Koopgids voor Linux: computers, onderdelen, apparaten


Terug naar de thuispagina


Welke computers, onderdelen en randapparaten (apparatuur / hardware) kunt u het beste kopen voor Linux? En hoe zit het met internetproviders?

Lastig te beantwoorden vragen, want daar is geen duidelijk antwoord op te geven. Bovendien is elk antwoord hevig omstreden, want vaak zijn veel mensen het zeer oneens met een bepaald advies...

Toch geef ik hier wat algemene aanwijzingen, want veel mensen stellen die vraag wanneer ze op het punt staan om iets nieuws te kopen.

Met een duidelijk voorbehoud: het is een momentopname, het is slechts mijn persoonlijke mening, ik kan me vergissen en mijn informatie kan verouderd of onjuist zijn. Toepassen op eigen risico!

Voor wat het waard is:

Inhoud van deze pagina:

Algemene richtlijnen

1. Verreweg het belangrijkste advies: koop niet het allernieuwste spul. Linux loopt ongeveer een half jaar achter op Windows met de stuurprogramma's (wat de schuld is van de apparatuurfabrikanten). U wilt natuurlijk wel, dat wat u koopt, meteen werkt.

Bijkomend voordeel: spul dat al een tijdje op de markt is, is doorgaans een stuk goedkoper. Linux stelt vrij lage systeemeisen, dus voor de prestaties maakt het niet veel uit. Door te kiezen voor Linux, kunt u dus flink wat geld besparen.

Leen overigens nooit geld voor de aanschaf van een computer: de waardevermindering van een computer gaat namelijk een stuk sneller dan de reguliere aflossing van de lening.....

2. Vraag of u in de winkel even mag proberen of het werkt in een uitprobeersessie van Linux Mint, met de Mint-DVD bijvoorbeeld. In een goede computerwinkel mag dat.

Specifieke onderdelen en apparaten

2. Onderstaande richtlijnen geven een indicatie:

a. Merk computer: maakt niet uit.

b. CPU: maakt niet uit.

c. Videokaart (grafische kaart): bij voorkeur Intel of AMD. Liever geen Nvidia, en beslist geen VIA of SiS.

d. Harde schijf: maakt niet uit.

e. Moederbord: maakt niet uit, mits er geen ingebouwde videokaart op zit van VIA of SiS.

f. Geluidskaart: maakt niet uit.

g. Draadloze netwerkkaart: dat verschilt teveel om er antwoord op te kunnen geven. De meeste geven geen problemen. Een Intel chipset zal doorgaans meteen werken, zonder enige ingreep. Atheros zou ook uit-de-doos moeten werken.

h. Printer: HP (Hewlett Packard) is (bijna) altijd goed. Maar ook Samsung is tegenwoordig een goede keuze voor Linux: Samsung heeft namelijk een prima Linux-stuurprogramma gemaakt voor al zijn printermodellen.

i. Scanner: HP is (bijna) altijd goed.

Internet via ADSL of kabel?

3. Voor de snelheid en kwaliteit van uw internetverbinding maakt de keuze tussen ADSL en kabel tegenwoordig niet veel meer uit. Hoewel de kabelaars hogere (maar dure!) maximumsnelheden kunnen leveren, wegens de betere technische kwaliteit van kabel vergeleken met het dunne koperdraadje van de telefoonlijn.

Kies in elk geval een aanbieder die een goede dienstverlening heeft, want op dienstverlening bezuinigen de goedkope providers vaak. Hoe duur is het om de klantenservice te bellen?

Waarschuwing: kies in geen geval KPN. De Experiabox die u van KPN krijgt, is een beruchte probleembak. Slecht ontworpen en slechte programmatuur erop, waardoor u vaak te maken hebt met vreemde internetstoringen.

Hou verder de overstapservice in de gaten: vaak kunt u met aantrekkelijke korting overstappen wanneer de minimale periode van uw abonnement voor internet is verstreken (doorgaans is dat één jaar). Ook uw huidige aanbieder kan u dan ineens een aantrekkelijk aanbod doen, wanneer u daarom vraagt....

Verzekeringen en verlengde garantieperiodes: trap er niet in

4. Computers zijn zo goedkoop geworden in de afgelopen jaren, dat het een zinloze verspilling van geld is om daarvoor een PC-verzekering of een computer- en electronicaverzekering af te sluiten. Dat geldt ook voor een verlenging van de garantieperiode.

Het risico is minimaal, en de premie relatief erg hoog. Hou dat geld liever in uw eigen zak!

Nog meer tips?

5. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina