Maak Linux Mint sneller!


Terug naar de thuispagina


Sneller maken van uw Linux Mint is leuk! Zo haalt u immers "gratis" meer prestaties uit uw computer.

Er zijn heel wat manieren om Mint sneller te laten draaien. Opvoertips zijn het eigenlijk. En net als de opvoertips voor brommertjes geldt hiervoor: de ene ingreep is riskanter dan de andere.

Van riskante ingrepen moet ik niet veel hebben, want stabiliteit en betrouwbaarheid vind ik veel belangrijker dan wat snelheidwinst. Daarom heb ik hieronder een paar opvoertips verzameld, die u veilig kunt toepassen en waarmee u uw Mint in veel gevallen een stuk kan versnellen.

De tips zijn grotendeels instructies die al langer op mijn webstek staan, maar dan verspreid. Wat ik heb gedaan is ze bundelen op deze pagina, die alleen gaat over snelheidwinst.

Let op: ook al kunt u deze tips over het algemeen veilig toepassen, u levert er altijd wel wat voor in. Een bepaalde systeemdienst, wat leuke effecten, een of andere functie.

Aan elke ingreep hangt dus een "prijskaartje". Bekijk daarom van tevoren bij elke tip even, of u de "prijs" ervan wilt betalen.

Inhoud van deze pagina:

Voor Mint Xfce, maar ook voor Mint Cinnamon en Mint MATE

1. De onderstaande handleidingen heb ik vooral geschreven met het oog op Linux Mint Xfce. Want die editie wordt veel gebruikt op oudere en zwakkere computers, die wel wat versnelling kunnen gebruiken.

Maar deze handleidingen zijn ook bruikbaar en nuttig voor Mint met Cinnamon of MATE!

Verbeter de werking van het geheugen (RAM)

2. Allereerst enkele tips om de werking van het systeemgeheugen (RAM) te verbeteren:

De absolute topper: verlaag de swapneiging

2.1. Standaard heeft Mint helaas een te grote neiging om gebruik te gaan maken van de swap (het wisselgeheugen op de harde schijf). Handig voor servers, maar niet voor gewoon gebruik.

Daardoor spreekt Mint, vooral bij 2 GB RAM-geheugen of minder, de swap veel te snel aan. Die schrijfacties op de harde schijf vertragen Mint aanzienlijk. Virtueel geheugen op de harde schijf is nu eenmaal veel langzamer dan het "echte" RAM-geheugen. Verlagen van de swapneiging kan dus snelheidswinst opleveren.

Let op: heeft uw computer 8 GB RAM-geheugen of meer? Dan kunt u dit onderdeel gerust overslaan, want met zoveel RAM-geheugen zult u waarschijnlijk niets merken van een verlaging van de swapneiging.

De swapneiging kan een waarde hebben van 0 (volledig uitgeschakeld) tot 100 (swap wordt constant gebruikt). De standaardinstelling is goed voor servers, maar niet optimaal voor bureaucomputers. Een uitgebreide Engelstalige technische uitleg vindt u hier (webstek uit de lucht? Haal dan dit pdf-bestand binnen dat dezelfde tekst bevat).

Zo verlaagt u de swapneiging naar een redelijkere waarde:

a. Controleer allereerst de huidige swapneiging (swappiness) van uw Mint:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

tik in (kopieer en plak):

cat /proc/sys/vm/swappiness

Druk op Enter. Waarschijnlijk staat de swapneiging nu nog op de veel te hoge waarde van 60.

Verlaag de swapneiging daarom als volgt:

b. Tik vervolgens in de terminal (gebruik kopiëren en plakken, om tikfouten te voorkomen):

xed admin:///etc/sysctl.conf

Druk op Enter.

Nu start kladblokje Xed met een bepaald tekstbestand.

Voeg helemaal onderaan in dat tekstbestand, de volgende regels toe (kopieer en plak):

# Verminder de swapneiging
vm.swappiness=10


Sla het tekstbestand op en sluit het kladblokje.

c. Herstart uw computer (volledige herstart).

d. Controleer daarna even de nieuwe swapneiging in de terminal, met de volgende opdracht (kopieer en plak):

cat /proc/sys/vm/swappiness

Als het goed is, staat die nu op 10.

Let op:
Het kan zijn, dat een wat lagere waarde dan 10, bij uw computer nog iets beter uitpakt.

Een werkbare praktische vuistregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
1 GB of meer RAM-geheugen: 10
Minder dan 1 GB RAM-geheugen: 5

Bij computer met een SSD (Solid State Disk) moet de swapneiging overigens altijd op 5 staan, ongeacht de hoeveelheid RAM-geheugen.

Deze ingreep heeft eigenlijk alleen voordelen en geen nadelen. U levert dus niets in (behalve als u een server draait, maar dat is een kleine minderheid).

Tenminste 4 GB geheugen (RAM): tem de inode cache

2.2. Als uw computer tenminste 4 GB RAM geheugen heeft, dan kunt u de prestaties waarschijnlijk ook verbeteren wanneer u het inkrimpen van de inode cache wat minder agressief laat plaatsvinden.

Het heeft wel een prijs: een bepaald systeemonderdeel wordt daardoor minder snel uit het RAM-geheugen gegooid, waardoor er wat minder geheugen beschikbaar is voor algemene doeleinden. Daarom is deze ingreep alleen geschikt voor computers met tenminste 4 GB RAM-geheugen.

Dit doet u als volgt:

a. Tik in de terminal (gebruik kopiëren en plakken, om tikfouten te voorkomen):

xed admin:///etc/sysctl.conf

Druk op Enter.

Nu start kladblokje Xed met een bepaald tekstbestand.

Let op: Het kan zijn dat Xed weliswaar start, maar dat er in de terminal bepaalde foutmeldingen verschijnen. Die zijn doorgaans onschuldig, dus u hoeft daar geen aandacht aan te besteden.

Voeg helemaal onderaan in het zojuist geopende tekstbestand, de volgende regels toe (kopieer en plak):

# Verbeter het cachebeheer
vm.vfs_cache_pressure=50


Sla het tekstbestand op en sluit het kladblokje.

c. Herstart uw computer (volledige herstart).

Slechts 1 GB RAM of minder: schakel zRam in

2.3. Wanneer uw computer zeer weinig RAM-geheugen heeft (1 GB of minder), dan blijft het geheugengebrek een probleem, dat regelmatig voor een traag systeem kan zorgen. Zelfs met een verlaging van de swapneiging naar 5.

In dat geval kunt u eens kijken of u betere resultaten kunt bereiken door het inschakelen van een experimentele systeemkernmodule genaamd zRam. zRam zorgt ervoor, dat er een gecomprimeerd (samengeperst) swapbestand wordt aangemaakt in uw RAM-geheugen. De compressiefactor is de winst: daarmee "vergroot" u als het ware uw RAM-geheugen.

Let op: deze ingreep zou uw computer instabiel kunnen maken! Pas dit dus niet toe op een belangrijke computer.

De prijs die u hiervoor betaalt is drieledig:

- Uw processor wordt zwaarder belast, want die moet constant gaan comprimeren (inpakken) en decomprimeren (uitpakken).

- Als het systeem de RAM-swap heeft gevuld, zal het alsnog op de harde schijf moeten gaan swappen. Met een loodzwaar blok aan het been: het stuk geheugen dat opgeofferd is aan de RAM-swap.

- Het gaat vooralsnog om een experimentele module, dus deze extra laag van complexiteit zou voor instabiliteit en storingen kunnen zorgen.

Daarom raad ik zRam voorlopig alleen aan voor computers met zeer weinig RAM-geheugen, en ook dan alleen in combinatie met een verlaging van de swapneiging naar 30. Bovendien is zRam nog niet geschikt voor productiecomputers, maar alleen voor proefbakken en andere niet-essentiële computers.

Installeren gaat als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install zram-config

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Herstart uw computer.

Controle

Controleer de werking met de volgende terminalopdracht:

cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als het goed is, krijgt u dan een melding over één of meerdere /dev/zram-"partities". zRam is dan actief; u hoeft verder niets te doen.

Storingen? Zo schakelt u zRam weer uit

2.3.1. Als u zRam weer wilt uitschakelen en verwijderen, dan kan dat niet met de simpele terminalopdracht apt-get remove. Het gaat namelijk als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get purge zram-config

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

b. Herstart uw computer.

c. Controleer of de uitschakeling is gelukt, met de volgende terminalopdracht:

cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als het goed is, krijgt u nu geen melding meer over één of meerdere /dev/zram-"partities".

Gebruik de snelle gebruikerswissel niet

3. U kunt onder andere kiezen voor "Gebruiker wisselen", om snel over te schakelen van het ene op het andere gebruikersaccount. Dit gaat sowieso ten koste van de systeemkracht: de eerste gebruikerssessie blijft immers in het geheugen.... Bovendien werkt deze optie soms slecht.

U kunt deze optie daarom beter niet gebruiken. Kies voor het veranderen van gebruikersaccount, liever standaard voor "Afmelden". Daarmee meldt u gebruiker A volledig af, voordat u zich aanmeldt als gebruiker B.

Schakel enkele opstart-toepassingen uit

4. U kunt uw Mint wat versnellen door enkele systeemdiensten uit te schakelen, die voor u wellicht overbodig zijn. Deze ingreep is te vergelijken met een ingreep in msconfig in Windows.

Cinnamon: Menuknop - Voorkeuren - Opstarttoepassingen

Xfce: Menuknop - Instellingen - Sessie en opstart
Tabblad Toepassing autostart

Vink die diensten uit waarvan u absoluut zeker bent dat u die niet nodig heeft en herstart uw computer.

Let op: alleen uitvinken, niet verwijderen. Zo blijft de ingreep makkelijk omkeerbaar (u weet immers maar nooit). In geval van twijfel: niets doen, gewoon aangevinkt laten staan.

Voorbeelden van systeemdiensten die overbodig zijn voor veel mensen:
- Blueman Applet (Blueman Bluetooth Beheerder)
- NVIDIA X Server Settings
- mintwelcome (Linux Mint Welcome Screen)

Let op: uitvinken van opstarttoepassingen is een gebruikersvoorkeur, dus herhaal dit in elk gebruikersaccount.

Cinnamon, MATE en Xfce: schakel alle visuele effecten uit

5. Visuele effecten zijn leuk, maar ze kunnen uw systeem behoorlijk zwaar belasten. Daarom staan er in Cinnamon, MATE en Xfce standaard maar een paar effecten aan.

U kunt wat snelheid en stabiliteit winnen door ook deze effecten uit te schakelen. Ga daarvoor als volgt te werk:

Schakel de visuele effecten uit in Cinnamon

5.1. In Cinnamon kunt u de visuele effecten uitschakelen in vijf stappen:

a. Schakel allereerst over op de betrouwbaardere en stabielere traditionele bureaubladvormgeving:
Menuknop - Voorkeuren - Welkomstscherm
Tabblad Eerste schreden: schuif naar beneden naar Vormgeving van uw bureaublad en klik op Traditioneel.

Wacht even rustig af: deze omschakeling is behoorlijk ingrijpend voor het systeem en kan, zeker op oudere apparatuur, wel een halve minuut duren.

b. Doe daarna dit:
Menuknop - Voorkeuren - Effecten
Zet alles daar uit.

c. Doe vervolgens dit (voor het geval dat u deze functie, die standaard gelukkig uit staat, ooit zelf hebt aangezet):
Menuknop - Voorkeuren - Systeeminstellingen - Werkbalkhulpjes - blader naar "Bureaublad tonen" - klik op diens tandwieltjesknopje - zet het schuifje op UIT bij: Kijk naar het bureaublad bij zweven.

d. Dan dit:
Menuknop - Voorkeuren - Tegelen van vensters
Tegelen en uitlijnen van vensters inschakelen: zet de schakelaar op UIT.

e. Tot slot:
Menuknop - Voorkeuren - Systeeminstellingen
Onderdeel Voorkeuren: Algemeen
Beeldcompositie uitschakelen voor schermvullende vensters: zet dat op AAN.

Let op: in sommige gevallen zou u hierdoor te maken kunnen krijgen met vervelende beeldscheuren bij het schuiven door webpagina's of bij het bekijken van video's. Als dat het geval is, overweeg dan om beeldcompositie weer aan te zetten.

Schakel de visuele effecten uit in MATE

5.2. Uitschakelen van de visuele effecten in MATE is makkelijk:

a. Menuknop - Voorkeuren - Vensters

Tabblad Algemeen: haal het vinkje weg bij:
Schakel vensterbeheerder in voor beeldsamenstelling

b. Menuknop - Voorkeuren - Bureaubladinstellingen

Klik op Vensters - onderdeel Vensterbeheer: zet dit op Marco (in plaats van de huidige Marco + Beeldsamenstelling).

c. Verwijder Compiz:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get remove compiz-core

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Let op: in sommige gevallen zou u hierdoor te maken kunnen krijgen met vervelende beeldscheuren bij het schuiven door webpagina's of bij het bekijken van video's. Als dat het geval is, overweeg dan om beeldsamenstelling weer aan te zetten.

Schakel de visuele effecten uit in Xfce

5.3. Zelfs lichtgewichtkampioen Xfce heeft enkele vrij zware visuele effecten aan staan. Zo kunt u ze uitschakelen:

a. Menuknop - Instellingen - Bureaubladinstellingen
Vensterbeheer: zet dit op Xfwm4 (in plaats van Xfwm4 + Beeldsamenstelling).

b. Verwijder Compiz:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get remove compiz-core

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Let op: in sommige gevallen zou u hierdoor hierdoor te maken kunnen krijgen met vervelende beeldscheuren bij het schuiven door webpagina's of bij het bekijken van video's. Als dat het geval is, overweeg dan om beeldsamenstelling weer aan te zetten.

Hou Firefox en Chrome/Chromium slank: maak er geen kerstboom van

6. Extensies (add-ons) voor Firefox en Chrome/Chromium, zijn leuk en handig. Maar ze hebben een paar belangrijke nadelen, want het zijn en blijven "programmaatjes in een programma":

- ze maken Firefox en Chrome/Chromium langzamer, zeker als het er veel zijn;

- ze kunnen elkaar storen, maar ook storingen in Firefox en Chrome/Chromium veroorzaken;

- het is weleens gebeurd, dat er add-ons met schadelijke en kwaadaardige inhoud werden aangeboden. Vertrouw ze niet blindelings.

Maak dus geen kerstboom van Firefox en Chrome/Chromium: hang ze niet vol met allerlei extensies. Beperk u tot slechts enkele extensies, die belangrijk voor u zijn.

Let op: wees vooral op uw hoede voor extensies (add-ons) die beweren dat ze Firefox of Chrome/Chromium sneller maken! Vaak doen ze meer kwaad dan goed. Gebruik ze liever niet.

Beperk de schrijfacties van Firefox

7. Standaard schrijft Firefox erg veel naar de harde schijf. Dat verlaagt de snelheid van Firefox.

U kunt de schrijfacties van Firefox drastisch beperken door de tijdelijke netwerkopslag van Firefox te verplaatsen naar het RAM-geheugen en door de sessieherstelfunctie praktisch geheel uit te schakelen. Hiervoor doet u het volgende:

Plaats de tijdelijke netwerkopslag van Firefox in het RAM-geheugen

7.1. Door de tijdelijke netwerkopslag van Firefox te verplaatsen van uw harde schijf naar het RAM-geheugen, vermindert het aantal schrijfacties van Firefox op de harde schijf. Hierdoor wordt uw Firefox waarschijnlijk merkbaar sneller. De prijs die u hiervoor betaalt is gering: het "kost" u slechts 200 MB RAM-geheugen.

Let op: doe dit niet wanneer uw computer minder dan 2 GB RAM-geheugen heeft! Want met weinig RAM-geheugen kunt u zelfs geen 200 MB missen.

Ga als volgt te werk:

a. Tik in de adresbalk van Firefox:
about:config
Druk op Enter.

Klik vervolgens op de knop om het risico te aanvaarden.

b. In de filterbalk (niet in de adresbalk!) kopieert en plakt u de volgende zoekterm:
browser.cache.disk.enable
Zet de waarde op false door erop te dubbelklikken. Daarmee schakelt u de netwerkopslag op de harde schijf volledig uit.

c. Kopieer en plak nu de volgende zoekterm in de filterbalk:
browser.cache.memory.enable
Deze waarde zou al op true moeten staan; zo niet, dubbelklik erop zodat hij alsnog op true komt te staan.

d. Kopieer en plak nu in de filterbalk:
browser.cache.memory.capacity
Deze waarde zou al moeten bestaan (indien niet, maak hem nu aan). De integerwaarde is thans waarschijnlijk -1, wat de grootte van de tijdelijke RAM-opslag automatisch instelt afhankelijk van de beschikbare hoeveelheid RAM-geheugen. Ik adviseer om hem in alle gevallen in te stellen op 204800 (KB, wat overeenkomt met 200 MB). Dat is doorgaans meer dan genoeg voor alle hoeveelheden RAM-geheugen.

e. Sluit Firefox en start hem opnieuw. U bent klaar! Kijk het als volgt na:

Tik in de adresbalk van Firefox:
about:cache
Druk op Enter.

Tussen twee haakjes: u ziet dan ook een vermelding van een "appcache" die nog steeds op de harde schijf staat, maar het is geheel overbodig om ook die (veel minder vaak gebruikte) tijdelijke opslag naar het RAM-geheugen te verhuizen.

Schakel sessionstore uit

7.2. De functie sessionstore zorgt ervoor, dat Firefox onthoudt welke webpagina's er geopend waren bij een onverwachts eruit knallen van Firefox. Die functie is handig, maar veroorzaakt erg veel schrijfacties.

U kunt die functie als volgt praktisch uitschakelen:

Tik about:config in de adresbalk van Firefox en druk op Enter. Klik vervolgens op de knop om het risico te aanvaarden.

In de filterbalk tikt u de zoekterm: sessionstore

Dubbelklik op de term: browser.sessionstore.interval. De standaardwaarde is 15000, wat staat voor 15 seconden. Voeg drie nullen toe aan de bestaande waarde, zodat die 15000000 wordt (let op: te veel nullen intikken veroorzaakt een storing!). Druk op de OK-knop.

Sluit Firefox en start hem opnieuw.

Optimaliseer af en toe de Places-gegevensbank in Firefox

8. In uw Firefoxprofiel zit een sqlite-gegevensbank genaamd Places, die na langdurig gebruik op een opgezwollen gatenkaas gaat lijken. Daardoor wordt uw Firefox langzamer.

U kunt dan uw Firefox wat versnellen, door die gegevensbank te optimaliseren: u maakt van de opgeblazen gatenkaas dan weer een compacte kleinere kaas. Dat kan als volgt:

Tik in de adresbalk van Firefox in:

about:support

En druk op Enter.

Bijna onderaan op de pagina die u dan te zien krijgt, ziet u een kopje genaamd Places-database. Klik daarbij op de knop Integriteit verifiëren.

Klaar! Herhaal dit eens per maand, dan verliest uw Firefox tenminste geen snelheid door een opzwellende gegevensbank.

Schakel Java uit in Libre Office

9. U kunt Libre Office mogelijk flink versnellen, door Java uit te schakelen in Libre Office. Als volgt:

Werkbalk Libre Office Tekstverwerker (Writer) - Extra - Opties... - LibreOffice - Geavanceerd

Onderdeel Java-opties: haal het vinkje weg bij:

Gebruik een Java runtime environment

Klik op OK.

Dit gaat wel ten koste van enige functionaliteit, maar in de praktijk zult u die waarschijnlijk zelden of nooit missen.

Veel RAM (minimaal 8 GB): plaats /tmp op tmpfs

10. Heeft uw systeem veel RAM-geheugen? Indien dit tenminste 8 GB is, dan kunt u waarschijnlijk uw systeem wat versnellen door /tmp op een tmpfs-partitie te zetten. Hetgeen in gewone mensentaal betekent: u zorgt er dan voor, dat tijdelijke bestanden niet meer op de harde schijf worden gezet, maar in plaats daarvan op een virtuele RAM-schijf.

U bereikt dat als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak in de terminal (dit is één regel!):

sudo cp -v /usr/share/systemd/tmp.mount /etc/systemd/system/

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Kopieer en plak daarna de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo systemctl enable tmp.mount

Druk op Enter.

d. Herstart uw computer.

Standaard heeft een tmpfs-partitie een maximale omvang ter grootte van de helft van uw RAM-geheugen. Het daadwerkelijke geheugenverbruik hangt af van de mate waarin u het opvult, aangezien een tmpfs-partitie alleen geheugen verbruikt wanneer het echt nodig is.

Let op: pas dit niet toe op systemen met minder dan 8 GB RAM! Want dan maakt deze aanpassing uw systeem niet sneller, maar juist (veel) langzamer.

Ongedaan maken van tmpfs

10.1. Wilt u tmpfs weer ongedaan maken? Doe dan dit:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Daarna in de terminal (kopieer en plak):

sudo rm -v /etc/systemd/system/tmp.mount

Druk op Enter.

b. Herstart tot slot uw computer.

Versnel uw draadloze internet

11. Uw draadloze internet kunt u versnellen door het energiebeheer uit te schakelen voor de draadloze kaart (punt 3.1).

De prijs die u daarvoor betaalt is een iets hoger energieverbruik, waardoor de accutijd wat terugloopt. Maar dat is een lage prijs voor een snellere en stabielere verbinding....

Versnel uw draadloze Intel-chipset

12. Als u een (redelijk) moderne draadloze chipset van Intel heeft, dan zal die vermoedelijk draaien op het stuurprogramma iwlwifi. In dat geval kunt u zijn snelheid waarschijnlijk flink verhogen door het inschakelen van Tx AMPDU.

Het doel van AMPDU is om gegevenstransmissie te verbeteren door het samenvoegen of aggregeren van verschillende soorten gegevens. Daardoor wordt de hoeveelheid begeleidende gegevens bij de transmissie, sterk teruggebracht.

Vroeger stond deze optie standaard "aan" bij het iwlwifi-stuurprogramma. Maar enkele jaren geleden werd hij standaard uitgeschakeld, wegens stabiliteitsproblemen bij enkele draadloze chipsets. Deze probleemcategorie is echter slechts een minderheid.

Ga als volgt te werk om deze optie aan te zetten:

a. Controleer eerst of uw draadloze chipset draait op het stuurprogramma iwlwifi:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak deze opdrachtregel in de terminal:

lsmod | grep iwlwifi

Druk op Enter.

Bevat de terminaluitvoer het woord iwlwifi (in rode letters)? Zo ja, ga dan door met de volgende stap.

b. Kopieer en plak de volgende blauwe regel in de terminal (dit is één regel!). Ga 'm niet zelf overtikken: het is veel te makkelijk om hierbij fouten te maken....

echo "options iwlwifi 11n_disable=8" | sudo tee /etc/modprobe.d/iwlwifi11n.conf

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Herstart uw computer.

d. Controleer tot slot de snelheid van uw internet, bijvoorbeeld op speedtest.net. De snelheid zou merkbaar hoger moeten zijn.

Is uw draadloze internet instabiel geworden? Maak de iwlwifi-ingreep dan weer ongedaan, zoals hieronder beschreven (punt 11.1).

Storingen? Zo maakt u het ongedaan

12.1. Veroorzaakt de iwlwifi-ingreep stabiliteitsproblemen voor uw draadloze internet? Maak hem dan ongedaan met de volgende terminalopdracht:

sudo rm -v /etc/modprobe.d/iwlwifi11n.conf

Herstart daarna uw computer. Alles zou weer bij het oude moeten zijn.

Verwijder de gegevensbank voor zoeken

13. Het programma mlocate werkt periodiek een systeembrede gegevensbank bij inzake bestanden en mappen. Op zwakke apparatuur kan dit ooit prestatieproblemen veroorzaken voor uw systeem. Aangezien die gegevensbank sowieso niet erg nuttig is, kunt u mlocate (of locate, als u dat alternatief gebruikt) beter verwijderen.

Dat kan als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak in de terminal:

sudo apt-get purge mlocate locate

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Problemen? Zo maakt u het ongedaan

13.1. Veroorzaakt het verwijderen van mlocate problemen? Herinstalleer mlocate dan met de volgende terminalopdracht:

sudo apt-get install mlocate

Alles zou weer bij het oude moeten zijn.

Versnel mediaspeler VLC

14. Standaard staat VLC ingesteld om albumillustraties van het web te plukken, om weer te geven tijdens het afspelen van muziek. Maar dit vertraagt het opstarten van VLC.

Uitschakelen gaat als volgt:

Werkbalk VLC Media Player - Extra - Voorkeuren

Onderdeel Interface, onder het kopje Privacy / Netwerkinteractie:
zet Downloadbeleid albumillustraties op Alleen handmatig downloaden.

Schakel het logboek van de vuurmuur (firewall) uit

15. Hebt u de vuurmuur (firewall) ingeschakeld (zoals ik sterk aanraad)? Zo ja, dan kijkt u waarschijnlijk nooit naar het logboek dat hij standaard bijhoudt. Dus dan kunt u dat logboek net zo goed geheel uitschakelen, waarmee u dan wat systeemkracht bespaart.

Dat kan als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak in de terminal:

sudo ufw logging off

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Problemen? Zo maakt u het ongedaan

15.1 Wilt u het logboek van uw vuurmuur weer aanzetten? Zo zet u het logboek weer aan, met het standaardniveau van activiteit:

sudo ufw logging low

Tem de miniaturen

16. Van elke bekeken foto maakt Mint automatisch een miniatuur, voor weergave in de bestandbeheerder (verkenner). Dat kan soms voor aardig wat systeembelasting zorgen, bijvoorbeeld als u te maken heeft met veel foto's. Bovendien is dat miniaturen maken een gebruikelijke verdachte voor geheugenlekken....

U kunt deze functie als volgt wat temmen:

a. Voor de bestandbeheerder van Linux Mint Cinnamon (Nemo) doet u dit:

Start de bestandbeheerder (Nemo) - werkbalk: Bewerken - Voorkeuren

Tab Voorbeeldweergave - onderdeel Bestanden met mogelijke voorbeeldweergave - Alleen voor bestanden kleiner dan: zet dit op 5 MB.

Let op: Op oude en zwakke machines kunt u het maken van miniaturen beter helemaal uitzetten in dat dialoogvenster, door Toon miniaturen: op Nee te zetten (in plaats van de standaardinstelling Alleen lokale bestanden).

b. U kunt ook de lichtgewicht-bestandbeheerder Double Commander installeren, want die gedraagt zich wat beter in de omgang met miniaturen dan de Nemo van Cinnamon en de Caja van MATE. Dat kan als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install doublecmd-gtk

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Start Double Commander, open daarin een map met afbeeldingen - werkbalk: Tonen - Miniaturen

Schakel het Bluetooth-stuurprogramma uit om de accuduur te verbeteren

17. Als u slechts zelden Bluetooth gebruikt, dan kunt u de accuduur van uw laptop merkbaar verlengen door het stuurprogramma voor Bluetooth uit te schakelen (in plaats van slechts de Bluetooth-functie uit te schakelen).

Dat doet u zo:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende blauwe regel in de terminal (het is één regel):

echo "blacklist btusb" | sudo tee /etc/modprobe.d/blacklist-bluetooth.conf

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Herstart uw computer.

Ongedaan maken (Bluetooth weer inschakelen)

17.1 Wilt u Bluetooth weer inschakelen? Dat gaat zo:

a. Tijdelijk inschakelen gaat met deze terminalopdracht:

sudo modprobe -v btusb

Dit schakelt uw Bluetooth direct in, maar slechts tot aan de volgende nieuwe opstart van uw computer.

b. Blijvend inschakelen: daarvoor kunt u de volgende terminalopdracht gebruiken om de Bluetooth-module van de zwarte lijst af te halen:

sudo rm -v /etc/modprobe.d/blacklist-bluetooth.conf

Herstart uw computer. Bluetooth zou nu weer blijvend beschikbaar moeten zijn.

Maak Linux Mint schoon

18. Van schoonmaken wordt Linux Mint ook iets sneller. Veilig schoonmaken doet u zo.

Nog meer tips?


19. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina