Programma's installeren in Linux Mint


Terug naar de thuispagina


Inhoud van deze pagina:

Programma's installeren: het gemak van de pakketbronnen

1. Linux Mint bevat een aantal voorgeïnstalleerde programma's, zoals Firefox, Thunderbird, Libre Office en Transmission. Dit is een aardig compleet pakket, maar "zoveel mensen, zoveel wensen".

Gelukkig staan er tienduizenden(!) programma's en softwarepakketten tot uw beschikking, op de servers van Linux Mint. Deze pakketbronnen zijn bereikbaar via het internet.

Wellicht bent u onder Windows gewend dat u programma's "gewoon" binnenhaalt van een webpagina. Maar onder Linux Mint gaat dat net iets anders.

U haalt zelf namelijk niets binnen van een webpagina, maar u installeert uitsluitend vanuit de eigen "programmawinkel" (pakketbronnen) van Linux Mint. Met behulp van een speciaal programma.

Veel makkelijker dus, want u hoeft niet op zoek. Handmatig binnenhengelen is verleden tijd!

Voor mensen die een Android-telefoon hebben of een iPhone, is het nog makkelijker om te begrijpen: de pakketbronnen van Mint zijn te vergelijken met de Google Play winkel of de App Store van Apple.

Zo gaat het in zijn werk:

Vijf verschillende manieren

2. Er zijn vijf manieren om een programma te installeren. De drie voorkeursmethoden zijn de volgende: de toepassing Programmabeheer (Linux Mint), Synaptic pakketbeheer en de terminal (met de opdracht sudo apt-get install).

Verder kunt u ook nog op twee manieren handmatig installeren. Dat gaat buiten de pakketbronnen om en is dus een noodmaatregel.

Alleen bij programma's die vanuit de pakketbronnen zijn geïnstalleerd, hebt u namelijk het voordeel van de gegarandeerde veiligheid en van de centrale automatische bijwerkfunctie.


De makkelijkste manier

De eerste methode om programma's te installeren is veruit de makkelijkste:

De toepassing Programmabeheer

2.1. Zorg voor internetverbinding.

Start Programmabeheer.

Vul in het zoekveld (rechtsboven) de naam in van het programma dat u zoekt. Bijvoorbeeld inkscape voor een vectorgebaseerd tekenprogramma (handig voor het ontwerpen van kerstkaarten). Druk op Enter.

Dubbelklik op inkscape en druk op de knop Installeren.

Synaptic pakketbeheer

2.2. Met Synaptic pakketbeheer kunt u de pakketbronnen van Linux Mint makkelijker doorzoeken en veel meer informatie vinden over de pakketten. Bovendien kunt u er meer dingen mee doen dan met Programmabeheer.

Het is een onmisbaar hulpmiddel, vooral voor de gevorderde gebruiker!

U gebruikt Synaptic als volgt:

U bent bijvoorbeeld op zoek naar een simpel kladblokje dat nog lichter is dan het standaardkladblokje Xed van Linux Mint. U hebt gehoord van het kladblokje Mousepad, en u wilt het wel eens proberen.

a. Zorg voor internetverbinding.

b. Start Synaptic pakketbeheer.

Druk op de knop "zoeken" (boven in de werkbalk van Synaptic) en gebruik als zoekterm mousepad. Druk daarna op Enter.

c. Synaptic vindt vervolgens voor u meerdere pakketten die met Mousepad te maken hebben.

U kiest in de meeste gevallen voor het pakket met de meest passende naam, in dit geval mousepad.

Let ook op de omschrijving van het pakket, die beneden in beeld verschijnt wanneer u het pakket aanklikt.

d. Vink mousepad aan en druk op de werkbalkknop Toepassen.

Synaptic haalt nu Mousepad op uit de pakketbronnen van Mint, samen met de benodigde ondersteunende bestanden, en installeert Mousepad in uw systeem. Een menu-onderdeel voor Mousepad wordt automatisch aangemaakt.

Let op: bij sommige programma's (niet bij Mousepad!) kunt u kiezen uit een installatiepakket met het Ubuntulogo en een pakket zonder logo. Als er een installatiepakket bijstaat met het Ubuntulogo, dan is dat vaak net iets beter geschikt. Ook voor Linux Mint.

Via de terminal

2.3. Als u de exacte naam kent van het installatiepakket dat in de pakketbronnen zit, kunt u een programma ook installeren via de terminal. En wel als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik deze opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get install naam-van-programma

Bijvoorbeeld, voor een handig gereedschapje voor het installeren van losse .deb-bestanden:

sudo apt-get install gdebi

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

De tegenhanger van de installatie-opdracht is trouwens de verwijderopdracht:

sudo apt-get remove naam-van-programma

Handmatig installeren via een installatiebestand

2.4. Handmatig installeren gaat buiten de pakketbronnen om en is dus een noodmaatregel. Alleen bij programma's die vanuit de pakketbronnen zijn geïnstalleerd, hebt u immers het voordeel van de gegarandeerde veiligheid en van de centrale automatische bijwerkfunctie.

Deze methode om handmatig te installeren, gaat op de manier zoals u gewend bent in Windows: u haalt handmatig een kant-en-klaar installatiebestand binnen vanaf een website en dubbelklikt dat.

Dit kan alleen bij installatiebestanden met de Debian-extensie .deb. De extensie .rpm is voor installatiebestanden van andere soorten Linux, niet voor Ubuntu, die lid is van de Debian-familie. Windows-installatiebestanden (met de extensie .exe) werken ook niet in Linux.

Het handigste gereedschapje voor het installeren van losse .deb-bestanden is overigens GDebi pakketinstalleerder. Dit gereedschapje zit niet standaard in Ubuntu (wel in Linux Mint), maar u kunt het er in Ubuntu makkelijk bij installeren, bijvoorbeeld via het programma Software.

Handmatig installeren zonder installatiebestand

2.5. Programma's worden soms niet aangeboden als installatiebestand, maar in gezipte (ingepakte) vorm, namelijk als bestandenpakketjes met de extensie .tar.gz.

Als de makers van een programma het in deze vorm aanbieden, dan doen ze dat aangezien deze vorm bruikbaar is in alle soorten Linux. Zo hoeven ze niet aparte installatiebestanden te maken voor elke Linuxsoort.

Deze handmatige methode van programma's installeren gaat via het terminalvenster en vereist handmatige compilatie. Deze manier van installeren is echter zeer ingewikkeld en voor beginners ongeschikt.

Daarom laat ik handmatig installeren hier verder buiten beschouwing. Op twee uitzonderingen na:

- Handmatig installeren van een stuurprogramma van Nvidia voor een videokaart;

- Handmatig installeren van stuurprogramma's in het algemeen.

Nog meer tips?

3. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina