Bodhi Linux: de kracht van de eenvoud


Terug naar de thuispagina


Algemeen

1. Bodhi Linux is een echte lichtgewicht. De nieuwste versie van deze extra lichte Linux is gebouwd op Ubuntu 18.04 en wordt dus ondersteund tot mei 2023. Hij bestaat in wezen uit de "Ubuntumotor" met daar bovenop de Moksha-werkomgeving. Bodhi Linux is zeer geschikt voor oudere en zwakkere computers.

Klik op de blauwe knop om uw Bodhi Linux 5.1 Standard Release (64-bits) gratis binnen te halen:
Let op: u moet het binnengehaalde .iso-bestand op een speciale manier op een DVD branden (geschreven voor Linux Mint, maar de aanpak is hetzelfde).

Bodhi Linux bevat niet de nieuwste code maar wel de beste, omdat Bodhi Linux een LTS-versie is.

Als uw apparatuur het aankan, dan raad ik u zeker aan om voor Bodhi Linux (of nog beter: Linux Mint Xfce) te kiezen: de Ubuntumotor is uitstekend, en u hebt de volledige rijkdom van de Ubuntupakketbronnen ter beschikking.

Voor alle duidelijkheid: de hoeveelheid "oogsnoep" (fraaie aanblik) en de gebruikersvriendelijkheid zijn in Bodhi Linux duidelijk minder dan in Linux Mint. Ook biedt Linux Mint meer functies en mogelijkheden. Dit geldt zelfs voor de lichtgewicht Xfce-editie van Linux Mint. Dus als uw computer Linux Mint (Xfce) aankan en u hebt nog niet veel ervaring met Linux, dan raad ik u aan om daarvoor te kiezen.

Bodhi is ideaal voor oude machines, niet voor alle machines.

Inhoud van deze pagina:

Uiterlijk en standaardprogramma's

2. De gebruikersomgeving is eenvoudig ingedeeld, hoewel niet altijd even logisch. Toch kan men er vrij snel de weg in vinden. Sommige standaardprogramma's zijn zwaar onder de maat, maar u kunt gelukkig heel eenvoudig veel betere programma's installeren.

Zie deze schermafdruk van Bodhi Linux (klik erop om hem te vergroten):

Systeemeisen

3. De systeemeisen voor Bodhi Linux zijn als volgt:

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
RAM-geheugen: 1 GB
Videokaart: 64 MB
Harde-schijfruimte: 20 GB

Bodhi Linux binnenhalen

4. U kunt Bodhi Linux hier binnenhalen: 64-bits-editie Standard Release (de 64-bits Standard Release heeft beslist de voorkeur) en de 32-bits-editie Legacy Release (als 64-bits helaas echt niet kan op uw computer).

Bodhi Linux installeren op de harde schijf

5. Bodhi Linux installeren op de harde schijf is heel makkelijk. Dat gaat zo:

Start uw computer op vanaf de CD, de DVD of het USB-geheugenstaafje waar u Bodhi op hebt gezet. Vervolgens doet u in Bodhi dit:

Klik op de installatie-snelkoppeling rechtsonder in de werkbalk, of gebruik het menu:

Menuknop - Applications - Preferences

Klik op Install Bodhi Linux en volg de eenvoudige stappen. Vink tijdens de installatie, in het eerste dialoogscherm, het volgende aan:
Installeer programmatuur van derden voor videokaarten en voor apparatuur voor draadloze netwerken, alsmede voor belangrijke multimedia-ondersteuning

TIEN AANGERADEN INGREPEN NA INSTALLATIE

6. Ik raad aan om direct na de installatie van Bodhi Linux op de harde schijf, de volgende 10 ingrepen allemaal te doen. In deze volgorde:

Werk eerst alles bij

6.1. Ook al hebt u tijdens de installatie van Bodhi Linux voor Nederlands gekozen, toch is uw systeem nog helemaal Engelstalig. Geen zorgen: bij het volgende punt gaat u Bodhi alsnog Nederlandstalig maken. Maar eerst gaat u uw systeem volledig bijwerken, want dat is het allerbelangrijkste....

a. Menuknop - Applications - System Tools - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar wanneer u het intikt, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Let op: het is mogelijk dat u een paar keer een vraag voorgelegd krijgt in het terminalvenster. Druk dan gewoon telkens ongezien op Enter, want de voorgelegde standaardkeuze is altijd de beste.

b. Als alles klaar is: herstart uw computer (meestal niet nodig na het bijwerken van uw systeem, maar doe het deze keer wel, voor alle zekerheid).

Maak Bodhi alsnog Nederlandstalig

6.2. Zoals gezegd: ook al hebt u tijdens de installatie van Bodhi voor Nederlands gekozen, toch is uw systeem nog helemaal Engelstalig. Nu gaat u Bodhi alsnog Nederlandstalig maken. En wel als volgt:

a. Menuknop - Settings - Modules - tabblad Settings: klik op Language - klik op Load - klik op Close.

Dan: Menuknop - Settings - Settings Panel - tabblad Language - Language Settings: kies Nederlands en klik op OK. Nu zou de boel ineens al heel wat Nederlandser moeten worden....

b. Herstart uw computer om de vernederlandsing te voltooien.

Installeer essentiële programma's en toepassingen

6.3. Om Bodhi compleet te maken, wilt u beslist wat programma's en ondersteunende pakketten erbij installeren. Dat kan als volgt:

Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één lange regel):

sudo apt-get install firefox firefox-locale-nl chromium-browser abiword gnumeric synaptic vlc

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Installeer volledige multimedia-ondersteuning

6.4. Nu gaat u het pakket ubuntu-restricted-extras installeren, dat onmisbare multimedia-ondersteuning bevat. Als volgt:

Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

U zou dan een licentie-overeenkomst te zien kunnen krijgen van Microsoft (zucht...), want u installeert onder andere wat lettertypes van Microsoft.

Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Tik op de Tab-toets om <Ok> te activeren (dat wordt dan rood). Druk vervolgens op Enter.

U krijgt vervolgens een scherm te zien waarop u Ja kunt zeggen tegen de licentie-overeenkomst. Tik op de Tab-toets om <Ja> te activeren (dat wordt dan rood) en druk op Enter.

Zet de firewall aan

6.5. Standaard staat de ingebouwde firewall uit, maar in veel gevallen is het nuttig om de firewall in te schakelen. Het is verstandig om het voor alle zekerheid sowieso te doen.

Dat kan met een eenvoudige terminalopdracht:

Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo ufw enable

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo.

Uncomplicated Firewall (ufw) is voorzien van verstandige en praktische standaardinstellingen, die voor verreweg de meeste thuisgebruikers prima voldoen. U hoeft er dus verder niets aan te doen, tenzij u bijzondere wensen heeft. Een nadere uitleg vindt u hier.

Controleer desgewenst de status van de vuurmuur. In de terminal (kopieer en plak):

sudo ufw status verbose

Druk op Enter.

Stel Firefox beter in

6.6. De standaardinstellingen van Firefox zijn niet ideaal: zo verbetert u Firefox.

Maak uw Bodhi nog sneller

6.7. U kunt uw Bodhi waarschijnlijk merkbaar versnellen, door deze snelheids-tips toe te passen (geschreven voor Ubuntu, maar deels ook bruikbaar in Bodhi).

Installeer beter bijwerkgereedschap

6.8. U kunt uitstekend gereedschap installeren voor het bijwerken van uw systeem. Een echte aanrader, want het standaardgereedschap van Bodhi daarvoor, bestaat uit terminalopdrachten.

Het betere bijwerkgereedschap installeert u zo:

a. Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster, om de Testing-pakketbron van Bodhi toe te voegen aan uw bronnenlijst (dit is één lange regel):

sudo sh -c "echo 'deb [trusted=yes] http://packages.bodhilinux.com/bodhi bionic b5testing' >> /etc/apt/sources.list"

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo.

c. Installeer nu het nieuwe gereedschap, zonder overbodige "geadviseerde" franje. Kopieer en plak daarvoor de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één regel):

sudo apt-get install --no-install-recommends mintupdate

Druk op Enter.

d. Verwijder daarna direct de Testing-pakketbron weer uit uw bronnenlijst, want u wilt niet nog meer pakketten daaruit hebben (want die zouden de stabiliteit van uw systeem kunnen aantasten). Als volgt:

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster, die de laatste regel in uw bronnenlijst verwijdert (wat de Testing-bron is):

sudo sed -i '$d' /etc/apt/sources.list

Druk op Enter.

e. De eerste keer dat u het nieuwe Bijwerkbeheer start, zult u merken dat u ook een nieuwe systeemkern krijgt aangeboden. Dat is bij de Standard Release en de Legacy Release niet de bedoeling. Doe dus een rechtsklik met de muis op de aangeboden nieuwe systeemkern en zet hem op de zwarte lijst.

f. Na installatie van het nieuwe bijwerkgereedschap moet u Bijwerkbeheer nog even toevoegen aan de opstarttoepassingen:
Menuknop - Instellingen - Instellingenpaneel - tabblad Toepassingen - Opstarttoepassingen
Klik op Bijwerkbeheer - klik op Toevoegen - klik op Oké.

HWE Release: overweeg om de systeemkernversie vast te zetten

6.9. Bodhi Standard Release en Bodhi Legacy Release hebben allebei een vastgezette systeemkern. Maar dat geldt niet voor Bodhi HWE Release. U kunt ook Bodhi HWE Release vastzetten op een bepaalde systeemkernversie. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als u een bepaald stuurprogramma handmatig hebt geïnstalleerd, wat onbruikbaar zou worden in een nieuwe systeemkern.

Ook is die ingreep handig als u schijfvervuiling door oude systeemkernen wilt voorkómen (want u krijgt nogal wat nieuwe systeemkernen binnen, in de loop van de tijd!). Of als u systeembeheerder bent voor iemand die zelf niet handig is met computers. Vooral als die persoon ver weg woont....

Daardoor krijgt u geen bijgewerkte pakketten meer voor de vastgezette systeemkern; zelfs geen veiligheidsreparaties. Maar het risico van kwetsbaarheden in de systeemkern is doorgaans voor gewone thuisgebruikers nogal klein (webservers zijn een ander verhaal).

Dus het is zeker het overwegen waard. U kunt dit als volgt aanpakken (punt 14).

Vermijd 10 fatale vergissingen

6.10. Wees verstandig, en vermijd 10 fatale vergissingen (geschreven voor Linux Mint en Ubuntu, maar ook van toepassing voor Bodhi).

Optioneel: installeer Libre Office

7. Door het toepassen van bovenstaande stappen hebt u het lichtgewicht mini-tekstverwerkertje Abiword en het eveneens lichtgewicht rekenbladprogramma Gnumeric geïnstalleerd. Maar misschien hebt u toch liever het (tamelijk) zwaargewicht kantoorpakket Libre Office (of LibreOffice, zoals de afschuwelijke officiële spelling luidt).

In dat geval kunt u Libre Office als volgt installeren, met diens meestgebruikte onderdelen:

a. Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één lange regel):

sudo apt-get install libreoffice-writer libreoffice-calc libreoffice-impress libreoffice-gtk libreoffice-l10n-nl libreoffice-help-nl

Druk op Enter (uw wachtwoord blijft onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo).

c. Na afloop kunt u uw Libre Office als volgt instellen voor optimale prestaties.

Hulp vragen

8. Vriendelijke en snelle Engelstalige hulp bij uw problemen met Bodhi, vindt u onder andere op het volgende forum:
forum van Bodhi Linux

Nog meer tips?

9. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina