Linux Mint: geavanceerde ingrepen voor gevorderden


Terug naar de thuispagina


Hieronder vindt u enkele geavanceerde tips voor gevorderden met Linux Mint. Voor beginners zijn deze tips niet aan te raden!

Inhoud van deze pagina:

Bevroren gastenaccount (Gastsessie): pas het aan uw wensen aan

1. Standaard aanwezig in Linux Mint: een "hufterbestendig" bevroren gastenaccount, dat automatisch terugvalt op de standaardinstellingen na herstart van uw computer (of na afmelden uit het gastenaccount).

Heel handig natuurlijk, deze functie van aanmeldbeheerder LightDM. Maar helaas is het gastenaccount in Mint standaard uitgeschakeld, aangezien het niet volledig genoeg is afgeschermd van de rest van het systeem (wat te maken heeft met systemd). Als u die mindere afscherming voor lief neemt, dan kunt u het als volgt inschakelen:

a. Menu - Beheer - Aanmeldvenster
Tabblad Gebruikers: zet het schuifje aan voor: Sta gastsessies toe

b. Herstart uw computer. In Cinnamon en MATE kunt u zich nog niet aanmelden in het gastenaccount, wegens een fout. In Xfce kunt u zich wel aanmelden in het gastenaccount, maar door diezelfde fout kunt u uw computer niet herstarten of afsluiten. Maar er is gelukkig een elegante noodoplossing beschikbaar:

c. Meld u aan in uw normale account en open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

d. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal, om wat AppArmor-gereedschap te installeren:

sudo apt-get install apparmor-utils

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

e. Vervolgens gaat u AppArmor instrueren om geen toegang tot vereiste hulpbronnen te weigeren, door het profiel van de gastsessie in te stellen op "klaagmodus". In deze modus wordt het veiligheidsbeleid van AppArmor niet afgedwongen voor het profiel van de gastsessie, maar worden "schendingen" alleen gerapporteerd in het systeemlogboek.

Kopieer en plak onderstaande opdrachtregel in de terminal:

sudo aa-complain /usr/lib/lightdm/lightdm-guest-session

druk op Enter.

Nu zou u zich alsnog moeten kunnen aanmelden in het gastenaccount.

f. De bevroren Gastsessie heeft standaardinstellingen die u wellicht niet bevallen. Hieronder leg ik uit, hoe u die standaardinstellingen kunt aanpassen aan uw eigen wensen:

g. Maak een nieuw gebruikersaccount aan, met de naam Instellingenbeheer. Dat kan met het hulpprogramma "Gebruikers en groepen". Het nieuwe account moet een gewoon gebruikersaccount zijn, zonder speciale rechten.

Het nieuwe account gaat u instellen om dienst doen als "geraamte" voor de Gastsessie.

Let op: de "Volledige naam" van de nieuwe gebruiker Instellingenbeheer moet beginnen met een hoofdletter! Niet de "Gebruikersnaam", want die mag alleen kleine letters bevatten. Maar in "Gebruikers en groepen" moet de "Volledige naam" wel met een hoofdletter beginnen, want anders kan er een storing ontstaan.

Zorg ervoor, dat het nodig is om een wachtwoord in te tikken voor aanmelding bij dit nieuwe gebruikersaccount. Het is het makkelijkste (en meest logische) om hetzelfde wachtwoord in te stellen als bij uw beheerdersaccount, want alleen de systeembeheerder moet zich hierbij kunnen aanmelden.

h. Meld u aan in het nieuwe gebruikersaccount Instellingenbeheer, en stel alles in zoals u het dadelijk wilt hebben in de Gastsessie. Dus bijvoorbeeld een mooiere bureaubladachtergrond dan de standaard eeuwige nacht van Linux Mint, en andere instellingen voor Firefox en Libre Office.

U gaat er in de volgende stappen voor zorgen, dat de Gastsessie telkens al zijn instellingen kopieert vanuit het nieuwe gebruikersaccount Instellingenbeheer. Dus u kunt ook later nog wijzigingen aanbrengen in de instellingen van het nieuwe gebruikersaccount: ook die komen dan vanzelf terecht in de Gastsessie.

i. Meld u af bij het account Instellingenbeheer, en meld u aan in uw beheerdersaccount.

j. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

k. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo mkdir /etc/guest-session

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

l. Vervolgens kopieert en plakt u onderstaande opdrachtregel in de terminal:

sudo ln -s /home/instellingenbeheer /etc/guest-session/skel

druk op Enter.

m. Meld u af in uw beheerdersaccount en meld u aan in de Gastsessie. Die zou nu dezelfde instellingen moeten hebben als het nieuwe gebruikersaccount "instellingenbeheer".

Het enige nadeeltje is, dat u er nu een nieuw "nutteloos" gebruikersaccount bij heeft staan in het aanmeldvenster. Maar dat went wel....

Let op: deze ingreep veroorzaakt in enkele gevallen een schoonheidsfoutje in het aanmeldvenster: als u zich afmeldt uit de Gastsessie, kunt u mogelijk alleen met de pijltjestoets van uw toetsenbord een ander gebruikersaccount kiezen, gevolgd door Enter. Muisklik werkt niet.

Of (maar dat is omslachtig): u klikt eerst op het account Instellingenbeheer en pas daarna op een ander account. Dan werkt de muisklik namelijk weer wel.

(vervallen)

2. Vervallen.

Firefox ineens Engels? Maak hem weer Nederlands

2.1. Het kan zomaar gebeuren dat uw Nederlandse Firefox ineens in het Engels is. Dat kunt u dan als volgt oplossen:

a. Tik about:config in de adresbalk van Firefox en druk op Enter. Klik op de knop om "het risico te aanvaarden".

b. Maak een nieuwe regel aan door te rechtsklikken in die pagina (maakt niet uit waar) en te kiezen voor: New - String.

c. Geef die de volgende naam: intl.locale.requested en laat de waarde leeg. Daarmee dwingt u Firefox om de systeemtaal te gebruiken.

Klik op OK.

d. Sluit Firefox daarna en start hem opnieuw. Hij zou u nu weer moeten aanspreken in onze mooie moedertaal.

Problemen met Libre Office? Installeer een nieuwere Libre Office

3. Als u problemen heeft met uw huidige versie van Libre Office, dan kunt u een nieuwere versie van Libre Office installeren met behulp van een PPA. Hiervoor gaat u als volgt te werk (punt 10).

Automatisch afsluiten bij dichtklappen van laptop (alle werkomgevingen)

4. Het is handig wanneer het dichtdoen van het laptopdeksel, automatisch uw laptop afsluit. Dat kan als volgt worden bereikt, zelfs als Energiebeheer die optie niet biedt in uw werkomgeving:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

xed admin:///etc/systemd/logind.conf

Druk op Enter.

b. In dat tekstbestandje met instellingen, zoekt u de volgende regel:

HandleLidSwitch=ignore

in sommige gevallen is die regel iets anders, namelijk: #HandleLidSwitch=suspend

Wis die regel en vervang hem door deze regel:

HandleLidSwitch=poweroff

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

c. Herstart uw computer. Als u nu uw laptopdeksel dichtklapt, zou uw laptop zich automatisch moeten afsluiten.

Let op (1): hebt u de lichtgewicht Xfce-editie van Linux Mint? Dan moet u (na de herstart beschreven in stap c) Energiebeheerder van Xfce instellen om systemd (of eigenlijk: logind) uw laptop volledig te laten afsluiten bij het dichtklappen van het laptopdeksel, wanneer u logind hebt ingesteld om dat te doen. Want Energiebeheerder van Xfce heeft voorrang op logind.

Dit kunt u als volgt teweeg brengen:

- Menuknop - Instellingen - Instellingenbewerker voor Xfconf. Maak die schermvullend, zodat u hem makkelijk kunt bedienen.

- In diens linkerpaneel klikt u op xfce4-power-manager.

- In diens rechterpaneel klikt u vervolgens op:
logind-handle-lid-switch

.... en zet deze waarde op TRUE.

Is er geen bestaande waarde met die naam? Maak hem dan alsnog aan als Booleaanse waarde en zet hem op TRUE.

- Sluit Instellingenbewerker voor Xfconf.

- Herstart uw computer (of meld u af en weer aan).

Let op (2): op sommige apparatuur zou er een ongewenst neveneffect kunnen optreden, namelijk een verhit rakende CPU en een ventilator die daardoor constant aan het blazen is.

In dat geval raad ik uiteraard aan om deze ingreep weer ongedaan te maken.

Installeer een niet-ondersteunde splinternieuwe systeemkern

5. Soms, als u een heel erg nieuwe computer hebt, hebt u een probleem: de stuurprogramma's die in de systeemkern van Linux Mint zitten, zijn niet recent genoeg. De aanpak is dan als volgt.

a. Probeer eerst eens, of u met een ondersteunde nieuwere systeemkern uit de voeten kunt:
Menuknop - Beheer - Bijwerkbeheer - werkbalk: Tonen - Linux-systeemkernen

Installeer de allernieuwste systeemkern van de nieuwste serie in het rijtje.

Herstart daarna uw computer.

b. Is zelfs die systeemkern nog niet nieuw genoeg, dan hebt u de volgende opties:

De nieuwste OEM-systeemkern

5.1. Ubuntu and Linux Mint beschikken ook over zogeheten OEM-systeemkernen, die vaak (maar niet altijd!) nieuwer zijn dan de gewone systeemkernen. Met dank aan het Ubuntu Kernel Team. Dat zijn officiële stabiele systeemkernen, dus ze zijn net zo veilig om te gebruiken als de standaardsysteemkern van uw Ubuntu/Mint.

Deze OEM-systeemkernen maken het mogelijk voor apparatuurfabrikanten om nieuwe computers te voorzien van Ubuntu (of Mint), zelfs wanneer de apparatuurcomponenten heel nieuw zijn. Want de stuurprogramma's zitten in de systeemkern.

De nieuwste van deze OEM-systeemkernen is thans (september 2023) de 6.5.x.

U kunt de nieuwste OEM-systeemkern als volgt installeren:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo apt-get install linux-oem-22.04d

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Herstart uw computer.

d. Na deze herstart zou uw computer moeten draaien op de nieuwste OEM-systeemkern. Kijk het na met de volgende terminalopdracht:

uname -r

Druk op Enter.

Een systeemkern van de Canonical Kernel Team PPA (riskant)

5.2. Ook kunt u een noodmaatregel toepassen. Namelijk een nog nieuwere systeemkern installeren via een niet-officiële en dus theoretisch minder veilige pakketbron: de PPA canonical-kernel-team.

Het Canonical Kernel Team is overigens betrouwbaar, want de mensen die erin zitten zijn ook degenen die de officiële systeemkernen maken voor Ubuntu/Mint. In hun PPA stoppen ze de voorlopige versies, zodat er nog wat fouten uit kunnen worden gehaald en zodat mensen met splinternieuwe apparatuur wat eerder uit de brand kunnen worden geholpen.

Let op (1): Die nog nieuwere systeemkern wordt niet officieel ondersteund in uw versie van Linux Mint, dus daarmee verhoogt u wel de kans op storingen. Dus doe dit alleen bij wijze van noodmaatregel (nood breekt wet).

Let op (2): Als u nu het gesloten niet-vrije stuurprogramma van Nvidia gebruikt of het amdgpu-stuurprogramma van AMD, dan zou het kunnen dat de nieuwere systeemkern die niet ondersteunt.

Daarvoor gaat u als volgt te werk:

c. Kopieer en plak in de terminal (ga niet zelf intikken, want dan is er kans op tikfouten):

sudo add-apt-repository ppa:canonical-kernel-team

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Hiermee voegt u de pakketbron toe aan uw systeem.

d. Vervolgens in de terminal (kopieer en plak):

sudo apt-get update

Druk op Enter. Hiermee brengt u uw systeem op de hoogte van de inhoud van de nieuwe pakketbron.

e. Menuknop - Bijwerkbeheer - werkbalk: Tonen - Linux-systeemkernen

Installeer de allernieuwste systeemkern in het rijtje.

f. Herstart uw computer. Nu zou uw computer moeten draaien op de allernieuwste systeemkern. U kunt dat controleren met de volgende terminalopdracht:
uname -r

Druk op Enter.

Zo voegt u een ISO-bestand toe aan het opstartmenu van Grub

6. Wilt u een iso uitproberen van een bepaalde Linux, en hebt u geen USB-geheugenstaafje of DVD bij de hand? Geen nood: u kunt direct van een ISO-bestand opstarten in het menu van opstartlader Grub, simpelweg door er een menuregel voor te maken.

Als volgt (voorbeeld voor Linux Mint 20 Cinnamon):

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

xed admin:///etc/grub.d/40_custom

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in (u zult dit twee keer moeten doen).

c. Wis de huidige inhoud van het tekstbestand dat u zojuist hebt geopend en kopieer en plak het volgende blauwe codeblok erin:

#!/bin/sh
exec tail -n +3 $0
# This file provides an easy way to add custom menu entries. Simply type the
# menu entries you want to add after this comment. Be careful not to change
# the 'exec tail' line above.
menuentry 'ISO van Linux Mint 20 Cinnamon' {
set isofile='/home/pjotr/Downloads/linuxmint-20-cinnamon-64bit.iso'
loopback loop (hd0,gpt1)$isofile
linux (loop)/casper/vmlinuz boot=casper iso-scan/filename=${isofile} quiet splash
initrd (loop)/casper/initrd.lz
}

Let op: vergeet niet de laatste regel met de accolade } !

De drie belangrijke variabele onderdelen van dat codeblok, die u moet aanpassen aan uw eigen situatie, zijn de volgende:

I. De naam van de menuregel. In het codeblok is die nu:
ISO van Linux Mint 20 Cinnamon

II. Het bestandpad met de bestandsnaam. In mijn geval had ik het ISO-bestand van Linux Mint 20 Cinnamon binnengehaald met mijn webverkenner, dus liet ik het staan in de standaardmap Downloads in mijn persoonlijke map, en gebruikte ik dus dit bestandpad:

/home/pjotr/Downloads/linuxmint-20-cinnamon-64bit.iso

III. De indicator van de harde schijf (hd0,gpt1). In mijn geval verwijst die naar de eerste harde schijf en de eerste partitie, wat de partitie is die het .iso-bestand bevat. Deze indicator zou op uw computer zonder de gpt-indicatie kunnen zijn, dus: (hd0,1).

Met de volgende terminalopdracht kijkt u na wat de exacte indicator is van de harde schijf op uw computer (gebruik kopiëren en plakken om hem naar de terminal over te brengen):

cat /boot/grub/grub.cfg | grep root=

Druk op Enter.

Terzijde: let op de ergerlijk verwarrende hybride manier van nummering: de eerste harde schijf is 0 (de nerd-manier van tellen die met 0 begint), maar de eerste partitie op die schijf is 1 (de gebruikelijke manier van tellen van normale mensen, die met 1 begint). Het is bijna niet voor te stellen, maar degenen die dit zo hebben bepaald, hebben blijkbaar echt gedacht dat het toepassen van zo'n irritante hybride nummeringsverwarring een goed idee was....

d. Sla het gewijzigde tekstbestand op en sluit het.

e. Nu gaat u uw opstartlader inlichten omtrent de wijzigingen die u zojuist hebt aangebracht. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo update-grub

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

f. Herstart uw computer en probeer het uit.

Root-opdracht automatisch laten uitvoeren tijdens het opstarten

7. Een root-opdracht (eentje met sudo-rechten) automatisch laten uitvoeren tijdens het opstarten van uw computer, doet u zo.


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina