Zo plaatst u eenvoudig een tweede router


Terug naar de thuispagina


Soms kan het handig zijn, om elders in uw woning een tweede draadloze router te plaatsen.

Bijvoorbeeld om op de eerste verdieping ook een goed draadloos bereik te hebben: u plaatst dan een tweede draadloos toegangspunt.

Of om een bureaucomputer op zolder internetverbinding te geven, wanneer dit niet kan via de netwerkkabel en wanneer de afstand te groot is voor een gewoon USB-netwerkkaartje: u plaatst dan een draadloze ethernetbrug, oftewel wireless ethernet bridge.

Hieronder staat uitgelegd hoe u dat kunt doen.

Voordat u begint: overweeg even of de bijbehorende stralingsverhoging nu wel zo goed voor u is. Misschien hebt u zelfs meer aan een stralingsverlaging...

Let op: koop in elk geval geen zogeheten repeater of range extender, want daarmee verliest u sowieso de helft van uw internetsnelheid.

Technisch gezien is een repeater of extender een slechte oplossing: de draadloze kaart van de repeater of extender moet de bandbreedte immers tegelijkertijd ontvangen en doorgeven. Door deze dubbele communicatie houdt u maar de helft van de oorspronkelijke bandbreedte over.... Wat doodzonde is natuurlijk.

Het inzetten van een tweede router is veel beter, want daarmee behoudt u wel de volle bandbreedte.


Inhoud van deze pagina:

Tweede router als tweede draadloos toegangspunt (vereist netwerkkabel tussen de twee routers)


Er kan maar één kapitein zijn

1.1. Om die tweede router aan de praat te krijgen moet u vaak wel een ingreep doen in diens instellingen, want anders werkt hij niet. Een netwerk is er namelijk in beginsel op ingericht, om slechts één router te hebben: die deelt de IP-adressen uit aan de aangesloten computers. De router is "de kapitein" van het netwerk. En er kan maar één kapitein zijn.

Maar als het adresbereik van router 1 anders is dan dat van router 2, dan is er niet veel aan de hand. Gewoon router 2 aansluiten op een ethernetpoort van router 1 en hopla, nummer twee werkt ook.

Het adresbereik zit op 192.168.X.x. Als router 1 op 192.168.1.x zijn adressen uitdeelt en router 2 bijvoorbeeld op 192.168.8.x, dan bijten ze elkaar niet. Ze zijn dan elk kapitein op hun eigen gebied.

Maar als ze beide op 192.168.1.x zitten, dan blokkeert router 1 de werking van router 2. U kunt dan twee dingen doen: of alleen de adresbereiken scheiden (simpelste oplossing), of ook de routerfunctie van nummer 2 uitschakelen en hem veranderen in een "dom" draadloos toegangspunt (alleen voor gevorderden). Beide methoden beschrijf ik hieronder.

Aanpak router 1

1.2. Router 1 stelt u gewoon in zodat u kan internetten. Als die er al langer staat: helemaal niets aan veranderen dus!

Aanpak router 2

1.3. Neem een computer die niet met het internet is verbonden, noch draadloos noch bedraad. Met router 1 mag deze computer dus even helemaal geen enkele verbinding hebben.

Prik nu een ethernetkabel in één van de vier ethernetpoorten (LAN) van router 2, en prik het andere einde van die ethernetkabel in deze computer. Dus stop bij router 2 de kabel niet in de WAN-poort (soms ook wel internet genoemd)!

Een voorbeeld ziet u op de onderstaande afbeelding van router 2 (klik erop om hem te vergroten):

Vervolgens roept u op die computer het configuratiescherm van router 2 op, via uw webbladeraar (Firefox, Chrome, ...). Dit configuratiescherm zit bij routers van Linksys en Cisco, vaak op "webpagina" 192.168.1.1 (even als voorbeeld).

Nu de ingreep waar het eigenlijk vooral om gaat:

In het configuratiescherm van router 2 geeft u hem een IP-bereik, dat buiten het bereik ligt van de DHCP-server van router 1. U stelt het IP-bereik van router 2 bijvoorbeeld in op 192.168.8.100.

192.168.8.100 is een ongebruikelijk IP-bereik, dus daarmee zit u vrijwel zeker niet in het vaarwater van router 1. In geval van twijfel kunt u het even nakijken in de instellingen van router 1.

Zie onderstaande schermafdruk van een TP-Link-routertje (klik erop om hem te vergroten):

Bij dit TP-Link-routertje moet u er dus voor zorgen dat in de DHCP Settings, de onderdelen Start IP Address, End IP Address en Default Gateway alle drie staan op 192.168.8.x.

Maar bij sommige routers, waaronder die van Linksys, hoeft u alleen maar in de Basic Setup het Local IP Address te veranderen van 192.168.1.x in 192.168.8.x. De rest van de instellingen wordt dan automatisch meeveranderd door het besturingssysteempje van de router zelf.

Let op: in het gegeven voorbeeld komt het configuratiescherm van router 2 daardoor automatisch op "webpagina" 192.168.8.1 te staan. U zult dus de verbinding van uw computer met router 2 even moeten verbreken en daarna opnieuw ermee verbinden, om het configuratiescherm van router 2 te kunnen benaderen op de nieuwe plek: "webpagina" 192.168.8.1

Andere belangrijke instellingen:

- Geef het draadloze netwerk van router 2, een netwerknaam (SSID) die verschilt van de SSID van het draadloze netwerk van router 1. Als de SSID van router 1 bijvoorbeeld is: familiejansen, noem de SSID van router 2 dan bijvoorbeeld familiejansen2.

- Zorg ervoor, dat beide draadloze routers niet op hetzelfde kanaal uitzenden (of op hetzelfde kanaal als de buren). Want dan verliest u signaalsterkte door de interferentie: ze gaan elkaar zitten storen. De kanalen 1, 6 en 11 hebben onderling tenminste vijf stappen verschil en overlappen elkaar dus nergens.

Eenvoudigste oplossing: laatste stap

1.4. Voor wat betreft de eenvoudigste oplossing voor een draadloos toegangspunt, bent u nu al zowat klaar!

- Verbreek de verbinding tussen de computer en router 2.

- Verplaats de ethernetkabel bij router 2, van de ethernetpoort (LAN) naar de WAN-poort (ook wel genaamd: internet). Zie onderstaande afbeelding van router 2 (klik erop om hem te vergroten):

- Stop het andere uiteinde van diezelfde ethernetkabel, bij router 1 in een willekeurige ethernetpoort (LAN). Zie onderstaande afbeelding van router 1 (klik erop om hem te vergroten):

De klus is klaar! U hebt nu twee routers via welke u het internet op kunt.

Overigens, nu u toch bezig bent met uw router: hier vindt u vier populaire fabeltjes over draadloze veiligheid en 11 tips waarmee u uw draadloze veiligheid wél kunt verbeteren.

En ook nog even deze tip: vervang uw Windows 7 tijdig door een makkelijke gratis Linux. Op 14 januari 2020 Microsoft er de stekker uittrekken voor Windows 7, maar op deze manier kan uw oudere computer nog jaren mee....

Alleen voor gevorderden: een "dom" draadloos toegangspunt

1.5. Om van de tweede router een "dom" draadloos toegangspunt te maken, laat u router 2 nog even verbonden zitten aan de computer, en sluit u hem nog niet aan op router 1.

Let op: hierdoor wordt het configuratiescherm van router 2 moeilijker bereikbaar. Daarom kunt u dit beter alleen doen wanneer u beschikt over de nodige ervaring.

Beginners in deze materie, kunnen deze vervolgstap beter niet zetten. In de meeste gevallen is deze extra ingreep immers ook helemaal niet nodig!


De extra ingreep waar het eigenlijk om gaat:

U zet nu in de configuratie van router 2, de DHCP-server uit. Dat is de hoofdmoot van deze vervolgklus; nu bent u bijna klaar.

Verlaat het configuratiescherm en verbreek de tijdelijke kabelverbinding met de computer.

Tot slot doet u in router 1 een ethernetkabel (netwerkkabel) in bijvoorbeeld ethernetpoort 4, en u verbindt die kabel in router 2 ook met ethernetpoort 4. Het is waarschijnlijk het beste om de nummers van de beide ethernetpoorten (LAN-poorten) te laten overeenkomen.

Let op: steek hem dus niet in de WAN-poort (soms genoemd: internet)!

Nu is router 2 een "dom" draadloos toegangspunt geworden voor router 1. De WAN-poort van router 2 wordt überhaupt niet meer gebruikt. Deze methode wordt vaak toegepast om een extra draadloos toegangspunt te maken.

Het voordeel van deze elegantere oplossing is, dat er nu nog steeds maar één kapitein is op uw netwerk. Zodoende zijn wijzigingen die u aanbrengt in de configuratie van router 1, meteen ook geldig voor verbindingen die tot stand komen via router 2. Behalve wijzigingen die het draadloze signaal betreffen, want daarvoor moet u uiteraard nog steeds in de configuratie van beide routers ingrijpen.

Let op: het configuratiescherm van router 2 is nu wat moeilijker bereikbaar geworden. Dat is eigenlijk het grootste nadeel van deze elegante aanpak. U moet dan verbinding leggen via de terminal.

Wanneer u een router hebt ingesteld om dienst te doen als dom draadloos toegangspunt, kunt u meestal niet meer op de normale manier in het configuratiescherm van die router komen. Het netwerkbeheerprogramma van uw besturingssysteem kan dan namelijk niet meer een verbinding leggen om in het configuratiescherm te komen.

Als volgt kan het nog wel:

Een voorbeeld is het makkelijkste. Stel, u hebt de router ingesteld om IP-adressen uit te delen vanaf 192.168.8.100, waardoor het configuratiescherm nu automatisch op 192.168.8.1 staat.

In Linux kunt u nu het volgende doen:
- negeer Netwerkbeheer (als die nog steeds tevergeefs aan het proberen is om verbinding te maken, klik dan op "Verbinding verbreken");
- ga via de terminalopdracht ifconfig na, hoe Linux uw ethernetkaart noemt (vaak: enp4s0);
- bij een ethernetkaart die enp4s0 wordt genoemd, tikt u in de terminal (kopieer en plak, dat is het beste):
sudo ifconfig enp4s0 192.168.8.104/24

(uiteraard moet u de 8 in bovenstaande opdracht veranderen in het cijfer dat bij uw router-instelling hoort)

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Nu kunt u het configuratiescherm van de router oproepen in uw webbrowser, op 192.168.8.1

Let op: zorg ervoor, dat beide draadloze routers niet op hetzelfde kanaal uitzenden (of op hetzelfde kanaal als de buren).

Tweede router als draadloze ethernetbrug (wireless ethernet bridge, verbinding tussen de twee routers is draadloos)

2. Een router die is omgezet in een draadloze ethernetbrug (wireless ethernet bridge) is ideaal om een computer via een krachtige en gevoelige draadloze ontvanger, te voorzien van internet. Een router is immers veel krachtiger en gevoeliger dan een gewone draadloze kaart. Vooral dankzij de grotere antennes, trouwens.

Hiermee maakt u eigenlijk van router 2, een draadloze netwerkkaart. Het aardige is, dat het internet *draadloos* binnenkomt bij de brug, en vervolgens *bedraad* wordt doorgegeven aan de PC. De omgekeerde wereld....

Hiervoor stelt u router 2 als volgt in:

- Zet de draadloze beveiliging op WPA met AES (en zorg dat de beveiliging van router 1 ook daarop staat, want het moet allemaal exact overeen komen). WPA2 werkt niet, trouwens!

- Maak de SSID (draadloze-netwerknaam) van router 2 gelijk aan die van router 1.

- Maak de netwerksleutel (wachtwoord voor draadloze netwerk) van router 2, gelijk aan dat van router 1.

- Maak het draadloze kanaal gelijk: beide routers moeten op hetzelfde vastgezette kanaal uitzenden (bijvoorbeeld 6). Ze mogen dus allebei niet op een dynamisch kanaal zitten.

- Zet router 2 in de "wireless ethernet bridge"-modus. Niet elk routerbesturingssysteem staat dat toe: in elk geval kunt u dat wel wanneer uw router draait op Tomato of op DD-WRT.
Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Maar zelfs bij een goedkope router als de TP-Link TL-WR740N kan het bijvoorbeeld al met het standaard-besturingssysteempje dat de fabriek erop heeft gezet. Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Verbind nu router 2 met een ethernetkabel aan de bureaucomputer waar het om gaat. Let op: bij router 2 de kabel niet in de WAN-poort steken, maar in één van de vier LAN-poorten (ethernetpoorten)!

Klaar! De bureaucomputer heeft nu "bedraad" internet. Router 2 is technisch gezien volledig transparant geworden; het is een simpele draadloze netwerkkaart geworden.

Tip: heeft u in de omgeving van router 2, ook behoefte aan een draadloos netwerk? Koppel dan simpelweg een derde router aan de "brug"router 2.

Waar u dan op moet letten is dit:

- sluit router 3 aan op een ethernetpoort (LAN-poort) van "brug"router 2;

- behandel router 3 in principe alsof u een tweede router aansluit op router 1 (zie punt 1.3 op deze pagina). Dus zorg ervoor dat het IP-bereik van router 3 afwijkt van de beide andere routers. Zet het bijvoorbeeld op 192.168.5.100.

Nog meer tips?

3. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina