Linux Mint 20.3 Xfce: oudere versie voor oude computers

Terug naar de thuispagina


Als u een oudere computer heeft, bijvoorbeeld met een bejaarde Windows XP, Vista of 7 erop, dan is de lichtgewicht Xfce-editie van Linux Mint 20.3 (bijnaam: Una) een prima keuze als alternatief besturingssysteem.

Linux Mint 20.3 Xfce is bijzonder makkelijk en eenvoudig te bedienen; de gemiddelde Windowsgebruiker kan er direct mee overweg.

Mint 20.3 Xfce heeft enkele voordelen, namelijk een langdurig ondersteunde systeemkernserie (5.4.x) die de meeste oude apparatuur nog ondersteunt en een ouder grafisch systeem dat beter geschikt is voor sommige oude apparatuur. Daarom raad ik voor oude computers 20.3 aan.


Schermafdruk van het bureaublad

Hieronder ziet u een schermafdruk van Linux Mint 20.3 Xfce, waardoor u een idee krijgt hoe het eruit ziet.

Het mooie en elegante bureaublad, met uitgeklapt menu (klik op de afbeelding om hem te vergroten):

Mooi en gratis

Deze versie van Linux Mint is extra lichtgewicht, dus de systeemeisen van dit moderne besturingssysteem zijn bescheiden (waarover straks meer). Maar desondanks is hij compleet, fraai en goed verzorgd.

Linux Mint 20.3 Xfce is geheel gratis, wat natuurlijk altijd een voordeel is.... Linux Mint wordt uitsluitend bekostigd door advertenties op zijn website en ondersteuningsforum, alsook door sponsoring en donaties.


Veilig

Linux Mint is veilig, want u hoeft zelfs geen antivirusprogramma te installeren. Een hele opluchting vergeleken met Windows....


Mint binnenhalen (downloaden)

Klik op de blauwe knop om Linux Mint 20.3 Xfce (64-bits) binnen te halen:

Let op: op DVD branden van het iso-bestand moet op een speciale manier.


Mint installeren met behoud van Windows (tweevoudige opstart)

Het is heel makkelijk om Linux Mint 20.3 Xfce te installeren met behoud van Windows, zodat uw computer tweevoudig opstartbaar (dual boot) wordt.

U kunt dan telkens bij het aanzetten van de computer kiezen, welk besturingssysteem u wilt opstarten: Mint of Windows. Voor het internet kunt u dan beter alleen nog Linux Mint gebruiken.

Een installatiehandleiding met schermafdrukken vindt u hier.


Direct-doen-lijstje: 10 ingrepen waarmee u Mint netjes afwerkt

Linux Mint 20.3 Xfce is standaard al behoorlijk compleet te noemen. Maar toch raad ik u aan om direct na installatie, deze 10 dingen te doen om uw Mint 20.3 Xfce helemaal netjes af te werken. Sla dit niet over; er staan belangrijke zaken in!

Ik heb de ingrepen in drie soorten verdeeld:
- beslist noodzakelijk (deel 1);
- niet noodzakelijk maar wel aangeraden (deel 2);
- misschien handig (deel 3).

De lijst met ingrepen vindt u hier.


De systeemeisen

De minimale systeemeisen zijn als volgt:

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
RAM-geheugen: 3 GB
Videokaart: 512 MB
Harde-schijfruimte: 30 GB

Daarmee loopt Linux Mint 20.3 Xfce al redelijk soepel. Hebt u een nog lichter en slanker besturingssysteem nodig? Kijk dan eens naar Bodhi Linux.


Hulp vragen

Loopt u tegen een probleem aan bij het installeren of gebruiken van Linux Mint? Voor snelle en vriendelijke hulp in het Nederlands, kunt u terecht op de volgende fora:

a. Linux Mintforum voor Nederland en Vlaanderen

b. Nederlands Ubuntuforum, onderdeel Andere distributies


Linux Mint 20.3 Xfce: niet de nieuwste, maar voor oud spul soms wel de beste

Kort gezegd: hebt u een oude computer die is verkocht met een voorgeïnstalleerde Windows XP of Windows Vista? Dan bent u soms het beste af met Linux Mint 20.3 Xfce. Want die draait goed op meer oude apparatuur dan de nieuwere Linux Mint 21.x.

Hebt u een moderne computer die is verkocht met een voorgeïnstalleerde Windows 8.x of Windows 10? Dan kiest u altijd het beste Linux Mint 21.x. Want die is het meest geschikt voor modernere apparatuur.

Linux Mint 20.3 Xfce krijgt nog veiligheidsreparaties tot mei 2025. Dus 20.3 is een verantwoorde keuze, waar u nog jaren mee vooruit kunt.


Gebouwd op Ubuntu

Linux Mint Xfce is gebouwd op een oerdegelijke basis: Ubuntu, wat wereldwijd een veel gebruikte Linux is. Mint gebruikt Ubuntu als halffabrikaat.

De eigen toevoegingen aan de Ubuntubasis zijn erg handig. Uw muziek en films kunt u meteen afspelen, daar hoeft u niets extra's voor te installeren.

Bijkomend voordeel: handleidingen voor Ubuntu kunt u meestal ook gebruiken in Linux Mint Xfce.


Linux Mint naast Windows 10 zetten?

Bent u enthousiast geworden en wilt u Linux Mint ook naast Windows 10 zetten, op een moderne computer? Pak dan beslist Linux Mint 21.x, want een zeer moderne computer met een voorgeïnstalleerde Windows 10, is doorgaans minder geschikt voor de oudere Linux Mint 20.3.

Linux Mint 21.x is overigens ook weer een langdurig ondersteunde versie; deze wordt ondersteund met veiligheidsreparaties tot mei 2027.


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina