Linux Mint: geavanceerde ingrepen voor gevorderden


Terug naar de thuispagina


Hieronder vindt u enkele geavanceerde tips voor gevorderden met Linux Mint. Voor beginners zijn deze tips niet aan te raden!

Inhoud van deze pagina:

Bevroren gastenaccount (Gastsessie): pas het aan uw wensen aan

1. Standaard aanwezig in Linux Mint 19.3: een "hufterbestendig" bevroren gastenaccount, dat automatisch terugvalt op de standaardinstellingen na herstart van uw computer (of na afmelden uit het gastenaccount).

Heel handig natuurlijk, deze functie van aanmeldbeheerder LightDM. Maar helaas is het gastenaccount in Mint 19.3 standaard uitgeschakeld, aangezien het niet volledig genoeg is afgeschermd van de rest van het systeem (wat te maken heeft met systemd). Als u die mindere afscherming voor lief neemt, dan kunt u het als volgt inschakelen:
Menu - Beheer - Aanmeldvenster
Tabblad Gebruikers: zet het schuifje aan voor: Sta gastsessies toe

De bevroren Gastsessie heeft standaardinstellingen die u wellicht niet bevallen. Hieronder leg ik uit, hoe u die standaardinstellingen kunt aanpassen aan uw eigen wensen.

Let op: zo'n gastsessie is alleen aanwezig in een schoon geïnstalleerde 18.2/18.3/19.x, dus niet in een vanuit 18.1 opgewaardeerde 19.x).

Zo krijgt u ook een gastsessie in een vanuit 18.1 opgewaardeerde 19.x:

- Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

- Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get install slick-greeter lightdm lightdm-settings apparmor

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

- In het dialoogvenster dat dan verschijnt, kiest u lightdm met behulp van de pijltjestoetsen op uw toetsenbord. Druk daarna op Enter. (Mogelijkerwijs moet u eerst de OK-knop activeren met behulp van de Tab-toets)

- Daarna in de terminal (kopieer en plak):

sudo apt-get remove mdm

Druk op Enter.

- Herstart uw computer.


Als volgt past u de standaardinstellingen van de gastsessie aan:

a. Maak een nieuw gebruikersaccount aan, met de naam Instellingenbeheer. Dat kan met het hulpprogramma "Gebruikers en groepen". Het nieuwe account moet een gewoon gebruikersaccount zijn, zonder speciale rechten.

Het nieuwe account gaat u instellen om dienst doen als "geraamte" voor de Gastsessie.

Let op: de "Volledige naam" van de nieuwe gebruiker Instellingenbeheer moet beginnen met een hoofdletter! Niet de "Gebruikersnaam", want die mag alleen kleine letters bevatten. Maar in "Gebruikers en groepen" moet de "Volledige naam" wel met een hoofdletter beginnen, want anders kan er een storing ontstaan.

Zorg ervoor, dat het nodig is om een wachtwoord in te tikken voor aanmelding bij dit nieuwe gebruikersaccount. Het is het makkelijkste (en meest logische) om hetzelfde wachtwoord in te stellen als bij uw beheerdersaccount, want alleen de systeembeheerder moet zich hierbij kunnen aanmelden.

b. Meld u aan in het nieuwe gebruikersaccount Instellingenbeheer, en stel alles in zoals u het dadelijk wilt hebben in de Gastsessie. Dus bijvoorbeeld een mooiere bureaubladachtergrond dan de standaard eeuwige nacht van Linux Mint, en andere instellingen voor Firefox en Libre Office.

U gaat er in de volgende stappen voor zorgen, dat de Gastsessie telkens al zijn instellingen kopieert vanuit het nieuwe gebruikersaccount Instellingenbeheer. Dus u kunt ook later nog wijzigingen aanbrengen in de instellingen van het nieuwe gebruikersaccount: ook die komen dan vanzelf terecht in de Gastsessie.

c. Meld u af bij het account Instellingenbeheer, en meld u aan in uw beheerdersaccount.

d. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

e. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo mkdir /etc/guest-session

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

f. Vervolgens kopieert en plakt u onderstaande opdrachtregel in de terminal:

sudo ln -s /home/instellingenbeheer /etc/guest-session/skel

druk op Enter.

g. Meld u af in uw beheerdersaccount en meld u aan in de Gastsessie. Die zou nu dezelfde instellingen moeten hebben als het nieuwe gebruikersaccount "instellingenbeheer".

Het enige nadeeltje is, dat u er nu een nieuw "nutteloos" gebruikersaccount bij heeft staan in het aanmeldvenster. Maar dat went wel....

Let op: deze ingreep veroorzaakt in enkele gevallen een schoonheidsfoutje in het aanmeldvenster: als u zich afmeldt uit de Gastsessie, kunt u mogelijk alleen met de pijltjestoets van uw toetsenbord een ander gebruikersaccount kiezen, gevolgd door Enter. Muisklik werkt niet.

Of (maar dat is omslachtig): u klikt eerst op het account Instellingenbeheer en pas daarna op een ander account. Dan werkt de muisklik namelijk weer wel.

Krijg sneller nieuwe versies van Firefox

2. Nieuwe versies van uw webverkenner Firefox komen binnen vanuit Mints eigen pakketbron, niet rechtstreeks uit de bronnen van Ubuntu. In sommige gevallen betekent dit een vertraging van een aantal dagen voordat u de nieuwste Firefox krijgt.

Als u niet wilt wachten, dan kunt u uw Mint instellen om de versie van Ubuntu te verkiezen boven die van Mint. Als volgt:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal, om een bepaald bestand aan te maken:

sudo touch /etc/apt/preferences.d/firefox-ubuntu

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Kopieer en plak daarna de volgende opdrachtregel in de terminal, om het nieuwe bestand te bewerken:

xed admin:///etc/apt/preferences.d/firefox-ubuntu

Druk op Enter.

c. In dat lege tekstbestand kopieert en plakt u de volgende blauwe tekst:

Package: firefox*
Pin: release o=Ubuntu
Pin-Priority: 800


d. Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

e. Start Bijwerkbeheer, ververs het en installeer de bijgewerkte pakketten voor Firefox (indien die worden aangeboden).

f. Sluit Firefox en start hem opnieuw.

Firefox ineens Engels? Maak hem weer Nederlands

2.1. Na opwaarderen naar de Firefox van Ubuntu, kan het zomaar gebeuren dat uw Nederlandse Firefox ineens in het Engels is. Dat kunt u dan als volgt oplossen:

a. Tik about:config in de adresbalk van Firefox en druk op Enter. Klik op de knop om "het risico te aanvaarden".

b. Maak een nieuwe regel aan door te rechtsklikken in die pagina (maakt niet uit waar) en te kiezen voor: New - String.

c. Geef die de volgende naam: intl.locale.requested en laat de waarde leeg. Daarmee dwingt u Firefox om de systeemtaal te gebruiken.

Klik op OK.

d. Sluit Firefox daarna en start hem opnieuw. Hij zou u nu weer moeten aanspreken in onze mooie moedertaal.

Problemen met Libre Office? Installeer een nieuwere Libre Office

3. Als u problemen heeft met uw huidige versie van Libre Office, dan kunt u een nieuwere versie van Libre Office installeren met behulp van een PPA. Hiervoor gaat u als volgt te werk (punt 10).

Automatisch afsluiten bij dichtklappen van laptop (alle werkomgevingen)

4. Het is handig wanneer het dichtdoen van het laptopdeksel, automatisch uw laptop afsluit. Dat kan als volgt worden bereikt, zelfs als Energiebeheer die optie niet biedt in uw werkomgeving:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

xed admin:///etc/systemd/logind.conf

Druk op Enter.

b. In dat tekstbestandje met instellingen, zoekt u de volgende regel:

HandleLidSwitch=ignore

in sommige gevallen is die regel iets anders, namelijk: #HandleLidSwitch=suspend

Wis die regel en vervang hem door deze regel:

HandleLidSwitch=poweroff

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

c. Herstart uw computer. Als u nu uw laptopdeksel dichtklapt, zou uw laptop zich automatisch moeten afsluiten.

Let op (1): hebt u de lichtgewicht Xfce-editie van Linux Mint? Dan moet u soms (niet in alle gevallen is dit nodig) Energiebeheerder van Xfce instellen om systemd (of eigenlijk: logind) uw laptop volledig te laten afsluiten bij het dichtklappen van het laptopdeksel, wanneer u logind hebt ingesteld om dat te doen.

Dit kunt u als volgt teweeg brengen:

- Menuknop - Instellingen - Instellingenbewerker voor Xfconf. Maak die schermvullend, zodat u hem makkelijk kunt bedienen.

- In diens linkerpaneel klikt u op xfce4-power-manager.

- In diens rechterpaneel schakelt u de waarde in voor:
logind-handle-lid-switch

Is er geen bestaande waarde met die naam? Maak hem dan alsnog aan als Booleaanse waarde en zet hem op TRUE.

- Sluit Instellingenbewerker voor Xfconf.

- Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).

Let op (2): op sommige apparatuur zou er een ongewenst neveneffect kunnen optreden, namelijk een verhit rakende CPU en een ventilator die daardoor constant aan het blazen is.

In dat geval raad ik uiteraard aan om deze ingreep weer ongedaan te maken.

Installeer een niet-ondersteunde splinternieuwe systeemkern

5. Soms, als u een heel erg nieuwe computer hebt, hebt u een probleem: de stuurprogramma's die in de systeemkern van Linux Mint zitten, zijn niet recent genoeg. De aanpak is dan als volgt.

a. Probeer eerst eens, of u met een ondersteunde nieuwere systeemkern uit de voeten kunt:
Menuknop - Beheer - Bijwerkbeheer - werkbalk: Tonen - Linux-systeemkernen

Installeer de allernieuwste systeemkern in het rijtje.

Herstart daarna uw computer.

Is zelfs die nog niet nieuw genoeg, dan kunt u een noodmaatregel toepassen. Namelijk een nog nieuwere systeemkern installeren via een niet-officiële en dus theoretisch minder veilige pakketbron: de PPA canonical-kernel-team.

Het Canonical Kernel Team is overigens betrouwbaar, want de mensen die erin zitten zijn ook degenen die de officiële systeemkernen maken voor Ubuntu/Mint. In hun PPA stoppen ze de voorlopige versies, zodat er nog wat fouten uit kunnen worden gehaald en zodat mensen met splinternieuwe apparatuur wat eerder uit de brand kunnen worden geholpen.

Let op (1): Die nog nieuwere systeemkern wordt niet officieel ondersteund in uw versie van Linux Mint, dus daarmee verhoogt u wel de kans op storingen. Dus doe dit alleen bij wijze van noodmaatregel (nood breekt wet).

Let op (2): Als u nu het gesloten niet-vrije stuurprogramma van Nvidia gebruikt of het amdgpu-stuurprogramma van AMD, dan zou het kunnen dat de nieuwere systeemkern die niet ondersteunt.

Daarvoor gaat u als volgt te werk:

b. Kopieer en plak in de terminal (ga niet zelf intikken, want dan is er kans op tikfouten):

sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Hiermee voegt u de pakketbron toe aan uw systeem.

c. Vervolgens in de terminal (kopieer en plak):

sudo apt-get update

Druk op Enter. Hiermee brengt u uw systeem op de hoogte van de inhoud van de nieuwe pakketbron.

d. Menuknop - Bijwerkbeheer - werkbalk: Tonen - Linux-systeemkernen

Installeer de allernieuwste systeemkern in het rijtje.

e. Herstart uw computer. Nu zou uw computer moeten draaien op de allernieuwste systeemkern. U kunt dat controleren met de volgende terminalopdracht:
uname -r

Nog meer tips?

6. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina