10 dingen om direct te doen in Linux Mint 19.2 Cinnamon

Terug naar de thuispagina


Proficiat, u hebt een kersvers geïnstalleerde Linux Mint 19.2 Tina, met de werkomgeving Cinnamon! Wat doet u nu het beste eerst?

Hieronder vindt u een lijstje dat u punt voor punt kan afwerken.
Ik heb de ingrepen in drie soorten verdeeld:
- 10 beslist noodzakelijke (deel 1);
- niet noodzakelijk maar wel aangeraden (deel 2);
- misschien handig (deel 3).

Als u alle punten uitvoert, dus ook de minder belangrijke, dan kost u dat wel een paar uur. Maar dan hebt u ook wat: een netjes afgewerkte Linux Mint, bijna onderhoudsvrij, die nog heel wat jaren mee kan!

Bovendien is het een snelcursus / spoedcursus in het gebruik van uw nieuwe Linux Mint.

Let op: deze pagina is alleen bedoeld voor Linux Mint 19.2 met de werkomgeving Cinnamon. Het direct-doen-lijstje voor de werkomgeving Xfce vindt u hier en het lijstje voor MATE vindt u hier.

Inhoud van deze pagina:

Tip: hier kunt u een controlelijstje binnenhalen, dat u kunt afdrukken op papier. Vervolgens kunt u daarop afvinken wat hieronder staat. Gemak dient de mens...

Weet u niet welke versie van Linux Mint u heeft? U kunt dat als volgt even nakijken:

Open een terminalvenster:
Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:
inxi -S

(merk op dat de S een hoofdletter is!)

Druk op Enter.Deel 1

TIEN BESLIST NOODZAKELIJKE INGREPEN


Doe deze dingen allemaal:

Installeer alle beschikbare bijgewerkte pakketten en stel Timeshift in

1.1. a. Eerst de boel bijwerken, daarna de rest pas...

Menuknop - Beheer - Bijwerkbeheer

Controleer op beschikbare bijgewerkte pakketten en installeer ze allemaal.

b. Start nu Timeshift, want die is handig om uw systeem weer snel op orde te krijgen als er iets misgaat:
Menuknop - Beheer - Timeshift

c. Stel bij Instellingen - Rooster, Timeshift zo in dat die een maandelijkse momentopname maakt. Stel het maximumaantal opgeslagen momentopnamen in op twee. Niet meer! Want meer is geheel overbodig en kan onder bepaalde omstandigheden krankzinnig veel schijfruimte kosten.

Niemand heeft er ooit meer dan twee momentopnamen nodig om zijn systeem te herstellen.  Ook al is de momentopname die u terugzet meer dan een maand oud: start na het terugzetten gewoon Bijwerkbeheer en uw systeem is binnen de kortste keren weer geheel bijgewerkt.

Als opslaglocatie kiest u liefst een aparte partitie op uw harde schijf, met een minimale grootte van 20 GB. Zodoende kan Timeshift nooit schijfruimte gaan opeten die uw systeem nodig heeft voor zichzelf.

Meer informatie over Timeshift vindt u hier (punt 9).

d. Herstart daarna uw computer (meestal niet nodig na het bijwerken van uw systeem, maar doe het dit keer voor alle zekerheid wel).

Betere instellingen voor de terminal, het Bijwerkbeheer en het installeren van programmatuur

1.2. De terminal (terminalvenster), het Bijwerkbeheer en het installeren van programmatuur zijn drie uiterst belangrijke gereedschappen. Daarom is het belangrijk dat de instellingen ervan, optimaal zijn. Dat pakt u als volgt aan:

Verbeter de manier waarop Linux Mint programmatuur installeert

1.2.1. Mint vertoont een nadelige afwijking ten opzichte van Ubuntu, bij het zelf installeren van programmatuur: standaard worden "aanbevolen" pakketten namelijk niet meegeïnstalleerd (in Ubuntu wel).

Dat heeft twee nadelen: de functionaliteit van programma's die u zelf installeert, is nodeloos beperkt. Bovendien kloppen sommige handleidingen voor Ubuntu, daardoor niet meer volledig voor Mint. Dat alles alleen maar om wat schijfruimte te besparen....

Als volgt maakt u dit in orde:

Menuknop - Beheer - Synaptic pakketbeheer

Instellingen - Voorkeuren - tabblad Algemeen
Onderdeel Wijzigingen markeren - vink aan: Beschouw aanbevolen pakketten als afhankelijkheden

Klik op Toepassen

Klik op OK.

Verder moet u nog de instelling "false" veranderen in "true", in het instellingenbestand /etc/apt/apt.conf.d/00recommends. Dat kan het makkelijkste via de terminal, en wel als volgt:

Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel via een rechtsklik met de muis:

sudo sed -i 's/false/true/g' /etc/apt/apt.conf.d/00recommends

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Let op: dit kan een ongewenst neveneffect hebben, ook al is dat gelukkig zeldzaam. Bij het installeren van bepaalde toepassingen die bestandbeheerder Nautilus als "aanbevolen" afhankelijkheid hebben, krijgt u er ineens Nautilus bij!

Dat is onwenselijk, want het installeren van een volwaardige bestandbeheerder als Nautilus naast uw standaard-bestandbeheerder, leidt tot conflicten. Als u ineens merkt dat u Nautilus in uw menu heeft staan, adviseer ik u om hem meteen te verwijderen. Dat kan als volgt:

sudo apt-get remove nautilus

Als het goed is laat deze verwijdering alle andere geïnstalleerde toepassingen intact, inclusief die toepassing waarvan de installatie Nautilus heeft meegetrokken. Het zou dus altijd geheel veilig moeten zijn om Nautilus te verwijderen.


Verbeter een instelling van de terminal

1.2.2. U gaat waarschijnlijk af en toe gebruik maken van de terminal, want dat is het handige "Zwitserse zakmes" van Linux. Maar de standaardweergave van het terminalvenster kan praktischer. Dat doet u zo:

Helaas is het terminalvenster halfdoorzichtig. Mooi, maar onpraktisch. Verbeter het zo:
Werkbalk terminalvenster: Bewerken - Profielvoorkeuren (of: rechtsklik muis in het zwarte gedeelte van de terminal - Profielen - Profielvoorkeuren)

Tabblad Kleuren: haal het vinkje weg bij: Gebruik een doorzichtige achtergrond

Ken uw Bijwerkbeheer

1.2.3. Bijwerkbeheer is, zoals gezegd, één van de belangrijkste instrumenten die u in Linux Mint heeft. Hoe u de instellingen van Bijwerkbeheer kunt veranderen en verbeteren leest u hier. (*Klik*).

Stuurprogramma's (drivers) en volledige ondersteuning voor multimedia

1.3. Hiervoor heeft u internetverbinding nodig! Ga als volgt te werk:

Installeer ontbrekende stuurprogramma's (drivers)

1.3.1. Stuurprogramma's installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linux-systeemkern zitten. Een uitzondering daarop vormen onder andere sommige printerstuurprogramma's en de fabrieksstuurprogramma's voor videokaarten van Nvidia (maar ook andere apparaten kunnen zo'n uitzondering zijn).

a. Voor het installeren van uw printer of scanner kunt u dit stappenplan gebruiken (*Klik*).

b. Voor optimale prestaties van uw Nvidia-videokaart en uw Broadcom draadloze chipset wilt u beslist het gesloten-bron-fabrieksstuurprogramma installeren (het niet-vrije stuurprogramma). Dat gaat als volgt:

Menuknop - Beheer - Stuurprogrammabeheer

Let op: soms krijgt u meerdere versies aangeboden van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma. De aanbevolen versie werkt het beste op de meeste apparatuurcombinaties.

Kies alleen uit de versies die u worden aangeboden, want alleen die ondersteunen uw apparaat! U probeert dus eerst de aanbevolen versie; alleen als die problemen geeft, probeert u nummer twee, enzovoorts.

Mint haalt dan het benodigde stuurprogramma automatisch via het internet binnen, vanuit de pakketbronnen van Mint, en installeert het. Naderhand moet u de computer wel even volledig herstarten.

Hebt u een splinternieuwe videokaart van Nvidia? Dan zou het kunnen zijn, dat die te nieuw is voor de versie van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma in de pakketbronnen van Mint. In dat geval krijgt u überhaupt geen fabrieksstuurprogramma aangeboden door Stuurprogrammabeheer.

Als dit zo is, dan kunt u voor een Nvidia-kaart eens hier kijken voor een oplossing.


Voor een AMD/ATI-videokaart moet u bij het standaard-openbronstuurprogramma blijven. Want de gesloten AMD Catalyst stuurprogramma's (fglrx) zijn niet verenigbaar zijn met Linux Mint 19.x.

Deze gesloten fglrx-stuurprogramma's zijn niet-vrij, dus hun broncode is niet beschikbaar. AMD heeft aangegeven dat hij hen niet langer wil ondersteunen en heeft zijn klanten aangeraden om in plaats daarvan open-bron-stuurprogramma's te gebruiken.

Als u een GPU van AMD of ATI heeft in Linux Mint 19.x, dan zal het besturingssysteem automatisch of het radeon-stuurprogramma of het amdgpu-stuurprogramma voor u kiezen. Beide open-bron-stuurprogramma's zijn standaard al geïnstalleerd.

Installeer volledige ondersteuning voor multimedia

1.3.2. U hebt waarschijnlijk al de volledige multimedia-ondersteuning geïnstalleerd tijdens de installatie van Linux Mint, door het aanvinken van de optie Installeer programmatuur van derden voor videokaarten en draadloze netwerkkaarten, Flash, MP3 en andere multimediasoorten. Maar als u dat niet hebt gedaan, dan kunt u dat nu alsnog doen:

Menuknop - Geluid & Video - Multimediacodecs installeren

Let op: dit menu-onderdeel is alleen dan aanwezig, wanneer u de volledige multimedia-ondersteuning (mint-meta-codecs) nog niet hebt geïnstalleerd. Na het installeren ervan, verdwijnt dit menu-onderdeel.

Optimaliseer uw Solid State Drive (SSD)

1.4. Hebt u een Solid State Drive (SSD) in plaats van een gewone harde schijf? Optimaliseer hem dan voor Linux Mint.

Verlaag de swapneiging (belangrijk)

1.5. Bij normaal gebruik van de computer (wanneer u geen server heeft), wilt u beslist de swapneiging van Mint verlagen. Dat kan namelijk een enorm verschil uitmaken voor de snelheid van uw systeem.

Dat merkt u vooral bij weinig RAM-geheugen (2 GB of minder). Bij 8 GB RAM-geheugen of meer, zult u waarschijnlijk geen verschil merken bij een verlaging van de swapneiging.

Stel alles goed in op Nederlands

1.6. Wanneer u Mint hebt geïnstalleerd zonder internetverbinding tijdens het installeren, dan hebt u nog niet alle Nederlandse taalpakketten.

Om Mint 100 % Nederlands te maken, doet u dit:

Zorg voor internetverbinding.

Menuknop - Voorkeuren - Talen

Klik bij het onderdeel Taalondersteuning op de knop Talen installeren/verwijderen... en kijk of Nederlands op "Volledig geïnstalleerd" staat.
Zo niet, klik dan eerst op Dutch; Flemish, Netherlands UTF-8 en daarna op de knop Taalpakketten installeren.

Let op: verwijder niets! Standaard zitten er in uw systeem allerlei extra Nederlandse en Engelse taalvarianten, die u helemaal niet nodig hebt in een gewoon Nederlands systeem. Maar als u daar ook maar iets van weghaalt, dan beschadigt u (vreemd genoeg) de Nederlandse vertaling....

Als u per ongeluk al wat taalvarianten hebt weggehaald, dan kunt u de schade als volgt herstellen: verwijder alle resterende Engelse taalvarianten, en voeg daarna English, United States weer toe. U zult merken dat dan alle Engelse taalvarianten (het zijn er heel wat) gelijk meekomen.

Klik daarna op Dutch en dan op de knop Apply System-Wide.

Herstart uw computer, en uw Nederlandse systeem zou weer 100 % Nederlands moeten zijn.

De spellingcontrole in Firefox staat mogelijk nog niet op Nederlands. Die alsnog op Nederlands zetten is makkelijk: open Programmabeheer (Menuknop - Beheer - Programmabeheer) en installeer hunspell-nl.

Open (of herstart) daarna Firefox en tik vervolgens een tekst in op een website, bijvoorbeeld een bericht voor het Nederlandstalige Mintforum.

Rechtsklik met de muis op een willekeurig rood onderstreept Nederlands woord in uw bericht. Kies dan Talen - Nederlands.

Kijk eens naar de oplossingen voor 32 bekende fouten (bugs)

1.7. Als u een probleem hebt: voorkom dat u veel tijd verliest aan een fout van Mint en sla dit niet over! Er is 90 % kans, dat u uw voordeel kunt doen met één of meer van de daar beschreven oplossingen. Geschreven voor Ubuntu, maar omdat Mint is gebouwd op Ubuntu, tevens van belang voor Mint.

Ook van belang: de uitgiftenotities van Linux Mint 19.2 Cinnamon.

Zet de firewall aan en stel een wachtwoord in voor root

1.8. Standaard staat de ingebouwde firewall uit, maar in de meeste gevallen is het nuttig om de firewall in te schakelen. Het is dus verstandig om het voor alle zekerheid sowieso te doen. Bovendien is het aan te raden om een wachtwoord in te stellen voor root.

Hieronder leg ik uit, hoe u dat kunt doen.

Zet de firewall aan

1.8.1. De firewall kunt u inschakelen met een eenvoudige terminalopdracht:

Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo ufw enable

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Uncomplicated Firewall (ufw) is voorzien van verstandige en praktische standaardinstellingen, die voor verreweg de meeste thuisgebruikers prima voldoen. U hoeft er dus verder niets aan te doen, tenzij u bijzondere wensen heeft. Een nadere uitleg vindt u hier.

De status van de firewall kunt u desgewenst nakijken met de volgende terminalopdracht:

sudo ufw status verbose

Druk op Enter.

Stel een wachtwoord in voor root

1.8.2. Als u een schoon geïnstalleerde Linux Mint 19 heeft, dan is er standaard helaas geen rootwachtwoord ingesteld.

Het is nadelig voor de veiligheid als root geen wachtwoord heeft. Want dan kan een kwaadwillende persoon met fysieke toegang tot uw computer, die computer eenvoudig overnemen:

Hij kan namelijk uw computer opstarten in de herstelmodus, en vervolgens in het herstelmenu kiezen voor het openen van een rootvenster. Daarbij wordt niet gevraagd om enig wachtwoord in te tikken! Daarna is uw systeem geheel van hem, en kan hij bijvoorbeeld zelfs uw eigen wachtwoord veranderen....

Kortom: niet leuk allemaal. U kunt dat verhelpen door alsnog een wachtwoord in te stellen voor root (het beste is, als dat identiek is aan uw eigen wachtwoord). Dat gaat zo:

Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo passwd

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Let op: ik raad aan om het wachtwoord voor root (het "UNIX-wachtwoord") hetzelfde te laten zijn als uw eigen wachtwoord. Zo voorkomt u problemen in de toekomst.

Klaar! Probleem verholpen.

Voor de goede orde: een slechterik met fysieke toegang tot uw computer, heeft ook andere middelen ter beschikking om rootbevoegdheid te verkrijgen op uw computer. Dus deze reparatie maakt uw computer beslist niet volledig veilig: fysieke toegang blijft altijd linke soep.

Wat deze reparatie wel doet, is het blokkeren van een al te makkelijke manier om rootbevoegdheid te krijgen. Daarmee verhoogt u de veiligheid enigszins.

Vermijd 10 fatale vergissingen

1.9. Er zijn 10 vergissingen die u beslist wil vermijden, als de goede werking van uw systeem u lief is.

Installeer wat onmisbaar systeemgereedschap

1.10. Het komt ooit van pas: een extra losstaand bestandbeheerdertje, dat zich niet met het systeem verweeft en dus geen conflicten veroorzaakt met uw normale bestandbeheerder Nemo. Zo'n eenvoudig verkennertje is Double Commander.

Voor optimale beheersing van de geluidinstellingen is pavucontrol een handig hulpmiddel.

En tot slot is Catfish een onovertroffen hulpmiddel voor het zoeken van bestanden.

Om deze allemaal tegelijk te installeren gaat u als volgt te werk:

Menuknop - Beheer - Terminalvenster

tik in (kopieer en plak, dit is één regel):

sudo apt-get install doublecmd-gtk pavucontrol p7zip-rar catfish

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.


Deel 2

TWAALF AANGERADEN INGREPEN (NIET NODIG, WEL HANDIG)


Doe deze dingen als u er de tijd voor heeft:

Stel Firefox goed in

2.1. Handige tips om Firefox beter te laten functioneren vindt u hier.

Tem uw Libre Office

2.2. Libre Office Tekstverwerker heeft een aantal vervelende standaardinstellingen. Die kunt u gelukkig als volgt wijzigen: klik hier voor een handleiding.

Importeer uw Favorieten (Bladwijzers) in Firefox

2.3. Als u in Windows een flink aantal Favorieten hebt verzameld in Internet Explorer (of Bladwijzers in Firefox), dan is het handig als u die overzet naar Firefox in Linux. Dit is gelukkig heel eenvoudig.

a. Voor zover van toepassing: installeer Firefox in Windows, en laat hem de Favorieten importeren in zijn Bladwijzers (dat stelt Firefox automatisch aan u voor, bij het installeren).

b. Open Firefox (nog steeds in Windows).

Werkbalk Firefox:

Bladwijzers - Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Reservekopie maken...

Zet de reservekopie (genaamd Bladwijzers datum_van_vandaag.json) op een USB-geheugenstaaf.

Dit bestand kunt u straks in Linux weer importeren in Firefox. Kies dan voor Bladwijzers - Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Herstellen - Bestand kiezen...

Herstel een rechtenprobleem in uw thuismap

2.4. Vermoedelijk door een fout in polkit, kan Bijwerkbeheer een probleem veroorzaken met de bestandsrechten in uw persoonlijke map(pen). Daarin kan het namelijk de eigendom van bepaalde verborgen mappen veranderen in root. Dit kan leiden tot onverwachte storingen.

Voorlopig, zolang als dit nog niet is hersteld door de ontwikkelaars, kunt u dat als volgt repareren:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo chown -R -v $USER:$USER $HOME

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).

Dit is een effectieve noodoplossing, die u waarschijnlijk slechts één keer hoeft toe te passen.

Installeer een extra webbrowser

2.5. Het is handig, om een tweede webbladeraar te installeren. Firefox is prima, maar af en toe (vooral als u teveel extensies oftewel add-ons in Firefox hebt geïnstalleerd), doet hij het niet helemaal goed.

Een uitstekend alternatief voor Firefox, is webbladeraar Google Chrome. Die zit helaas niet in de eigen pakketbronnen van Mint, maar u kunt op de downloadpagina van Chrome een installatiepakket binnenhalen voor 64-bits-Chrome.

Als het goed is, herkent die webpagina automatisch dat u Mint draait: hij biedt u dan een voorgeselecteerd 64-bits-installatiepakket aan voor Debian/Ubuntu, want dat hebt u nodig in Mint.

Dubbelklik het installatiepakket, dat de extensie .deb heeft, alsof het een .exe-installatiebestand van Windows is. Het installeert zich dan vanzelf.

Bovendien voegt het automatisch de eigen pakketbron van Chrome toe aan uw pakketbronnenlijst, zodat u automatisch reparaties voor Chrome krijgt aangeboden wanneer die beschikbaar zijn.

Let op: heeft u een 32-bits-besturingssysteem? Dan kunt u Google Chrome niet installeren. Kies in dat geval voor Chromium, die u gewoon kunt installeren via Programmabeheer.

Tips voor Chrome en Chromium vindt u hier.

Verwijder Mono en Orca

2.6. Standaard is Mono geïnstalleerd. Mono is een veiligheidsrisico, want het is een implementatie van Microsofts .NET. Dat is platformonafhankelijk, wat betekent dat het op vele besturingssystemen werkt (waaronder Windows). De Mono-infrastructuur zou kunnen worden misbruikt door speciaal ontworpen kwaadaardige programmatuur en virussen.

Het is weliswaar een beperkt risico, maar toch een risico: u bevindt zich met Mono immers voor een deel in het besmette en verontreinigde ecosysteem van Windows. Terwijl het nut van Mono slechts klein is, want er zijn doorgaans uitstekende alternatieven voor de programma's die op Mono draaien.

U kunt Mono dus beter verwijderen.

Verder bevat Linux Mint standaard schermlezer gnome-orca. Handig voor blinden en slechtzienden, maar als u geen schermlezer nodig hebt, verwijder hem dan liever. Reden: het is makkelijk om hem per ongeluk in te schakelen, en het is een akelige ervaring als uw computer onverwachts met een zware basstem tegen u begint te praten....

Verwijderen van deze ergernissen gaat als volgt:

a. Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get remove mono-runtime-common gnome-orca

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

b. Deze verwijdering heeft ook een mono-gebaseerd notitieblokje (Tomboy) doen verdwijnen. U kunt daar een alternatief voor installeren dat niet afhankelijk is van mono-runtime, en wel als volgt:

sudo apt-get install xpad

Druk op Enter.

Schakel de snelle gebruikerswissel uit

2.7. In het afmeldscherm kunt u onder andere kiezen voor "Gebruiker wisselen". Deze optie werkt soms slecht. Bovendien gaat dit sowieso ten koste van de systeemkracht: de eerste gebruikerssessie blijft immers in het geheugen....

U kunt deze optie daarom beter niet gebruiken. Kies liever voor "Afmelden". Daarmee meldt u gebruiker A volledig af, voordat u zich aanmeldt als gebruiker B. Waardoor gebruiker B de gehele systeemkracht ter beschikking heeft.

Volledig uitschakelen van de snelle gebruikerswissel doet u zo:

a. Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get install dconf-editor

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

b. Wederom in de terminal:

dconf-editor

Druk op Enter.

c. In dat programmaatje klikt u op het kleine driehoekje voor een element, voor het uitklappen van de categorie. Klik zo door naar:

org - cinnamon - desktop - lockdown

Vink aan: disable-user-switching

Sluit dconf-editor.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhaal deze ingreep in elk gebruikersaccount.

Schakel de toetscombinatie CTRL+ALT+BACKSPACE in

2.8. Mint loopt zowat nooit vast. Maar als het dan toch eens gebeurt, is het handig om een "halve herstart" te doen (alleen de grafische omgeving). Dat is meestal genoeg om de vastloper te verhelpen.

Daarvoor kunt u de toetscombinatie Ctrl+Alt+Backspace gebruiken. Die staat weliswaar standaard ingeschakeld, maar pas nadat u bent aangemeld in uw account. U kunt er ook voor zorgen dat die al eerder gebruikt kan worden.

U doet dat als volgt:

a. Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal, om tikfouten te voorkomen (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

xed admin:///etc/default/keyboard

Druk op Enter.

Nu opent zich een tekstbestand. Vervang daarin de regel:

XKBOPTIONS=""

.....door de volgende regel (kopieer en plak):

XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp"

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

b. Herstart daarna uw computer (volledige herstart).

c. Na het opnieuw aanmelden kunt u het even uitproberen: Ctrl-Alt-Backspace zou nu de grafische omgeving moeten herstarten en u terugwerpen in het aanmeldscherm.

Let op: wanneer u zich weer aanmeldt na deze "halve herstart", krijgt u waarschijnlijk wat meldingen van foutrapporten. Die kunt u gewoon wegklikken, want die hebben alleen betrekking op het onverwachte herstarten van de grafische omgeving, dat u zojuist geforceerd hebt uitgevoerd.

Verbeter het energiebeheer van uw laptop

2.9. Het energiebeheer van uw laptop kunt u op enkele punten verbeteren.

a. Standaard wordt het percentage restlading van de accu van uw laptop, niet weergegeven. Dat verandert u als volgt:

Rechtsklik muis op pictogram van Energiebeheer in het systeemvak van de werkbalk - Instellen... - vink aan:
Percentage tonen

b. Doe een gewone linksklik op het pictogram van Energiebeheer in het systeemvak - Energievoorkeuren - Als het deksel wordt dichtgeklapt: zet dit op Onmiddellijk afsluiten. Zowel voor "Op netstroom" als voor "Op accustroom".

Installeer enkele nuttige lettertypes

2.10. Zo af en toe kunt u ook iets van Microsoft gebruiken in uw Linux.... Namelijk een pakketje met oude Microsoft-lettertypes en twee vervangende moderne lettertypes van Google. Deze lettertypes verbeteren de uitwisselbaarheid met Microsoft Office.

I. Allereerst het pakket oude lettertypes van Microsoft:

a. Open een terminalvenster (een terminalvenster openen doet u zo).

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één lange regel):

wget http://ftp.de.debian.org/debian/pool/contrib/m/msttcorefonts/ttf-mscorefonts-installer_3.7_all.deb -P ~/Downloads

Druk op Enter. Hiermee haalt u het installatiepakket voor de lettertypes binnen van Debian, want de versie die in de pakketbronnen van Ubuntu zit is defect. En bovendien trekt u met het Ubuntupakket in Linux Mint wat overbodige troep mee, waar u geen last van heeft met het Debianpakket.

c. Voor de eigenlijke installatie kopieert en plakt u nu de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is wederom één regel):

sudo apt install ~/Downloads/ttf-mscorefonts-installer_3.7_all.deb

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. In Linux Mint is dat veranderd: daarin ziet u wel sterretjes. Druk wederom op Enter.

U krijgt dan mogelijk een licentie-overeenkomst te zien van Microsoft (zucht). Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

c. Tik op de Tab-toets om <Ok> te activeren (dat wordt dan rood). Druk vervolgens op Enter.

d. U krijgt vervolgens een scherm te zien waarop u Ja kunt zeggen tegen de licentie-overeenkomst. Tik op de Tab-toets om <Ja> te activeren (dat wordt dan rood) en druk op Enter.

e. Kopieer en plak tot slot deze opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo dpkg-reconfigure fontconfig

Druk op Enter.


II. Installeer nu twee vervangende vrije lettertypes die Google heeft gemaakt. Namelijk Carlito (vervanger voor Microsofts moderne niet-vrije Calibri) en Caladea (vervanger voor Microsofts moderne niet-vrije Cambria).

Deze nuttige lettertypes ter vergroting van de verenigbaarheid met documenten van Microsoft Office, installeert u als volgt:

a. Open een terminalvenster (een terminalvenster openen doet u zo).

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één regel):

sudo apt-get install fonts-crosextra-carlito fonts-crosextra-caladea

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. In Linux Mint is dat veranderd: daarin ziet u wel sterretjes. Druk wederom op Enter.

c. Nu gaat u Libre Office instellen om hen te gebruiken als vervanging voor de Microsoft-lettertypen Calibri en Cambria:

Werkbalk LibreOffice Tekstverwerker (Writer): Extra - Opties... - onderdeel LibreOffice: Lettertypes

Vink aan: Pas de vervangingstabel toe

Tik in bij Lettertype (staat niet in de uitklaplijst, u moet het zelf intikken): Calibri
Vervangen door: Carlito (staat in de uitklaplijst)

Druk op de knop met het vinkje.

Vink aan: Altijd en Alleen op scherm

d. Tik vervolgens in bij Lettertype (staat niet in de uitklaplijst, u moet het zelf intikken): Cambria
Vervangen door: Caladea (staat in de uitklaplijst)

Druk op de knop met het vinkje.

Vink aan: Altijd en Alleen op scherm

Klik op OK.

Visuele effecten: hoe minder, hoe beter (en schakel er minimaal één uit)

2.11. In Mint Cinnamon kunt u heel wat extra visuele effecten inschakelen. Leuk en aardig, en het ziet er vaak erg mooi uit.

Maar ze veroorzaken ook flink wat extra systeembelasting, waardoor uw computer trager kan worden. Bovendien kunnen ze uw systeem instabieler maken.

Er is er één die standaard aan staat en die u beslist beter kunt uitschakelen: de functie Kijk naar het bureaublad bij zweven. Die functie zorgt ervoor dat het bureaublad al verschijnt, als u de muispijl laat zweven over het "Bureaublad tonen"-knopje in uw werkbalk.

Deze functie veroorzaakt af en toe een erg vervelende storing, waardoor toepassingsvensters alleen doorzichtig verschijnen op uw bureaublad. Zo schakelt u die functie uit, waardoor het knopje alleen nog maar werkt wanneer u gewoon klikt op het verrekte ding:

Rechtsklik met uw muis op het werkbalkknopje "Bureaublad tonen" - Instellen... - zet het schuifje op UIT bij: Kijk naar het bureaublad bij zweven.

Overigens kunt u ook zo bij die instelling komen, zonder rechtsklik: Menuknop - Voorkeuren - Systeeminstellingen - Werkbalkhulpjes - blader naar Bureaublad tonen en klik op diens tandwieltjesknopje.

Voor het betrouwbaarste en stabielste systeem, schakelt u trouwens sowieso geen extra visuele effecten in. Sterker nog: als u wilt proberen om wat snelheidswinst te boeken, dan loont het vaak de moeite om nog wat meer standaard aanwezige visuele effecten uit te schakelen (punt 5).

Maak uw Linux Mint sneller

2.12. U kunt uw Linux Mint waarschijnlijk merkbaar versnellen, door deze veilige snelheids-tips toe te passen.


Deel 3

VIJFTIEN NEUTRALE INGREPEN (NIET NODIG, MISSCHIEN HANDIG)


Doe deze dingen als ze u bevallen:

Meerdere accounts: voorkom dat andere gebruikers bij de bestanden in uw account kunnen

3.1. Heeft u een computer met meerdere gebruikersaccounts? Dan kunt u zonder ingrijpende versleuteling, gemakkelijk andere gebruikers beletten om de bestanden in uw account te benaderen en te zien. En wel op de volgende wijze:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

chmod -v 700 $HOME

Druk op Enter.

Herhaal dit in elk gebruikersaccount dat dezelfde bescherming nodig heeft.

Let op: dit beschermt u niet tegen iemand met rootrecht (sudo-recht)! Het houdt een vastberaden en ervaren gluurder niet tegen, maar het is wel een effectieve maatregel om "de eerlijke mensen buiten de deur te houden". Als dat niet genoeg is voor u: versleuteling van bestanden of zelfs van uw volledige persoonlijke map, is een stuk veiliger....

Indien u dit ooit ongedaan zou willen maken (maar waarom?), dan is ook dat gemakkelijk. Voor ongedaan maken kunt u deze opdrachtregel gebruiken:
chmod -v 755 $HOME

Verander het uiterlijk van Mint

3.2. Mint ziet er standaard leuk uit, maar misschien wilt u het toch wat anders.... Hieronder staan een paar tips.

Wijzig de bureaubladachtergrond

3.2.1. Uw bureaubladachtergrond kunt u op bijna dezelfde manier veranderen als in Windows.

Dus: kies een foto die u als bureaubladachtergrond wil. Dubbelklik het fotobestand.

Nu wordt de foto zichtbaar gemaakt in het fotokijkprogrammaatje Afbeeldingkijker (Xviewer). Vervolgens in de werkbalk daarvan: Bestand - Als bureaubladachtergrond instellen.

Maar er is één belangrijk verschil met Windows. Mint maakt alleen een snelkoppeling naar de foto die u instelt als bureaubladachtergrond. Als u de foto vervolgens verplaatst of weggooit, dan verdwijnt dus ook uw bureaubladachtergrond, en verandert uw bureaublad in een egaal gekleurd scherm!

Gooi de foto dus niet weg, maar plaats hem blijvend in uw persoonlijke map. Bijvoorbeeld in de submap Afbeeldingen. Stel hem dan pas in als bureaubladachtergrond.

Maak de werkbalk weer traditioneel

3.2.2. De werkbalk van Cinnamon heeft "modern" gedrag, met gegroepeerde knoppen en dergelijke. Als u daar niet aan wilt leren wennen, dan kunt u als volgt het traditionele gedrag herstellen:

Menuknop - Voorkeuren - Welkomstscherm

Eerste schreden - Vormgeving van uw bureaublad: klik op Traditioneel.

Wacht even totdat Cinnamon deze (blijkbaar ingrijpende) klus heeft geklaard.

Let op: de werkbalkinstellingen worden hierdoor teruggezet op de standaard.

Schakel het tegelen uit

3.2.3. Misschien vindt u het tegelen aan de bovenkant van uw scherm (HUD), een hinderlijk verschijnsel (sleep maar eens een programmavenster naar boven). In dat geval kunt u het als volgt uitschakelen:

Menuknop - Voorkeuren - Tegelen van vensters
Tegelen en uitlijnen van vensters inschakelen: zet de schakelaar op UIT.

Voeg de buitentemperatuur en het weer toe aan uw werkbalk

3.3. Makkelijk om te hebben: een weergave van de buitentemperatuur en het weer, in de werkbalk van uw computer. U kunt dat ook in Mint Cinnamon hebben, maar u moet wel door de nodige hoepels springen om het voor elkaar te krijgen (pfffff).... Enfin, het gaat als volgt:

a. Rechtsklik muis op de werkbalk - Werkbalkhulpjes toevoegen aan de werkbalk

Tabblad Ophalen

Wacht totdat de lijst is opgehaald van het internet (index verversen).

b. Selecteer Weather (klik op het aankruisvakje)

Klik op de knop Geselecteerde elementen installeren of bijwerken

c. Klik op tabblad Beheren

Klik op Weather

d. Klik op de knop Toevoegen

e. Nu ziet u een gekromd pijltje verschijnen in de werkbalk, dat al snel verandert in een pictogram van het weerbeeld in Londen. Dus rechtsklik met de muis op het gekromde pijltje - Instellen...

f. Vul uw woonplaats in of een grotere plaats bij u in de buurt. Bijvoorbeeld Eindhoven,NL (er mag geen spatie staan tussen de komma en NL).

g. Reikwijdte van voorspelling (dagen): verander die in 5.

h. Sluit daarna het instellingenvenster.

i. Als u nu op het pictogram van Weerbericht klikt in de werkbalk, dan krijgt u een venster met uitgebreide meteorologische informatie, plus een vijfdaagse weersvoorspelling.

Zet uw e-mail over van Outlook (Express) in Windows naar Thunderbird in Linux Mint

3.4. Als u in Windows gebruik maakt van Outlook of Outlook Express voor uw e-mail, dan kunt u uw e-mails en instellingen als volgt overzetten naar het e-mailprogramma Thunderbird in Linux Mint.

Installeer wat simpele spelletjes

3.5. Standaard zit er geen enkel spelletje in Linux Mint. Een tikje kaal....

Installeer dus wat aardige lichtgewicht-spelletjes die ook op een oude computer goed draaien: aisleriot (patience), gnome-mines (mijnen vegen), Quadrapassel (een soort Tetris) en gnome-sudoku (uitleg overbodig).

Installeren gaat gewoon via Programmabeheer. Of, wat een stuk sneller is, via een terminaltoverspreuk:

Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal (dit is één regel):

sudo apt-get install aisleriot gnome-cards-data gnome-mines quadrapassel gnome-sudoku

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Na installatie vindt u ze terug onder: Menu - Spelletjes.

Maak het Grubmenu mooi

3.6. Het keuzemenu van opstartlader Grub, waarin u kiest welk besturingssysteem (Mint of Windows) u wil opstarten, kunt u als volgt mooi maken.

Installeer een goed programma voor het branden van DVD's

3.7. Het beste programma voor het branden van DVD's is op dit ogenblik Xfburn. Want het andere veelgebruikte brandprogramma, Brasero, is nogal onbetrouwbaar en heeft regelmatig de neiging om uw DVD's te verpesten. Xfburn daarentegen is betrouwbaar, eenvoudig en makkelijk. Installeer het als volgt:

Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install xfburn

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

U kunt Xfburn nu starten via: Menuknop - Geluid & Video - Xfburn

Maak beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker zichtbaar

3.8. Sommige mensen vinden het lastig om tijdig het kleine blauwe pictogram te zien in het systeemvak, dat duidt op de beschikbaarheid van nieuwe bijgewerkte pakketten. Als volgt kunt u beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker in beeld krijgen:

Menuknop - Voorkeuren - Opstarttoepassingen

Toevoegen - Aangepaste opdracht

Naam: Bijwerkcontrole
Opdracht: mintupdate
Opstartvertraging: zet die op 99, want anders kan er een conflict ontstaan met de bestaande opstarttoepassing mintupdate-launcher, die na 20 seconden opstart.

Klik op Opslaan.

Voortaan zult u, 99 seconden na aanmelding in uw gebruikersaccount, het venster van Bijwerkbeheer te zien krijgen. Helaas ook als er geen reparaties beschikbaar zijn, maar dat is beter dan wel beschikbare reparaties over het hoofd te zien.

Schakel het cijfertoetsenblokje van uw toetsenbord in (Num Lock)

3.9. Hebt u een apart cijfertoetsenblokje, rechts op uw toetsenbord? Dan is het handig wanneer dat automatisch aan staat, zodat u het niet steeds handmatig in hoeft te schakelen door te drukken op de knop Num Lock.

Let op: gebruik deze instructie alleen dan, wanneer uw toetsenbord (laptop?) een apart cijfertoetsenblokje heeft. Want anders wil u beslist geen Num Lock hebben aanstaan!

De oplossing is deze:

a. Allereerst installeert u een hulpprogrammaatje.
Menuknop - Beheer - Synaptic pakketbeheer

zoekterm in Synaptic pakketbeheer: numlockx

vink aan en druk op knop Toepassen

b. Na het aanmelden kan het gebeuren dat Mint het cijfertoetsenblokje weer automatisch uitschakelt (zucht). Als dit bij u het geval is, dan kunt u dit ergerlijke gedrag als volgt corrigeren:

Menuknop - Voorkeuren - Opstarttoepassingen.

De bijbehorende opdracht (opdrachtregel) is:

numlockx

Stel de vertraging in op 20 seconden.

Klik op Toevoegen.

Dit zet Num Lock aan, 20 seconden na aanmelding. Deze vertraging is noodzakelijk, omdat het aanzetten moet geschieden nadat Mint de Num Lock heeft uitgezet.

c. Herstart uw computer (volledige herstart: simpelweg af- en aanmelden volstaat niet).

Let op: gebruikersvoorkeur, dus punt b herhalen in elk ander gebruikersaccount.

Schakel het tonen van miniatuurvensters uit voor de werkbalk

3.10. Als u de muispijl laat rusten op een geminimaliseerde toepassing in de werkbalk, dan klapt er een miniatuurvenster uit van die toepassing. Leuk effectje, maar zeker op een klein scherm kan het wel eens vervelend zijn.

Als volgt schakelt u het uit:

Menuknop - Voorkeuren - Werkbalkhulpjes

Klik op Vensterlijst

Klik op de tandwieltjesknop - zet het schuifje uit voor: Vensterminiaturen tonen bij erboven zweven

Maak standaardlettertype, pictogrammen en muispijl groter

3.11. Soms is het standaardlettertype op een beeldscherm met een hoge resolutie, veel te klein. Dat geldt soms ook voor de pictogrammen en de muispijl. Bijzonder ergerlijk. Zo verbetert u dat:

a. Voor een Hi-DPI-beeldscherm:

Menuknop - Voorkeuren - Systeeminstellingen

Onderdeel Voorkeuren - Algemeen

Schalen van gebruikersomgeving: zet dat op Dubbel (Hi-DPI)

b. Voor een niet-Hi-DPI-beeldscherm:

Menu - Voorkeuren - Lettertypeselectie

Onderdeel Lettertype-instellingen: Schalingsfactor tekst: zet die op 1,5.

Klik op een leeg stuk van uw bureaublad en tik op F5, om de bureaubladsnelkoppelingen te verversen. Sluit daarna Lettertypeselectie.

Daarna nog even de muispijl: Menu - Voorkeuren - Muis en touchpad

Onderdeel Grootte en snelheid van muispijl: vergroot de muispijl met de schuifbalk.

Sluit Muis en touchpad. Dat was het!

Schakel het aanraakveld uit tijdens het tikken

3.12. Veel mensen vinden het prettig om het aanraakveld van een laptop uit te schakelen tijdens het tikken. U kunt dat instellen met het gereedschapje Muis en touchpad, maar dat werkt soms niet. Op deze manier zou het altijd moeten werken:

a. Zet deze functie eerst uit in Muis en touchpad:
Menuknop - Voorkeuren - Muis en touchpad - tab Touchpad

Onderdeel Algemeen - Touchpad uitschakelen tijden het typen: zet het schuifje op UIT.

Sluit het gereedschapje Muis en touchpad.

b. Menuknop - Voorkeuren - Opstarttoepassingen

Klik op Toevoegen - Aangepaste opdracht

Vul het als volgt in (kopieer en plak met de rechtermuisknop, om tikfouten te vermijden):

Naam:
Syndaemon

Opdracht:
syndaemon -i 1.0 -K -R -t

Opmerking:
Aanraakveld uitschakelen tijdens het tikken, voor een redelijke tijd van één seconde en slechts voor klikken en bladeren

Opstartvertraging: stel die in op 10 seconden.

Klik op Toevoegen.

Dit schakelt het aanraakveld uit, 10 seconden na aanmelding. Deze vertraging van 10 seconden is een voorzorg wegens mogelijke conflicten. De uitschakeling is alleen voor klikken en bladeren (schuiven), hetgeen de meeste mensen willen.

c. Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).

Voorkom dat de prullenbak wordt omzeild bij verwijderen van bestanden

3.13. Standaard hebt u in uw bestandbeheerder (verkennertje) twee verwijderingsmethoden voor bestanden: in de prullenbak gooien of meteen helemaal weggooien (zonder dat er iets in de prullenbak terecht komt).

Die laatste mogelijkheid is wel erg radicaal, en wordt soms per ongeluk gebruikt. Met soms dikke tranen tot gevolg: het verwijderde bestand kan dan immers niet meer worden teruggehaald....

Zo schakelt u die radicale verwijdering uit (waardoor de prullenbak er altijd tussen zit):

Open uw bestandbeheerder (verkennertje Nemo) - werkbalk: Bewerken - Voorkeuren - Gedrag
Onderdeel Prullenbak: haal het vinkje weg bij:
Bied tevens een verwijderopdracht aan die de prullenbak omzeilt

Verbeter de Nederlandse vertaling van Timeshift

3.14. De Nederlandse vertaling van Timeshift bevat een paar hinderlijke fouten. Als volgt kunt u die verbeteren:

a. Haal eerst de verbeterde vertaling binnen: timeshift.mo (*klik*). Laat dit bestand staan in de map Downloads.

b. Menuknop - Beheer - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal (dit is één regel):

sudo mv -v ~/Downloads/timeshift.mo /usr/share/locale/nl/LC_MESSAGES/

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Herstart uw computer.

Maak met Timeshift een handmatige momentopname met alle instellingswijzigingen

3.15. U heeft inmiddels heel wat veranderd in uw systeem door het afwerken van het lijstje.... Daar heeft u veel tijd in gestoken, dus is het handig om met Timeshift een handmatige momentopname te maken van uw netjes afgestelde en afgewerkte systeem. Inclusief alle instellingswijzigingen die alleen in uw persoonlijke gebruikersmap staan (daarover straks meer).

Dat doet u als volgt:

a. Menuknop - Beheer - Timeshift

b. Klik op de knop Instellingen - Gebruikers

Standaard zijn alle gebruikersmappen, inclusief de verborgen instellingsbestanden die daarin zitten, niet opgenomen in de momentopname. Dat is normaal gesproken ook verstandig, want u wilt niet dat bijvoorbeeld een pas gewijzigd belangrijk document terug wordt gezet op de versie van drie weken geleden.... Of dat uw Thunderbird-email-postbus ineens naar het verleden wordt teruggezet.

Maar u zit nog aan het begin, en er zijn nu nog geen documenten in uw persoonlijke map. Dus zet nu tijdelijk bij elk gebruikersaccount het puntje, dat nu bij "Alles uitsluiten" staat, bij "Verborgen elementen opnemen" (uitgezonderd het account root, verander daar niets aan).

c. Maak de eenmalige momentopname.

d. Klik wederom op de knop Instellingen - Gebruikers en zet bij alle gebruikersaccounts de instelling  terug op "Alles uitsluiten". Dit is heel belangrijk!

Hulp vragen

4. Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u terecht op de volgende fora:

a. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies

b. Linux Mintforum voor Nederland (en Vlaanderen)

Nog meer tips?

5. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina