12 installatietips voor Linux Mint

Terug naar de thuispagina


12 tips voor het installeren van Linux Mint op de harde schijf

Inhoud van deze pagina:

Gooi Windows (nog) niet weg: kies voor tweevoudig opstartbaar

1. Als u Linux Mint op de harde schijf wilt installeren, dan zijn er ruwweg twee mogelijkheden. Of u geeft Linux Mint de hele harde schijf, of u maakt uw PC tweevoudig opstartbaar (zodat u bij het aanzetten van de PC, kunt kiezen wat u wilt starten: Linux Mint of Windows).

Als u pas begint met Linux, raad ik u aan om uw computer tweevoudig opstartbaar te maken 

Dat geeft u de gelegenheid om rustig aan Linux Mint te wennen. Bovendien zijn er ongetwijfeld bepaalde dingen, waarvan u aanvankelijk nog niet weet hoe u die in Linux Mint kunt doen. In het begin zult u daarom nog regelmatig Windows willen starten.

Windows verwijderen, dat komt later wel, als u ineens merkt dat u Windows al in geen maanden meer hebt opgestart.... Of helemaal nooit: waarom zou u uw mogelijkheden beperken? Het is juist beter om uw mogelijkheden te verruimen! En u hebt immers betaald voor uw Windowslicentie. Zonde om weg te gooien...

Let wel hierop: Windows dwingen om IP-adres vrij te geven.

Linux Mint kan alleen op een interne harde schijf

2. Linux Mint kan alleen worden geïnstalleerd op een interne harde schijf. Dus niet op een externe harde schijf met USB-aansluiting. Om precies te zijn: installatie op een externe schijf kan eigenlijk wel, maar het geeft naderhand veel problemen en lastig gedoe.

Als uw computer meerdere interne harde schijven heeft, dan moet u even letten op de instelling van het BIOS van uw computer. De harde schijf waar u Ubuntu op zet, moet namelijk in het BIOS als eerste staan vermeld in de opstartvolgorde (boot sequence, boot priority). Normaal gesproken is dat de harde schijf waar Windows op staat.

Let op:
het gaat hier over meerdere fysieke harde schijven, niet over meerdere partities op een en dezelfde schijf! Meerdere partities is geen probleem.

Laat Windows een schijfcontrole doen

3. Let op: defragmentatie is niet nodig! Dat scheelt gelukkig heel wat tijd....

Wat wel verstandig is, is om Windows even een schijfcontrole te laten doen.

Het schijfcontrole-gereedschapje van Windows 7 is als volgt bereikbaar: Hoofdmenu - klik op  Computer - klik op Lokale schijf (C:) - klik op  Eigenschappen - tabblad Extra - Foutcontrole - klik op Nu controleren...

Vink alleen de bovenste optie aan:

Fouten in het bestandssysteem automatisch corrigeren

Klik op Starten.

Zie onderstaande schermafdruk (klik op het plaatje voor een vergroting):

Let op: in andere versies van Windows ziet dit plaatje er iets anders uit, maar het verschilt niet wezenlijk.

Windows zal nu aangeven, dat hij een herstart nodig heeft om de schijfcontrole uit te voeren. Doe daarom een herstart. Tijdens de herstart doet Windows een schijfcontrole met CHKDSK.

Windows 10: wijzig een aantal instellingen

4. Als u Windows 10 hebt, dan moet u een paar instellingen wijzigen voordat u Linux Mint ernaast kunt installeren. Hoe u dat kunt doen, leest u hier.

Maak vooraf een reservekopie van uw documenten en foto's

5. Heel belangrijk: maak eerst een reservekopie van uw documenten en foto's. Op een extern medium, zoals een DVD, externe harde schijf of USB-geheugenstaafje. Sla dit niet over!

Vereenvoudig de apparatuur: ontkoppel alle USB-apparaten, behalve printer, muis en toetsenbord

6. Voor het installeren kunt u het beste alle USB-apparaten ontkoppelen (USB-stekker eruit), behalve printer, muis en toetsenbord. Zo maakt u de apparatuursituatie tijdelijk zo eenvoudig mogelijk.

Hebt u een USB-hub in gebruik? Verwijder die USB hub dan ook even, en stop de USB-kabels van printer, muis en toetsenbord tijdelijk even rechtstreeks in de USB-poorten van uw computer.

Na het installeren kunt u alle randapparatuur weer aansluiten: die zal dan waarschijnlijk direct bruikbaar zijn.

Sluit de computer (tijdelijk?) via een netwerkkabel aan op het internet

7. Tijdens het installeren zal Linux Mint al veiligheidsreparaties en taalpakketten willen binnenhalen. Dat gaat het makkelijkste, als de computer via een netwerkkabel met het internet is verbonden (niet draadloos dus).

Na het installeren kunt u (voor zover van toepassing) alsnog overschakelen op een draadloze verbinding.

Leg uw laptop aan de oplader

8. Hebt u een laptop? Leg hem dan aan de oplader, zodat u kunt installeren terwijl de laptop netstroom gebruikt.

Wat u beslist niet wil, is een laptop waarvan de accu leegraakt tijdens het installeren van een besturingssysteem...

Laat de installatie-DVD zichzelf controleren op corruptie

9. Doe deze controle op de computer waarop u Linux Mint wilt installeren: de ene DVD-speler is de andere niet.... Controleer niet alleen zelfgebrande DVD's, maar ook een gekochte officiële DVD van Linux Mint!

De onderstaande instructie is weliswaar alleen voor Ubuntu, maar ook de DVD van Linux Mint heeft een vergelijkbare functie!

Start uw computer op vanaf de installatie-DVD.

Druk meteen op de spatiebalk, wanneer u dit scherm ziet (klik erop om de afbeelding te vergroten):

U krijgt nu eerst de taalkeuze, waarna u een opstartmenu te zien krijgt.

Ergens in het midden van het opstartmenu van de DVD, ziet u een optie staan om de schijf zichzelf op fouten te laten controleren. Laat de DVD deze zelfcontrole uitvoeren. Geeft hij een foutmelding (error), gooi dan de DVD weg en brand een nieuwe.

Brand hem op zeer lage snelheid, liefst op 4 x. Een DVD die op lage snelheid is gebrand, bevat namelijk altijd minder fouten.

Voorgestelde optie is meestal de juiste, behalve misschien de partitiegrootte

10. Het installatieprogramma van Linux Mint is erop gericht, om u altijd de "juiste" optie als eerste aan te bieden in de keuzeschermpjes. Normaliter is de voorgeselecteerde optie ook inderdaad voor u de juiste keuze.

Met één belangrijke uitzondering: u kunt soms beter niet direct akkoord gaan met het voorstel van het installatieprogramma, wanneer u Linux Mint naast Windows wilt zetten (tweevoudig opstartbaar). Het installatieprogramma houdt namelijk soms te weinig rekening met de ruimtebehoefte en "ademruimte" van Windows of van Linux Mint.

Dus mogelijk wilt u Windows of Linux Mint wat meer ruimte geven dan wordt voorgesteld. Gebruik de schuifbalk (verschuiven gaat met de muis) om de ruimte te veranderen. Geef Linux Mint bij voorkeur niet minder dan 10 GB.

Zie de afbeelding op de installatiepagina.

Ter geruststelling: het installatieprogramma houdt rekening met de ruimte die al door Windows is gevuld, en bemoeit zich alleen met de nog ongebruikte ruimte op de Windowspartitie. U hoeft dus niet bang te zijn dat er Windowsbestanden verloren gaan. Doorgaans zal het installatieprogramma voorstellen om de beschikbare ongebruikte ruimte voor de helft toe te delen aan Linux Mint.

Neem de tijd en maak u geen zorgen

11. Neem rustig de tijd bij het maken van de installatiekeuzes. En maak u geen zorgen: u hebt immers een externe kopie gemaakt van uw documenten en foto's (tip 4). Echte risico's zijn er dus niet.

Laat Windows de nieuwe schijfindeling herkennen

12. Wanneer u Linux Mint naast Windows hebt gezet, kunt u in het opstartmenu van Grub kiezen uit twee besturingssystemen. De eerste keer dat u nu Windows weer start, zal die merken dat zijn schijfruimte kleiner is geworden. Daar moet Windows zichzelf even op instellen.

U krijgt dan tijdens de opstart van Windows een blauw scherm te zien met witte letters, waarop Windows mededeelt dat hij de harde schijf controleert en "repareert". Laat Windows rustig zijn gang gaan. Daarna wil Windows herstarten; na de herstart is hij gewend aan zijn nieuwe schijfruimte en werkt Windows weer als vanouds.

Tot slot

13. Dat was het! U bent klaar. Tijd om uw Linux Mint netjes af te werken:

10 dingen om direct te doen na installatie van Linux Mint


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina