10 dingen om direct te doen in Linux Mint 18.1 Xfce

Terug naar de thuispagina


Proficiat, u hebt een kersvers geïnstalleerde Linux Mint 18.1 Serena, met de werkomgeving Xfce! Wat doet u nu het beste eerst?

Hieronder vindt u een lijstje dat u punt voor punt kunt afwerken.
Ik heb de ingrepen in drie soorten verdeeld:
- 10 beslist noodzakelijke (deel 1);
- niet noodzakelijk maar wel aangeraden (deel 2);
- misschien handig (deel 3).

Als u alle punten uitvoert, dus ook de minder belangrijke, dan kost u dat ongeveer twee uur. Maar dan hebt u ook wat: een netjes afgewerkte Linux Mint Xfce die vele jaren mee kan, bijna onderhoudsvrij!

Bovendien is het een snelcursus / spoedcursus in het gebruik van uw nieuwe Linux Mint Xfce.

Let op: deze tips zijn geschreven voor de oudere Linux Mint 18.1 Xfce. De tips voor de nieuwste Linux Mint 19.2 Xfce vindt u hier.

Let op: in sommige gevallen staan er verwijzingen naar andere handleidingen op deze webstek. Dan is het belangrijk te weten dat Mint 18.x nog steeds werkt met de ouderwetse gksudo voor het starten van grafische programma's met rootrecht, en niet met de moderne pkexec en admin:// van Mint 19.x.
Bovendien zijn de handleidingen elders op deze webstek bedoeld voor Mint 19.x en niet voor 18.x; in sommige gevallen zullen ze dus niet werken in 18.x.

Inhoud van deze pagina:

TIP: hier kunt u een controlelijstje voor Mint 18.1 Xfce binnenhalen, dat u kunt afdrukken op papier. Vervolgens kunt u daarop afvinken wat hieronder staat, zodat u precies kunt bijhouden wat u gedaan hebt. Gemak dient de mens...

Weet u niet welke versie van Linux Mint u heeft? U kunt dat als volgt even nakijken:

Open een terminalvenster:
Menuknop - Systeem - Xfce terminal

inxi -S

(merk op dat de S een hoofdletter is!)

Druk op Enter.Deel 1

TIEN BESLIST NOODZAKELIJKE INGREPEN


Doe deze dingen allemaal:

Kies een bijwerkbeleid en installeer alle beschikbare bijgewerkte pakketten

1.1. Eerst de boel bijwerken, daarna de rest pas...

Menuknop - Systeem - Updatebeheer

Kies een bijwerkbeleid (voor beginners raad ik de eerste optie aan; straks ga ik daar dieper op in), controleer op beschikbare bijgewerkte pakketten en installeer ze allemaal.

Herstart daarna uw computer (meestal niet nodig, maar doe het dit keer voor alle zekerheid wel).

Waardeer op naar 18.3 met behoud van systeemkern

1.1.1. Waardeer nu uw 18.1 Serena meteen op naar 18.3 Sylvia, met behoud van uw huidige systeemkern en uw huidige grafische systeem:

a. Allereerst is het 't beste om de schermbeveiliging uit te schakelen, zodat die niet hinderlijk in actie kan komen tijdens het opwaardeerproces.

b. Start Updatebeheer. In de werkbalk van Updatebeheer klikt u op Bewerken en daarna op:
Opwaarderen naar "Linux Mint 18.3 Sylvia".

c. Vervolgens start er een opwaardeerhulp die u wat informatie geeft.

Na de laatste stap begint de installatie. Wacht rustig af; soms lijkt het alsof de boel is stilgevallen, maar dat is slechts schijn. Gewoon wachten dus.

d. Na voltooiing van de opwaardering moet u de computer herstarten.

Let op: tijdens de opwaardering krijgt u geen opwaardering van de systeemkern naar de standaard-systeemkern (4.10.x) van Linux Mint 18.3 Sylvia. Daar is een reden voor, want dat is geen probleem: u kunt uw huidige oudere systeemkern (4.4) namelijk gewoon probleemloos blijven gebruiken in 18.3, want de 4.4-serie is langdurig ondersteund (LTS).

Installeer ook de aanmeldvensterbeheerder LightDM van 18.3

1.1.2. Bovenstaande opwaardeermethode is voorzichtig en behoudend, dus u krijgt dan niet alle nieuwigheden. Zo krijgt u ook de nieuwe aanmeldvensterbeheerder LightDM van 18.3, die een handig bevroren "hufterbestendig" gastenaccount heeft:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één regel):

sudo apt-get install slick-greeter lightdm lightdm-settings apparmor

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

c. In het dialoogvenster dat dan verschijnt, kiest u lightdm met behulp van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord. Druk daarna op Enter. (Mogelijkerwijs moet u eerst de OK-knop activeren met behulp van de Tab-toets)

d. Daarna in de terminal (kopieer en plak):

sudo apt-get remove mdm

Druk op Enter.

e. Herstart uw computer.

f. Een neveneffect van deze omschakeling naar LightDM is, dat u nu geen "automatisch aanmelden" meer hebt (als u dat in eerste instantie wel zo had ingesteld bij installatie van Mint 18.1). Zo krijgt u dat terug (punt 5).

Betere instellingen voor Energiebeheerder, terminal, Bijwerkbeheer en voor het installeren van programmatuur

1.2. Energiebeheerder, de terminal (terminalvenster), Bijwerkbeheer en het installeren van programmatuur zijn vier uiterst belangrijke gereedschappen. Daarom is het belangrijk dat de instellingen ervan, optimaal zijn. Dat pakt u als volgt aan:

Laptop: accupictogram in systeemvak

1.2.1. Bij een laptop hoort er in het systeemvak hoort een accupictogram aanwezig te zijn, dat de resterende lading aangeeft. Helaas is dat standaard afwezig.

Zo schakelt u het accupictogram alsnog in:
Menuknop - Instellingen - Energiebeheerder
Onderdeel Uiterlijk: vink aan: Systeemvakpictogram tonen

Verbeter de manier waarop Linux Mint programmatuur installeert

1.2.2. Mint vertoont een nadelige afwijking ten opzichte van Ubuntu, bij het zelf installeren van programmatuur: standaard worden "aanbevolen" pakketten namelijk niet meegeïnstalleerd (in Ubuntu wel).

Dat heeft twee nadelen: de functionaliteit van programma's die u zelf installeert, is nodeloos beperkt. Bovendien kloppen sommige handleidingen voor Ubuntu, daardoor niet meer volledig voor Mint. Dat alles alleen maar om wat schijfruimte te besparen....

Als volgt maakt u dit in orde:

Menuknop - Systeem - Synaptic pakketbeheer

Instellingen - Voorkeuren (Preferences) - tabblad Algemeen
Onderdeel Wijzigingen markeren - vink aan: Beschouw aanbevolen pakketten als afhankelijkheden

Klik op Toepassen

Klik op OK.

Verder moet u nog de instelling "false" veranderen in "true", in het instellingenbestand /etc/apt/apt.conf.d/00recommends. Dat kan het makkelijkste via de terminal, en wel als volgt:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel via een rechtsklik met de muis:

sudo sed -i 's/false/true/g' /etc/apt/apt.conf.d/00recommends

druk op Enter.

Tik desgevraagd uw wachtwoord in. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

Let op: dit kan een ongewenst neveneffect hebben, ook al is dat gelukkig zeldzaam. Bij het installeren van bepaalde toepassingen die bestandbeheerder Nautilus als "aanbevolen" afhankelijkheid hebben, krijgt u er ineens Nautilus bij!

Dat is onwenselijk, want het installeren van een volwaardige bestandbeheerder als Nautilus naast uw standaard-bestandbeheerder, leidt tot conflicten. Als u ineens merkt dat u Nautilus in uw menu heeft staan, adviseer ik u om hem meteen te verwijderen. Dat kan als volgt:

sudo apt-get remove nautilus

Als het goed is laat deze verwijdering alle andere geïnstalleerde toepassingen intact, inclusief die toepassing waarvan de installatie Nautilus heeft meegetrokken. Het zou dus altijd geheel veilig moeten zijn om Nautilus te verwijderen.


Verbeter een instelling van de terminal

1.2.3. U gaat waarschijnlijk af en toe gebruik maken van de terminal (Xfce terminal), want dat is het handige "Zwitserse zakmes" van Linux. Maar de standaardweergave van het terminalvenster kan praktischer. Dat doet u zo:

Helaas is het terminalvenster halfdoorzichtig. Mooi, maar onpraktisch. Verbeter het zo:
Werkbalk terminalvenster: Bewerken - Voorkeuren... (of: rechtsklik muis in het zwarte gedeelte van de terminal - Voorkeuren...)

Tabblad Uiterlijk: verander bij Achtergrond de instelling in: Geen (gebruik effen kleur)

Verander eventueel de instellingen van Bijwerkbeheer

1.2.4. De standaardinstellingen van Bijwerkbeheer zijn erg voorzichtig; dat is een kenmerk van Linux Mint. Stabiliteit voor alles.

Op zichzelf is dat goed, hoewel Ubuntu (waar Mint op is gebouwd) daar minder voorzichtig mee is. Terwijl ook Ubuntu stabiel en betrouwbaar is.

Het zou de moeite kunnen lonen om het Bijwerkbeheer van Mint iets minder voorzichtig te maken: dat levert u voordeel op in de vorm van extra foutreparaties.

U kunt dit eenvoudig doen door uw bijwerkbeleid te veranderen. In de werkbalk van Bijwerkbeheer: Bewerken - Bijwerkbeleid. Ik raad beslist de derde optie af, genaamd "Werk altijd alles bij". Het risico op narigheid is veel te groot. Maar de tweede optie genaamd "Laat me gevoelige foutreparaties eerst beoordelen" is een redelijke keuze voor mensen die al wat ervaring hebben met Linux Mint.

Voor alle duidelijkheid: als u een beginner bent met Linux, dan kiest u het beste de eerste optie genaamd "Houd mijn computer gewoon veilig". Met dat bijwerkbeleid loopt u alleen sommige gewone foutreparaties mis, maar u krijgt wel alle veiligheidsreparaties.

Bijwerkbeheer veranderen hoeft dus niet per se, maar het is wel belangrijk dat u hier even bij stil staat. Vandaar dat het is opgenomen in het lijstje met noodzakelijke ingrepen.

Als u (nog) niets wil veranderen aan Bijwerkbeheer, sla dit dan gewoon over.

Stuurprogramma's (drivers) en volledige ondersteuning voor multimedia

1.3. Hiervoor heeft u internetverbinding nodig! Ga als volgt te werk:

Installeer ontbrekende stuurprogramma's (drivers)

1.3.1. Stuurprogramma's installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linuxkernel zitten. Een uitzondering daarop vormen onder andere sommige printerstuurprogramma's en de fabrieksstuurprogramma's voor videokaarten van Nvidia (maar ook andere apparaten kunnen zo'n uitzondering zijn).

a. Voor het installeren van uw printer of scanner kunt u dit stappenplan gebruiken (*Klik*).

b. Voor optimale prestaties van uw Nvidia-videokaart, wilt u beslist het gesloten-bron-fabrieksstuurprogramma installeren (het niet-vrije stuurprogramma). Dat gaat als volgt:

Menuknop - Systeem - Stuurprogrammabeheer

Let op: soms krijgt u meerdere versies aangeboden van het fabrieksstuurprogramma van Nvidia. De voorkeursvolgorde is als volgt:

1. nvidia-(van hoogste nummer naar laagste nummer)
2. nvidia-(van hoogste nummer naar laagste nummer)-updates
3. nvidia-experimental

Kies alleen uit de versies die u worden aangeboden, want alleen die ondersteunen uw videokaart! U probeert dus eerst de versie met de hoogste voorkeur; alleen als die problemen geeft, probeert u nummer twee, enzovoorts.

Mint haalt dan het benodigde stuurprogramma automatisch via het internet binnen, vanuit de pakketbronnen van Mint, en installeert het. Naderhand moet u de computer wel even volledig herstarten.

Hebt u een splinternieuwe videokaart van Nvidia? Dan zou het kunnen zijn, dat die te nieuw is voor de versie van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma in de pakketbronnen van Mint. In dat geval krijgt u überhaupt geen fabrieksstuurprogramma aangeboden door Stuurprogrammabeheer.

Als dit zo is, dan kunt u voor een Nvidia-kaart eens hier kijken voor een oplossing.


Voor een AMD/ATI-videokaart moet u bij het standaard-openbronstuurprogramma blijven. Want de gesloten AMD Catalyst stuurprogramma's (fglrx) zijn niet verenigbaar zijn met Linux Mint 18.x.

Deze gesloten fglrx-stuurprogramma's zijn niet-vrij, dus hun broncode is niet beschikbaar. AMD heeft aangegeven dat hij hen niet langer wil ondersteunen en heeft zijn klanten aangeraden om in plaats daarvan open-bron-stuurprogramma's te gebruiken.

Als u een GPU van AMD of ATI heeft in Linux Mint 18.x, dan zal het besturingssysteem automatisch of het radeon-stuurprogramma of het amdgpu-stuurprogramma voor u kiezen. Beide open-bron-stuurprogramma's zijn standaard al geïnstalleerd.

Installeer volledige ondersteuning voor multimedia

1.3.2. U hebt waarschijnlijk al de volledige multimedia-ondersteuning geïnstalleerd tijdens de installatie van Linux Mint, door het aanvinken van de optie Installeer programmatuur van derden voor videokaarten en draadloze netwerkkaarten, Flash, MP3 en andere multimediasoorten. Maar als u dat niet hebt gedaan, dan kunt u dat nu alsnog doen:

Menuknop - Multimedia - Multimediacodecs installeren

Let op: dit menu-onderdeel is alleen dan aanwezig, wanneer u de volledige multimedia-ondersteuning (mint-meta-codecs) nog niet hebt geïnstalleerd. Na het installeren ervan, verdwijnt dit menu-onderdeel.

U kunt ook nog uw mediaspelers in staat stellen om versleutelde video-DVD's af te spelen. Dat doet u als volgt:

a. Menuknop - Systeem - Xfce terminal

b. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo apt-get install libdvd-pkg

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

Wanneer de terminal aan u vraagt om de installatieprocedure te bevestigen via een voorgeselecteerd "OK", druk dan op Enter om uw "OK" te geven.

c. Kopieer en plak vervolgens deze terminalopdracht in de terminal:

sudo dpkg-reconfigure libdvd-pkg

Druk op Enter. Wacht rustig af totdat deze klus is voltooid: dat kan even duren, zeker op oudere apparatuur.

d. Tot slot: vergrendel de DVD-ontsleutelingspakketten die u zojuist heeft geïnstalleerd, op hun huidige versies. Want het bijwerken daarvan kost veel tijd, kan tot storingen leiden en is slechts zelden nuttig.

Daarvoor kopieert en plakt u de volgende regel in het terminalvenster:

sudo apt-mark hold libdvd-pkg libdvdcss2 libdvdcss-dev

Druk op Enter.

Optimaliseer uw Solid State Drive (SSD)

1.4. Hebt u een Solid State Drive (SSD) in plaats van een gewone harde schijf? Optimaliseer hem dan voor Linux Mint.

Verlaag de swapneiging (belangrijk)

1.5. Bij normaal gebruik van de computer (wanneer u geen server heeft), wilt u beslist de swapneiging van Mint verlagen. Dat kan namelijk een enorm verschil uitmaken voor de snelheid van uw systeem.

Dat merkt u vooral bij weinig RAM-geheugen (2 GB of minder). Bij 8 GB RAM-geheugen of meer, zult u waarschijnlijk geen verschil merken bij een verlaging van de swapneiging.

Stel alles goed in op Nederlands

1.6. Wanneer u Mint hebt geïnstalleerd zonder internetverbinding tijdens het installeren, dan hebt u nog niet alle Nederlandse taalpakketten.

Om Mint 100 % Nederlands te maken, doet u dit:

Zorg voor internetverbinding.

Menuknop - Instellingen - Talen

Klik bij het onderdeel Taalondersteuning op de knop Talen installeren/verwijderen... en kijk of Nederlands op "Volledig geïnstalleerd" staat.
Zo niet, klik dan eerst op: Dutch; Flemish, Netherlands UTF-8 en daarna op de knop Taalpakketten installeren.

Let op: verwijder niets! Standaard zitten er in uw systeem allerlei extra Nederlandse en Engelse taalvarianten, die u helemaal niet nodig hebt in een gewoon Nederlands systeem. Maar als u daar ook maar iets van weghaalt, dan beschadigt u (vreemd genoeg) de Nederlandse vertaling....

Als u per ongeluk al wat taalvarianten hebt weggehaald, dan kunt u de schade als volgt herstellen: verwijder alle resterende Engelse taalvarianten, en voeg daarna English, United States weer toe. U zult merken dat dan alle Engelse taalvarianten (het zijn er heel wat) gelijk meekomen.

Klik daarna op Dutch en dan op de knop Apply System-Wide.

Herstart uw computer, en uw Nederlandse systeem zou weer 100 % Nederlands moeten zijn.

De spellingcontrole in Firefox staat mogelijk nog niet op Nederlands. Die alsnog op Nederlands zetten is makkelijk: open Programmabeheer (Menuknop - Systeem - Programmabeheer) en installeer hunspell-nl.

Open (of herstart) daarna Firefox en tik vervolgens een tekst in op een website, bijvoorbeeld een bericht voor het Nederlandstalige Mintforum.

Rechtsklik met de muis op een willekeurig rood onderstreept Nederlands woord in uw bericht. Kies dan Talen - Nederlands.

Kijk eens naar de oplossingen voor bekende fouten (bugs)

1.7. Als u een probleem hebt, kijk dan hier eens naar: de uitgiftenotities van Linux Mint 18.3 Xfce.

Zet de firewall aan en stel een wachtwoord in voor root

1.8. Standaard staat de ingebouwde firewall uit, maar in de meeste gevallen is het nuttig om de firewall in te schakelen. Het is dus verstandig om het voor alle zekerheid sowieso te doen. Bovendien is het aan te raden om een wachtwoord in te stellen voor root.

Hieronder leg ik uit, hoe u dat kunt doen.

Zet de firewall aan

1.8.1. De firewall kunt u inschakelen met een eenvoudige terminalopdracht:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo ufw enable

druk op Enter.

Tik desgevraagd uw wachtwoord in. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

Uncomplicated Firewall (ufw) is voorzien van verstandige en praktische standaardinstellingen, die voor verreweg de meeste thuisgebruikers prima voldoen. U hoeft er dus verder niets aan te doen, tenzij u bijzondere wensen heeft. Een nadere uitleg vindt u hier.

De status van de firewall kunt u desgewenst nakijken met de volgende terminalopdracht:

sudo ufw status verbose

Druk op Enter.

Stel een wachtwoord in voor root

1.8.2. Als u een schoon geïnstalleerde Linux Mint 18.2 heeft, dan is er standaard helaas geen rootwachtwoord ingesteld (als u 18.1 hebt opgewaardeerd naar 18.2, dan hebt u hier geen last van).

Het is nadelig voor de veiligheid als root geen wachtwoord heeft. Want dan kan een kwaadwillende persoon met fysieke toegang tot uw computer, die computer eenvoudig overnemen:

Hij kan namelijk uw computer opstarten in de herstelmodus, en vervolgens in het herstelmenu kiezen voor het openen van een rootvenster. Daarbij wordt niet gevraagd om enig wachtwoord in te tikken! Daarna is uw systeem volledig van hem, en kan hij bijvoorbeeld zelfs uw eigen wachtwoord veranderen....

Kortom: niet leuk allemaal. U kunt dat verhelpen door alsnog een wachtwoord in te stellen voor root (het beste is, als dat identiek is aan uw eigen wachtwoord). Dat gaat zo:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo passwd

druk op Enter.

Tik desgevraagd uw wachtwoord in. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. Druk weer op Enter.

Let op: ik raad aan om het wachtwoord voor root (het "UNIX-wachtwoord") hetzelfde te laten zijn als uw eigen wachtwoord. Zo voorkomt u problemen in de toekomst.

Klaar! Probleem verholpen.

Voor de goede orde: een slechterik met fysieke toegang tot uw computer, heeft ook andere middelen ter beschikking om rootbevoegdheid te verkrijgen op uw computer. Dus deze reparatie maakt uw computer beslist niet volledig veilig: fysieke toegang blijft linke soep.

Wat deze reparatie wel doet, is het blokkeren van een al te makkelijke manier om rootbevoegdheid te krijgen. Daarmee verhoogt u de veiligheid enigszins.

Vermijd 10 fatale vergissingen

1.9. Er zijn 10 vergissingen die u beslist wilt vermijden, als de goede werking van uw systeem u lief is.

Installeer wat onmisbaar systeemgereedschap

1.10. Bestandbeheerder (verkenner) Thunar bevat een fout, waardoor het onder bepaalde omstandigheden moeilijk of zelfs bijna onmogelijk is om bestanden te verplaatsen. Als u dat probleem tegenkomt, dan kunt u daarvoor beter een simpel losstaand verkennertje gebruiken, dat zich niet met het systeem verweeft. Zo'n eenvoudig verkennertje is Double Commander. Bijkomend voordeel: het heeft twee panelen.

Voor optimale beheersing van de geluidinstellingen is pavucontrol een handig hulpmiddel.

En tot slot is Catfish een onovertroffen hulpmiddel voor het zoeken van bestanden.

Om deze allemaal tegelijk te installeren gaat u als volgt te werk:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Tik in (kopieer en plak, dit is één regel):

sudo apt-get install doublecmd-gtk pavucontrol p7zip-rar catfish

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

De Nederlandse vertaling van Double Commander laat *kuch* nogal wat te wensen over. Hier haalt u een betere vertaling binnen. Laat het binnengehaalde bestand gewoon staan in de map Downloads, en kopieer 't naar de goede plek op de volgende wijze (kopieer en plak onderstaande opdrachtregel, om tikfouten te vermijden):

sudo cp -v ~/Downloads/doublecmd.nl.po /usr/share/doublecmd/language

Druk op Enter.

Om Double Commander te gebruiken met rootbevoegdheid, tikt u dit in de terminal (kopieer en plak):

gksudo doublecmd

druk op Enter

Let op: de terminal blijft de baas. Als u het terminalvenster sluit, dan kan dat effect hebben op Double Commander. Houd het terminalvenster dus open totdat de klus is geklaard.


Deel 2

ZEVENTIEN AANGERADEN INGREPEN (NIET NODIG, WEL HANDIG)


Doe deze dingen als u er de tijd voor heeft:

Verbeter uw bureaublad

2.1. Er staat geen pictogram voor de prullenbak op uw bureaublad. Dat is natuurlijk lastig.

Als volgt maakt u dat in orde:

Rechtsklik muis op bureaublad - Bureaublad-instellingen... - tabblad Pictogrammen: zet bij Standaardpictogrammen een vinkje bij Prullenbak.

Klik op Sluiten.

Stel Firefox goed in

2.2. Handige tips om Firefox beter te laten functioneren vindt u hier.

Verbeter de instellingen van Libre Office

2.3. Libre Office Tekstverwerker heeft een aantal vervelende standaardinstellingen. Die kunt u gelukkig als volgt wijzigen: klik hier voor een handleiding.

Importeer uw Favorieten (Bladwijzers) in Firefox

2.4. Als u in Windows een flink aantal Favorieten hebt verzameld in Internet Explorer (of Bladwijzers in Firefox), dan is het handig als u die overzet naar Firefox in Linux. Dit is gelukkig heel eenvoudig.

a. Voor zover van toepassing: installeer Firefox in Windows, en laat hem de Favorieten importeren in zijn Bladwijzers (dat stelt Firefox automatisch aan u voor, bij het installeren).

b. Open Firefox (nog steeds in Windows).

Werkbalk Firefox:

Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Reservekopie maken...

Zet de reservekopie (genaamd Bladwijzers datum_van_vandaag.json) op een USB-geheugenstaaf.

Dit bestand kunt u straks in Linux weer importeren in Firefox. Kies dan voor Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Herstellen - Bestand kiezen...

Verwijder de optie 'sessie opslaan' uit het afmeldscherm

2.5. In het afmeldscherm ziet u een aanvinkvakje staan voor "sessie opslaan". Daarmee kunt u regelen dat niet-afgesloten toepassingen automatisch worden opgestart bij elke volgende aanmelding.

Gewoonlijk is het alleen maar lastig om dat ingeschakeld te hebben, want de toepassingvensters vliegen je soms om de oren. Ik raad dus ook beslist niet aan om dat aan te vinken. Sterker nog, ik raad aan om deze optie geheel te verwijderen uit het afmeldscherm.

Hebt u het al aangevinkt gehad, en hebt u nu last van automatisch opstartende toepassingen? Doe dan allereerst dit:

a. Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart
Tabblad Algemeen:
Haal het vinkje weg bij: Sla automatisch sessie op bij afmelden

b. Verwijder oude opgeslagen sessies als volgt:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

rm -r -v ~/.cache/sessions/*

Druk op Enter.

Let op: gebruikersinstelling, dus herhalen in elk gebruikersaccount.

c. Het is het beste om deze optie geheel te verwijderen uit het afmeldscherm. Zo voorkomt u dat u of een andere gebruiker, hem per ongeluk aanvinkt. Blijvend verwijderen voor alle gebruikers gaat als volgt.

Maak een nieuwe map aan:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Tik in (kopieer en plak):

sudo mkdir -v /etc/xdg/xfce4/kiosk

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

d. Vervolgens kopieert en plakt u de volgende opdrachtregel in de terminal:

gksudo xed /etc/xdg/xfce4/kiosk/kioskrc

Druk op Enter.

In dat lege tekstbestand kopieert en plakt u de volgende blauwe tekst:

[xfce4-session]
SaveSession=NONE


Sla het tekstbestand op.

e. Herstart uw computer. Wanneer u zich dan weer afmeldt, zou de optie "sessie bewaren" moeten zijn verdwenen.

Tem uw muis en aanraakveld (touchpad)

2.6. De standaardinstellingen van de muis en het aanraakveld zijn niet optimaal. Als volgt verbetert u ze:

Menuknop - Instellingen - Muis en aanraakveld

Muispijlsnelheid: zet de Versnelling op 4 (ongeveer; als 't maar een stuk sneller is)

Verder is het handig om het aanraakveld (touchpad) van uw laptop uit te schakelen tijdens het tikken. Vooral op kleinere laptops is dat erg prettig. Dat is als volgt in te stellen:

a. Maak allereerst een eventuele huidige uitschakeling van het aanraakveld ongedaan. Want het gereedschapje van Xfce dat dit mogelijk maakt, schakelt ook muispijlbewegingen uit. En dat is natuurlijk lastig en vervelend. Ongedaan maken gaat zo:

Menuknop - Instellingen - Muis en aanraakveld - tabblad Aanraakveld

Onderdeel Algemeen: zorg dat er geen vinkje staat bij:

Schakel aanraakveld uit tijdens het tikken

Klik op Sluiten.

b. Nu gaat u de uitschakeling bewerkstelligen die alleen geldt voor klikken en bladeren (zodat de muispijl wel vrijelijk kan blijven bewegen):

Maak een aangepaste opstarttoepassing:

Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart

Tabblad Toepassing autostart: klik op Toevoegen

Vul de velden als volgt in (gebruik kopiëren en plakken, dat is het makkelijkste):

Naam:
Syndaemon

Beschrijving:
Aanraakveld uitschakelen tijdens tikken, voor een redelijke tijd en slechts voor klikken en bladeren

Opdracht:
syndaemon -i 1.0 -K -R -t

Klik op OK en op Sluiten.

c. Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).

d. Controleer of het goed werkt, met behulp van de volgende terminalopdracht (kopieer en plak onderstaande regel in een terminalvenster en druk op Enter):

ps aux|grep syndaemon

De verschillen met de gewone aanpak zitten hem in het mogelijk laten blijven van muispijlbewegingen (de optie -t).

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhalen bij elk gebruikersaccount.

Maak een reservekopie van uw werkbalkinstellingen

2.7. De werkbalk van Xfce is enorm instelbaar en veranderbaar. Soms wat al te gemakkelijk.... Het is daarom aan te raden om een reservekopie te maken van de instellingen van de werkbalk, zodat u altijd makkelijk de oude staat kunt herstellen. Dat gaat zo:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install xfpanel-switch

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo.

Het zojuist geïnstalleerde gereedschapje kunt u als volgt gebruiken:

Menuknop - Instellingen - Xfce werkbalkwisselaar
Klik onderaan in het programmavenster op de tweede knop van links ("Instellingen opslaan"), om een reservekopie te maken van de huidige instellingen van uw werkbalk.

Let op: u hebt nu alleen een reservekopie gemaakt van de instellingen van de werkbalk in uw eigen gebruikersaccount, dus herhaal dit in elk ander gebruikersaccount.

Schakel de meerdere werkbladen uit

2.8. Standaard zijn er meerdere werkbladen actief, waarnaar u desgewenst kunt overschakelen. Handig voor sommige mensen. Maar lastig voor anderen, die "ineens" hun openstaande programma's zien "verdwijnen".

Want het kan ineens gebeuren: een werkbladwissel roept u namelijk bijvoorbeeld ook op door een (onopzettelijke?) sneltoetscombinatie.

Als u geen behoefte hebt aan meerdere werkbladen, dan is de beste aanpak deze:

Menuknop - Instellingen - Werkbladen
Aantal werkbladen: zet dat op 1
Klik op Sluiten.

Installeer een extra webbrowser

2.9. Het is handig, om een tweede webbladeraar te installeren. Firefox is prima, maar af en toe (vooral als u teveel extensies oftewel add-ons in Firefox hebt geïnstalleerd), doet hij het niet helemaal goed.

Een uitstekend alternatief voor Firefox, is webbladeraar Google Chrome. Die zit helaas niet in de eigen pakketbronnen van Mint, maar u kunt op de downloadpagina van Chrome een installatiepakket binnenhalen voor 64-bits-Chrome.

Als het goed is, herkent die webpagina automatisch dat u Mint draait: hij biedt u dan een voorgeselecteerd 64-bits-installatiepakket aan voor Debian/Ubuntu, want dat hebt u nodig in Mint.

Dubbelklik het installatiepakket, dat de extensie .deb heeft, alsof het een .exe-installatiebestand van Windows is. Het installeert zich dan vanzelf.

Bovendien voegt het automatisch de eigen pakketbron van Chrome toe aan uw pakketbronnenlijst, zodat u automatisch reparaties voor Chrome krijgt aangeboden wanneer die beschikbaar zijn.

Let op: heeft u een 32-bits-besturingssysteem? Dan kunt u Google Chrome niet installeren. Kies in dat geval voor Chromium, die u gewoon kunt installeren via Programmabeheer.

Tips voor Chrome en Chromium vindt u hier.

Tem uw schermbeveiliging

2.10. De schermbeveiliging verdient enige aandacht.

Sommige 3D-schermbeveiligingen zouden uw systeem kunnen laten vastlopen (afhankelijk van uw videokaart). Zet hem dus liever op "zwart scherm".

Menuknop - Instellingen - Schermbeveiliging
Modus: zet die op Alleen zwart scherm

Als u uw computerscherm uit de schermbeveiligingsstand haalt, dan zou het kunnen dat hij om uw wachtwoord vraagt. Dat is meestal overbodig en ergerlijk. Als volgt schakelt u dat uit:

Haal het vinkje weg bij: Vergrendel scherm na 0 minuten

Schakel de slaapstand uit (alleen nodig in Linux Mint 18.x)

2.11. In Linux Mint 18.x is de slaapstand (suspend-to-disk) helaas standaard ingeschakeld. Wat verbazend is, omdat in Ubuntu de slaapstand juist standaard niet is ingeschakeld....

Slaapstand is een zeer ingrijpende energiebesparingsstand, die vaak problemen veroorzaakt: dat komt doordat de meeste makers van BIOS en UEFI, zich niet houden aan de standaarden voor het implementeren van energiebesparing.

Uw computer kan daardoor na het ontwaken van slag raken, of zelfs in een coma belanden waaruit hij überhaupt niet meer ontwaakt.

De pauzestand (suspend-to-ram) is veel minder ingrijpend en veroorzaakt dus ook in veel minder gevallen problemen. Normaal gesproken hoeft u die dus ook niet uit te schakelen.

Ik raad dus aan, om de slaapstand (suspend-to-disk) veiligheidshalve gewoon altijd uit te schakelen. Dat doet u zo:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal, om tikfouten te voorkomen (dit is één regel):

sudo mv -v /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d/com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Daarmee hebt u het instellingenbestand dat slaapstand mogelijk maakt, verplaatst naar de hoofdmap / (root), waardoor het zijn werking heeft verloren. Op die nieuwe plek staat het bestandje veilig geparkeerd, voor het geval dat u ooit de slaapstand weer terug wilt.

c. Herstart uw computer. Slaapstand zou nu in het afsluitmenu niet meer tot de aangeboden mogelijkheden moeten behoren.

d. Bij een laptop is het 't beste om gelijk daarna even het energiebeheer aan te passen, om alternatieven in te stellen voor de slaapstand.

Ongedaan maken

2.11.1. Hebt u spijt van het uitschakelen van de slaapstand en wilt u hem weer terug? Ongedaan maken van bovenstaande ingreep is gelukkig heel eenvoudig:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal (dit is één regel):

sudo mv -v /com.ubuntu.enable-hibernate.pkla /etc/polkit-1/localauthority/50-local.d

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

c. Herstart uw computer. De slaapstand zou nu weer gewoon beschikbaar moeten zijn.

Schakel de snelle gebruikerswissel uit

2.12. In het menu kunt u onder andere kiezen voor "Gebruiker wisselen" (gele knop). Deze optie werkt soms slecht. Bovendien gaat dit sowieso ten koste van de beschikbare systeemkracht: de eerste gebruikerssessie blijft immers in het geheugen....

U kunt deze optie daarom beter niet gebruiken. Kies liever voor "Afmelden". Daarmee meldt u gebruiker A volledig af, voordat u zich aanmeldt als gebruiker B.

U kunt de gele gebruikerswisselknop als volgt laten verdwijnen uit het menu:

Rechtsklik muis op Menuknop in bureaubladwerkbalk - Eigenschappen
Tabblad Opdrachten - haal het vinkje weg bij: Gebruikers wisselen

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhaal dit in elk gebruikersaccount.

Schakel de toetscombinatie CTRL+ALT+BACKSPACE in

2.13. Mint loopt zowat nooit vast. Maar als het dan toch eens gebeurt, is het handig om een "halve herstart" te doen (alleen de grafische omgeving). Dat is meestal genoeg om de vastloper te verhelpen.

Daarvoor kunt u de toetscombinatie Ctrl+Alt+Backspace gebruiken. Die staat weliswaar standaard ingeschakeld, maar pas nadat u zich hebt aangemeld in uw account. U kunt er ook voor zorgen dat die al eerder kan worden gebruikt.

U doet dat als volgt:

a. Open een terminalvenster en kopieer en plak daarna de volgende toverspreuk in de terminal, om tikfouten te voorkomen (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

gksudo xed /etc/default/keyboard

Druk op Enter.

Nu opent zich een tekstbestand. Vervang daarin de regel:

XKBOPTIONS=""

....door de volgende regel (kopieer en plak):

XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp"

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

b. Herstart daarna uw computer (volledige herstart).

c. Na het opnieuw aanmelden kunt u het even uitproberen: Ctrl-Alt-Backspace zou nu de grafische omgeving moeten herstarten en u terugwerpen in het aanmeldscherm.

Let op: wanneer u zich weer aanmeldt na deze "halve herstart", krijgt u mogelijk wat meldingen van foutrapporten. Die kunt u gewoon wegklikken, want die hebben alleen betrekking op het onverwachte herstarten van de grafische omgeving, dat u zojuist geforceerd hebt uitgevoerd.

Verbeter het energiebeheer van uw laptop

2.14. Alleen voor laptops: verbeter het energiebeheer. Onder andere voorkomt u zo problemen, wanneer u per ongeluk uw laptop dichtklapt en opbergt zonder te hebben afgesloten.

Rechtsklik op het liggende batterijsymbooltje in uw werkbalk - Instellingen van energiebeheerder...

Tabblad Algemeen:
Wanneer het laptopdeksel wordt dichtgeklapt: zet dit zowel voor accu als voor netstroom op Pauzestand

Tabblad Systeem:
Slaapmodus van systeem: zet dit zowel voor accu als voor netstroom op Pauzestand

Op kritieke acculading: zet dit op "Afsluiten".

Tabblad Scherm: verander hier desgewenst ook iets, als de standaardinstellingen u niet bevallen.

Let op: dit zijn allemaal gebruikersinstellingen, dus herhalen per gebruikersaccount.

Verwijder Mono, Orca en ondersteuning voor ndiswrapper

2.15. Standaard is Mono geïnstalleerd. Mono is een veiligheidsrisico, want het is een implementatie van Microsofts .NET. Dat is platformonafhankelijk, wat betekent dat het op vele besturingssystemen werkt (waaronder Windows). De Mono-infrastructuur zou kunnen worden misbruikt door speciaal ontworpen kwaadaardige programmatuur en virussen.

Het is weliswaar een beperkt risico, maar toch een risico: u bevindt zich met Mono immers voor een deel in het besmette en verontreinigde ecosysteem van Windows. Terwijl het nut van Mono slechts klein is, want er zijn doorgaans uitstekende alternatieven voor de programma's die op Mono draaien.

U kunt Mono dus beter verwijderen.

Verder bevat Linux Mint standaard schermlezer gnome-orca. Handig voor blinden en slechtzienden, maar als u geen schermlezer nodig hebt, verwijder hem dan liever. Reden: het is makkelijk om hem per ongeluk in te schakelen, en het is een akelige ervaring als uw computer onverwachts met een zware basstem tegen u begint te praten....

Tot slot zit er standaard in uw Mint een slecht functionerende ondersteuning voor het gebruik van Windows-stuurprogramma's voor wifi, genaamd ndiswrapper. Die werkt sowieso niet goed, dus hij is overbodig. En bovendien veroorzaakt hij nodeloos alarmerende foutmeldingen bij compileren.

Verwijderen van deze ergernissen gaat als volgt:

a. Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get remove mono-runtime-common gnome-orca ndiswrappe*

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

b. Deze verwijdering doet ook een notitieblokje (Tomboy) verdwijnen. U kunt daar een alternatief voor installeren dat niet afhankelijk is van mono-runtime, en wel als volgt:

sudo apt-get install xpad

Druk op Enter.

c. De Nederlandse vertaling van Xpad is -kuch- niet optimaal. Een betere Nederlandse vertaling haalt u hier binnen.

Laat het binnengehaalde bestand staan in de map Downloads en gebruik de terminal om het naar de goede plek in uw systeem te verplaatsen, met de volgende terminalopdracht (kopieer en plak):

sudo mv -v ~/Downloads/xpad.mo /usr/share/locale/nl/LC_MESSAGES/

Druk op Enter. Sluit Xpad (indien die geopend was) en start Xpad opnieuw.

Schakel de vensteroprolfunctie uit

2.16. Het muiswiel heeft een vensteroprolfunctie (hoe verzinnen ze het....). Deze akelige functie die u vaak ongewild activeert, schakelt u als volgt uit. Eerst start u het bewerkingsprogramma:

Menuknop - Instellingen - Instellingenbewerker voor Xfconf

Nu de ingreep zelf:

Klik op xfwm4 - dubbelklik op mousewheel_rollup

Klik nu op TRUE (en verander het daardoor in FALSE) en klik op Opslaan.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus ingreep herhalen bij andere gebruikersaccounts.

Maak uw Linux Mint sneller

2.17. U kunt uw Linux Mint waarschijnlijk merkbaar versnellen, door deze veilige snelheids-tips toe te passen.Deel 3

VEERTIEN NEUTRALE INGREPEN (NIET NODIG, MISSCHIEN HANDIG)


Doe deze dingen als ze u bevallen:

Verhelp een beeldfout (vensterranden die wegvallen)

3.1. Een bekende fout bij sommige apparatuur is, dat een enkele keer de vensterranden kunnen wegvallen. Onder andere de balk met de knoppen voor sluiten, vergroten en minimaliseren valt dan weg.

U kunt dit telkens als volgt verhelpen:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Tik de volgende toverspreuk in (voorkom fouten: kopieer en plak):

xfwm4 --replace

Druk op Enter.

Daarmee herstart u de vensterbeheerder, en dan is de boel voorlopig weer in orde.

Let op: zet in geen geval sudo voor deze opdrachtregel! Met sudo stuurt u in dit geval de rechten in de war, met allerlei raadselachtige storingen tot gevolg.

Installeer lettertypes van Microsoft

3.2. Zo af en toe kunt u ook iets van Microsoft gebruiken in uw Linux.... In dit geval enkele veelgebruikte lettertypes.

a. Allereerst installeert u enkele vervangende lettertypes. Op deze wijze:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één regel):

sudo apt-get install fonts-crosextra-carlito fonts-crosextra-caladea

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

b. Daarna installeert u de echte Microsoft-lettertypen als volgt:

Menuknop - Systeem - Programmabeheer

Zoekterm: microsoft

Dubbelklik Ttf-mscorefonts-installer

Klik op Installeren

Nu krijgt u mogelijk een licentieovereenkomst van Microsoft te zien.
In dat geval vinkt u aan: Do you accept the EULA license terms?

Klik op de knop Volgende


Let op: tijdens de installatie kan het lijken alsof het installeren is stilgevallen. Dit is slechts schijnbaar zo. Wacht rustig af; dit kan enkele minuten duren. Daarna zou de installatie netjes voltooid moeten zijn.

Verander het uiterlijk van Mint

3.3. Mint ziet er standaard leuk uit, maar misschien wilt u het toch wat anders....

Uw bureaubladachtergrond kunt u op bijna dezelfde manier veranderen als in Windows.

Dus: kies een foto die u als bureaubladachtergrond wil. Dubbelklik het fotobestand.

Nu wordt de foto zichtbaar gemaakt in afbeeldingkijker Ristretto. Vervolgens in de werkbalk daarvan:
Beeld - Instellen als bureaubladachtergrond...

Maar er is één belangrijk verschil met Windows. Mint maakt alleen een snelkoppeling naar de foto die u instelt als bureaubladachtergrond. Als u de foto vervolgens verplaatst of weggooit, dan verdwijnt dus ook uw bureaubladachtergrond, en verandert uw bureaublad in een egaal gekleurd scherm!

Gooi de foto dus niet weg, maar plaats hem blijvend in uw persoonlijke map. Bijvoorbeeld in de submap Afbeeldingen. Stel hem dan pas in als bureaubladachtergrond.

Voeg de buitentemperatuur en het weer toe aan uw werkbalk

3.4. Makkelijk om te hebben: een weergave van de buitentemperatuur en het weer, in de werkbalk van uw bureaublad. Daarvoor gaat u als volgt te werk om het weerbericht toe te voegen aan uw werkbalk.

De handleiding is weliswaar voor Xubuntu, maar kan zonder meer worden gebruikt in Mint Xfce.

Verbeter de klok

3.5. De weergave van de klok in de werkbalk, kunt u als volgt verbeteren:

Rechtsklik muis op klok - Eigenschappen - onderdeel Tijd - Opmaak: verander de waarde in Aangepast... Kopieer en plak vervolgens deze coderegel in het invulvakje:

%a %e %B %G %k:%M

Klik op Sluiten.

Wilt u nog meer opties voor de weergave van de klok? Kijk dan hier.

Stop maximalisatie bij slepen van venster naar schermrand

3.6. Een irritante functie: als u een toepassingsvenster sleept naar de bovenrand van het scherm, dan maximaliseert het ineens. Hinderlijk en ergerlijk.

Zo schakelt u dat vervelende gedrag uit:
Menuknop - Instellingen - Instellingen- en systeembeheerder - Vensterbeheerder bijstellen - tabblad Toegankelijkheid: haal het vinkje weg bij:
Vensters automatisch tegelen bij beweging naar de schermrand

Installeer wat simpele spelletjes

3.7. Standaard zit er geen enkel spelletje in Linux Mint. Een tikje kaal....

Installeer dus wat aardige lichtgewicht-spelletjes die ook op een oude computer goed draaien: aisleriot (patience), gnomine (mijnen vegen), Quadrapassel (een soort Tetris) en gnome-sudoku (uitleg overbodig).

Installeren gaat gewoon via Programmabeheer. Of, wat een stuk sneller is, via een terminaltoverspreuk:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

sudo apt-get install aisleriot gnome-cards-data gnomine quadrapassel gnome-sudoku

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in, dat blijft geheel onzichtbaar (u ziet zelfs geen sterretjes), dat hoort zo. Druk wederom op Enter.

Na installatie vindt u ze terug onder: Menu - Spelletjes.

Bij zeer weinig RAM-geheugen: schakel zRam in

3.8. Wanneer uw computer zeer weinig RAM-geheugen heeft (1 GB of minder), dan blijft het geheugengebrek een probleem, dat regelmatig voor een traag systeem kan zorgen. Zelfs met een verlaging van de swapneiging naar 5 (zie punt 1.4 op deze pagina).

In dat geval kunt u eens kijken of u betere resultaten kunt bereiken door het inschakelen van een experimentele kernelmodule, genaamd zRam. zRam zorgt ervoor, dat er een gecomprimeerd (samengeperst) virtueel geheugen oftewel swapbestand wordt aangemaakt in uw RAM-geheugen. De compressiefactor is de winst: daarmee "vergroot" u als het ware uw RAM-geheugen.

Let op: deze ingreep zou uw computer instabiel kunnen maken! Pas dit dus niet toe op een belangrijke computer.

De prijs die u hiervoor betaalt is drieledig:

- Uw processor wordt wat zwaarder belast, want die moet constant gaan comprimeren (inpakken) en decomprimeren (uitpakken).

- Als het systeem de RAM-swap heeft gevuld, zal het alsnog op de harde schijf moeten gaan swappen. Met een loodzwaar blok aan het been: het stuk geheugen dat opgeofferd is aan de RAM-swap.

- Het gaat vooralsnog om een experimentele module, dus deze extra laag van complexiteit zou voor instabiliteit kunnen zorgen.

Daarom raad ik zRam voorlopig alleen aan voor computers met zeer weinig RAM-geheugen, en ook dan alleen in combinatie met een verlaging van de swapneiging naar 30. Bovendien is zRam nog niet geschikt voor productiecomputers, maar alleen voor proefbakken en andere niet-essentiële computers.

Installeren gaat als volgt:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install zram-config

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Herstart uw computer.


Controle

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Controleer de werking met de volgende terminalopdracht (kopieer en plak):

cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als het goed is, krijgt u dan een melding over één of meerdere /dev/zram-"partities". zRam is dan actief; u hoeft verder niets te doen.


Verwijdering

Als u zRam weer wil verwijderen, dan kan dat niet met de simpele terminalopdracht apt-get remove, maar alleen als volgt:

a. Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get purge zram-config

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

b. Herstart uw computer.

c. Controleer of de uitschakeling is gelukt, met de volgende terminalopdracht (kopieer en plak):

cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als het goed is, krijgt u nu geen melding meer over één of meerdere /dev/zram-"partities".

Truukje voor snelkoppelingen op het bureaublad

3.9. In Xfce zit een vervelende en nutteloze "bescherming van de gebruiker tegen zichzelf": als u een snelkoppeling voor een programma op het bureaublad wil starten, dan geeft Xfce daar soms een waarschuwing voor, omdat.... het bestand op een onveilige plek zou staan!

Mateloos mal, natuurlijk. U kunt dus gewoon klikken op "Markeer als uitvoerbaar", zoals aangegeven op onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Netwerkschijf (NAS) gebruiken met behulp van Gigolo

3.10. Uw netwerkschijf (NAS) kunt u benaderen met behulp van Gigolo.

Zet uw e-mail over van Outlook (Express) in Windows naar Thunderbird in Linux Mint

3.11. Als u in Windows gebruik maakt van Outlook of Outlook Express voor uw e-mail, dan kunt u uw e-mails en instellingen als volgt overzetten naar het e-mailprogramma Thunderbird in Linux Mint Xfce.

Schakel het cijfertoetsenblokje van uw toetsenbord in (Num Lock)

3.12. Hebt u een apart cijfertoetsenblokje, rechts op uw toetsenbord? Dan is het handig wanneer dat automatisch aan staat, zodat u het niet steeds handmatig in hoeft te schakelen door te drukken op de knop Num Lock.

Let op: gebruik deze instructie alleen dan, wanneer uw toetsenbord (laptop?) een apart cijfertoetsenblokje heeft! Want anders wil u beslist geen Num Lock hebben aanstaan.

De oplossing is deze:

a. Allereerst installeert u een hulpprogrammaatje.
Menuknop - Systeem - Synaptic pakketbeheer

zoekterm in Synaptic pakketbeheer: numlockx

Vink het aan en druk op de knop Toepassen. Dit zou in beginsel genoeg moeten zijn om het cijfertoetsenblokje automatisch in te schakelen tijdens de opstart. Maar soms is dat niet voldoende; in dat geval leest u hieronder wat u daaraan kunt doen.

b. Na het aanmelden kan het gebeuren dat Mint het cijfertoetsenblokje weer automatisch uitschakelt (zucht). Als dit bij u het geval is, dan kunt u dit ergerlijke gedrag als volgt corrigeren:

Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart

Tabblad Automatische start van toepassing

Klik op Toevoegen

Naam:
Numlock aan

Opdracht:
sh -c "sleep 20 && numlockx on"

Klik op OK.

Dit zet Num Lock aan, 20 seconden na aanmelding. Deze vertraging is noodzakelijk, omdat het aanzetten moet geschieden nadat Mint de Num Lock heeft uitgezet.

c. Herstart uw computer (volledige herstart: simpelweg af- en aanmelden volstaat soms niet).

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhaal punt b in elk ander gebruikersaccount.

Maak beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker zichtbaar

3.13. Sommige mensen hebben moeite om het kleine blauwe pictogram in het systeemvak in de gaten te houden, dat meldt wanneer er nieuwe bijgewerkte pakketten zijn. Als volgt kunt u de beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker in beeld krijgen:

a. Haal eerst dit shellscript binnen.

b. Verplaats het daarna als volgt vanuit de map Downloads, naar de map Documenten:

Menuknop - Systeem - Xfce terminal

Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal (het is één regel, kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

mv -v ~/Downloads/controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh ~/Documenten

Druk op Enter.

c. Maak het vervolgens uitvoerbaar, met de volgende terminalopdracht:

chmod 755 ~/Documenten/controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh

Druk op Enter.

d. Daarna: Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart

Tabblad Automatische start van toepassing

Klik op Toevoegen

Naam: Bijwerkcontrole

Opdracht: klik op de bladerknop bij dat invulveld en klik door naar het bestand controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh in uw map Documenten.

Klik op OK.

Nu zult u voortaan, 99 seconden na uw aanmelding in uw gebruikersaccount, het venster van Bijwerkbeheer te zien krijgen. Helaas ook wanneer er geen reparaties beschikbaar zijn, maar dat is in elk geval beter dan reparaties over het hoofd te zien...

Meerdere accounts: voorkom dat andere gebruikers bij de bestanden in uw account kunnen

3.14. Heeft u een computer met meerdere gebruikersaccounts? Dan kunt u zonder ingrijpende versleuteling, gemakkelijk andere gebruikers beletten om de bestanden in uw account te benaderen en te zien. En wel op de volgende wijze:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

chmod -v 700 $HOME

Druk op Enter.

Herhaal dit in elk gebruikersaccount dat dezelfde bescherming nodig heeft.

Let op: dit beschermt u niet tegen iemand met rootrecht (sudo-recht)! Het houdt een vastberaden en ervaren gluurder niet tegen, maar het is wel een effectieve maatregel om "de eerlijke mensen buiten de deur te houden". Als dat niet genoeg is voor u: versleuteling van bestanden of zelfs van uw gehele persoonlijke map, is een stuk veiliger....

Indien u dit ooit ongedaan zou willen maken (maar waarom?), dan is ook dat gemakkelijk. Voor ongedaan maken kunt u deze opdrachtregel gebruiken:
chmod -v 755 $HOME

Hulp vragen?

4. Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u terecht op de volgende fora:

a. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies

b. Linux Mintforum voor Nederland (en Vlaanderen)


Nog meer tips?

5. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina