Windows 10 of 11 voorbereiden op een tweevoudige opstart met Linux Mint


Terug naar de thuispagina


Let op: de onderstaande handleiding is geschreven voor mensen die Linux Mint willen installeren, maar is eveneens van toepassing op andere Linuxdistributies zoals Ubuntu, openSUSE en Fedora.

Inhoud van deze pagina:

Schakel de getruukte snelle opstart uit

1. Allereerst kunt u in Windows 10 en 11 het beste de getruukte snelle opstart (een geavanceerde slaapstand) uitschakelen. De snelle opstart is er namelijk de oorzaak van dat "afsluiten" uw computer niet echt uit zet, maar hem alleen in een diepe slaapstand brengt.

Daardoor kunt u met Linux Mint niet bij uw Windowsbestanden, en kunt u ook de Windowspartitie niet verkleinen.

Door "snel opstarten" uit te schakelen zorgt u ervoor, dat "afsluiten" uw computer weer echt volledig uitzet. U doet u als volgt:

a. Configuratiescherm - Energiebeheer (om Energiebeheer te vinden in het Configuratiescherm, moet u mogelijk eerst even energiebeheer tikken in het zoekvak van Configuratiescherm) - Het gedrag van de aan/uit-knoppen wijzigen

b. Klik op Instellingen wijzigen die momenteel niet beschikbaar zijn. Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

c. Haal daarna het vinkje weg bij: Snel opstarten inschakelen (aanbevolen) en klik op Wijzigingen opslaan. Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

d. Herstart Windows. Dus niet afsluiten, maar opnieuw opstarten! Pas daarmee maakt u deze instellingverandering blijvend.

Als u een oudere computer hebt die oorspronkelijk is gekocht met een voorgeïnstalleerde Windows 7, Vista of XP (wat inhoudt: ouderwets BIOS), dan bent u klaar! U kunt doorgaan met de eigenlijke installatie van Linux Mint.

Maar als u uw computer heeft gekocht met een voorgeïnstalleerde Windows 10 of 11 (wat inhoudt: modern UEFI), lees dan hieronder door.


Verander enkele instellingen van het UEFI (het "BIOS")

2. Hebt u een moderne computer met een voorgeïnstalleerde Windows 10 of 11? Dan moet u meestal ook iets veranderen aan de instellingen van het UEFI (het "BIOS"), om Linux Mint te kunnen installeren of te kunnen opstarten na installatie.

Roep het instellingenscherm op van het UEFI. Als u niet weet hoe dat moet: zie de handleiding van de fabrikant van uw computer. Hebt u die handleiding niet meer? Op de webstek van de fabrikant kunt u doorgaans een exemplaar binnenhalen.

Bij een computer van Acer moet u direct na het aanzetten van de computer, een paar keer op de functietoets F2 tikken om de instellingen van het UEFI op te roepen. Bij HP is dit vaak F10. Bij computers van andere fabrikanten kan dit weer een heel andere functietoets zijn.

Lukt het u niet om het UEFI-instellingenscherm op te roepen? Als volgt kan het ook vanuit Windows 10 en 11, op een vreselijk omslachtige manier:

Klik op het vergrootglaasje in de werkbalk van Windows 11 en doorzoek uw systeem met de zoekterm instellingen
Klik daarna op het eerste, al voorgeselecteerde zoekresultaat, namelijk de app Instellingen

Vervolgens schuift u in het Instellingen-venster naar beneden en kiest u Systeemherstel - Geavanceerde opstartopties: klik op Nu opnieuw opstarten.

Daarna: Problemen oplossen - Geavanceerde opties - Instellingen voor UEFI-firmware - klik op Opnieuw opstarten.

Nu komt u eindelijk (pfffff....) terecht in de instellingen van het UEFI.


Schakel Secure Boot uit

2.1. Allereerst schakelt u in het UEFI, de functie Secure Boot uit. Dat is voor Ubuntu vaak niet meer noodzakelijk, want Ubuntu (in tegenstelling tot Linux Mint) beschikt over een digitale handtekening voor Secure Boot. Maar soms is het ook in Ubuntu toch nog een blokkade: schakel Secure Boot daarom altijd uit, als dit tenminste mogelijk is in uw UEFI.

Let op: in sommige gevallen moet u eerst een "administrator password" (beheerderswachtwoord) instellen in het UEFI, voordat u Secure Boot kunt uitschakelen.

Zie onderstaande schermfoto van het UEFI van een Acer TravelMate laptop (klik erop om hem te vergroten):

Zet Windows Boot Manager onderaan in de opstartvolgorde

2.2. Vervolgens plaatst u Windows Boot Manager blijvend onderaan in de opstartvolgorde van het UEFI. Soms is die verborgen in iets wat OS Boot Manager (OS = Operating System oftewel besturingssysteem) heet, in welk geval u nog wat moet doen na installatie van Linux: u dient dan de sectie OS Boot Manager uit te klappen en Windows Boot Manager onderaan de lijst te zetten binnen OS Boot Manager.

Zie onderstaande schermfoto van het UEFI van een Acer Travelmate laptop (klik erop om hem te vergroten):

Indien mogelijk: schakel de functietoets voor eenmalige opstartwijziging in

2.3. Daarna schakelt u in het UEFI de functietoets in voor eenmalige opstartwijziging (als die optie er tenminste is, in uw UEFI). Zie onderstaande schermfoto van het UEFI van een Acer Travelmate laptop (klik erop om hem te vergroten):

Bij Acer is deze functietoets meestal F12, maar bij andere fabrikanten kan dat een andere functietoets zijn.

In enkele gevallen noodzakelijk: CSM (soms: Legacy) inschakelen

2.4. Soms moet u in het UEFI de optie CSM (Compatibility Support Module) inschakelen (soms heet die: Legacy). Daardoor bootst het UEFI een ouderwets BIOS na.

U zou deze optie in elk UEFI moeten aantreffen, gewoonlijk in het onderdeel Boot. Bij ASUS heet het: "Launch CSM".

Maar (verwarrend genoeg!) zorgt juist dat inschakelen in enkele gevallen weer voor opstartproblemen: probeer het dus eerst met CSM uitgeschakeld.

Klaar! En nu....

3. Dat was het! U bent klaar. Tijd om Linux Mint naast Windows te installeren.

Noodgevallen: gebruik de functietoets voor eenmalige opstart

4. Belangrijk aandachtspunt: na installatie van Linux Mint, zou het kunnen dat Windows 10 niet verschijnt in het opstartmenu van Grub. Of de opstartregel voor Windows 10 staat er wel in, maar werkt niet.

In die gevallen kunt u Windows 10 nog steeds opstarten door de UEFI-functietoets te gebruiken voor eenmalige veranderingen in de opstartvolgorde (voor Acer is dat F12). U start Windows 10 dan op zonder Grub, rechtstreeks vanuit het UEFI. Dat is iets nieuws voor UEFI, want vroeger kon zoiets niet, in het BIOS.

In dat eenmalige UEFI-opstartmenu kiest u Windows Boot Manager. Zie de schermfoto hieronder van het UEFI  van een Acer Travelmate laptop (klik op de afbeelding om hem te vergroten):

Dan zou Windows 10 alsnog gewoon moeten opstarten.

Nog meer tips?

5. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina