminalvenster

Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal (het is één regel, kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

mv -v ~/Downloads/controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh ~/Documenten

Druk op Enter.

c. Maak het vervolgens uitvoerbaar, met de volgende terminalopdracht:

chmod 755 ~/Documenten/controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh

Druk op Enter.

d. Daarna: Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart

Tabblad Automatisch startende toepassingen

Klik op Toevoegen

Naam: Bijwerkcontrole

Opdracht: klik op de bladerknop bij dat invulveld en klik door naar het bestand controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh in uw map Documenten.

Klik op OK.

Nu zult u voortaan, 99 seconden na uw aanmelding in uw gebruikersaccount, het venster van Bijwerkbeheer te zien krijgen. Helaas ook wanneer er geen reparaties beschikbaar zijn, maar dat is in elk geval beter dan reparaties over het hoofd te zien...

Meerdere accounts: voorkom dat andere gebruikers bij de bestanden in uw account kunnen

3.14. Heeft u een computer met meerdere gebruikersaccounts? Dan kunt u zonder ingrijpende versleuteling, het moeilijker maken voor andere gebruikers om de bestanden in uw account te benaderen en te zien. En wel op de volgende wijze:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

chmod -v 700 $HOME

Druk op Enter.

Herhaal dit in elk gebruikersaccount dat dezelfde bescherming nodig heeft.

Let op: dit beschermt u niet tegen iemand met rootrecht (sudo-recht)! Het houdt een vastberaden en ervaren gluurder niet tegen, maar het is wel een effectieve maatregel om "de eerlijke mensen buiten de deur te houden". Als dat niet genoeg is voor u: versleuteling van bestanden of zelfs van uw gehele persoonlijke map, is een stuk veiliger....

Indien u dit ooit ongedaan zou willen maken (maar waarom?), dan is ook dat gemakkelijk. Voor ongedaan maken kunt u deze opdrachtregel gebruiken:
chmod -v 750 $HOME

Verbeter een instelling van de terminal

3.15. U gaat waarschijnlijk af en toe gebruik maken van de terminal (Xfce terminal), want dat is het handige "Zwitserse zakmes" van Linux. Maar de standaardweergave van het terminalvenster kan praktischer.

Helaas kan het terminalvenster halfdoorzichtig zijn (afhankelijk van het gekozen thema). Mooi, maar onpraktisch. Verbeter het zo:

Werkbalk terminalvenster: Bewerken - Voorkeuren... (of: rechtsklik muis in het zwarte gedeelte van de terminal - Voorkeuren...)

Tabblad Uiterlijk: verander bij Achtergrond de instelling in: Geen (gebruik effen kleur)

Maak met Timeshift een handmatige momentopname met alle instellingswijzigingen

3.16. U heeft inmiddels heel wat veranderd in uw systeem door het afwerken van het lijstje.... Daar heeft u veel tijd in gestoken, dus is het handig om met Timeshift een handmatige momentopname te maken van uw netjes afgestelde en afgewerkte systeem. Inclusief alle instellingswijzigingen die alleen in uw persoonlijke gebruikersmap staan (daarover straks meer).

Dat doet u als volgt:

a. Menuknop - Systeem - Timeshift

b. Klik op de knop Instellingen - Gebruikers

Standaard zijn alle gebruikersmappen, inclusief de verborgen instellingsbestanden die daarin zitten, niet opgenomen in de momentopname. Dat is normaal gesproken ook verstandig, want u wilt niet dat bijvoorbeeld een pas gewijzigd belangrijk document terug wordt gezet op de versie van drie weken geleden.... Of dat uw Thunderbird-email-postbus ineens naar het verleden wordt teruggezet.

Maar u zit nog aan het begin, en er zijn nu nog geen documenten in uw persoonlijke map (althans wanneer u een schone installatie hebt gedaan). Dus verplaats nu tijdelijk bij elk gebruikersaccount het puntje, dat nu bij "Alle bestanden uitsluiten" staat, naar "Alleen verborgen bestanden opnemen" (uitgezonderd het account root, verander daar niets aan!).

c. Maak de eenmalige momentopname.

d. Klik wederom op de knop Instellingen - Gebruikers en zet bij alle gebruikersaccounts de instelling terug op "Alle bestanden uitsluiten". Dit is heel belangrijk!

Hulp vragen

4. Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u terecht op de volgende fora:

a. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies

b. Linux Mintforum voor Nederland (en Vlaanderen)

Nog meer tips?


5. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina