Versterk het signaal van uw router

Terug naar de thuispagina


In een handomdraai maakt u het draadloze signaal van uw router een stuk krachtiger! Overigens, voordat u verder gaat: voor uw gezondheid is het misschien juist beter om het signaal wat te verzwakken.

Er zijn drie dingen die u kunt doen om het signaal te versterken:
a. een wijziging van de instellingen van uw router;
b. een simpele fysieke ingreep bij de antenne van uw router;
c. het plaatsen van een tweede router.

Let op: koop in elk geval geen zogeheten repeater, want daarmee verliest u sowieso de helft van uw bandbreedte.

Technisch gezien is een repeater een slechte oplossing: de repeater moet de bandbreedte immers tegelijkertijd ontvangen en uitzenden, waardoor u maar de helft van de oorspronkelijke bandbreedte overhoudt.... Wat doodzonde is natuurlijk.

Het inzetten van bijvoorbeeld een tweede router is dan een veel betere oplossing, want daarmee behoudt u wel de volle bandbreedte.

Inhoud van deze pagina:

Kies het optimale kanaal

1. Een draadloos routersignaal wordt verzwakt, wanneer er in de buurt (de buren?) andere draadloze routers staan, die op hetzelfde kanaal uitzenden.

De oplossing is dan, om een ander kanaal te kiezen. Dit kunt u instellen in het configuratiescherm van uw router. Doorgaans is dat een "webpagina", die u kunt oproepen in uw webbladeraar (Firefox, Chrome, ...).

Bij veel routers (onder andere Linksys) is die "webpagina" geplaatst op "webadres" 192.168.1.1, maar dat kan bij uw router anders zijn. Raadpleeg hiervoor de gebruiksaanwijzing van uw router. Gebruiksaanwijzing kwijt? Kijk dan eens op de webstek van de fabrikant van de router; daar kunt u meestal een gebruiksaanwijzing binnenhalen.

Ga allereerst na, welke kanalen de draadloze routers in uw buurt gebruiken. In Android kunt u daar de applicatie Wifi Analyzer voor gebruiken en in Windows kunt u daar inSSIDer voor benutten (in Linux heb ik nog geen alternatief gevonden dat even goed werkt).

Kies vervolgens zelf dat kanaal, dat het minste wordt gebruikt. Alleen de kanalen 1, 6 en 11 hebben onderling vrijwel geen enkele overlap; kies dus één van die drie.

Dit levert vaak al een flinke signaalverbetering op.

Maak een eenvoudige antennereflector

2. Maak zelf een Windsurfer-antennereflector volgens het model van Freeantennas.com.

Hiermee bereikt u volgens Freeantennas binnenshuis ongeveer 9 dBi signaalversterking, maar 9 dBi winst is waarschijnlijk behoorlijk overdreven. Bij mij leverde het een signaalversterking op van ongeveer 10 % (ik heb het niet gemeten in dBi). Hoe dan ook, het is de moeite waard....

Het enige nadeel is, dat u wel even wilt opletten hoe u het signaal het beste kunt richten met de reflector. U hebt dan immers niet meer "rondom" de router dezelfde signaalsterkte, maar alleen een sterk signaal in één richting.

Kosten: bijna nihil. Benodigde tijd: ongeveer 15 minuten.

Nodig:
- printer
- vel fotopapier
- schaar
- scherp mes (Stanleymes)
- aluminiumfolie (zoals te koop in elke supermarkt)
- lijm (alleslijm, zoals Velpon of Bisonkit)
- potlood
- plakband

De sjablonen:

a. Haal de bovenstaande afbeelding binnen: klik er eerst twee keer op, om hem maximaal te vergroten. Doe daarna een rechtsklik met de muis op de afbeelding en kies dan voor "Afbeelding opslaan als...".

b. Open de afbeelding in een fotobewerkingsprogramma als Gimp of gThumb en verander het formaat naar behoefte. Zorg ervoor dat het kleine vierkantje (met de tekst "Keep Square") op de sjabloon ook vierkant blijft: de verhoudingen moeten namelijk hetzelfde blijven.

c. Druk de afbeelding af op fotopapier (dat is namelijk wat dikker en steviger dan gewoon papier).

d. Knip de twee sjablonen uit en snij in de rechthoekige sjabloon, de zes uitsparingen (strepen) open met een Stanleymes. Doe dat ook met de kruisjes in de "ronde" sjabloon.

e. Plak aluminiumfolie aan de achterkant van de rechthoekige sjabloon. Zilverpapier kan eventueel ook, maar aluminiumfolie is wat dikker en steviger.

f. Snij nu met het mes de zes uitsparingen in de rechthoekige sjabloon, ook door in de aluminiumfolie.

g. Stel de antennereflector samen, door de zes uitsteeksels van de "ronde" sjabloon, te stoppen in de zes uitsparingen van de rechthoekige sjabloon.

Let erop, dat u de aluminiumfolie niet beschadigt. Vouw de uitsteeksels om en plak ze vast met plakband, zodat ze niet los kunnen schieten.

h. Duw voorzichtig een potlood door de kruisjes van de "ronde" sjabloon, om het gat wat wijder te maken. Duw daarna de antenne door de kruisjes. U krijgt dan dit resultaat:

i. Klaar! Als het goed is, is na het richten van de antenne, het signaal binnenshuis merkbaar sterker geworden. Eenvoudig, goedkoop, effectief. Zoals gezegd heb ik het zelf ook toegepast, en bij mij werkt het: het signaal binnenshuis is ongeveer 10 % sterker.

Deze handleiding en sjabloon zijn afkomstig van www.freeantennas.com.

Tip: nu u toch bezig bent met uw router: hier vindt u vier fabeltjes over draadloze veiligheid en 11 tips waarmee u uw draadloze veiligheid wél kunt verbeteren.

En ook nog even deze tip: vervang uw Windows 7 door een makkelijke gratis Linux. Op 14 januari 2020 gaat de stekker er uit voor Windows 7, maar op deze manier kan uw oudere computer nog jaren mee....

Plaats een tweede router

3. Soms kan het handig zijn, om elders in uw woning een tweede draadloze router te plaatsen. Bijvoorbeeld om op de eerste verdieping ook een goed draadloos bereik te hebben.

Dat is nog niet zo eenvoudig. Hier leest u hoe u dat kunt doen.


Nog meer tips?


4. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina