Linux Mint eerst vrijblijvend uitproberen


Terug naar de thuispagina


Linux Mint veilig uitproberen zonder installeren

U kunt Linux Mint veilig uitproberen, zonder hem te installeren op de harde schijf: hij draait dan uitsluitend vanaf de DVD. De Linux Mint-DVD heeft namelijk een uitprobeerfunctie.

Dit geldt tevens voor een USB-geheugenstaaf die omgetoverd is tot Live-USB. Overal waar Linux Mint-DVD staat, kunt u dus ook Live-USB lezen.

Let op: de uitprobeersessie is grotendeels in het Engels, met uitzondering van het installatieprogramma. Pas wanneer u Linux Mint installeert op de harde schijf, kunt u hem voor 100 % Nederlandstalig maken. Het installatieprogramma haalt dan namelijk via het internet de benodigde Nederlandse taalpakketten binnen, van de spiegelservers van Linux Mint.

Een uitprobeersessie start u als volgt:

1. Start uw computer op vanaf de Linux Mint-DVD. Let wel op de minimale systeemeisen en op de instellingen van uw BIOS.

2. In het opstartmenu kiest u voor: Start Linux Mint. De DVD laat de harde schijf volledig met rust en plaatst zichzelf uitsluitend in het RAM-geheugen van uw computer. Hij start een uitprobeersessie. Zo kunt u veilig "spelen" met deze distro.

Let op: Linux Mint vanaf de DVD, is een stuk trager dan vanaf de harde schijf! Opstarten vanaf de DVD duurt dan ook vrij lang.

3. U kunt de aanwezige programma's allemaal gewoon gebruiken in de uitprobeersessie. Internetten met Firefox, tekstverwerken met Libre Office, e-mailen met Thunderbird. Al deze programma's lopen traag vanaf de DVD, maar ze doen het wel.

Tip: draai slechts één programma tegelijk, anders wordt het te langzaam allemaal.

4. Klaar met proberen? Dan kunt u Linux Mint gewoon afsluiten. De DVD komt dan vanzelf naar buiten, zodat u hem uit de DVD-lade kunt halen. Na herstart van uw computer is het net alsof er niets is gebeurd: Windows start gewoon weer vanzelf op.


Het bevalt goed en u wilt installeren?

Vanuit de uitprobeersessie kunt u ook, als u dat wilt, Linux Mint installeren op de harde schijf. Daarvoor zit een speciaal pictogram op het bureaublad, dat u kunt aanklikken.

Wilt u overgaan tot installeren, dan kunt u deze eenvoudige installatiehandleiding volgen.

Zoals al eerder gezegd: de uitprobeersessie is grotendeels in het Engels. Maar als u Linux Mint installeert op de harde schijf, dan kunt u hem 100 % Nederlandstalig maken. Het installatieprogramma haalt dan namelijk via het internet de benodigde Nederlandse taalpakketten binnen, van de spiegelservers van Linux Mint.

Zorg er dus voor, dat uw computer tijdens het installeren een werkende internetverbinding heeft, bij voorkeur bedraad (via de netwerkkabel).


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina