HP printers installeren in Linux Mint

Terug naar de thuispagina


HP-printers (Laserjet en Deskjet): zo installeert u ze in Linux Mint

Inhoud van deze pagina:

Printers van HP: de veiligste keuze in Linux

De meeste printerfabrikanten bieden tegenwoordig een behoorlijke of soms zelfs goede ondersteuning voor Linux. Maar voor printers en scanners is Hewlett Packard nog steeds de veiligste keuze in Linux.

In de meeste gevallen is uw HP-printer prik-en-klaar: prik 'm in uw computer en hij doet het. Verbind uw printer met een USB-kabel met uw computer: zelfs wanneer u van plan bent om uw printer als netwerkprinter te gaan gebruiken, is voor eerste installatie vaak een USB-kabel nodig.


Standaard: afdrukken en scannen zonder stuurprogramma, met behulp van IPP

Met ingang van versie 21, bevat Linux Mint stuurprogrammaloos afdrukken en scannen. Printers en scanners worden automatisch gedetecteerd en toegevoegd. Communicatie met de printer/scanner wordt gedaan via een standaardprotocol genaamd IPP.

Er zijn geen stuurprogramma's nodig; eventueel geïnstalleerde stuurprogramma's worden niet gebruikt.

Dit standaardprotocol werkt voor de meeste printers en scanners. Dus als het werkt, hoeft u niets te doen: alles werkt gewoon meteen, uit-de-doos. Maar.... helaas zijn er ook uitzonderingen.

Als uw apparaat niet (goed) werkt met IPP, dan kunt u in plaats daarvan de stuurprogramma's gebruiken van de fabrikant. In dat geval moet u het volgende doen:

IPP verwijderen

1. Wanneer IPP is geïnstalleerd, krijgt het prioriteit. Stuurprogramma's worden niet gebruikt. U moet IPP dus eerst verwijderen.

a. Om de IPP-ondersteuning van uw computer te verwijderen, opent u eerst een terminalvenster. (Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak daarna de volgende regel in het terminalvenster:

sudo apt-get remove ipp-usb sane-airscan

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Ga daarna door met stap 2 om het juiste stuurprogramma te installeren.

Let op: sommige printers van HP zijn eigenlijk "onder de motorkap" Samsungprinters. Dat komt doordat HP in 2017 de printerdivisie van Samsung heeft overgekocht. In dat geval is het HP-stuurprogramma HPLIP onbruikbaar; u moet dan te werk gaan zoals bij het Samsung-stuurprogramma. Duidelijke aanwijzing dat het een vermomde Samsung is: wanneer het stuurprogrammapakket dat u via HP-webstek hebt binnengehaald, bij het uitpakken een map genaamd uld aanmaakt.

Bijvoorbeeld zoals bij de HP Laser MFP 135r. Daarbij moet u na de installatie van zijn verkapte Samsung-stuurprogramma, handmatig het stuurprogramma kiezen dat HP Laser MFP 13x Series heet.


Installeer HPLIP Toolbox (hplip-gui)

2. In sommige gevallen is het nodig om HPLIP Toolbox (hplip-gui) te installeren, om uw HP printer of scanner goed aan de praat te krijgen. Dat doet u als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get install hplip-gui

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Let op: is de versie van HPLIP Toolbox (hplip-gui) in de pakketbronnen van Ubuntu of Mint, te oud voor uw splinternieuwe printer? Installeer dan de nieuwste versie van HPLIP Toolbox, die u hier kunt halen.

Zet na de installatie uw printer even op Standaard (voor zover nodig):

Start HPLIP Toolbox.

Tabblad Printer Control - Set as Default

Sluit HPLIP Toolbox. Voor een inkjetprinter bent u nu klaar! Voor een laserprinter moet u nog even verder lezen bij punt 2.

HP Laserjet (alle modellen)

3. In Linux Mint zijn sommige HP Laserjets niet meteen gebruiksklaar, wegens ontbrekende firmware. Maar dat is als volgt op te lossen.

a. Zorg ervoor, dat de printer uit staat (stroom eraf).

b. Zorg er nu voor, dat u internetverbinding heeft: de programmatuur die u nodig heeft, haalt u straks van het internet.

c. Zet de printer aan.

d. Start Afdrukbeheer.

Verwijder nu de "verkeerde" printervermelding die er automatisch in Afdrukbeheer komt te staan. Dadelijk maakt u een betere aan....

e. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik de volgende tekst in het terminalvenster:

hp-setup

Druk op Enter.

Doorloop de stappen van de HP Device Manager en aanvaard de licentie-overeenkomst die u wordt aangeboden.

Let op (1): in de laatste stap kunt u ook nog een proefpagina afdrukken. Dit kan mislukken, terwijl er verder niets aan de hand is (druk maar eens een bestaand documentje af).

Let op (2): Als u nagelaten hebt om bij stap d de "verkeerde" printervermelding weg te halen, dan staat uw printer nu mogelijk twee keer vermeld in het Afdrukbeheer. Gooi de verkeerde vermelding alsnog weg, want anders is een vergissing gauw gemaakt bij het afdrukken.

Nog meer tips?


Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina