Kies uw versie van Ubuntu

Terug naar de thuispagina


Lees deze keuzehulp even door, voordat u Ubuntu of Xubuntu binnenhaalt!

Inhoud van deze pagina:

Een LTS-versie of een gewone tussenversie?

1. LTS is verreweg het beste! In april 2022 is Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish verschenen. Dat is een zogeheten langdurig ondersteunde versie, oftewel LTS-versie. LTS is een afkorting van Long Term Support.

De volgende LTS-versie zal 24.04 zijn; deze zal verschijnen in april 2024. Ubuntu 22.10 daarentegen, zal slechts een gewone tussenliggende standaardversie zijn.

De gewone tussenversies (versienummers deze periode: 22.10 tot en met 23.10) zijn redelijk goed, maar de LTS-versies zoals 22.04.x, zijn duidelijk beter.

Niet alleen omdat LTS-versies veel langer veiligheidsreparaties krijgen: een LTS-versie is namelijk extra stabiel en extra betrouwbaar, want hij is mede ontworpen voor de zakelijke markt. De hoogste kwaliteit dus. Oftewel: het verschil tussen consumentenkwaliteit en professionele kwaliteit.

Om het in schoolrapportcijfers uit te drukken: een tussenversie haalt voor stabiliteit, degelijkheid en betrouwbaarheid een 7, maar een LTS-versie haalt daarvoor een 9.

LTS-versies verschijnen eens in de twee jaar. Ze zijn langdurig ondersteund (Long Term Supported), waardoor elke LTS-versie maar liefst vijf jaar veiligheidsreparaties krijgt. Een tussenversie daarentegen, krijgt maar negen maanden veiligheidsreparaties. Ook daardoor is een tussenversie niet geschikt voor het serieuze werk.

Bij Linux Mint hoeft u daar trouwens niet op te letten: Linux Mint gebruikt tegenwoordig alleen nog maar LTS-versies van Ubuntu als basis.

Grafiek

1.1. Zie deze grafiek van de levensduur van de versies (klik op de afbeelding om haar te vergroten):


Een heldere uitleg (in het Engels) van de extra technische kwaliteit van een LTS-versie, vindt u hier.

De hoofdontwikkelaar van Ubuntu, tevens de oprichter ervan, is Mark Shuttleworth. Hij zegt hier het volgende over:

"Wij gaan ervan uit dat de nieuwste tussenversie wordt gebruikt door mensen die, ook al is het slechts zijdelings, betrokken zijn bij het maken van Ubuntu (lees: ontwikkelaars en testers), en dat LTS-versies worden gebruikt door gewone gebruikers (lees: u en ik)."

Bron:
http://www.markshuttleworth.com/archives/1246

Kortom: kies LTS!

Geen vijf jaar, maar drie jaar

1.2. De vijf-jaars-ondersteuning voor LTS is enigszins vertekend. De volledige periode van vijf jaar ondersteuning met veiligheids-updates, geldt namelijk alleen voor de programmatuur die afkomstig is van het moederbedrijf van Ubuntu (Canonical) zelf.

Voor de kenners: de pakketbron "Main". Het gaat daarbij niet alleen om het besturingssysteem zelf, maar ook om toepassingen als Firefox en Libre Office.

Wat er in "Main" zit, vormt weliswaar het grootste deel van de programmatuur in een standaardinstallatie van Ubuntu, maar niet alles. Een kleiner deel van de programmatuur in de standaardinstallatie komt uit de pakketbronnen "Universe" en "Multiverse", en die worden beheerd door de Ubuntugemeenschap. Niet door het bedrijf Canonical.

Hierbij gaat het om sommige populaire toepassingen en ook om belangrijke dingen als multimedia-ondersteuning.

Wat er in "Universe" en "Multiverse" zit, wordt soms korter dan vijf jaar onderhouden. Indien korter, dan meestal hooguit drie jaar. Daarom is het verstandig om een LTS-versie van Ubuntu "slechts" maximaal drie jaar te gebruiken.

Voor het verstrijken van die periode kunt u dan overstappen op de nieuwe LTS, want elke twee jaar komt er een nieuwe. Het beste overstapmoment is het verschijnen van de eerste puntversie van de nieuwe LTS ("Service Pack 1"), bijvoorbeeld 18.04.1, want dan zijn de onvermijdelijke kinderziektes van de nieuwe LTS wel voorbij.

Voor alle duidelijkheid: ik beweer zeker niet, dat het krankzinnig onverantwoordelijk is om uw Ubuntu LTS voor de volle vijf jaar te gebruiken. Verre van dat! De praktische risico's van mogelijk slecht onderhouden pakketten in Universe en Multiverse vallen doorgaans wel mee. De echt kritiek-belangrijke zaken, zoals uw webbrowser en uw e-mailprogramma, zitten gewoonlijk gelukkig allemaal in de goed-onderhouden Main.

Dus is het redelijk om uw Ubuntu LTS voor de volle vijf jaar te gebruiken? Antwoord: ja. Is het veiliger om na drie jaar al op te waarderen naar de nieuwe LTS? Antwoord: wederom ja. Het is slechts een kleine extra moeite om elke drie jaar op te waarderen. Dus waarom zou u die kleine moeite niet nemen?

Uitzonderingen

1.3. Maar er zijn natuurlijk uitzonderingen:

a. U hebt splinternieuwe apparatuur, die voorlopig alleen werkt onder een nieuwere tussenversie. De stuurprogramma's voor de apparatuur zitten in de systeemkern (het hart van het besturingssysteem). Alleen de nieuwste Ubuntu heeft de nieuwste systeemkern, en dus ook de nieuwste stuurprogramma's. Die wilt u dan zeker hebben, ook al is het een gewone tussenversie.

Overigens heeft een nieuwere tussenversie wat dit betreft slechts een tijdelijk voordeel van enkele maanden op een LTS-versie: een LTS-versie van Ubuntu wordt namelijk in de eerste 30 maanden van zijn bestaan, om de zes maanden voorzien van de nieuwere systeemkern van de meest recente tussenversie. Enkele maanden na het verschijnen van die tussenversie.

Dit wegens de ondersteuning voor nieuwe apparatuur. Zie deze aankondiging.

Aangezien LTS-versies elkaar opvolgen met een overlappende tussenpoze van twee jaar, kunt u dus altijd kiezen voor een LTS-versie. Ook al is uw apparatuur nog zo nieuw. Qua ondersteuning voor nieuwe apparatuur zit er immers slechts een tijdelijk gat van enkele maanden tussen de jongste LTS-versie en recentere tussenversies.

b. U wilt gewoon graag altijd het nieuwste van het nieuwste. Daar is op zich niks mis mee, want een gewone tussenversie is nog steeds behoorlijk goed. Maar op belangrijke computers ("productiemachines") zou ik beslist alleen LTS-edities installeren. Tussenversies zijn leuk voor minder belangrijke computers ("speeldozen").

Puntuitgaven

1.4. LTS-versies krijgen periodiek zogeheten puntuitgaven ("Service Packs"), waarin de verzamelde updates zijn verwerkt. Makkelijk als u een nieuwe installatie wilt doen, want dan hoeft u minder updates binnen te halen.

Een tijdschema van de puntuitgaven van 20.04 LTS vindt u hier.

Systeemeisen

2. De onderstaande systeemeisen zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring, en wijken af van de "officiële" minimale systeemeisen.

De officiële systeemeisen voor Ubuntu zijn nogal aan de optimistische kant. Daar hebt u niet zoveel aan, als u tenminste prettig wilt kunnen werken met Ubuntu.

"Mijn" minimale systeemeisen voor Ubuntu zijn als volgt, uitgesplitst in redelijk functioneren (werkbaar) en soepel draaien (prettig werken).

Redelijk functioneren

RAM-geheugen: 4 GB
Videokaart: 512 MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 100 GB

Soepel draaien

RAM-geheugen: 8 GB
Videokaart: 1 GB MB eigen geheugen
Harde-schijfruimte: 100 GB

Voldoet uw computer daar niet aan? Kijk dan eens naar het lichtgewicht-alternatief Xubuntu:

Hoofdversie Ubuntu of een familielid zoals Xubuntu?

3. In Ubuntu hebt u te maken met de Gnome-werkomgeving. Sommige mensen vinden die geweldig, anderen niet. Voor diegenen die niet kunnen of willen wennen aan de werkomgeving van Ubuntu, is er gelukkig een uitstekend alternatief: familielid Xubuntu.

Xubuntu heeft de Xfce-werkomgeving, die erg eenvoudig en makkelijk te bedienen is. De werkomgeving is traditioneler en klassieker van opzet dan Gnome, waardoor u er waarschijnlijk direct mee aan de slag kunt.

Ook voor beginners met Linux vind ik Xubuntu daarom een goede keuze. Een pagina met schermafdrukken, tips en handleidingen voor Xubuntu vindt u hier.

Voor oude, zwakke computers kan de superlichtgewicht Bodhi Linux een nog betere keuze zijn. Bodhi is gebouwd op Ubuntu.

De 32-bits-versie of de 64-bits-versie?

4. Tegenwoordig is 64-bits de norm. 32-bits is over de hele linie aan het verdwijnen; de ondersteuning voor 32-bits is steeds meer aan het afbrokkelen. De meeste belangrijke Linuxdistributies, waaronder Ubuntu, maken al geen 32-bits-versies meer, en ook webbrowser Google Chrome heeft geen 32-bits-versie meer voor Linux.

Kortom: kies bij voorkeur 64-bits! Dat heeft de toekomst, en daarmee ontketent u de volledige kracht van uw apparatuur.

Belangrijke uitzondering: oudere computers met minder dan 1 GB RAM-geheugen.

In een 64-bit-systeem gebruiken de programma's meer RAM-geheugen dan diezelfde programma's in een 32-bit-systeem. Bij oudere computers met weinig RAM (minder dan 1 GB) is het dus nog steeds verstandiger om 32-bit te kiezen. Want bij zo weinig RAM, merkt u het prestatieverschil ook nog bij eenvoudig "licht" thuisgebruik.

PAE-systeemkern

4.1. Overigens: als uw computer meer dan 3 GB RAM-geheugen heeft, hoeft u niet per se voor 64-bits te kiezen. Er is namelijk tegenwoordig een oplossing voor het "32-bit geheugengat (memory hole)": de speciale PAE-systeemkern.

Bij 4 GB RAM-geheugen hebt u met een 32-bits besturingssysteem, in beginsel slechts gedeeltelijk profijt van de vierde GB (wegens het zogenaamde "32 bit memory hole"). De GB's boven de 4 GB worden dan zelfs helemaal niet gebruikt.

Maar men heeft een speciale aanpassing gemaakt voor 32-bits-systeemkernen, de zogenaamde PAE systeemkern. De systeemkern is het hart van het besturingssysteem. Een PAE-systeemkern heeft geen last van het geheugengat, en kan zelfs maximaal 64 GB RAM-geheugen bedienen!

Ubuntu installeert automatisch de PAE-systeemkern.

Processor zonder PAE-ondersteuning?

5. Hebt u een oeroude processor zonder PAE-ondersteuning? Dan hebt u een probleem, want dan kunt u geen moderne Linux installeren.

Er is één belangrijke uitzondering: non-PAE-processoren van de Pentium M-serie en de Celeron-M-serie kunt u meestal toch dwingen om PAE-ondersteuning te bieden. Waardoor ze toch geschikt worden voor Ubuntu en Mint. Daarvoor start u de DVD op met de optie forcepae.

 Of uw processor PAE-ondersteuning heeft kunt u nakijken via een terminalopdracht, bijvoorbeeld in de uitprobeersessie van de installatie-DVD. Namelijk als volgt:

Open een terminalvenster.

Kopieer en plak daarin de volgende opdrachtregel:

grep --color=always -i PAE /proc/cpuinfo

Druk op Enter. Indien er tussen de vlaggen pae staat (in het rood, dus het valt op), dan ondersteunt uw processor PAE.

Ubuntu binnenhalen

6. Ubuntu 22.04 kunt u hier binnenhalen *Klik*.

Daarna wilt u misschien even de integriteit van het binnengehaalde bestand controleren.

Over ontwikkelingsversies

7. Bèta-edities van Ubuntu bevatten meestal nog veel fouten. Installeer die nooit op een productiecomputer. Dat geldt zelfs voor bèta's van LTS-versies.

Alfa's, bèta's en zelfs Release Candidates zijn alleen geschikt voor uitproberen en het melden van fouten. Installeer dus op een productiecomputer altijd alleen een definitieve editie.

Nog meer tips?

8. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Ubuntu sneller

Maak Ubuntu veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina