Opstartvolgorde in BIOS en UEFI


Terug naar de thuispagina


Om uw computer op te kunnen starten vanaf de Linux Mint-DVD, moet het DVD-station in het BIOS / UEFI van uw computer als eerste staan in de opstartvolgorde. Het BIOS / UEFI noemt die opstartvolgorde bijvoorbeeld boot sequence, boot priority of boot order.

Vaak staat dat al zo. Maar als u merkt dat uw computer alleen vanaf de harde schijf wil starten, dan is dat nog niet het geval: zet deze BIOS-instelling dan even goed.

Let op: als u uw computer wilt opstarten vanaf een USB-geheugenstaafje, dan beschouwt het BIOS dat (vreemd genoeg) soms als.... een tweede harde schijf! U moet dan in het BIOS de opstartvolgorde binnen de categorie "harde schijven" (hard drives) wijzigen, zodat het USB-geheugenstaafje bovenaan staat.

Het BIOS is het scherm dat u als allereerste ziet, wanneer u uw computer aanzet. Meestal moet u op Delete of F2 drukken om de instellingen van het BIOS op te roepen, maar de juiste toets daarvoor verschilt sterk per moederbord. Daarvoor hebt u enkele seconden de tijd, wanneer u de PC hebt aangezet.

Bij de meeste moderne moederborden hoeft u trouwens de normale opstartvolgorde in het BIOS niet te veranderen: u kunt dan de opstartvolgorde eenmalig oproepen en wijzigen, door op een bepaalde functietoets te drukken. Welke dat is, verschilt per moederbord. Soms is dat F12, Esc of F6.


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina