65 tips en trucs voor Linux Mint (deel 4)

Terug naar de thuispagina


65 handige tips en trucs voor Linux Mint (DEEL 4)

Inhoud van deze pagina:

Dit is deel vier van de Tips en trucs voor Linux Mint. U vindt deel één hierdeel twee hier en deel drie hier.

Blijf bij uw systeemkernreeks

1. Installeer in principe alleen systeemkernen (kernels) van uw standaardserie, namelijk de serie waar de systeemkern toe behoort die standaard in uw versie van Linux Mint zit!

Als uw computer goed functioneert op de standaard-systeemkernreeks, dan raad ik ten zeerste aan om daarbij te blijven. Want uw Mintversie is ontworpen rond de "motor" van een bepaalde serie. Door de "motor" te veranderen in eentje van een andere serie, vermindert u mogelijk de stabiliteit van uw hele besturingssysteem en kunt u wellicht onverwachte fouten introduceren.

Dus in het geval van Linux Mint 19, 19.1 en 19.2: houd het bij systeemkern 4.15.x. Installeer alleen dan een systeemkern van een hogere serie, wanneer uw computer niet goed draait op de 4.15-systeemkernen.

De systeemkern is het hart van uw systeem; u wilt natuurlijk wel een systeem waarvan het hart goed aansluit op de schil erom heen....

Uitzondering (1): wegens de veiligheid kan het nodig zijn om toch een nieuwere systeemkernreeks te installeren. Bij Linux Mint 19.3 zal de standaard-systeemkernreeks namelijk slechts kortdurend worden ondersteund. Daardoor kunt u straks bij die editie de systeemkern beter opwaarderen naar de nieuwere, wel-ondersteunde reeks, of afwaarderen naar de 4.15-reeks.

Uitzondering (2): splinternieuwe apparatuur draait soms niet goed op uw huidige systeemkernreeks, omdat die niet de nieuwste stuurprogramma's bevat. Voor zeer nieuwe apparatuur zijn daarom de allernieuwste systeemkernen vaak de beste keuze.

Schakel de Caps Lock-toets uit

2. Sommige mensen hebben een hekel aan de Caps Lock-toets, omdat ze die af en toe per ongeluk indrukken. Dat kan hun tikwerk aardig verstoren: alleen maar hoofdletters leest immers niet zo prettig... Als u wilt, dan kunt u de Caps Lock-toets gelukkig heel eenvoudig uitschakelen.

In alle edities van de Ubuntufamilie en van Linux Mint gaat u daarvoor als volgt te werk:

Zorg ervoor, dat Caps Lock niet actief is. De ingreep die u gaat doen maakt de CapsLock-toets "dood", dus als hij actief is tijdens de ingreep, blijft hij actief!

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Nu kunt u de Caps Lock-toets uitschakelen met een opdrachtregel. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

setxkbmap -option caps:none

druk op Enter.

Klaar! Nu kunt u alleen nog maar hoofdletters tikken door eerst de Shift-toets ingedrukt te houden.

Let op: deze instelling is tijdelijk; hij overleeft een herstart niet. Als u wilt dat Caps Lock automatisch wordt uitgeschakeld bij het aanmelden als gebruiker, dan kunt u deze opdrachtregel gewoon toevoegen aan de opstarttoepassingen. Dan wordt Caps Lock vanzelf uitgeschakeld wanneer u zich aanmeldt in uw gebruikersaccount.

In Linux Mint Cinnamon doet u dat bijvoorbeeld zo: Menuknop - Voorkeuren - Opstarttoepassingen - Toevoegen - Aangepaste opdracht.

Ongedaan maken is eenvoudig: u kunt Caps Lock weer inschakelen door alle opties van setxkbmap uit te zetten. Dat bereikt u door setxkbmap uit te voeren met een "lege" optie. Dus als volgt:

setxkbmap -option

Druk op Enter. En alles is weer bij het oude.

Tot slot: volgens sommigen werkt deze ingreep ook in Debian (wat ik niet zelf heb uitgeprobeerd, want ik ben geen Debiangebruiker).

Zet de terminal terug op zijn standaardinstellingen

3. Het terminalvenster is een krachtig en handig instrument. Het is natuurlijk lastig en ergerlijk, wanneer zijn instellingen niet helemaal goed meer zijn.

Uiteraard kunt u de meeste instellingen terugzetten naar de standaard, door die optie te kiezen in de Voorkeuren van uw terminalvenster. Maar sommige instellingen staan in een bestand genaamd .bashrc (let op de punt voor de naam). Dit bevat onder andere de standaardkleuren van de tekst in de terminal: groen voor de prompt, wit erna.

U kunt een .bashrc met de standaardinstellingen als volgt teweegbrengen:

cp -v /etc/skel/.bashrc ~/

Sluit de terminal en start hem opnieuw. Alles zou nu in orde moeten zijn.

Bijgewerkte pakketten terugdraaien

4. Bijgewerkte pakketten kunt u in sommige gevallen als volgt terugdraaien:

a. Start Synaptic pakketbeheer. Linux Mint heeft die standaard aan boord; installeer hem anders eerst even.

b. In de werkbalk van Synaptic: gebruik de knop Zoeken om het pakket te vinden dat u wilt terugdraaien (gebruik daarvoor niet het gammele en onbetrouwbare snelzoekveld).

c. Klik op het pakket dat u terug wilt draaien.

d. In de werkbalk van Synaptic: Pakket - Versie forceren...

e. Kies in het uitklapveld de versie waarnaar u het pakket wilt terugzetten.

Gebruik checkinstall in plaats van make install

5. Als u handmatig programmatuur (stuurprogramma's?) compileert, is het handig om checkinstall te gebruiken in plaats van make install.

checkinstall doet hetzelfde als make install, maar ook nog wat meer: het maakt namelijk de programmatuur en bijbehorende bestanden, bekend bij uw pakketbeheer (apt, Synaptic en Softwarebeheer). Daardoor kunt u de handmatig gecompileerde en geïnstalleerde programmatuur, later weer makkelijk verwijderen of vervangen door een nieuwere versie.

checkinstall is niet standaard geïnstalleerd, maar zit wel in de officiële pakketbronnen. Installeer hem als volgt:

sudo apt-get install checkinstall

Gebruik, bij een zelf gecompileerd programma genaamd "huppelepup":

sudo checkinstall huppelepup (in plaats van: sudo make install huppelepup).

Handige hulpmiddelen bij vertalen

6. Als u een vertaler bent, dan kunt u bepaalde hulpmiddelen gebruiken die erg handig zijn. Namelijk msgmerge, Poedit en rename.

Met msgmerge kunt u vertalingen samenvoegen, bijvoorbeeld een bestaande vertaling overnemen in een nieuw sjabloon. Dat voorkomt dubbel werk: u hoeft dan alleen nog maar de nieuwe onderdelen in het sjabloon te vertalen.

Het terminalprogramma msgmerge gebruikt u zo:

msgmerge VertalingOud VertalingSjabloon > VertalingNieuw

Voorbeeld met een vertaling voor het programma Leafpad:

msgmerge leafpad_nl.po leafpad.pot > leafpad_nieuw_nl.po

Met Poedit kunt u onder andere een machineleesbaar bestand maken van een vertaling (.po-bestand). In de werkbalk: Bestand - Naar MO-formaat compileren...

U kunt zo uw eigen Nederlandse vertaling (.mo-bestand) op de juiste plek in uw systeem zetten, namelijk in één van de volgende drie mappen (kijk even na, waar de bestaande vertaling zit):

/usr/share/locale/nl/LC_MESSAGES/

of:

/usr/share/linuxmint/locale/nl/LC_MESSAGES/

of:

/usr/share/locale-langpack/nl/LC_MESSAGES/

Na een herstart van uw systeem, zou u de nieuwe vertaling moeten zien. Dit is een handige manier om na te kijken of een nieuwe vertaling goed uitpakt in de praktijk, voordat u die nieuwe vertaling doorstuurt naar de ontwikkelaars.

Nu rename. Massaal hernoemen van binnengehaalde .po-bestanden van Transifex, naar de eigenlijke naam binnen het systeem, doet u zo:

rename -n 's/for_use_*_(.+)_.*\.po/$1.po/' *.po

Idem voor bestanden van Launchpad:

rename 's/(.+)*_(.+)*\.po/$1.po/' *.po

of:
rename -n 's/(.)_(.)*/$1.po/' *.po

Let op: Transifexbestanden hebben een andere opdrachtregel nodig dan Launchpadbestanden! Haal de opdrachten dus niet door elkaar.

Vastzetten van de belangrijkste systeemonderdelen

7. Bent u systeembeheerder voor een digibeet, oftewel iemand die geen verstand heeft van computers? Dan kunt u op zijn computer de belangrijkste systeemonderdelen vastzetten (bevriezen) op hun huidige versies.

Namelijk opstartlader Grub, systemd, LightDM, linux-firmware en de systeemkern. Zodat die in elk geval niet van slag kunnen raken door een eventueel bijgewerkt pakket met fouten ("rotte appel"). Zulke rotte appels zijn gelukkig zeldzaam, maar ze komen af en toe toch voor. Bevriezen van de vitale systeemonderdelen kan daarom schelen in het aantal hulpverzoeken dat u krijgt...

U kunt dan het bijwerken van deze systeemonderdelen uitstellen tot het moment dat u op de koffie gaat bij die digibeet; u kunt dan gelijk even die systeemonderdelen eigenhandig bijwerken en eventuele problemen die daardoor ontstaan, zelf oplossen.

Natuurlijk heeft dit een negatief effect op de systeemveiligheid, maar doorgaans niet veel. De kritieke pakketten die altijd onmiddellijk moeten worden bijgewerkt, zijn dingen als uw webverkenners (Firefox, Chrome, Chromium) en dergelijke. Niet uw opstartlader of systeemkern.

Vastzetten kunt u als volgt bereiken:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één lange regel!):

sudo apt-mark hold "grub-*" "grub2*" systemd systemd-sysv lightdm slick-greeter "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*" linux-libc-dev linux-firmware

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

U bent klaar! Als u wilt nakijken welke pakketten er precies zijn vastgezet, dan kunt u daarvoor deze terminalopdracht gebruiken, waarvoor geen rootbevoegdheid (sudo) nodig is:

apt-mark showhold

Druk op Enter.

Hieronder, bij punt 7.1, leest u hoe u deze ingreep weer ongedaan kunt maken (wanneer u op gezelligheidsbezoek bent bij de digibeet).

Vastzetten van systeemonderdelen ongedaan maken

7.1. Ongedaan maken van de ingreep die u gedaan hebt bij punt 7, namelijk het vastzetten van de belangrijkste systeemonderdelen, kan gemakkelijk. Dat kan van pas komen wanneer u op gezelligheidsbezoek komt bij een digibeet wiens computer u beheert, en u wilt zelf even de eerder vastgezette pakketten bijwerken op zijn computer.

Dat gaat als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één lange regel!):

sudo apt-mark unhold "grub-*" "grub2*" systemd systemd-sysv lightdm slick-greeter "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*" linux-libc-dev linux-firmware

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Kijk vervolgens nog even na of het ongedaan maken van de vastzetting is gelukt; dat kan met deze terminalopdracht, waarvoor geen rootbevoegdheid (sudo) nodig is:

apt-mark showhold

Druk op Enter.

Als het ongedaan maken van de vastzetting is gelukt, dan zou u geen enkele uitvoer moeten zien (althans niet voor Grub-, systemd- en systeemkernpakketten).

Start tot slot Bijwerkbeheer, ververs het en installeer eventuele nieuwe bijgewerkte pakketten die u krijgt aangeboden.

Nog meer? Deel 1, 2 en 3 van de Tips en trucs voor Linux Mint

Dit is deel vier van de Tips en trucs voor Linux Mint. U vindt deel één hierdeel twee hier en deel drie hier.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina