Xubuntu: een klassieke schoonheid


Terug naar de thuispagina


En dan is er nog Xubuntu: Ubuntu met de Xfce-werkomgeving. Een prima Linux! Officieel lid van de Ubuntufamilie, dus vertrouwde kwaliteit.

Klik op de blauwe knop om uw Xubuntu 18.04.1 (64-bits) gratis binnen te halen:
Let op: u moet het binnengehaalde .iso-bestand op een speciale manier op een DVD branden (geschreven voor Linux Mint, maar de aanpak is hetzelfde).

Xubuntu 18.04.x LTS Bionic Beaver is niet de nieuwste versie maar wel de beste, omdat 18.04.x een LTS-versie is.

Kenmerken: makkelijk, elegant, functioneel en zakelijk. Eenvoudig te bedienen en compleet. Zonder overbodige franje: mede daardoor is Xubuntu zeer stabiel en betrouwbaar. En tegenwoordig ziet hij er nog leuk uit ook!

Inhoud van deze pagina:

Schermafdrukken

1. Hieronder ziet u een schermafdruk van Xubuntu 18.04. Niet met de lelijke standaard-bureaubladachtergrond: wat u ziet is er eentje uit de standaard aanwezige verzameling alternatieve bureaubladachtergronden.

Uiteraard is de bureaubladachtergrond makkelijk te vervangen door bijvoorbeeld een eigen vakantiefoto.

Een klik op het "muizekopje" linksbovenin, laat het menu uitklappen (klik op de afbeelding om haar om te vergroten):

Eenvoudig en makkelijk

2. Wat mij betreft is Xubuntu dé klapper van de Ubuntufamilie, wegens de frisse en handige werkomgeving (waarover later meer). Vooral Windowsgebruikers zullen heel snel wennen aan Xubuntu. Razendsnelle toegang tot alle toepassingen, u bent binnen een mum van tijd productief.

Verder is Xubuntu wat lichter dan Ubuntu, en stelt dus wat lagere systeemeisen.

De systeemeisen

3. De systeemeisen zijn als volgt:

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
RAM-geheugen: 2 GB
Videokaart: 64 MB
Harde-schijfruimte: 20 GB

Daarmee loopt Xubuntu al redelijk soepel, mits de swapneiging is verlaagd.

Deze officiële variant van Ubuntu is weliswaar wat "lichter" dan de hoofdversie Ubuntu, maar toch geen minidistributie. Xubuntu is eerder iets er tussenin: een "midi-distro".

LTS-versie: eigenlijk drie jaar in plaats van vijf jaar

4. Xubuntu 18.04 is een extra belangrijke versie, want hij is gebaseerd op Ubuntu 18.04 LTS, die vijf jaar veiligheidsreparaties zal krijgen.

Maar zowel voor Xubuntu LTS als voor Ubuntu LTS geldt, dat het 't beste is om hem maximaal drie jaar te gebruiken en geen vijf jaar.

Volwaardig alternatief

5. Xubuntu heeft wat minder "oogsnoep" dan Ubuntu, want hij heeft weinig 3D-visuele effecten. Maar aangezien een 2D-werkomgeving doorgaans stabieler is dan 3D, vinden veel mensen dat juist een voordeel.

Verder is het een prima bruikbare distro, die er ook goed uitziet. Het is tegenwoordig een volwaardig alternatief voor hoofdversie Ubuntu. De werkomgeving ziet er beter en mooier uit dan bij Lubuntu.

Onder de motorkap is Xubuntu hetzelfde als Ubuntu: het verschil zit 'm in de andere gebruikersomgeving (Xfce in plaats van Gnome) en in een wat afwijkend standaardpakket aan programma's.

Belangrijke afwijkingen van hoofdversie Ubuntu

6. Technisch komt Xubuntu grotendeels overeen met hoofdversie Ubuntu (Gnome), omdat de Xfce-werkomgeving sterk leunt op Gnome. Verreweg de meeste handleidingen elders op deze webstek, kunt u dus ook gewoon toepassen in Xubuntu.

Toch zijn er enkele belangrijke afwijkingen:

De bestandsbeheerder (verkenner) heet Thunar. In de terminal zonder hoofdletter, dus thunar. Goed om te weten wanneer u een terminalopdracht wil gebruiken waarin nautilus staat (verkenner van Ubuntu).

Let op: installeer Nautilus niet in Xubuntu! Dit geeft systeemconflicten.

Het kladblokje heet in Xubuntu 18.04 Mousepad. In de terminal zonder hoofdletter, dus mousepad. Handig om te weten wanneer u een terminalopdracht wil gebruiken waarin gedit staat (kladblokje van Ubuntu).

Verder zitten er iets meer kleine schoonheidsfoutjes in Xubuntu dan in Ubuntu, maar die zijn nauwelijks hinderlijk.

Menu en gebruikersomgeving

7. Het menu en de gebruikersomgeving zijn eenvoudig en recht-toe recht-aan. Het is niet moeilijk om uw weg te vinden in het menu.

Als u een alternatief zoekt voor Ubuntu,  dan raad ik u zeker aan om eens naar Xubuntu te kijken! Anders, maar toch vertrouwd. De meeste mensen zijn er binnen een dag aan gewend. Zeker Windowsgebruikers wennen sneller aan Xubuntu dan aan Ubuntu.

Maak Xubuntu compleet: direct-doen-lijstje voor Xubuntu

8. Maak uw Xubuntu direct compleet, door meteen na installatie dit direct-doen-lijstje voor Xubuntu af te werken. Let op: dit is een lijstje dat speciaal is bedoeld voor Xubuntu; voor Ubuntu is er een ander lijstje.

Tips en trucs voor Xubuntu

9. Altijd handig: tips, trucs en tweaks voor Xubuntu vindt u hier.

Tips voor gevorderde Xubuntugebruikers

10. Bij de tips voor gevorderden vindt u enkele tips die ook geschikt zijn voor Xubuntu.

Hulp vragen kan gewoon op het Ubuntuforum

11. Xubuntu is een officiële "erkende smaak" (recognised flavour) van hoofdversie Ubuntu.

Daarom kunt u met uw hulpvragen gewoon terecht op bijvoorbeeld het Nederlandstalige Ubuntuforum. U kunt uw hulpvraag posten in alle forumonderdelen. Wel is het handig als u even bij uw hulpvraag vermeldt, dat het om Xubuntu gaat.

Nog meer tips?

12. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Ubuntu sneller

Maak Ubuntu veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina