DD-WRT op uw router zetten

Terug naar de thuispagina


Let op: alleen voor gevorderden!
Verkeerd handelen kan leiden tot een onbruikbare router (een "baksteen"), die rechtstreeks naar de milieustraat kan. Verder kan het installeren van DD-WRT op uw router, de fabrieksgarantie teniet doen.


Inhoud van deze pagina:

DD-WRT is niet mijn eerste keus

1. Veel routers zijn geschikt voor een vervangend besturingssysteem voor het apparaat (firmware). De beste keuze is Tomato, of diens afgeleide FreshTomato. Daarmee hebt u enorm veel instel- en afstelmogelijkheden, veel meer dan met de standaard-firmware van de fabrikant van uw router.

Kan Tomato / FreshTomato niet op uw router? Dan kunt u DD-WRT eens proberen. Die vind ik wel van wat mindere kwaliteit dan de Tomato-familie, want in mijn ervaring hij is niet altijd even stabiel en betrouwbaar, en bevat hij doorgaans meer fouten. Bovendien is hij wat lastiger te installeren.

DD-WRT vindt u hier.

De webstek van DD-WRT is trouwens qua communicatie nogal slecht. Vandaar dat ik deze pagina heb geschreven.

Bandbreedte beperken met QoS: kies liever (Fresh)Tomato

2. Als u uw bandbreedte wilt verdelen over meerdere gebruikers, met QoS, dan is Tomato / FreshTomato een betere keuze dan DD-WRT. De QoS van Tomato / FreshTomato is technisch beter en veel makkelijker in te stellen.

Router-gegevensbank

3. U kunt de router-gegevensbank van DD-WRT gebruiken om te zien of uw router geschikt is voor DD-WRT.

Meer dan alleen Broadcom

4. DD-WRT is niet alleen geschikt voor routers met een WiFi-chipset van Broadcom, maar ook voor routers met andere WiFi-chipsets (zoals Atheros). Dat is een belangrijk voordeel van DD-WRT vergeleken met (Fresh)Tomato.

Installatie

5. De installatie van DD-WRT is tijdvretend en bestaat uit vele stappen, maar is niet moeilijk. Het enige wat nodig is, is precisie. Exact doen wat er in de handleiding staat, en niets overslaan. Hou rekening met een uurtje werk.

Een belangrijk punt is dat u twee versies van DD-WRT nodig heeft, namelijk zowel de mini-versie als de volledige versie. U moet namelijk als tussenstap eerst een mini-versie van DD-WRT op de router installeren, want meestal past de volledige versie er dan nog niet op!

Bij de eerste overstap naar DD-WRT, moet u dus twee keer de router voorzien van een nieuw besturingssysteem (firmware). Eerst installeert u de miniversie, en pas vanuit de miniversie installeert u vervolgens de volledige versie op de router.

Een volgend belangrijk punt is de zogeheten 30/30/30 reset.

De 30/30/30 reset brengt met zich mee dat u gedurende minimaal anderhalve minuut, 90 seconden dus, de resetknop ingedrukt houdt. Ondertussen verricht u enkele handelingen. Hierover straks meer.

Pas voor en na elke wisseling van firmware, de 30/30/30 reset toe.
Dit is absoluut noodzakelijk, om de ingreep foutloos te laten verlopen. Sla dit niet over!

Het is misschien het makkelijkste als u dit met z'n tweeën doet, want u moet de hele tijd de resetknop ingedrukt blijven houden.

Let op: de 30/30/30 reset kan bij de volgende routermodellen tot schade leiden:
- Linksys WRT54GS v1.1
- Linksys WRT54GS v2
- Linksys WRT54GS v2.1

De installatie van DD-WRT verloopt als volgt:

De 18 stappen

5.1. Hieronder beschrijf ik de aanpak, onderverdeeld in 18 stappen en drie secties (A, B en C).

A. Eerst alles schoon en standaard maken

1. Zet de router aan terwijl het oude besturingssysteem (firmware) van de fabriek er nog op zit. Verbind de computer van waaraf u de ingreep gaat doen, met een (tijdelijke?) netwerkkabel aan de router. Draadloze verbindingen zijn hiervoor absoluut niet geschikt!

Verbreek ook een eventuele draadloze verbinding tussen uw computer en de router. Het is heel belangrijk dat u de ingreep verricht via een bedrade verbinding, en dat er tevens geen gelijktijdige draadloze verbinding is tussen uw computer en de router.

2. Druk nu de resetknop van de router in en houd hem ingedrukt. Wacht totdat er minimaal 30 seconden zijn verstreken. Laat daarna de resetknop niet los, maar blijf hem ingedrukt houden!

3. Trek het stroomsnoer uit de router. U houdt nog steeds de resetknop ingedrukt, en u wacht wederom minimaal 30 seconden. Laat daarna de resetknop niet los, maar blijf hem ingedrukt houden!

4. Prik het stroomsnoer wederom in de router. U houdt nog steeds de resetknop ingedrukt, en u wacht wederom minimaal 30 seconden.

5. Laat de resetknop los. Nu dient u minimaal vijf minuten te wachten, totdat het NVRAM zichzelf heeft herbouwd. Rustig afwachten dus! Voortijdig doorgaan kan uw router onbruikbaar maken.

Nu is het besturingssysteem van uw router geheel schoon en standaard, inclusief het NVRAM.

6. Nu een "harde herstart": trek wederom het stroomsnoer uit het apparaat, wacht een minuut en prik het stroomsnoer er weer in. Wacht vervolgens minimaal drie minuten.

7. Zet (voor alle zekerheid) ook nog eens in het configuratiescherm van uw router de instellingen terug op de standaardwaarden. Meestal heet dat iets als Reset to factory defaults.


B. Installeer de mini-versie van DD-WRT

8. Controleer of het besturingssysteem van uw computer nog wel verbinding heeft met de router. Indien niet, herstel dan de verbinding (Linux: klik op het pictogram van Network Manager in het systeemvak van de werkbalk - klik op Auto eth0).

9. Flits nu de router met de mini-versie van de DD-WRT-firmware voor uw router. Dat kan vanuit het configuratiescherm van uw router; doorgaans in het onderdeel Administration of Advanced, waar het zoiets als "Firmware Upgrade" heet.

10. Herhaal de 30/30/30 reset (stap 2 tot en met 4).

11. Laat de resetknop los. Nu dient u minimaal vijf minuten te wachten, totdat het NVRAM zichzelf heeft herbouwd. Rustig afwachten dus! Voortijdig doorgaan kan uw router onbruikbaar maken.

12. Nu een "harde herstart": trek wederom het stroomsnoer uit het apparaat, wacht een minuut en prik het stroomsnoer er weer in. Wacht vervolgens minimaal drie minuten.


C. Installeer de volledige versie van DD-WRT

13. Controleer of het besturingssysteem van uw computer nog wel verbinding heeft met de router. Indien niet, herstel dan de verbinding (Linux: klik op het pictogram van Network Manager in het systeemvak van de werkbalk - klik op Auto eth0).

Ga nu door met stap 14.

Noodoplossing: verbinding maken via het terminalvenster
Soms kan Netwerkbeheer niet normaal meer verbinden met de router, na het vervangen van de firmware. In dat geval kunt u het volgende proberen:

a. Negeer Netwerkbeheer (als die nog steeds tevergeefs aan het proberen is om verbinding te maken, klik dan op "Verbinding verbreken").

b. Ga via de terminalopdracht ifconfig na, hoe Linux uw ethernetkaart noemt (bijvoorbeeld: enp4s0);

c. Bij een ethernetkaart die enp4s0 wordt genoemd, tikt u in de terminal (kopieer en plak, dat is het beste):
sudo ifconfig enp4s0 192.168.1.104/24

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in. Dat blijft trouwens geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Nu zou u het configuratiescherm van de router alsnog moeten kunnen oproepen in uw webverkenner, op 192.168.1.1


14. Flits nu de router met de volledige versie van de DD-WRT-firmware voor uw router. Vanuit de eerder geïnstalleerde mini-versie dus. Het configuratiescherm zit op 192.168.1.1 (intikken in de adresbalk van Firefox en vervolgens op Enter drukken). Vervolgens daarin: Administration - Firmware Upgrade.

15. Herhaal de 30/30/30 reset (stap 2 tot en met 4).

16. Laat de resetknop los. Nu dient u minimaal vijf minuten te wachten, totdat het NVRAM zichzelf heeft herbouwd. Rustig afwachten dus! Voortijdig doorgaan kan uw router onbruikbaar maken.

17. Nu een "harde herstart": trek wederom het stroomsnoer uit het apparaat, wacht een minuut en prik het stroomsnoer er weer in. Wacht vervolgens minimaal drie minuten.

18. Er is geen volgende stap: u bent klaar!

Opwaarderen naar een andere versie

6. Wanneer u al DD-WRT op uw router hebt staan, en u wilt de bestaande versie (build) vervangen door een andere build, dan kunt u onderdeel B van de installatiehandleiding overslaan. U hoeft dan alleen onderdeel A en daarna onderdeel C uit te voeren.

Sla niets over, maar pas onderdeel A en daarna onderdeel C volledig toe!

Aan de slag met DD-WRT zelf

7. De zwaarste klus is voorbij; nu kunt u aan de slag met DD-WRT zelf.

Het configuratiescherm zit op 192.168.1.1 (intikken in de adresbalk van Firefox en vervolgens op Enter drukken). De standaard-gebruikersnaam is root en het standaard-wachtwoord is admin. Die kunt u het beste allebei direct veranderen. Gebruik geen spaties in namen en wachtwoorden!

Tips voor DD_WRT

8. Hieronder staat een aantal tips voor het afstellen en gebruiken van DD-WRT.

1. Klik na elke instellingverandering, eerst op Save en daarna op Apply Settings. Alleen dan wordt de nieuwe instelling goed opgeslagen.

Let op: bij enkele instellingveranderingen is er nog een extra ingreep nodig:
Klik op tabblad Administration - klik op knop "Reboot Router" (helemaal onderaan).

Let op: het kan gebeuren dat na het klikken op Apply Settings, uw configuratiescherm lijkt weg te vallen. Als dat gebeurt, herlaad dan even de pagina in uw browser, of tik even opnieuw 192.168.1.1 in de adresbalk van Firefox en druk op Enter.

2. Verhoog de Tx Power (zendkracht) niet. Het kan wel, maar het verlaagt meestal de kwaliteit van het signaal, en de router gaat waarschijnlijk ook korter mee. Bovendien hoeft u nou ook weer niet de achterkant van de maan te kunnen bestralen... En het is maar de vraag of een hogere zendkracht gezond voor u is.

Zelf heb ik de Tx Power verlaagd naar 10 (staat meestal standaard op 71), omdat ik aan weinig zendkracht genoeg blijk te hebben. Het optimum is de laagst mogelijke zendkracht die nog een goed bereik levert voor uw gebruikssituatie.

Andere manieren om het draadloze bereik te vergroten vindt u hier.

3. Overklokken (kloksnelheid oftewel frequentie verhogen) is geen goed idee. Dit verkort de levensduur van uw router en kan de stabiliteit verminderen.

4. Houd uw router snel en soepel: stel bij Administration - Keep Alive een automatische periodieke herstart van uw router in (Schedule Reboot).

Wekelijks is normaal gesproken goed genoeg. Zelf laat ik hem elke nacht om 03:00 uur herstarten.

5. Stel bij Wireless - Wireless Security uw draadloze veiligheid goed in.

6. Onder sommige omstandigheden kunt u niet meer op de normale manier in het configuratiescherm van uw router komen. Bijvoorbeeld wanneer u uw router hebt ingesteld om dienst te doen als dom draadloos toegangspunt. Zo kan het dan nog wel, via de terminal.

7. Als de stabiliteit van uw draadloze signaal onvoldoende is, dan kunt u dat trachten te verbeteren door de volgende instellingen te wijzigen:

a. Wireless - Basic Settings: zet de Sensitivity Range (ACK Timing) op 1000.

b. Wireless - Advanced Settings:
- zet Beacon Interval op 75.
- schakel CTS Protection Mode uit (tenzij u het nodig hebt, wat tegenwoordig onwaarschijnlijk is).

c. Services: schakel ttraff Daemon uit.

d. Security: haal het vinkje weg bij Block Anonymous WAN Requests (ping).

e. Kies één enkele netwerkmodus. Op uw G-router schakelt u B uit. Indien uw internetverbinding minder bandbreedte heeft dan 54 MB/s, schakelt u N en B uit op uw N-router.
Als volgt:
Wireless - Wireless Network Mode: zet die op "G-only".

8. Veel wisselende computers die via uw router verbinden met het internet (kampeerterrein, hotel, studentenhuis)? Zet de DHCP-lease dan op 30 minuten. Zo garandeert u een maximale beschikbaarheid van IP-adressen.

Elke 15 minuten vernieuwt een aangesloten computer dan automatisch zijn IP-adres, en wanneer hij afsluit is het betreffende IP-adres na maximaal 30 minuten weer beschikbaar voor een andere computer.
Setup - Network Address Server Settings (DHCP) - Client Lease Time: zet die op 30.

Wisselen de aangesloten computers maar zelden (thuissituatie)? Laat de tijd dan gewoon staan op de standaard 1440 minuten.

9. Benieuwd op welke draadloze kanalen de routers van de buren uitzenden, zodat u zelf het optimale kanaal kunt kiezen? Zo ziet u dat met uw router, in DD-WRT:
Status - Wireless - onderaan: klik op de knop Site Survey. Of op Wiviz Survey (om een animatie erbij te zien).

Nog meer tips?


Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina