Veilig overstappen (opwaarderen) van oudere Ubuntuversies naar 20.04


Terug naar de thuispagina


Inhoud van deze pagina:

Zo stapt u zorgeloos over van Ubuntu 18.04 naar 20.04

1. Elk half jaar komt er een nieuwe versie van Ubuntu uit, en eens in de twee jaar betreft dat een hoogwaardige LTS-versie. Deze handleiding is bedoeld voor mensen die Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver hebben staan op hun computer, en nu willen overstappen naar Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa.

Voordat u aan de slag gaat: is het voor u wel nodig of verstandig om over te stappen? Lees hiervoor wat er staat onder het kopje "Is het wel nodig of verstandig?" (punt 6).

En kijk ook even wat het beste moment is om de overstap te maken: het verstandigste is namelijk, om even de kat uit de boom te kijken....

Nu de methode.

Vermijd de opwaardeerknop!

2. Allereerst: gebruik liever niet de opwaardeerknop die in Updatebeheer van uw "oude" Ubuntu verschijnt, wanneer er een nieuwe Ubuntuversie beschikbaar is (bij LTS-versies van Ubuntu verschijnt die opwaardeerknop pas bij de eerste puntversie van de nieuwe LTS).

Schoon installeren, dus met formatteren en al, levert in de praktijk de minste problemen op. Bij elk besturingssysteem onder de zon. Dit komt onder andere door de instellingen die er in de oude versie staan. Die veroorzaken soms complicaties in de nieuwe versie.

Bovendien is schoon installeren uiteindelijk vaak een stuk sneller dan opwaarderen.

Waarschuwing: onbetrouwbare opwaardeermethode op DVD

3. Ook de "schone" opwaardeermethode die het installatieprogramma van de DVD van de nieuwe Ubuntu aanbiedt, is gevaarlijk. Gebruik die dus niet, want die methode is onbetrouwbaar en kan de andere besturingssystemen (Windows, andere Linuxsoorten, ....) en gegevenspartities op uw harde schijf zomaar wegvagen.

Die methode kan dit teweegbrengen ondanks dat hij belooft om dat wegvagen alleen te doen bij de oude Ubuntu.... Het is mij zelf overkomen, en dat was geen feestelijke ontdekking.

Daarom nu door naar de methode die wel veilig en betrouwbaar is.

Red uw belangrijke bestanden

4. U wilt waarschijnlijk eerst nog uw belangrijke bestanden (zoals documenten en foto's) "redden". Houd een USB-geheugenstaafje of een externe USB-harde schijf bij de hand.

Let op: de onderstaande stappen wilt u herhalen bij elk afzonderlijk gebruikersaccount.


a. Kopieer die bestanden in uw persoonlijke map, die u wilt bewaren.

Klik op het pictogram van de Persoonlijke map in de zijbalk.

Steek het USB-geheugenstaafje (of externe USB-harde schijf) in uw computer en kopieer naar wens.

Let op: vergeet niet, om het USB-geheugenstaafje na afloop eerst softwarematig te ontkoppelen ("veilig verwijderen"), voordat u hem eruit trekt. Datzelfde geldt voor een externe USB-harde schijf.


b. Maak een externe kopie van de bladwijzers in Firefox en Chrome.

Werkbalk Firefox:

Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Reservekopie maken...

Zet de reservekopie (genaamd Bladwijzers datum_van_vandaag.json) op een USB-geheugenstaaf.

Dit bestand kunt u straks weer importeren in Firefox. Kies dan voor Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Herstellen - Bestand kiezen...

Let op: "Importeren en reservekopie maken" verschijnt in de systeemwerkbalk (beweeg uw muis dus helemaal naar boven). Heel onhandig, maar het is niet anders...

In Google Chrome kunt u de bladwijzers synchroniseren via uw Gmail-account.


c. Kopieer eventueel de e-mails in Thunderbird.

Start het programma Bestanden, bijvoorbeeld door een klik op het bijbehorende pictogram in de zijbalk.

Gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl h om de verborgen bestanden zichtbaar te maken, of doe het zo:

Werkbalk: Beeld - Verborgen bestanden tonen

Nu ziet u ineens de verborgen bestanden en verborgen mappen (met een puntje voor de naam, zoals .mozilla voor Firefox).

Indien u Thunderbird gebruikt als e-mailprogramma, dan zitten de e-mails zelf en alle instellingen voor uw e-mailpostbus, in de verborgen map .thunderbird. Als u die wilt bewaren, kopieer deze map dan even op het USB-staafje.

U kunt deze verborgen map straks, nadat u Ubuntu hebt geïnstalleerd, gewoon weer terugzetten in uw gebruikersmap.

Volautomatisch installeren

5. U hebt in de vorige stap al kopieën gemaakt van uw documenten en andere belangrijke bestanden. Die zijn dus veiliggesteld. Dan is het nu tijd voor het eigenlijke werk.

De makkelijkste methode is deze:

a. Start Ubuntu 20.04 op vanaf zijn DVD.

Zodra u een opstartmenu te zien krijgt, kiest u voor Ubuntu uitproberen / Try Ubuntu without installing.

Na de voltooide opstart klikt u linksonder op de grote vierkante knop met de rijen witte punten. Gebruik de zoekterm Gparted
Klik op Gparted Partition Editor

b. Vernietig alle bestaande Ubuntu-partities, ook de eventuele swap-partitie(!). Een eventuele afzonderlijke home-partitie kunt u beter eveneens vernietigen, want dat is een nutteloze complicatie (opgeruimd staat netjes...).

Als volgt gaat u in Gparted te werk: klik op de te vernietigen partitie. Werkbalk: Partitie - verwijderen. Nu staat deze bewerking in de wachtrij. Klik daarna op de werkbalkknop met de "vink" (de groene V), om de bewerking te laten uitvoeren.

Let op: dus niet formatteren, want dan blijven de partities als zodanig bestaan! Vernietig alle Ubuntu-partities, zodat er "onbruikbare" lege ruimte ontstaat.

Let op: een bestaande swap-partitie vernietigen gaat via een tussenstap: u zult de swap-partitie eerst even moeten ontkoppelen (unmount). Doe daarvoor in Gparted het volgende. Klik met de muis op de swap-partitie. Doe daarna een rechtsklik met de muis en kies Swapoff.

Sluit nu Gparted.

c. Start daarna de installatie, door te dubbelklikken op de snelkoppeling van het installatieprogramma op het bureaublad.

Bij het onderdeel Installatietype, zal het installatieprogramma waarschijnlijk vanzelf aan u voorstellen om Ubuntu naast Windows te installeren. Er is dan niets aan de hand, want dan gebruikt het automatisch de lege ruimte.

Krijgt u ook dat voorstel niet, dan moet u even handmatig ingrijpen.

Het partitioneren gaat dan automatisch. Een eventueel aanwezige Windows wordt eveneens automatisch herkend en opgenomen in het menu van Grub.

Installeren op de "volautomaat", dus.... Makkelijker kan het bijna niet.

Is het wel nodig of verstandig?

6. Het is overigens beslist niet in alle gevallen nodig om elk half jaar over te stappen op een nieuwe versie van Ubuntu. Wel bij een gewone versie oftewel tussenversie, want die krijgt tegenwoordig slechts negen maanden veiligheids- en stabiliteitsreparaties. Maar niet bij een LTS-versie, want die ontvangt maar liefst vijf jaar reparaties!

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden; hier ziet u de levenscyclus van de Ubuntuversies in beeld (klik op het plaatje voor een vergroting):

Pas wanneer er geen veiligheidsreparaties meer komen voor de versie die op uw computer is geïnstalleerd, is het echt nodig om over te stappen naar een nieuwere versie van Ubuntu.

Wanneer u tevreden bent over uw LTS-versie, dan is het doorgaans zelfs verstandiger om de tussenversies tot aan de volgende LTS-versie, gewoon over te slaan. Een LTS-versie is immers het beste wat er is.

Bent u weliswaar tevreden over uw LTS-versie, maar toch nieuwsgierig naar een nieuwere gewone tussenversie? Installeer die tussenversie dan liefst alleen op een reservecomputer, en niet op uw hoofdcomputer.

Bij een oudere LTS-versie die nog steeds veiligheidsreparaties krijgt, kan het soms toch nodig zijn om over te stappen. Namelijk wanneer u splinternieuwe apparatuur hebt, die te nieuw is voor uw huidige Ubuntuversie en dus niet (goed) werkt. Alleen de nieuwste Ubuntuversie heeft immers de nieuwste stuurprogramma's aan boord.

Even de kat uit de boom kijken is het beste

7. Eigenlijk is het sowieso verstandig om niet meteen over te stappen wanneer er een nieuwe versie is. Bij elk besturingssysteem onder de zon....

In het begin van een versie worden er namelijk meestal nog veel hinderlijke fouten en kinderziektes ontdekt en hersteld via actualiseringen. Bovendien is er dan nog weinig hulp te krijgen op het Ubuntugebruikersforum: bijna niemand heeft dan nog ervaring....

Het is dus eigenlijk het beste, om ongeveer twee maanden te wachten met een overstap. Dan zijn de ergste kinderziektes er wel uit. Dit geldt zelfs voor LTS-versies.

Maar ikzelf (en dat geldt voor de meeste mensen, denk ik) kan natuurlijk zo lang niet wachten! Die paar fouten waar ik dan tegen aanloop, neem ik graag voor lief...

Kunt u ook niet wachten, en komt u vervolgens fouten tegen in een nieuwe versie: wacht dan gewoon even af. Of doe desnoods even een foutmelding op Launchpad.

Maar steek er verder niet teveel energie in: de meeste kinderziektes worden "vanzelf" via de bijgewerkte pakketten opgelost in de eerste paar maanden.

Nog meer tips?

8. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Ubuntu veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina