FAQ : 80 veel gestelde vragen over Linux Mint (DEEL 1)
Inhoud van deze pagina:
- 1. Hoe installeer ik programma's in Linux Mint?
- 2. Hoe zit het met virussen en firewalls?
- 3. Hoe kan ik de harde schijf defragmenteren in Linux Mint?
- 4. Hoe kan ik mijn systeem schoonmaken (bestanden en register)?
- 5. Heb ik 64-bit of 32-bit Linux op mijn computer staan?
- 6. Hoe zit het met de versies van Ubuntu en Linux Mint?
- 7. Hoe kan ik de rechten herstellen van de bestanden in mijn thuismap?
- 8. Waarom moet ik bij het installeren van programma's mijn wachtwoord opgeven?
- 9. Als ik kort nadat ik een beheerderstaak heb uitgevoerd, een tweede beheerderstaak wil uitvoeren, dan wordt er niet om mijn wachtwoord gevraagd. Waarom?
- 10. Als ik in Ubuntu mijn wachtwoord intik in een terminalvenster, dan zie ik niets
- 11. Hoe krijg ik Linux Mint volledig in het Nederlands?
- 12. Draadloos netwerk vraagt om wachtwoord van systeembeheerder: hoe schakel ik dat uit?
- 13. Hoe krijg ik Nederlandstalige spellingscontrole in Libre Office?
- 14. Ik heb een vraag over mijn toetsenbord
- 15. Wat zijn de minimale systeemeisen voor een computer, om Linux Mint te kunnen draaien?
- 16. Welk stuurprogramma kan ik het beste gebruiken voor mijn videokaart: 'aanbevolen' of 'open-bron'?
- 17. Hoe weiger ik Windowshulp zonder onvriendelijk over te komen?
- 18. Waarom zijn er zoveel soorten Linux, en waarom zou ik kiezen voor Linux Mint?
- 19. Hoe plaats ik mp3-muziekbestanden in een willekeurige volgorde op een USB-geheugenstaafje?
- 20. Moet mijn beheerderswachtwoord of rootwachtwoord even veilig zijn als mijn internetwachtwoorden?
Deze pagina bevat deel 1 van de Veel gestelde vragen. Deel twee vindt u hier, deel drie vindt u hier en deel vier vindt u hier.
Hoe installeer ik programma's in Linux Mint?
1. Linux Mint heeft tienduizenden(!) programma's in zijn pakketbronnen, die allemaal meteen beschikbaar zijn via het internet. Installeren is een kwestie van een paar muisklikken: zie daarvoor Programma's installeren.Hoe zit het met virussen en firewalls?
2. U bent goed beschermd in Linux Mint. Kijk hier maar eens: Veiligheid.Hoe kan ik de harde schijf defragmenteren in Linux Mint?
3. Een Linuxpartitie hoeft nooit gedefragmenteerd te worden. Want Linux is erop gebouwd om fragmentatie te voorkómen. Er kan in Linux namelijk nauwelijks fragmentatie ontstaan, mits de partitie meer dan 20 % vrije ruimte heeft.Linux schrijft de bestanden namelijk niet weg als een aaneengesloten blok (zoals bijvoorbeeld Windows dat wel doet), maar met lege ruimte tussen de individuele bestanden. Een individueel bestand raakt daardoor zelden gefragmenteerd: er is immers ruimte om aaneengesloten te groeien.
Bij een ouderwetse draaiende harde schijf, plaatst Linux de lees/schrijfkop van de harde schijf boven het midden van de partitie. Van daaruit schrijft hij bestanden met tussenruimte weg over de hele partitie. Bij een moderne SSD werkt dat technisch iets anders, maar ook bij een SSD is het belangrijk om bestandfragmentatie te voorkomen, zelfs al is de mechanische zoektijd nul (punt 13).
Zoals gezegd moet er wel minimaal 20 % vrije ruimte zijn op de partitie, anders ontstaat er namelijk wel degelijk grootschalige fragmentatie van individuele bestanden. En dus vertraging van het systeem. Dus let erop, dat u uw Linuxpartitie niet te vol stopt!
Bij 20 % of meer vrije ruimte, zit er voor verreweg de meeste bestanden genoeg "vrije groeibuffer" aan weerszijden van elk bestand (ervoor of erachter). Er is dan voldoende ruimte voor een aaneengesloten groei van bestanden.
Fragmentatie laat zich natuurlijk nooit volledig vermijden, maar daardoor blijft de fragmentatie op een aanvaardbaar laag niveau. En dus heeft het systeem er geen last van (geen snelheidsverlies).
Dit voordeel (vrijwel geen fragmentatie) hebt u overigens alleen op partities met een "Linux-eigen" formattering, zoals EXT4. Het werkt niet op FAT, FAT32 en NTFS.
Hier vindt u een uitgebreidere Engelstalige uitleg: pdf-bestand.
Dit voordeel van Linux heeft natuurlijk wel een "prijs": de nuttig bruikbare ruimte op de harde schijf is hierdoor in de praktijk 20 % minder dan in Windows. Maar gezien de sterk toegenomen grootte van de harde schijven in de afgelopen jaren, zal dat tegenwoordig niet gauw een probleem zijn....
Let op: helaas zijn er in de "rafelranden" van de Linuxwereld, ook defragmentatieprogramma's voor Linux te vinden. Gebruik deze overbodige troep niet! De kans is redelijk groot dat ze óf uw systeem grondig verzieken óf leiden tot massaal bestandenverlies. Het is gevaarlijke rotzooi.
Bovenstaande beschrijving van de manier waarop Linux en Windows omgaan met hun bestanden, is overigens technisch niet helemaal correct: Windows zet ook wel wat bestanden in het midden van een partitie, en Linux plaatst sommige bestanden aan het begin van een partitie. Maar bovenstaande beschrijving geeft wel een juist beeld van de grote lijnen.
Hoe kan ik mijn systeem schoonmaken (bestanden en register)?
4. Gebruik nooit schoonmaakprogramma's: er is een grote kans dat die uw systeem onherstelbaar beschadigen.Het enige wat u in Ubuntu hoeft te doen om overtollige bestanden te verwijderen, is dit. Voor Linux Mint gaat het om deze ingrepen.
Heb ik 64-bit of 32-bit Linux op mijn computer staan?
5. Als volgt kunt u controleren of u de 64-bits-versie van Linux Mint of de 32-bits-versie op uw computer hebt staan:Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)
Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:
uname -m
Druk op Enter.
Aan de uitvoer die nu verschijnt kunt u het zien:
i686 is 32 bit
x86_64 is 64 bit
Soms is de terminal zó handig!
Hoe zit het met de versies van Ubuntu en Linux Mint?
6. De antwoorden op de meest gestelde vragen over de versies van Ubuntu, vindt u hier. Voor Linux Mint vindt u de uitleg hier.Hoe kan ik de rechten herstellen van de bestanden in mijn thuismap?
7. Het is een typisch beginnersprobleem: problemen met bestandsrechten in uw persoonlijke map. Gewoonlijk is dit het gevolg van een verkeerd gebruik van sudo.Als volgt kunt u dat repareren:
a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)
b. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:
sudo chown -R -v $USER:$USER $HOME
Druk op Enter.
Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.
c. Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).
Waarom moet ik bij het installeren van programma's mijn wachtwoord opgeven?
8. Linux Mint maakt gebruik van het zogenaamde Rootsysteem. Hiermee worden bepaalde rechten (om bijvoorbeeld programma's te installeren) voorbehouden aan de beheerder van het systeem. Alleen de Root (oftewel systeembeheerder) kan, na het intikken van zijn wachtwoord, wijzigingen aanbrengen. Dit is om het systeem te beschermen.Let op: na het invoeren van uw wachtwoord, blijft dit 15 minuten geldig. In die tijd kunt u dus diverse systeembeheertaken uitvoeren, zonder dat u opnieuw uw wachtwoord hoeft in te tikken.
In Linux Mint is het root-account standaard uitgeschakeld. U kunt wel opdrachten als root (oftewel systeembeheerder) in de terminal uitvoeren met "sudo".
Bijvoorbeeld, om de computer via de opdrachtregel te herstarten:
sudo reboot
Als ik kort nadat ik een beheerderstaak heb uitgevoerd, een tweede beheerderstaak wil uitvoeren, dan wordt er niet om mijn wachtwoord gevraagd. Waarom?
9. Dit is normaal en is zo geregeld voor het gebruikersgemak. De geldigheidsduur van het wachtwoord is echter maar 15 minuten.Als ik in Ubuntu mijn wachtwoord intik in een terminalvenster, dan zie ik niets
10. Dat is normaal. Uw wachtwoord wordt in Ubuntu wel degelijk geregistreerd, ook al ziet u zelfs geen sterretjes verschijnen in het terminalvenster. Druk maar eens op Enter!In Linux Mint ziet u tegenwoordig overigens wel sterretjes verschijnen wanneer u uw wachtwoord intikt in het terminalvenster.
Dit onzichtbare wachtwoord bestaat overigens alleen in het terminalvenster, niet in de grafische omgeving. In de grafische omgeving verschijnen er namelijk wel zwarte bolletjes, wanneer u uw wachtwoord ingeeft.
Hoe krijg ik Linux Mint volledig in het Nederlands?
11. U kunt Linux Mint ook achteraf volledig Nederlandstalig maken. Normaal gesproken gebeurt dat al tijdens de installatie, indien u tenminste tijdens de installatie internetverbinding had. Dan haalt het installatieprogramma namelijk alle Nederlandse taalpakketten binnen via het internet.Maar als u hebt geïnstalleerd zonder internetverbinding, dan kunt u dat achteraf alsnog doen.
U kunt daarvoor de volgende stappen volgen:
a. Zorg dat u verbinding heeft met het internet.
b. Klik op de menuknop. Gebruik de zoekterm language
Klik op Languages.
c. Zet de standaardtaal op Dutch of Nederlands.
d. Herstart de computer (volledige herstart).
Draadloos netwerk vraagt om wachtwoord van systeembeheerder: hoe schakel ik dat uit?
12. Het kan gebeuren dat u de volgende melding krijgt, na het aanmelden in een ander gebruikersaccount dan dat van de systeembeheerder:System policy prevents modification of network settings for all users
U kunt dan pas verbinden met het draadloze netwerk, wanneer u het systeembeheerderswachtwoord hebt ingetikt. Dat is natuurlijk erg vervelend en beslist niet de bedoeling.
Let op: dit is niet het sleutelboswachtwoord. Het sleutelboswachtwoord verwijdert u als volgt (punt 18).
Zo verhelpt u dat:
Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)
Kopieer en plak de volgende regel in de terminal (dit is één regel):
xed admin:///usr/share/polkit-1/actions/org.freedesktop.NetworkManager.policy
Druk op Enter.
Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.
Zoek in de vreselijke woordenbrij van dat tekstbestand, naar de volgende kreet:
<message>System policy prevents modification of network settings for all users</message>
Tip: gebruik de zoekfunctie in Xed, om die kreet te vinden (hij staat bijna aan het einde). U kunt de volledige regel in het zoekvakje gooien.
Een paar regels daaronder ziet u deze regel:
<allow_active>auth_admin_keep</allow active>
Vervang die regel door de volgende regel:
<allow_active>yes</allow active>
Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.
Herstart uw computer.
Hoe krijg ik Nederlandstalige spellingscontrole in Libre Office?
13. Daarvoor installeert u het pakket hunspell-nl:Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)
Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:
sudo apt-get install hunspell-nl
Druk op Enter.
Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.
Ik heb een vraag over mijn toetsenbord
14. Kijk daarvoor hier eens.Wat zijn de minimale systeemeisen voor een computer, om Linux Mint te kunnen draaien?
15. Aan minimale systeemeisen hebt u niet zoveel: u hebt dan een te traag systeem.Waar u meer aan hebt, zijn de minimale systeemeisen voor "redelijk functioneren" (werkbaar) en voor "soepel draaien" (optimaal). Deze zijn als volgt:
Redelijk functioneren
RAM-geheugen: 3 GB (lichtgewicht Xfce-editie)
Videokaart: 512 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 100 GB (30 GB als u geen gebruik maakt van Timeshift en/of Flatpaks)
Soepel draaien
RAM-geheugen: 8 GB
Videokaart: 1 GB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 100 GB
Welk stuurprogramma kan ik het beste gebruiken voor mijn videokaart: 'aanbevolen' of 'open-bron'?
16. Het niet-vrije stuurprogramma van Nvidia is eigenlijk bijna altijd de beste keuze. Maar niet-vrije stuurprogramma's voor een Nvidia-videokaart zijn er in verschillende versies, en vaak zijn er meerdere versies geschikt voor uw videokaart. Welke is dan de beste keuze? Een belangrijke vraag.Het speciale installatieprogramma daarvoor, kan u helpen bij deze keuze. U kunt dit programma oproepen door in het menu te zoeken naar Stuurprogrammabeheer. U krijgt dan een rijtje mogelijkheden voorgelegd.
Eén van die mogelijkheden wordt u aangeraden (Aanbevolen). Het is meestal het beste om die aanbeveling te volgen, want dat is waarschijnlijk de stabielste versie. Alleen als uw videokaart niet goed werkt op de aanbevolen versie, kunt u eens kijken of een andere versie beter resultaat oplevert.
Nieuwer is namelijk niet altijd beter! Een oude programmeurswijsheid luidt: "reparaties zijn dingen die oude fouten verhelpen en nieuwe fouten introduceren"....
Let op: u heeft hiervoor internetverbinding nodig, want de benodigde programmatuur moet via het internet worden binnengehaald.
Zoals gezegd kunt u bij sommige oudere kaarten soms meerdere keuzes voorgelegd krijgen inzake het niet-vrije stuurprogramma van Nvidia, zoals te zien is in onderstaande schermafdruk voor een oudere Nvidia-kaart (klik erop om hem te vergroten):
Ook in dit voorbeeld geldt: kies het aanbevolen stuurprogramma (340). Werkt dat niet goed, neem dan de 304. Werkt ook die niet goed, kies dan de open-bron.
Hoe weiger ik Windowshulp zonder onvriendelijk over te komen?
17. Iets waar veel Linuxgebruikers mee te maken hebben: mensen in hun omgeving, die een beroep op hen doen voor Windowshulp. Meestal niet zo leuk, want doorgaans wil je als Linuxgebruiker je tijd liever steken in hulp bij een veel beter alternatief: Linux!Maar hoe wimpel je zo'n Windowshulpverzoek af, zonder onvriendelijk over te komen?
Dat kan op veel manieren, maar misschien hebt u iets aan mijn "oplossing". Ik antwoord op een verzoek om hulp met Windows, namelijk het volgende:
"Helaas is mijn Windowskennis vervaagd en verouderd, omdat ik zelf alleen nog maar Linux gebruik. Je kunt dus beter iemand anders vragen. Maar als je interesse hebt in Linux, dan wil ik je daar graag bij helpen!"
Zo'n antwoord heeft twee voordelen: een Windowshulpvrager die liever bij Windows blijft, voelt zich niet beledigd en zal gewoon elders hulp gaan zoeken. En diegenen die nieuwsgierig zijn geworden naar Linux (een minderheid, maar toch!) kan ik vervolgens gaan helpen met de overstap....
Waarom zijn er zoveel soorten Linux, en waarom zou ik kiezen voor Linux Mint?
18. Er is een verwarrend grote hoeveelheid Linuxdistributies. Toch, wanneer je wat dieper op de zaak ingaat, blijken er niet zoveel verschillen te zijn.De reden daarvoor is de volgende:
Bovenstrooms zijn er mensen en bedrijven bezig met het maken van mooie dingen. Zoals de Linuxkernel, webbrowsers als Firefox en Chrome, kantoorpakketten zoals Libre Office, mediaspelers als VLC enzovoorts.
Benedenstrooms worden de Linuxdistributies gemaakt. Iemand verzamelt een stel van die mooie bovenstroomse dingen, plakt ze aan elkaar met een eigengemaakte lijm om ze goed met elkaar te laten samenwerken, en ziedaar: een nieuwe Linuxdistributie.
Zo af en toe pakt iemand benedenstrooms eenvoudigweg een *complete* Linuxdistributie van de plank, voegt er wat dingen en aanpassingen van zichzelf aan toe, en wederom is er een nieuwe Linuxdistributie geboren.
Op die manier pakt Ubuntu een complete Debian van de plank en gebruikt op zijn beurt Linux Mint weer een volledige Ubuntu als "halffabrikaat".
Er zijn geen intellectueel-eigendomsrechten (patenten en octrooien) die dit belemmeren: delen en laten delen is het motto. Het is vrije open-bron-programmatuur.
Let op: dit is een oversimplificatie van het juridische kader van open-bronprogrammatuur, die slechts tot doel heeft om de hoofdlijnen te schetsen.
Er is dus eigenlijk veel minder verscheidenheid dan er op het eerste gezicht lijkt te zijn.
Toch maakt het wel degelijk uit, welke Linuxdistributie u kiest. Niet alle Linuxdistributies zijn gelijk in kwaliteit, stabiliteit en betrouwbaarheid.
Op dit ogenblik is Linux Mint, naar mijn mening, de beste die het Linux-ecosysteem te bieden heeft. Hij biedt langdurige ondersteuning met reparaties (tot vijf jaar), heeft een goede kwaliteitscontrole en een enorme hoeveelheid installeerbare programma's in zijn pakketbronnen. Bovendien is hij erg makkelijk te gebruiken.
Hoe plaats ik mp3-muziekbestanden in een willekeurige volgorde op een USB-geheugenstaafje?
19. Uiteraard is het handig om het geluidsniveau van mp3-muziekbestanden te normaliseren (gelijk te trekken) met mp3gain. Maar het kan ook handig zijn om mp3-muziekbestanden in een willekeurige volgorde te plaatsen op een USB-staafje. Bijvoorbeeld als de "willekeurige volgorde"-afspeelstand (random playback) van uw muziekspeler niet goed werkt.Let op: het toepassen van onderstaande handleiding haalt alle mp3-bestanden uit hun mappen en vervangt hun namen door nummers. Hun namen worden dus geheel onherkenbaar. Dit kunt u niet terugdraaien!
Zo zorgt u ervoor dat alle mp3-bestanden in de root van uw USB-staafje worden geplaatst (dus uit hun mappen worden gehaald), en hernoemd naar een willekeurig nummer (getal):
Sluit alle vensters van uw bestandbeheerder. Open daarna een terminalvenster en ga daarin naar uw USB-staafje. Bijvoorbeeld: /media/jantje/USBstaaf
Kopieer en plak daarin de volgende blauwe terminaltoverspreuk (dit is één regel):
find . -type f -name \*.mp3 | shuf | nl -n rz | sed -r 's/^(.*)\t(.*)\.([^.]*)$/mv -v "\2.\3" "\1.\3"/' | bash
Druk op Enter en wacht rustig af. Herhaal deze opdracht niet, want dan kunnen er ongewenste neveneffecten optreden! Gewoon éénmalig uitvoeren.
Houd er rekening mee, dat zodra u uw USB-staafje opent in de gewone bestandbeheerder, de miniaturenmaker van uw bestandbeheerder of mediaspeler overuren gaat lopen maken om alle bestanden te voorzien van een relevant pictogram.
Moet mijn beheerderswachtwoord of rootwachtwoord even veilig zijn als mijn internetwachtwoorden?
20. Uw beheerderswachtwoord of rootwachtwoord kan niet makkelijk worden gekraakt. Want er is (op een bureaucomputer) fysieke toegang tot uw computer voor nodig om het überhaupt te gebruiken. Dit in tegenstelling tot internetwachtwoorden die u gebruikt op websites en dergelijke. Daarom hoeft uw beheerderswachtwoord niet erg ingewikkeld te zijn.Mijn advies is dus om een beheerderswachtwoord in te stellen dat alleen onmogelijk te raden is door iemand die fysiek achter uw computer zit en tikt op uw toetsenbord. Wat betekent dat uw beheerderswachtwoord gerust een stuk korter kan zijn dan uw internetwachtwoorden.
Tussen twee haakjes: één van de leuke dingen van Ubuntu en zijn afgeleide edities zoals Linux Mint, is dat het niet nodig is om meer dan één account aan te maken voor de systeembeheerder. Want zelfs de systeembeheerder meldt zich standaard aan met beperkte gebruikersrechten en moet zijn wachtwoord inkloppen om deze rechten tijdelijk, voor een specifiek doel, te vergroten. Geniet van dit slimme ontwerp zoals het bedoeld is: om uw computerleven makkelijker te maken zonder de veiligheid te verlagen.
Deze pagina bevat deel 1 van de Veel gestelde vragen over Linux Mint. Deel twee vindt u hier, deel drie vindt u hier en deel vier vindt u hier.
Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid
Terug naar de thuispagina