Terug naar de thuispagina
Deze pagina is verouderd!
Algemeen
1. Bodhi Linux is een echte lichtgewicht. De nieuwste versie van deze extra lichte Linux is gebouwd op Ubuntu 20.04 en wordt dus ondersteund tot mei 2025. Hij bestaat in wezen uit de "Ubuntumotor" met daar bovenop de Moksha-werkomgeving. Bodhi Linux is zeer geschikt voor oudere en zwakkere computers.
Klik op de blauwe knop om uw Bodhi Linux 6.0 Standard Release (64-bits) gratis binnen te halen:
Let op: u moet het binnengehaalde .iso-bestand op een speciale manier op een DVD branden (geschreven voor Linux Mint, maar de aanpak is hetzelfde).Bodhi Linux bevat niet de nieuwste code maar wel de beste, omdat Bodhi Linux een LTS-versie is.
Als uw apparatuur het aankan, dan raad ik u zeker aan om voor Bodhi Linux (of Linux Mint Xfce) te kiezen: de Ubuntumotor is uitstekend, en u hebt de volledige rijkdom van de Ubuntupakketbronnen ter beschikking.
Voor alle duidelijkheid: de hoeveelheid "oogsnoep" (fraaie aanblik) en de gebruikersvriendelijkheid zijn in Bodhi Linux duidelijk minder dan in Linux Mint. Ook biedt Linux Mint meer functies en mogelijkheden. Dit geldt zelfs voor de lichtgewicht Xfce-editie van Linux Mint. Dus als uw computer Linux Mint (Xfce) aankan en u hebt weinig of geen ervaring met Linux, dan raad ik u aan om daarvoor te kiezen.
Bodhi is ideaal voor mensen met enige Linuxervaring die een superlicht besturingssysteem willen of nodig hebben, niet voor alle mensen.
Inhoud van deze pagina:
- 1. Algemeen
- 2. Uiterlijk en standaardprogramma's
- 3. Systeemeisen
- 4. Kies één van de vier slim toegespitste edities van Bodhi Linux
- 5. Bodhi installeren op de harde schijf
- 6. TIEN AANGERADEN INGREPEN NA INSTALLATIE:
- 7. Optioneel: installeer Libre Office
- 8. Bestandbeheerder (verkenner) of tekstbewerker starten met rootrechten
- 9. Hulp vragen
- 10. Nog meer tips?
Uiterlijk en standaardprogramma's
2. De gebruikersomgeving is eenvoudig ingedeeld, hoewel niet altijd even logisch. Toch kan men er vrij snel de weg in vinden. Sommige standaardprogramma's zijn zwaar onder de maat, maar u kunt gelukkig heel eenvoudig veel betere programma's installeren.Zie deze schermafdruk van Bodhi Linux (klik erop om hem te vergroten):
Systeemeisen
3. De systeemeisen voor Bodhi Linux zijn als volgt:Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
RAM-geheugen: 1 GB
Videokaart: 64 MB
Harde-schijfruimte: 20 GB
Kies één van de vier slim toegespitste edities van Bodhi Linux
4. Bodhi Linux heeft vier intelligent toegespitste edities, zodat Bodhi geschikt is voor bijna elke computer die er bestaat. Namelijk de volgende edities:I. De Standard Release: dat is de standaardkeuze. In geval van twijfel kiest u gewoon die. De Standard Release haalt u hier binnen.
II. De Hardware Enablement (HWE) Release: deze is speciaal voor heel nieuwe computers. Hebt u een nieuwe computer, kies dan die. De HWE Release haalt u hier binnen.
III. De Legacy Release: deze 32-bits-editie heeft een speciale non-PAE-systeemkern, waardoor hij ook op heel oude computers kan worden geïnstalleerd. Als u zo'n ouwe bak heeft waar de Standard Release niet op kan worden geïnstalleerd, kies dan de Legacy Release. De Legacy Release haalt u hier binnen (thans nog versie 5.1).
IV. De AppPack Release: deze bevat standaard een hele lading programmatuur. Als "slank en minimalistisch" niet uw hoofddoel is en u graag standaard een hoop programma's ter beschikking heeft, kies dan die. De AppPack Release haalt u hier binnen.
Bodhi Linux installeren op de harde schijf
5. Bodhi Linux installeren op de harde schijf is heel makkelijk. Dat gaat zo:Start uw computer op vanaf de CD, de DVD of het USB-geheugenstaafje waar u Bodhi op hebt gezet. Vervolgens doet u in Bodhi dit:
Klik op de installatie-snelkoppeling op het bureaublad, of gebruik het menu:
Menuknop - Applications - Preferences
Klik op Install Bodhi Linux en volg de eenvoudige stappen. Vink tijdens de installatie, in het eerste dialoogscherm, het volgende aan:
Installeer programmatuur van derden voor videokaarten en voor apparatuur voor draadloze netwerken, alsmede voor belangrijke multimedia-ondersteuning
TIEN AANGERADEN INGREPEN NA INSTALLATIE
6. Ik raad aan om direct na de installatie van Bodhi Linux op de harde schijf, de volgende 10 ingrepen allemaal te doen. In deze volgorde:Werk eerst alles bij
6.1. Ook al hebt u tijdens de installatie van Bodhi Linux voor Nederlands gekozen, toch zou uw systeem nog Engelstalig kunnen zijn. Geen zorgen: bij het volgende punt kunt u Bodhi alsnog Nederlandstalig maken. Maar eerst gaat u uw systeem volledig bijwerken, want dat is het allerbelangrijkste....a. Menuknop - Applications - System Tools - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:
sudo apt-get update && sudo apt-get dist-upgrade
Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar wanneer u het intikt, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.
Let op: het is mogelijk dat u een paar keer een vraag voorgelegd krijgt in het terminalvenster. Druk dan gewoon telkens ongezien op Enter, want de voorgelegde standaardkeuze is altijd de beste.
b. Als alles klaar is: herstart uw computer (meestal niet nodig na het bijwerken van uw systeem, maar doe het deze keer wel, voor alle zekerheid).
Maak Bodhi alsnog Nederlandstalig
6.2. Zoals gezegd: ook al hebt u tijdens de installatie van Bodhi voor Nederlands gekozen, toch zou uw systeem nog helemaal Engelstalig kunnen zijn. Zo kunt u Bodhi dan alsnog Nederlandstalig maken:a. Menuknop - Settings - Modules - tabblad Settings: klik op Language - klik op Load - klik op Close.
Dan: Menuknop - Settings - Settings Panel - tabblad Language - Language Settings: kies Nederlands en klik op OK. Nu zou de boel ineens al heel wat Nederlandser moeten worden....
b. Herstart uw computer om de vernederlandsing te voltooien.
Installeer essentiële programma's en toepassingen
6.3. Om Bodhi compleet te maken, wilt u beslist wat programma's en ondersteunende pakketten erbij installeren.Vooral een volwaardige webverkenner (Firefox), als aanvulling op Bodhi's standaard-webbrowser Chromium (een tweede webverkenner is altijd handig). Verder een lichtgewicht-tekstverwerkertje (AbiWord), een lichtgewicht-rekenbladprogramma (Gnumeric), archiefbeheerder file-roller, mediaspeler VLC en pakketinstalleerder GDebi.
Dat kan als volgt:
Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één lange regel; merk voorts op dat pakketten die slechts "aanbevolen" zijn, eruit worden gefilterd om uw Bodhi slank en lenig te houden):
sudo apt-get install --no-install-recommends firefox firefox-locale-nl abiword gnumeric gdebi file-roller vlc
Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo.
Optimaliseer AbiWord
6.3.1. Optimaliseer AbiWord door het standaard-documenttype universeel uitwisselbaar te maken (punt 10).Installeer volledige multimedia-ondersteuning
6.4. Nu gaat u het pakket ubuntu-restricted-extras installeren, dat onmisbare multimedia-ondersteuning bevat. Als volgt:Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:
sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo.
U zou dan een licentie-overeenkomst te zien kunnen krijgen van Microsoft (zucht...), want u installeert onder andere wat lettertypes van Microsoft.
Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):
Tik op de Tab-toets om <Ok> te activeren (dat wordt dan rood). Druk vervolgens op Enter.
U krijgt vervolgens een scherm te zien waarop u Ja kunt zeggen tegen de licentie-overeenkomst. Tik op de Tab-toets om <Ja> te activeren (dat wordt dan rood) en druk op Enter.
Zet de firewall aan
6.5. Standaard staat de ingebouwde firewall uit, maar in veel gevallen is het nuttig om de firewall in te schakelen. Het is verstandig om het voor alle zekerheid sowieso te doen.Dat kan met een eenvoudige terminalopdracht:
Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:
sudo ufw enable
Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo.
Uncomplicated Firewall (ufw) is voorzien van verstandige en praktische standaardinstellingen, die voor verreweg de meeste thuisgebruikers prima voldoen. U hoeft er dus verder niets aan te doen, tenzij u bijzondere wensen heeft. Een nadere uitleg vindt u hier.
Controleer desgewenst de status van de vuurmuur. In de terminal (kopieer en plak):
sudo ufw status verbose
Druk op Enter.
Stel Firefox beter in
6.6. De standaardinstellingen van Firefox zijn niet ideaal: zo verbetert u Firefox.Maak uw Bodhi nog sneller
6.7. U kunt uw Bodhi waarschijnlijk merkbaar versnellen, door deze snelheids-tips toe te passen (geschreven voor Ubuntu, maar deels ook bruikbaar in Bodhi).Let op: vervang gedit admin:// in de handleidingen, door pkexec leafpad
Bijvoorbeeld: pkexec leafpad /etc/sysctl.conf
Installeer beter bijwerkgereedschap
6.8. U kunt uitstekend gereedschap installeren voor het bijwerken van uw systeem. Een echte aanrader, want het standaardgereedschap van Bodhi daarvoor, bestaat uit terminalopdrachten.Het betere bijwerkgereedschap zit gewoon in de pakketbronnen van Bodhi, dus dat installeert u zo:
a. Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
b. Installeer nu het nieuwe gereedschap zonder overbodige "geadviseerde" franje, want uw Bodhi moet natuurlijk wel slank en snel blijven. Kopieer en plak daarvoor de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één regel):
sudo apt-get install --no-install-recommends mintupdate
Druk op Enter.
c. De eerste keer dat u het nieuwe Bijwerkbeheer start, zou het kunnen dat u een nieuwe systeemkern krijgt aangeboden. Dat is bij de Standard Release, de AppPack Release en de Legacy Release niet de bedoeling. Doe dus in dat geval een rechtsklik met de muis op de aangeboden nieuwe systeemkern en zet hem op de zwarte lijst (kies Negeer alle actualiseringen voor dit pakket).
d. Na installatie van het nieuwe bijwerkgereedschap moet u Bijwerkbeheer nog even toevoegen aan de opstarttoepassingen:
Menuknop - Instellingen - Instellingenpaneel - tabblad Toepassingen - Opstarttoepassingen
Klik op Bijwerkbeheer - klik op Toevoegen - klik op Oké.
HWE Release: overweeg om de systeemkernversie vast te zetten
6.9. Bodhi Standard Release, AppPack Release en Legacy Release hebben allemaal een vastgezette systeemkern. Maar dat geldt niet voor Bodhi HWE Release.U kunt ook Bodhi HWE Release vastzetten op zijn huidige systeemkernversie. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als u een bepaald stuurprogramma handmatig hebt geïnstalleerd, wat onbruikbaar zou worden in een nieuwe systeemkern.
Ook is die ingreep handig als u schijfvervuiling door oude systeemkernen wilt voorkómen (want u krijgt nogal wat nieuwe systeemkernen binnen, in de loop van de tijd!). Of als u systeembeheerder bent voor iemand die zelf niet handig is met computers. Vooral als die persoon ver weg woont....
Daardoor krijgt u geen bijgewerkte pakketten meer voor de vastgezette systeemkern; zelfs geen veiligheidsreparaties. Maar het risico van kwetsbaarheden in de systeemkern is doorgaans voor gewone thuisgebruikers nogal klein (webservers zijn een ander verhaal).
Dus het is zeker het overwegen waard. U kunt dit als volgt aanpakken (punt 14).
Vermijd 10 fatale vergissingen
6.10. Wees verstandig, en vermijd 10 fatale vergissingen (geschreven voor Linux Mint en Ubuntu, maar ook van toepassing voor Bodhi).Optioneel: installeer Libre Office
7. Door het toepassen van bovenstaande stappen hebt u het lichtgewicht mini-tekstverwerkertje Abiword en het eveneens lichtgewicht rekenbladprogramma Gnumeric geïnstalleerd. Maar misschien hebt u toch liever het (tamelijk) zwaargewicht kantoorpakket Libre Office (of LibreOffice, zoals de afschuwelijke officiële spelling luidt).In dat geval kunt u Libre Office als volgt installeren, met diens meestgebruikte onderdelen:
a. Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één lange regel):
sudo apt-get install --no-install-recommends libreoffice-writer libreoffice-calc libreoffice-impress libreoffice-gtk libreoffice-l10n-nl libreoffice-help-nl
Druk op Enter (uw wachtwoord blijft onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo).
c. Na afloop kunt u uw Libre Office als volgt instellen voor optimale prestaties.
Bestandbeheerder (verkenner) of tekstbewerker gebruiken met rootrechten
8. U kunt uw bestandbeheerder Thunar of uw tekstbewerker Leafpad als volgt starten met rootrechten, zonder de rechten in uw persoonlijke map te verpesten:I. Bestandbeheerder (verkenner) Thunar:
a. Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:
pkexec pcmanfm
Druk op Enter.
II. Tekstbewerker Leafpad:
a. Menuknop - Toepassingen - Systeemgereedschap - Terminology
(of start Terminology simpelweg met de toetscombinatie Ctrl - Alt - Insert)
b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:
pkexec leafpad
Druk op Enter.
Hulp vragen
9. Vriendelijke en snelle Engelstalige hulp bij uw problemen met Bodhi, vindt u onder andere op het volgende forum:forum van Bodhi Linux
Nog meer tips?
10. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!Zoals deze:
Veelgestelde vragen
Tips en trucs
Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.
Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid
Terug naar de thuispagina