10 dingen om direct te doen in Linux Mint 21.3 MATE

Terug naar de thuispagina


Proficiat, u hebt een kersvers geïnstalleerde Linux Mint 21.3 Virginia met de werkomgeving MATE! Wat doet u nu het beste eerst?

Hieronder vindt u een lijstje dat u punt voor punt kan afwerken.
Ik heb de ingrepen in drie soorten verdeeld:
- 10 beslist noodzakelijke (deel 1);
- niet noodzakelijk maar wel aangeraden (deel 2);
- misschien handig (deel 3).

Als u alle punten uitvoert, dus ook de minder belangrijke, dan kost u dat wel een paar uur. Maar dan hebt u ook wat: een netjes afgewerkte Linux Mint die nog heel wat jaren mee kan. Bijna onderhoudsvrij!

Bovendien is het een snelcursus / spoedcursus in het gebruik van uw nieuwe Linux Mint.

Let op: deze pagina is alleen bedoeld voor Linux Mint 21.3 met de werkomgeving MATE. Het direct-doen-lijstje voor de werkomgeving Xfce vindt u hier en het lijstje voor Cinnamon treft u hier aan.

Inhoud van deze pagina:

Tip: hier kunt u een controlelijstje binnenhalen, dat u kunt afdrukken op papier. Vervolgens kunt u daarop afvinken wat hieronder staat. Gemak dient de mens...

Weet u niet welke versie van Linux Mint u heeft? U kunt dat als volgt even nakijken:

Open een terminalvenster:
Menuknop - Terminalvenster

inxi -S

(merk op dat de S een hoofdletter is!)

Druk op Enter.Deel 1

TIEN BESLIST NOODZAKELIJKE INGREPEN


Doe deze dingen allemaal:

Installeer alle beschikbare actualiseringen en stel Timeshift in

1.1. a. Eerst de boel bijwerken, daarna de rest pas...

Menuknop - Beheer - Bijwerkbeheer

Controleer op beschikbare actualiseringen en installeer ze allemaal.

b. Start nu Timeshift, want die is handig om uw systeem weer snel op orde te krijgen als er iets misgaat:
Menuknop - Beheer - Timeshift

c. Stel bij Instellingen - Rooster, Timeshift zo in dat die een maandelijkse momentopname maakt. Stel het maximumaantal opgeslagen momentopnamen in op twee. Niet meer! Want meer is geheel overbodig en kan onder bepaalde omstandigheden krankzinnig veel schijfruimte kosten.

Niemand heeft er ooit meer dan twee momentopnamen nodig om zijn systeem te herstellen. Ook al is de momentopname die u terugzet meer dan een maand oud: start na het terugzetten gewoon Bijwerkbeheer en uw systeem is binnen de kortste keren weer geheel bijgewerkt.

Als opslaglocatie kiest u liefst een aparte partitie op uw harde schijf, met een minimale grootte van 20 GB. Zodoende kan Timeshift nooit schijfruimte gaan opeten die uw systeem nodig heeft voor zichzelf.

Meer informatie over Timeshift vindt u hier (punt 9).

d. Herstart daarna uw computer (meestal niet nodig na het bijwerken van uw systeem, maar doe het dit keer voor alle zekerheid wel).

Verbeter de instellingen van Bijwerkbeheer

1.2. Het Bijwerkbeheer is een uiterst belangrijk gereedschap. Daarom is het belangrijk dat de instellingen ervan, optimaal zijn. Hoe u de instellingen van Bijwerkbeheer kunt veranderen en verbeteren leest u hier. (*Klik*).

Stuurprogramma's (drivers) en volledige ondersteuning voor multimedia

1.3. Hiervoor heeft u internetverbinding nodig! Ga als volgt te werk:

Installeer ontbrekende stuurprogramma's (drivers)

1.3.1. Stuurprogramma's installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linux-systeemkern zitten. Een uitzondering daarop vormen onder andere sommige printerstuurprogramma's en de fabrieksstuurprogramma's voor videokaarten van Nvidia (maar ook andere apparaten kunnen zo'n uitzondering zijn).

a. Voor het installeren van uw printer of scanner kunt u dit stappenplan gebruiken (*Klik*).

b. Voor optimale prestaties van uw Nvidia-videokaart en uw Broadcom draadloze chipset wilt u beslist het gesloten-bron-fabrieksstuurprogramma installeren (het niet-vrije stuurprogramma). Dat gaat als volgt:

Menuknop - Configuratiecentrum - onderdeel Beheer - Stuurprogrammabeheer

Let op: soms krijgt u meerdere versies aangeboden van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma. De aanbevolen versie werkt het beste op de meeste apparatuurcombinaties.

Kies alleen uit de versies die u worden aangeboden, want alleen die ondersteunen uw apparaat! U probeert dus eerst de versie met de hoogste voorkeur; alleen als die problemen geeft, probeert u nummer twee, enzovoorts.

Mint haalt dan het benodigde stuurprogramma automatisch via het internet binnen, vanuit de pakketbronnen van Mint, en installeert het. Naderhand moet u de computer wel even volledig herstarten.

Hebt u een splinternieuwe videokaart van Nvidia? Dan zou het kunnen zijn, dat die te nieuw is voor de versie van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma in de pakketbronnen van Mint. In dat geval krijgt u überhaupt geen fabrieksstuurprogramma aangeboden door Stuurprogrammabeheer.

Als dit zo is, dan kunt u voor een Nvidia-kaart eens hier kijken voor een oplossing.


Voor een AMD/ATI-videokaart moet u bij het standaard-openbronstuurprogramma blijven. Want de gesloten AMD Catalyst stuurprogramma's (fglrx) zijn niet verenigbaar zijn met Linux Mint.

Deze gesloten fglrx-stuurprogramma's zijn niet-vrij, dus hun broncode is niet beschikbaar. AMD heeft aangegeven dat hij hen niet langer wil ondersteunen en heeft zijn klanten aangeraden om in plaats daarvan open-bron-stuurprogramma's te gebruiken.

Als u een GPU van AMD of ATI heeft in Linux Mint, dan zal het besturingssysteem automatisch of het radeon-stuurprogramma of het amdgpu-stuurprogramma voor u kiezen. Beide open-bron-stuurprogramma's zijn standaard al geïnstalleerd.

Installeer volledige ondersteuning voor multimedia

1.3.2. U hebt waarschijnlijk al de volledige multimedia-ondersteuning geïnstalleerd tijdens de installatie van Linux Mint, door het aanvinken van de optie Multimediacodecs installeren. Maar als u dat niet hebt gedaan, dan kunt u dat nu alsnog doen:

Menuknop - Geluid en video - Multimediacodecs installeren

Let op: dit menu-onderdeel is alleen dan aanwezig, wanneer u de volledige multimedia-ondersteuning (mint-meta-codecs) nog niet hebt geïnstalleerd. Na het installeren ervan, verdwijnt dit menu-onderdeel.

Optimaliseer uw Solid State Drive (SSD)

1.4. Hebt u een Solid State Drive (SSD) in plaats van een gewone harde schijf? Optimaliseer hem dan voor Mint.

Verlaag de swapneiging (belangrijk)

1.5. Bij normaal gebruik van de computer wilt u beslist de swapneiging van Mint verlagen. Dat kan namelijk een enorm verschil uitmaken voor de snelheid van uw systeem.

Dat merkt u vooral bij weinig RAM-geheugen. Bij 16 GB RAM-geheugen of meer, zult u waarschijnlijk geen verschil merken bij een verlaging van de swapneiging.

Stel alles goed in op Nederlands

1.6. Wanneer u Mint hebt geïnstalleerd zonder internetverbinding tijdens het installeren, dan hebt u nog niet alle Nederlandse taalpakketten.

Om Mint 100 % Nederlands te maken, doet u dit:

Zorg voor internetverbinding.

Menuknop - Configuratiecentrum - onderdeel Uiterlijk en gedrag: Talen

Klik bij het onderdeel Taalondersteuning op de knop Talen installeren/verwijderen... en kijk of Nederlands op "Volledig geïnstalleerd" staat.
Zo niet, klik dan eerst op Dutch; Flemish, Netherlands UTF-8 en daarna op de knop Taalpakketten installeren.

Let op: verwijder niets! Standaard zitten er in uw systeem allerlei extra Nederlandse en Engelse taalvarianten, die u helemaal niet nodig hebt in een gewoon Nederlands systeem. Maar als u daar ook maar iets van weghaalt, dan beschadigt u (vreemd genoeg) de Nederlandse vertaling....

Als u per ongeluk al wat taalvarianten hebt weggehaald, dan kunt u de schade als volgt herstellen: verwijder alle resterende Engelse taalvarianten, en voeg daarna English, United States weer toe. U zult merken dat dan alle Engelse taalvarianten (het zijn er heel wat) gelijk meekomen.

Klik daarna op Dutch en dan op de knop Apply System-Wide.

Herstart uw computer, en uw Nederlandse systeem zou weer 100 % Nederlands moeten zijn.

De spellingcontrole in Firefox staat mogelijk nog niet op Nederlands. Die alsnog op Nederlands zetten is makkelijk: open Programmabeheer (Menuknop - onderdeel Systeem: Programmabeheer) en installeer hunspell-nl.

Open (of herstart) daarna Firefox en tik vervolgens een tekst in op een website, bijvoorbeeld een bericht voor het Nederlandstalige Mintforum.

Rechtsklik met de muis op een willekeurig rood onderstreept Nederlands woord in uw bericht. Kies dan Talen - Nederlands.

Oplossingen voor sommige bekende fouten (bugs)

1.7. Als u een probleem hebt: voorkom dat u veel tijd verliest aan een reeds bekende fout van Mint en sla dit niet over! Er is 90 % kans, dat u uw voordeel kunt doen met één of meer van de daar beschreven oplossingen. Geschreven voor Ubuntu, maar omdat Mint is gebouwd op Ubuntu, tevens van belang voor Mint.

Ook van belang: de uitgiftenotities van Linux Mint 21.2 MATE.

Zet de firewall aan

1.8. Standaard staat de ingebouwde firewall uit, maar in de meeste gevallen is het nuttig om de firewall in te schakelen. Het is dus verstandig om het voor alle zekerheid sowieso te doen. De firewall kunt u inschakelen met een eenvoudige terminalopdracht:

Menuknop - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo ufw enable

druk op Enter.

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Uncomplicated Firewall (ufw) is voorzien van verstandige en praktische standaardinstellingen, die voor verreweg de meeste thuisgebruikers prima voldoen. U hoeft er dus verder niets aan te doen, tenzij u bijzondere wensen heeft. Een nadere uitleg vindt u hier.

De status van de firewall kunt u desgewenst nakijken met de volgende terminalopdracht:

sudo ufw status verbose

Druk op Enter.

Installeer wat onmisbaar gereedschap en een extra mediaspeler

1.9. Het komt ooit van pas: een extra losstaand bestandbeheerdertje, dat zich niet met het systeem verweeft en dus geen conflicten veroorzaakt met uw normale bestandbeheerder Caja. Zo'n eenvoudig verkennertje is Double Commander.

Voor een optimale beheersing van de geluidinstellingen is pavucontrol een handig hulpmiddel.

rar en p7zip-rar bieden handige ondersteuning voor het in- en uitpakken van bepaalde archiefsoorten.

Verder is Catfish een eenvoudige en snelle bestandenzoeker.

Tot slot adviseer ik om de welbekende VLC te installeren als extra mediaspeler.

Om alles in één klap te installeren gaat u als volgt te werk:

Menuknop - Terminalvenster

Tik in (kopieer en plak, dit is één regel):

sudo apt-get install doublecmd-gtk pavucontrol rar p7zip-rar catfish vlc

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Vermijd enkele fatale vergissingen

1.10. Er zijn vergissingen die u beslist wilt vermijden, als de goede werking van uw systeem u lief is.


Deel 2

ZESTIEN AANGERADEN INGREPEN (NIET NODIG, WEL HANDIG)


Doe deze dingen als u er de tijd voor heeft:

Maak het standaardlettertype groter

2.1. Soms is het standaardlettertype op een beeldscherm met een hoge resolutie, veel te klein. Bijzonder ergerlijk. Zo verbetert u dat:

a. Menuknop - Voorkeuren - Uiterlijk Tabblad Lettertypes - druk op de knop Details...

Resolutie: verhoog de Punten per inch (DPI).

b. Helaas doen de vensterknoppen niet mee met de vergroting. De vensterknoppen van het standaardthema, Mint-Y, kunnen daardoor soms te klein worden. Verander dus de vensterknoppen in die van Mint-X, want die zijn wat groter:

Menuknop - Voorkeuren - Uiterlijk

Tabblad Thema: klik op de knop Aanpassen...
Tabblad Vensterkader: klik op Mint-X.

Stel Firefox goed in

2.2. Handige tips om Firefox beter te laten functioneren vindt u hier.

Tem uw Libre Office

2.3. Libre Office Tekstverwerker heeft een aantal vervelende standaardinstellingen. Die kunt u gelukkig als volgt wijzigen: klik hier voor een handleiding.

Importeer uw Favorieten (Bladwijzers) in Firefox

2.4. Als u in Windows een flink aantal Favorieten hebt verzameld in Internet Explorer (of Bladwijzers in Firefox), dan is het handig als u die overzet naar Firefox in Linux. Dit is gelukkig heel eenvoudig.

a. Voor zover van toepassing: installeer Firefox in Windows, en laat hem de Favorieten importeren in zijn Bladwijzers (dat stelt Firefox automatisch aan u voor, bij het installeren).

b. Open Firefox (nog steeds in Windows).

Werkbalk Firefox:

Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Reservekopie maken...

Zet de reservekopie (genaamd Bladwijzers datum_van_vandaag.json) op een USB-geheugenstaaf.

Dit bestand kunt u straks in Linux weer importeren in Firefox. Kies dan voor Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Herstellen - Bestand kiezen...

Herstel een rechtenprobleem in uw thuismap

2.5. In bepaalde gevallen kan er een probleem bestaan met de bestandsrechten in uw persoonlijke map(pen), zelfs zonder dat u zich daarvan bewust bent. Het kan namelijk zo zijn dat de eigendom van bepaalde verborgen bestanden of mappen is veranderd in root. Dit kan leiden tot onverwachte storingen.

Als volgt kunt u zeker stellen dat de rechten in uw thuismap in orde zijn:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo chown -Rc $USER:$USER $HOME

Druk op Enter.

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).

Dit is een effectieve noodoplossing, die u waarschijnlijk slechts één keer hoeft toe te passen.

Installeer een extra webbrowser

2.6. Het is handig, om een tweede webbladeraar te installeren. Firefox is prima, maar af en toe (vooral als u teveel extensies oftewel add-ons in Firefox hebt geïnstalleerd), doet hij het niet helemaal goed.

Een uitstekend alternatief voor Firefox, is webbladeraar Google Chrome. Die zit helaas niet in de eigen pakketbronnen van Mint, maar u kunt op de downloadpagina van Chrome een installatiepakket binnenhalen voor 64-bits-Chrome.

Als het goed is, herkent die webpagina automatisch dat u Mint draait: hij biedt u dan een voorgeselecteerd 64-bits-installatiepakket aan voor Debian/Ubuntu, want dat hebt u nodig in Mint.

Dubbelklik het installatiepakket, dat de extensie .deb heeft, alsof het een .exe-installatiebestand van Windows is. Het installeert zich dan vanzelf.

Bovendien voegt het automatisch de eigen pakketbron van Chrome toe aan uw pakketbronnenlijst, zodat u automatisch reparaties voor Chrome krijgt aangeboden wanneer die beschikbaar zijn.

Tips voor Chrome vindt u hier.

Als u een laptop heeft: tem uw aanraakveld (touchpad)

2.7. Het is best handig om het aanraakveld (touchpad) van uw laptop uit te schakelen tijdens het tikken. Zeker op kleine laptops. U kunt dit gemakkelijk doen, en wel als volgt:

Menuknop - Configuratiecentrum - onderdeel Apparatuur: klik op Muis
Tabblad Touchpad - onderdeel Algemeen: zet een vinkje bij:

Uitschakelen touchpad tijdens typen

Gebruik de snelle gebruikerswissel niet

2.8. In het afmeldscherm kunt u onder andere kiezen voor "Gebruiker wisselen". Deze optie werkt soms slecht. Bovendien gaat dit sowieso ten koste van de systeemkracht: de eerste gebruikerssessie blijft immers in het geheugen....

U kunt deze optie daarom beter niet gebruiken. Kies liever voor "Afmelden". Daarmee meldt u gebruiker A volledig af, voordat u zich aanmeldt als gebruiker B.

Schakel het cijfertoetsenblokje van uw toetsenbord in (Num Lock)

2.9. Hebt u een apart cijfertoetsenblokje, rechts op uw toetsenbord? Dan is het handig wanneer dat automatisch aan staat, zodat u het niet steeds handmatig in hoeft te schakelen door te drukken op de knop Num Lock.

Let op: gebruik deze instructie alleen dan, wanneer uw toetsenbord (laptop?) een apart cijfertoetsenblokje heeft. Want anders wilt u beslist geen Num Lock hebben aanstaan!

De oplossing is deze:

a. Allereerst installeert u een hulpprogrammaatje.
Menuknop - Configuratiecentrum - Beheer - Synaptic pakketbeheer

zoekterm in Synaptic pakketbeheer: numlockx

vink aan en druk in de werkbalk op de knop Toepassen

b. Daarna doet u dit: Menuknop - Configuratiecentrum - Beheer - Aanmeldvenster
Tabblad Instellingen: schakel in: Numlock activeren

c. Herstart uw computer (volledige herstart: simpelweg af- en aanmelden volstaat niet).

d. Na het aanmelden kan het gebeuren dat Mint het cijfertoetsenblokje weer automatisch uitschakelt (zucht). Als dit bij u het geval is, dan kunt u dit ergerlijke gedrag als volgt corrigeren:

Menuknop - Configuratiecentrum - Persoonlijk - Opstart-toepassingen.

De bijbehorende opdracht (opdrachtregel) is:

sleep 20 && numlockx

Klik op Toevoegen.

Dit zet Num Lock aan, 20 seconden na aanmelding. Deze vertraging is noodzakelijk, omdat het aanzetten moet geschieden nadat Mint de Num Lock heeft uitgezet.

e. Herstart uw computer.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhaal punt d in elk ander gebruikersaccount.

Schakel de toetscombinatie CTRL+ALT+BACKSPACE in

2.10. Mint loopt zowat nooit vast. Maar als het dan toch eens gebeurt, is het handig om een "halve herstart" te doen (alleen de grafische omgeving). Dat is meestal genoeg om de vastloper te verhelpen.

Daarvoor kunt u de toetscombinatie Ctrl+Alt+Backspace gebruiken. Die staat weliswaar standaard ingeschakeld, maar pas nadat u zich hebt aangemeld in uw account. U kunt er ook voor zorgen dat die al eerder kan worden gebruikt.

U doet dat als volgt:

a. Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal, om tikfouten te voorkomen (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

xed admin:///etc/default/keyboard

Druk op Enter.

Nu opent zich een tekstbestand. Vervang daarin de regel:

XKBOPTIONS=""

.....door de volgende regel (kopieer en plak):

XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp"

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

b. Herstart daarna uw computer (volledige herstart).

c. Na het opnieuw aanmelden kunt u het even uitproberen: Ctrl-Alt-Backspace zou nu de grafische omgeving moeten herstarten en u terugwerpen in het aanmeldscherm.

Let op: wanneer u zich weer aanmeldt na deze "halve herstart", krijgt u waarschijnlijk wat meldingen van foutrapporten. Die kunt u gewoon wegklikken, want die hebben alleen betrekking op het onverwachte herstarten van de grafische omgeving, dat u zojuist geforceerd hebt uitgevoerd.

Verbeter het energiebeheer van uw laptop

2.11. Alleen voor laptops: verbeter het energiebeheer. Onder andere voorkomt u zo problemen, wanneer u per ongeluk uw laptop dichtklapt en opbergt zonder te hebben afgesloten.

Klik op het accusymbooltje in uw werkbalk - Voorkeuren

Tabblad "Op accustroom": Als de accucapaciteit kritiek laag is: zet dit op "Uitschakelen".

Haal eventueel het vinkje weg bij: Achtergrondverlichting dimmen

Sommige mensen vinden het namelijk prettiger om de schermhelderheid zelf te regelen naargelang de omstandigheden.

Wanneer laptopscherm wordt gesloten: zet dit op Afsluiten, en herhaal deze handeling bij het tabblad "Op netstroom".

Let op: dit zijn allemaal gebruikersinstellingen, dus herhalen per gebruikersaccount.

Verwijder Orca en speech-dispatcher

2.12. Waarschijnlijk bevat uw systeem schermlezer Orca en een pakket genaamd speech-dispatcher, dat ervoor zorgt dat tekst-naar-spraak-uitvoer ook daadwerkelijk spraak wordt die hoorbaar is in uw luidsprekers.

Handig voor blinden en slechtzienden, maar als u geen schermlezer nodig hebt, verwijder deze pakketten dan liever. Reden: het is makkelijk om Orca per ongeluk in te schakelen, en het is een akelige ervaring als uw computer onverwachts met een zware basstem tegen u begint te praten....

Bovendien staat het pakket speech-dispatcher erom bekend dat het in sommige situaties geluidproblemen veroorzaakt. Wat op zichzelf al reden genoeg is om het standaard te verwijderen.

Verwijderen van deze ergernissen gaat als volgt:

Menuknop - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get remove orca speech-dispatcher

Druk op Enter.

Installeer lettertypes van Microsoft

2.13. Zo af en toe kunt u ook iets van Microsoft gebruiken in uw Linux.... Namelijk een pakketje met oude Microsoft-lettertypes en twee vervangende moderne lettertypes van Google. Deze lettertypes verbeteren de uitwisselbaarheid met Microsoft Office.

I. Allereerst het pakket oude lettertypes van Microsoft:

a. Open een terminalvenster (een terminalvenster openen doet u zo).

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één lange regel):

wget http://ftp.de.debian.org/debian/pool/contrib/m/msttcorefonts/ttf-mscorefonts-installer_3.8.1_all.deb -P ~/Downloads

Druk op Enter. Hiermee haalt u het installatiepakket voor de lettertypes binnen van Debian. Want de versie die in de officiële pakketbronnen zit, trekt wat overbodige en zelfs hinderlijke troep mee. Daar hebt u geen last van met het Debianpakket.

c. Voor de eigenlijke installatie kopieert en plakt u nu de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is wederom één regel):

sudo apt-get install --no-install-recommends ~/Downloads/ttf-mscorefonts-installer_3.8.1_all.deb

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. In Linux Mint is dat veranderd: daarin ziet u wel sterretjes. Druk wederom op Enter.

d. Kopieer en plak daarna deze opdrachtregel in het terminalvenster, om de zojuist binnengehaalde lettertypes te kopiëren naar een nieuwe map:

sudo cp -v -r /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts /usr/share/fonts/truetype/msttcorefonts2

Druk op Enter.

e. Verwijder nu het Debian-installatiepakket, wat tevens de binnengehaalde lettertypes doet verdwijnen (maar geen zorgen, want u hebt hen zojuist gekopieerd!), met deze opdracht:

sudo apt-get purge ttf-mscorefonts-installer

Druk op Enter.

f. Stel nu het systeem op de hoogte van de aanwezigheid van de gekopieerde nieuwe lettertypes, met de volgende opdracht:

sudo dpkg-reconfigure fontconfig

Druk op Enter.


II. Installeer nu twee vervangende vrije lettertypes die Google heeft gemaakt. Namelijk Carlito (vervanger voor Microsofts moderne niet-vrije Calibri) en Caladea (vervanger voor Microsofts moderne niet-vrije Cambria).

Deze nuttige lettertypes ter vergroting van de verenigbaarheid met documenten van Microsoft Office, installeert u als volgt:

a. Open een terminalvenster (een terminalvenster openen doet u zo).

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal (dit is één regel):

sudo apt-get install fonts-crosextra-carlito fonts-crosextra-caladea

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dat blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo. In Linux Mint is dat veranderd: daarin ziet u wel sterretjes. Druk wederom op Enter.

c. Nu gaat u Libre Office instellen om hen te gebruiken als vervanging voor de Microsoft-lettertypen Calibri en Cambria:

Werkbalk LibreOffice Tekstverwerker (Writer): Extra - Opties... - onderdeel LibreOffice: Lettertypen

Vink aan: Pas de vervangingentabel toe

Tik in bij Lettertype (staat niet in de uitklaplijst, u moet het zelf intikken): Calibri
Vervangen door: Carlito (staat in de uitklaplijst)

Druk op de knop met het vinkje.

Vink aan: Altijd en Alleen op scherm

d. Tik vervolgens in bij Lettertype (staat niet in de uitklaplijst, u moet het zelf intikken): Cambria
Vervangen door: Caladea (staat in de uitklaplijst)

Druk op de knop met het vinkje.

Vink aan: Altijd en Alleen op scherm

Klik op OK.

Installeer MATE Tweak voor meer instellingsopties

2.14. Het is nuttig om het aantal instellingsopties te vergroten door het installeren van MATE Tweak. Dat doet u zo:

Menuknop - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install mate-tweak

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Nu kunt u het als volgt starten:

Menuknop - Voorkeuren - MATE Tweak

Tip: hebt u de werkbalk van MATE onherkenbaar veranderd, en wilt u de oude standaardwerkbalk weer terug? Dan zou dat moeten lukken met deze terminalopdracht:
dconf reset /org/mate/panel/general/default-layout; mate-panel --reset

Overweeg om Java (openJDK) te verwijderen

2.15. Linux Mint bevat standaard Java (openJDK). Het heeft echter een negatief effect op de veiligheid. Overweeg daarom om het te verwijderen (punt 7).

Maak uw Linux Mint sneller

2.16. U kunt uw Linux Mint waarschijnlijk merkbaar versnellen, door deze veilige snelheids-tips toe te passen.

Overweeg vooral het uitschakelen van de visuele effecten, zoals beschreven op de pagina met de snelheids-tips. De visuele effecten zien er weliswaar leuk uit, maar ze veroorzaken ook flink wat extra systeembelasting, waardoor uw computer trager kan worden. Bovendien kunnen ze in enkele gevallen uw systeem instabieler maken.

Kortom, voor visuele effecten geldt: hoe minder, hoe beter....


Deel 3

ACHT NEUTRALE INGREPEN (NIET NODIG, MISSCHIEN HANDIG)


Doe deze dingen als ze u bevallen:

Meerdere accounts: voorkom dat andere gebruikers bij de bestanden in uw account kunnen

3.1. Heeft u een computer met meerdere gebruikersaccounts? Dan kunt u zonder ingrijpende versleuteling, het moeilijker maken voor andere gebruikers om de bestanden in uw account te benaderen en te zien. En wel op de volgende wijze:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

chmod -v 700 $HOME

Druk op Enter.

Herhaal dit in elk gebruikersaccount dat dezelfde bescherming nodig heeft.

Let op: dit beschermt u niet tegen iemand met rootrecht (sudo-recht)! Het houdt een vastberaden en ervaren gluurder niet tegen, maar het is wel een effectieve maatregel om "de eerlijke mensen buiten de deur te houden". Als dat niet genoeg is voor u: versleuteling van bestanden of zelfs van uw volledige persoonlijke map, is een stuk veiliger....

Indien u dit ooit ongedaan zou willen maken (maar waarom?), dan is ook dat gemakkelijk. Voor ongedaan maken kunt u deze opdrachtregel gebruiken:
chmod -v 750 $HOME

Verander de bureaubladachtergrond

3.2. Mint ziet er standaard leuk uit, maar misschien wilt u toch wat anders....

Uw bureaubladachtergrond kunt u op bijna dezelfde manier veranderen als in Windows.

Dus: kies een foto die u als bureaubladachtergrond wil. Dubbelklik het fotobestand.

Nu wordt de foto zichtbaar gemaakt in het fotokijkprogrammaatje Afbeeldingkijker (Xviewer). Vervolgens in de werkbalk daarvan: Bestand - Als bureaubladachtergrond instellen.

Maar er is één belangrijk verschil met Windows. Mint maakt alleen een snelkoppeling naar de foto die u instelt als bureaubladachtergrond. Als u de foto vervolgens verplaatst of weggooit, dan verdwijnt dus ook uw bureaubladachtergrond, en verandert uw bureaublad in een egaal gekleurd scherm!

Gooi de foto dus niet weg, maar plaats hem blijvend in uw persoonlijke map. Bijvoorbeeld in de submap Afbeeldingen. Stel hem dan pas in als bureaubladachtergrond.

Tip: Op mijn Google Drive heb ik kopieën beschikbaar gesteld van bureaubladachtergronden van oudere Mintversies (alleen die welke ik de mooiste vind, wegens de beschikbare ruimte op mijn Google Drive).

Voeg de buitentemperatuur en het weer toe aan uw werkbalk

3.3. Makkelijk om te hebben: een weergave van de buitentemperatuur en het weer, in de werkbalk van uw computer. Als volgt bereikt u dat:

Rechtsklik muis op de werkbalk - Toevoegen aan paneel... Klik op Weerbericht en daarna op de knop Toevoegen.

Rechtsklik muis op pictogram met de temperatuuraanduiding

Voorkeuren - tabblad Locatie

Kies een stad met een vliegveld bij u in de buurt (de meteorologische gegevens worden namelijk verstrekt door de vliegvelden zelf!). Klik op Sluiten. Zet trouwens ook gelijk de eenheden even op Celsius en meters, in plaats van Fahrenheit, mijlen en knopen.

Als u nu op het pictogram van Weerbericht klikt, dan krijgt u een venster met uitgebreide meteorologische informatie.

Zet uw e-mail over van Outlook (Express) in Windows naar Thunderbird in Linux Mint

3.4. Als u in Windows gebruik maakt van Outlook of Outlook Express voor uw e-mail, dan kunt u uw e-mails en instellingen als volgt overzetten naar het e-mailprogramma Thunderbird in Linux Mint MATE.

Installeer een goed programma voor het branden van DVD's

3.5. Het beste programma voor het branden van DVD's is op dit ogenblik Xfburn, want het andere veelgebruikte brandprogramma Brasero is nogal onbetrouwbaar. Xfburn daarentegen is betrouwbaar, eenvoudig en makkelijk. Installeer het als volgt:

Menuknop - Terminalvenster

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install xfburn

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

U kunt Xfburn nu starten via: Menuknop - Audio en video - Xfburn

Installeer wat simpele spelletjes

3.6. Standaard zit er geen enkel spelletje in Linux Mint. Een tikje kaal....

Installeer dus wat aardige lichtgewicht-spelletjes die ook op een oude computer goed draaien: aisleriot (patience), gnome-mines (mijnen vegen), Quadrapassel (een soort Tetris) en gnome-sudoku (uitleg overbodig).

Installeren gaat gewoon via Programmabeheer. Of, wat een stuk sneller is, via deze terminaltoverspreuk:

Menuknop - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

sudo apt-get install aisleriot gnome-cards-data gnome-mines quadrapassel gnome-sudoku

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Na installatie vindt u ze terug onder: Menu - Spellen.

Maak beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker zichtbaar

3.7. Sommige mensen hebben moeite om het kleine pictogram in het systeemvak in de gaten te houden, dat meldt wanneer er nieuwe bijgewerkte pakketten zijn. Als volgt kunt u de beschikbare bijgewerkte pakketten duidelijker in beeld krijgen:

a. Haal eerst dit shellscript binnen.

b. Verplaats het daarna als volgt vanuit de map Downloads, naar de map Documenten:

Menuknop - Terminalvenster

Kopieer en plak de volgende toverspreuk in de terminal (kopiëren en plakken doet u via een rechtsklik met de muis):

mv -v ~/Downloads/controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh ~/Documenten

Druk op Enter.

c. Maak het vervolgens uitvoerbaar, de volgende terminalopdracht:

chmod 755 ~/Documenten/controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh

Druk op Enter.

d. Daarna: Menuknop - Configuratiecentrum - Persoonlijk - Opstart-toepassingen

Klik op Toevoegen

Naam: Bijwerkcontrole
Opdracht: klik op de bladerknop bij dat invulveld en klik door naar het bestand controleer_op_bijgewerkte_pakketten-2.sh in uw map Documenten.

Klik op Toevoegen.

Nu zult u voortaan, 99 seconden na uw aanmelding in uw gebruikersaccount, het venster van Bijwerkbeheer te zien krijgen. Helaas ook wanneer er geen reparaties beschikbaar zijn, maar dat is in elk geval beter dan reparaties over het hoofd te zien...

Maak met Timeshift een handmatige momentopname met alle instellingswijzigingen

3.8. U heeft inmiddels heel wat veranderd in uw systeem door het afwerken van het lijstje.... Daar heeft u veel tijd in gestoken, dus is het handig om met Timeshift een handmatige momentopname te maken van uw netjes afgestelde en afgewerkte systeem. Inclusief alle instellingswijzigingen die alleen in uw persoonlijke gebruikersmap staan (daarover straks meer).

Dat doet u als volgt:

a. Menuknop - Beheer - Timeshift

b. Klik op de knop Instellingen - Gebruikers

Standaard zijn alle gebruikersmappen, inclusief de verborgen instellingsbestanden die daarin zitten, niet opgenomen in de momentopname. Dat is normaal gesproken ook verstandig, want u wilt niet dat bijvoorbeeld een pas gewijzigd belangrijk document terug wordt gezet op de versie van drie weken geleden.... Of dat uw Thunderbird-email-postbus ineens naar het verleden wordt teruggezet.

Maar u zit nog aan het begin, en er zijn nu nog geen documenten in uw persoonlijke map (althans wanneer u een schone installatie hebt gedaan). Dus zet nu tijdelijk bij elk gebruikersaccount het puntje, dat nu bij "Alles uitsluiten" staat, bij "Verborgen elementen opnemen" (uitgezonderd het account root, verander daar niets aan).

c. Maak de eenmalige momentopname.

d. Klik wederom op de knop Instellingen - Gebruikers en zet bij alle gebruikersaccounts de instelling  terug op "Alles uitsluiten". Dit is heel belangrijk!

Hulp vragen

4. Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u terecht op de volgende fora:

a. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies

b. Linux Mintforum voor Nederland (en Vlaanderen)

Nog meer tips?


5. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina