Kies uw versie van Linux Mint

Terug naar de thuispagina


Als u een makkelijke Linux zoekt voor beginners, dan is Linux Mint beslist een goede keuze!

Deze van Ubuntu Linux afgeleide versie (Ubuntu wordt gebruikt als halffabricaat) is helemaal gericht op de thuisgebruiker. Gemak staat voorop. Linux Mint is even gemakkelijk te gebruiken als Windows 7, en een heel stuk makkelijker dan Windows 10 of 11.

Uw muziek en films kunt u in Linux Mint zowat meteen afspelen, daar hoeft u tijdens de installatie alleen maar wat voor aan te vinken.

Linux Mint is geheel gratis, wat natuurlijk een voordeel is in tijden van (persoonlijke) economische crisis.... Linux Mint wordt uitsluitend bekostigd door advertenties op zijn website en ondersteuningsforum, alsook door sponsoring en donaties.

Bijkomend voordeel van Ubuntu als halffabrikaat: handleidingen voor Ubuntu kunt u meestal ook gebruiken in Linux Mint. Mint is immers Ubuntu in een ander jasje....

Inhoud van deze pagina:

Schermafdrukken

1. Hieronder ziet u drie schermafdrukken van Linux Mint 21.3 Virginia met de werkomgevingen Cinnamon, MATE en Xfce, waardoor u een idee krijgt hoe het eruit ziet.

Het mooie en elegante bureaublad van het vlaggeschip: hoofdversie Cinnamon, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):



Het fraaie traditionele bureaublad van MATE, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):



Het eenvoudige maar mooie bureaublad van lichtgewicht Xfce, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding hieronder om hem te vergroten):


Een oudere versie (Mint 20.3) of de nieuwste versie (Mint 21.3)?

2. U hebt twee opties: de nieuwste versie (Mint 21.3) en de oudere versie (Mint 20.3). Kort gezegd: hebt u een oude computer die is verkocht met een voorgeïnstalleerde Windows XP of Vista? Dan bent u mogelijk het beste af met de oudere Linux Mint 20.3. Bij voorkeur de lichtgewicht-editie daarvan, namelijk Xfce.

Linux Mint 21.3 is geschikt voor veel oudere apparatuur, maar Linux Mint 20.3 Xfce is geschikt voor de meeste oudere apparatuur.

Hebt u een moderne computer die is verkocht met een voorgeïnstalleerde Windows 10 of 11? Dan kiest u beslist het beste Linux Mint 21.3. Want die is sowieso het meest geschikt voor zeer moderne apparatuur.

Uitleg: Linux Mint 20.3 heeft een systeemkern van een oudere serie (5.4) en een ouder grafisch systeem, die noodzakelijk zijn voor (onder andere) bepaalde oudere videokaarten van Nvidia.

De oudere Linux Mint 20.3 Xfce (64-bits) haalt u hier binnen.

Uitgiftemodel: puntversies op basis van Ubuntu LTS

3. De makers van Linux Mint passen een oerdegelijk uitgiftemodel toe. Elke Linux Mintserie, dus ook de Linux Mint 21-serie, krijgt in de eerste twee jaar van zijn bestaan, om het half jaar een zogenaamde puntversie; een "Service Pack" met daarin alle actualiseringen tot dat moment.

Plus enkele vernieuwingen, vooral van de eigen Mintprogramma's. Voor de Mint 21-serie blijft Ubuntu 22.04 LTS de basis; de kortlevende tussenversies van Ubuntu worden niet als basis gebruikt.

De 21-serie begint met Mint 21. De eerste puntversie van de Mint 21-serie is 21.1, de tweede 21.2, enzovoorts.

Een belangrijk voordeel van deze puntversies is dat Linux Mint zodoende blijft beschikken over de nieuwste stuurprogramma's, zodat hij ook geschikt blijft voor splinternieuwe apparatuur.

Gedurende de hele levensduur van Linux Mint 21.x zullen nieuwe versies van de belangrijkste programma's worden doorgesluisd, zodat Mint 21.x ook in dat opzicht "bij de tijd" blijft.

Systeemeisen

4. De onderstaande systeemeisen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring, en wijken wat af van de "officiële" minimale systeemeisen.

"Mijn" minimale systeemeisen voor Mint zijn als volgt, uitgesplitst in redelijk functioneren (werkbaar) en soepel draaien (prettig werken).

Let op: Mint heeft verschillende edities, elk met een eigen werkomgeving: Cinnamon, MATE en Xfce. De systeemeisen voor het RAM-geheugen verschillen per werkomgeving.

Redelijk functioneren

Geheugen (RAM):
3 GB (Xfce)
4 GB (Cinnamon en MATE)

Videokaart:
512 MB eigen geheugen (Xfce)
1 GB MB eigen geheugen (Cinnamon en MATE)

Harde-schijfruimte:
100 GB (30 GB als u geen gebruik maakt van Timeshift en/of Flatpaks)

Voldoet uw computer daar niet aan? Kijk dan eens naar een lichter alternatief.

Soepel draaien

Geheugen (RAM):
8 GB (alle versies)

Videokaart:
1 GB eigen geheugen

Harde-schijfruimte:
100 GB (zodat er genoeg plek is voor veel foto's, video's, Timeshift-momentopnamen, Flatpaks enz.)

Cinnamon, MATE of Xfce?

5. De eigen werkomgeving van Mint is er in twee hoofdvarianten: Cinnamon en MATE. Verder is er nog de "kleinere" variant Xfce.

Cinnamon is de meest geavanceerde en moderne werkomgeving van Mint, en wordt terecht beschouwd als het vlaggeschip. Toch is hij eenvoudig en makkelijk te bedienen.

Cinnamon is gebaseerd op de moderne Gnome 3 en is (wanneer hij zonder al teveel driedimensionale effecten draait) vlot, stabiel en betrouwbaar: in de afgelopen jaren is hij sterk verbeterd.

Van alle werkomgevingen vraagt Cinnamon wel de meeste systeemkracht. Groot voordeel: Cinnamon is beslist de meest luxe uitgevoerde van de werkomgevingen van Mint!

Mijn advies is: bij twijfel, kies Cinnamon.

Weetfeitje: de bestandbeheerder van Cinnamon heet Nemo, en is een aftakking van Nautilus, de gewone bestandbeheerder van Gnome. Nemo is ook de naam van de kapitein van de onderzeeër Nautilus, in het bekende verhaal van Jules Verne....

MATE (spreek uit: maatee, dus niet op z'n Engels, want hij is vernoemd naar de Zuidamerikaanse drank Maté) is een geslaagde poging om de vroegere werkomgeving Gnome 2, voort te zetten. Daarmee is MATE simpel en intuïtief te gebruiken. MATE is bovendien snel, stabiel en betrouwbaar.

MATE komt wat ouderwets over en is wat minder gelikt in vergelijking met Cinnamon, maar dat is een bewuste keuze en hangt samen met de wens om de oude Gnome 2-werkomgeving voort te zetten.

De ontwikkelaars van MATE hebben MATE overgezet naar een moderne codebasis, dus heeft MATE ook een toekomst op de lange termijn.

Weetfeitje: de bestandbeheerder (verkenner) van MATE heet Caja, maar is onder de motorkap eigenlijk Nautilus, de gewone Gnome-bestandbeheerder.

Xfce: verder heeft Mint ook nog een Xfce-versie, die lichter is dan zowel MATE als Cinnamon. Daardoor is de Xfce-versie zeer geschikt voor oudere computers.

De nieuwste Mint 21.3 Xfce is geschikt voor veel oude computers, maar de oudere Mint 20.3 Xfce is geschikt voor de meeste oude computers. Dus overweeg bij een oude computer beslist ook Mint 20.3 Xfce eens, en kies niet automatisch voor Mint 21.3 Xfce.

Weetfeitje: de bestandbeheerder (verkenner) van Mint Xfce heet Thunar.

Linux Mint Debian Edition: niet voor beginners en niet voor productiemachines

6. Als nevenproject heeft Mint nog een versie die is gebaseerd op Debian en niet op Ubuntu: Linux Mint Debian Edition (LMDE).

Het doel van LMDE is om dezelfde functionaliteit te bieden als de hoofdversie van Mint (die gebouwd is op Ubuntu), met 100 % verenigbaarheid met Debian: LMDE is gebouwd op Debian Stable.

Op zich is LMDE een goed product. Maar LMDE is minder algemeen dan Linux Mint, hij heeft veel minder gebruikers, hij is niet verenigbaar met PPA's en hij ontbeert enkele functies. Dat maakt hem wat moeilijker te gebruiken en moeilijker om hulp voor te vinden, dus raad ik hem niet aan voor beginners met Linux.

Bovendien is de aandacht van de Mintontwikkelaars natuurlijk vooral gericht op de hoofdversie van Mint. LMDE is daarom geen aanrader voor machines die het altijd goed moeten doen. Daarvoor is de hoofdversie van Mint, het meest geschikt.

De 32-bits-versie of de 64-bits-versie?

7. Tegenwoordig is 64-bits de norm geworden. 32-bits is over de hele linie aan het verdwijnen; de ondersteuning voor 32-bits is steeds meer aan het afbrokkelen. De meeste belangrijke Linuxdistributies (zoals Linux Mint en Ubuntu) maken al geen 32-bits-versies meer, en ook webbrowser Google Chrome heeft geen 32-bits-versie meer voor Linux.

Kortom: kies 64-bits! Dat heeft de toekomst, en daarmee ontketent u de volledige kracht van uw apparatuur.

Hebt u Mint al geïnstalleerd, en wilt u nakijken of die 32-bits of 64-bits is? Dat kan als volgt.

Processor zonder PAE-ondersteuning?

8. Hebt u een oude processor zonder PAE-ondersteuning? Voor non-PAE-processoren van de Intel Pentium M-serie en de Intel Celeron M-serie is er gelukkig een oplossing: die kunt u meestal toch dwingen om PAE-ondersteuning te bieden. Waardoor ze alsnog geschikt worden voor Linux Mint 21.x.

Daarvoor onderbreekt u de automatische opstart van de Mint-DVD, door tijdens het aftellen op de spatiebalk te drukken. U krijgt dan een opstartmenu te zien.
Daarin selecteert u: Start with PAE forced

Of uw processor PAE-ondersteuning heeft kunt u nakijken via een terminalopdracht, bijvoorbeeld in de uitprobeersessie van de installatie-DVD. Namelijk als volgt:

Open een terminalvenster.

Kopieer en plak daarin de volgende opdrachtregel:

grep --color=always -i PAE /proc/cpuinfo

Druk op Enter. Indien er tussen de vlaggen pae staat (in het rood, dus het valt op), dan ondersteunt uw processor PAE.

Linux Mint binnenhalen

9. Klik op een blauwe knop om Mint gratis binnen te halen:

Linux Mint 21.3 64-bits met Cinnamon (de beste):

Linux Mint 21.3 64-bits met MATE (het alternatief):

Linux Mint 21.3 64-bits met Xfce (lichtgewicht voor oudere computers):

Let op: op DVD branden van het iso-bestand moet op een speciale manier.

Mint installeren naast Windows: maak uw computer tweevoudig opstartbaar

10. Het is heel makkelijk om Linux Mint te installeren met behoud van Windows, zodat uw computer tweevoudig opstartbaar wordt. Dat doet u namelijk als volgt.

Direct doen na installatie

11. Uw Linux Mint is bijna klaar na installatie, maar nog niet helemaal.... Op deze pagina's vindt u een lijstje met dingen die u na installatie kunt doen, om uw Linux Mint helemaal compleet te maken:

a. Aanpak voor Linux Mint 21.3 Cinnamon

b. Aanpak voor Linux Mint 21.3 MATE

c. Aanpak voor Linux Mint 21.3 Xfce

Hulp vragen

12. Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u onder andere terecht op de volgende fora:

a. Linux Mintforum voor Nederland en Vlaanderen

b. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies

Grootste verschillen tussen Linux Mint en Ubuntu

13. De belangrijkste verschillen met Ubuntu zijn de volgende:

a. Mint heeft enkele eigen hulpprogramma's, die soms erg handig zijn.

b. In Mint is het iets makkelijker om volledige multimedia-ondersteuning te installeren.

c. Mint legt nog meer nadruk op stabiliteit en betrouwbaarheid dan Ubuntu (classificatie van beschikbare bijgewerkte pakketten, waardoor sommige beschikbare bijgewerkte pakketten kunnen worden uitgesloten). In de praktijk betekent dit, dat (afhankelijk van uw Bijwerkbeheer-instellingen) Mint net een tikje stabieler is dan Ubuntu, maar ook net iets minder veilig.

Echter: het gaat in de praktijk slechts om kleine verschillen in veiligheid en stabiliteit, dus u hoeft uw keuze hier zeker niet door te laten bepalen! Zowel Mint als Ubuntu zijn standaard zeer veilig en stabiel.

d. het allerbelangrijkste: de hoofdeditie van Mint heeft een geheel eigen werkomgeving (Cinnamon). Deze lijkt enigszins op het bureaublad en menu van Windows 7. Dat geldt overigens ook voor twee andere edities van Mint: MATE en Xfce.

e. Mint maakt alleen langdurig ondersteunde versies (LTS-versies) die maximaal vijf jaar veiligheidsreparaties krijgen; Ubuntu maakt zowel LTS-versies als kortlevende tussenversies.

Geen vijf jaar, maar drie jaar

14. De vijf-jaars-ondersteuning voor Linux Mint is enigszins vertekend. De volledige periode van vijf jaar ondersteuning met veiligheidsreparaties, geldt namelijk alleen voor de programmatuur die afkomstig is van het moederbedrijf van Ubuntu (Canonical) en van Linux Mint zelf.

Voor de kenners: dat zijn de pakketbronnen "Main" en de Mintbron die de naam draagt van de versie waar hij voor is bedoeld (bijvoorbeeld "Virginia"). Het gaat daarbij niet alleen om het besturingssysteem zelf, maar ook om toepassingen als Firefox en Libre Office.

Wat er in "Main" en de Mintbron zit, vormt weliswaar het grootste deel van de programmatuur in een standaardinstallatie van Ubuntu of Mint, maar niet alles. Een kleiner deel van de programmatuur in de standaardinstallatie komt uit de pakketbronnen "Universe" en "Multiverse", en die worden beheerd door de Ubuntugemeenschap. Niet door het bedrijf Canonical en ook niet door Mint.

Hierbij gaat het om sommige populaire toepassingen en om belangrijke dingen als multimedia-ondersteuning.

Wat er in "Universe" en "Multiverse" zit, wordt soms korter dan vijf jaar onderhouden. Indien korter, dan meestal hooguit drie jaar. Daarom is 't het voorzichtigste om een Mintserie (bijvoorbeeld 21.x) "slechts" maximaal drie jaar te gebruiken.

Vóór het verstrijken van die drie jaar kunt u dan overstappen op de nieuwe Mintserie (bijvoorbeeld 22.x), want elke twee jaar komt er zo'n nieuwe Mintserie uit. Het veiligste overstapmoment is het verschijnen van de eerste puntversie van de nieuwe Mintserie ("Service Pack 1"), bijvoorbeeld 22.1, want dan zijn de onvermijdelijke kinderziektes van de nieuwe Mintserie wel voorbij.

Voor alle duidelijkheid: ik beweer zeker niet, dat het krankzinnig onverantwoordelijk is om uw Mint 21.x voor de volle vijf jaar te gebruiken. Verre van dat! De praktische risico's van mogelijk slecht onderhouden pakketten in jammy/universe en jammy/multiverse vallen doorgaans wel mee. De echt kritiek-belangrijke zaken, zoals uw webverkenner en uw e-mailprogramma, zitten gewoonlijk gelukkig allemaal in de goed-onderhouden victoria/* en jammy/main.

Dus is het redelijk om uw Mint voor de volle vijf jaar te gebruiken? Antwoord: ja. Is het veiliger om na drie jaar al op te waarderen naar de nieuwe Mint? Antwoord: wederom ja. Het is slechts een kleine extra moeite om elke drie jaar op te waarderen. Dus waarom zou u die kleine moeite niet nemen?

Wanneer verschijnt de volgende Mintversie?

15. De makers van Mint vertellen niet wanneer de volgende Mintversie verschijnt. Onder het motto: "het is klaar wanneer het klaar is". Maar doorgaans is dat om de zes maanden, net als bij Ubuntu.

Vlak voor de verschijning van de nieuwe Mint, kunt u de voortgang volgen van het uitproberen en beproeven van de nieuwe versie, op deze webpagina. Wanneer de boel op 100 % staat, dan is de verschijningsdatum zeer nabij.

Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina