Meest gestelde vragen over de versies van Ubuntu


Terug naar de thuispagina


Veel mensen hebben vragen over de versies van Ubuntu. Hieronder vindt u de meestgestelde vragen over dit onderwerp en de antwoorden daarop.

Inhoud van deze pagina:

Waarom komt er elk half jaar een nieuwe versie van Ubuntu uit?

1. Voornamelijk om twee redenen: nieuwe apparatuur en nieuwe programmaversies.

De stuurprogramma's (drivers) voor de harde waren, zitten namelijk in de Linux-systeemkern (het hart van het systeem), of in de bijbehorende systeemkernmodules. Nieuwe apparatuur vraagt om nieuwe stuurprogramma's, en dus om een nieuwe systeemkern (of om nieuwe systeemkernmodules).

Een tweede reden is de snelle ontwikkeling van open-bronprogramma's. Daarom is het geen overbodige luxe om elk half jaar een nieuwe versie van het besturingssysteem uit te brengen, waarin de nieuwste snufjes en de nieuwste programmaversies zijn opgenomen.

Hoe lang krijgt een Ubuntu-versie foutreparaties?

2. Een gewone versie krijgt gedurende negen maanden na verschijnen, veiligheids- en stabiliteitsreparaties. Een LTS-versie (Long Term Supported oftewel langdurig ondersteund) krijgt maar liefst vijf jaar lang reparaties.

Hier ziet u de uitgifte-cyclus in beeld (klik op de afbeelding om haar te vergroten):


Wat zijn Xubuntu en Kubuntu?

3. Xubuntu en Kubuntu zijn allebei officiële afgeleiden van Ubuntu, oftewel erkende derivaten. Ze verschillen alleen in de werkomgeving en in de standaardprogramma's, waardoor onder andere de vormgeving en het systeembeheer anders zijn.

Maar ze zijn onder de motorkap allemaal hetzelfde als Ubuntu, en maken ook allemaal gebruik van dezelfde pakketbronnen als Ubuntu.

a. Ubuntu maakt in zijn hoofdversie gebruik van de Gnome-werkomgeving. Gnome is vooral gericht op mensen met weinig computervaardigheden. Verder heeft Gnome het nodige aan "oogsnoep" en is hij dus vrij zwaar.

b. Xubuntu gebruikt de Ubuntubasis en de Xfce-werkomgeving. De werkomgeving is eenvoudig, makkelijk te bedienen en intuïtief. Vooral Windowsgebruikers begrijpen hem direct.

Xubuntu vraagt vrij weinig rekenkracht van de computer. Er zit dus ook wat minder "oogsnoep" in, dan in Ubuntu.

Xubuntu is prima geschikt voor iets oudere computers. Maar veel mensen gebruiken Xubuntu ook op moderne PC's, omdat ze de werkomgeving prettiger vinden dan Gnome. Of omdat ze zoveel mogelijk rekenkracht van hun computer vrij willen houden.

Tips en handleidingen voor Xubuntu vindt u hier.

c. Kubuntu gebruikt de Ubuntubasis en de KDE-werkomgeving. Waar Gnome vooral is gericht op eenvoud, is KDE gericht op het bieden van zoveel mogelijk instel- en afstelmogelijkheden. Daarom vind ik Kubuntu wat minder geschikt voor beginners met Linux.

Kan ik programma's van Kubuntu (KDE) en Xubuntu (Xfce) installeren in Ubuntu (Gnome)?

4. Ja, dat kan. Meestal is dat geen probleem.

Maar bij sommige KDE-programma's komen er bij installatie een hoop ondersteunende KDE-bestanden mee. Dat veroorzaakt systeemvervuiling en is daarom af te raden. Tip: wanneer u installeert via Synaptic pakketbeheer, dan kunt u controleren wat een bepaald programma allemaal nodig heeft aan ondersteunende bestanden.

Ook komt het een enkele keer voor, dat een KDE-programma niet helemaal goed werkt in Gnome (K3B is een voorbeeld: op veel computers draait dat brandprogramma niet optimaal in Gnome).

Daarom kiezen veel mensen ervoor, om juist geen KDE-programma's in Gnome te installeren (en omgekeerd).

Xfce-programma's (Xubuntu) installeren in Gnome (Ubuntu) geeft eigenlijk nooit problemen, omdat de onderliggende techniek bij Xfce en Gnome grotendeels hetzelfde is. Sommige mensen installeren bijvoorbeeld in Gnome het lichtgewicht kladblokje van Xfce (Mousepad).

Er is één belangrijke uitzondering: de bestandbeheerder van Xfce, Thunar. Installeer die niet in Gnome (Ubuntu), want dat geeft storingen.

Wat is beter: de 32-bits-versie of de 64-bits-versie?

5. In bijna alle gevallen: de 64-bits-versie. Een keuzehulp vindt u hier.

Hoe kan ik zien welke versie van Ubuntu ik heb?

6. Start Systeemmonitor

Open het tabblad "Systeem".

Maar via een terminalopdracht kan het ook. Open een terminalvenster, en kopieer en plak daarin de volgende opdrachtregel:

lsb_release -a

Druk op Enter.

Wat is beter: een LTS-versie of een gewone versie?

7. Daarover kan ik kort zijn: een LTS-versie is beslist veel beter.
Uitleg vindt u hier (punt 1).

Mijn LTS-versie heeft nog de nodige fouten. Hoe kan dat?

8. Een Long Term Supported versie, zoals Ubuntu 16.04, is een professionele versie en dus van hogere kwaliteit dan een consumentenversie (de niet-LTS-versies). Toch heeft ook een LTS-versie meestal nog de nodige fouten, vooral vlak na het eerste verschijnen (kinderziektes).

Als u de hinderlijkste kinderziektes wilt vermijden, dan stapt u niet meteen over op een nieuwe LTS-versie wanneer die voor het eerst verschijnt. Ongeveer drie of vier maanden na eerste verschijning, komt er namelijk een zogeheten puntuitgave. Dat is een nieuwe uitgave van de bestaande LTS-versie met een geïntegreerde Service Pack (de verzamelde actualiseringen tot dat moment).

Deze puntuitgaven worden daarna nog drie keer herhaald, maar dan met tussenpozen van een half jaar.

Zie deze beschrijving van de levenscyclus van Ubuntu 18.04 LTS (inclusief de data van de puntuitgaven).

Wat is het beste moment om over te stappen op een nieuwe LTS-versie?

9. Het beste overstapmoment is ongeveer drie maanden na eerste verschijning van een nieuwe Long Term Supported-versie. Want dan verschijnt de eerste puntuitgave. Zie ook punt 8 hierboven.

LTS-versies overlappen drie jaar met hun ondersteuningsperiode (veiligheidsreparaties), dus u kunt veilig even wachten met de overstap van de oude LTS naar de nieuwe LTS.

De data van de puntuitgaven van 18.04 LTS vindt u hier.

Waarom verschillen de versienummers van Ubuntu zoveel, en waar komen de versienamen vandaan?

10. De versienummers zijn gerelateerd aan het jaar en de maand van de uitgave. De namen van de versies worden verzonnen door Mark Shuttleworth, de eigenaar van het bedrijf Canonical, dat Ubuntu uitbrengt.

Voor de versienamen kiest hij de namen van bijzondere dieren. De versienamen allitereren en doen daarom een beetje denken aan de titels van Suske en Wiske-albums....

Een totaaloverzicht van alle versies vindt u hier.

Nog meer tips?

11. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Ubuntu veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina