Installeer handig extra bijwerkgereedschap in Ubuntu 18.04

Terug naar de thuispagina



Inhoud van deze pagina:

Het is mogelijk om het karige en beperkte bijwerkgereedschap van Ubuntu 18.04, aan te vullen met geavanceerder gereedschap. Gemaakt door de voormalige ontwikkelaar van het officiële bijwerkgereedschap van Linux Mint, dus het is van hoge kwaliteit en betrouwbaar.

Dit geavanceerde gereedschap genaamd Bijwerkbeheer, geeft u veel meer beheersing over het bijwerken! Ook bevat het een nuttig extra hulpmiddel voor het beheren van de systeemkernen. Prettige bijzonderheid: het is volledig vertaald in het Nederlands.

Let op (1): deze handleiding is niet bedoeld voor Linux Mint. Hoofdzakelijk omdat Linux Mint standaard al vergelijkbaar gereedschap bevat.

Let op (2): dit gereedschap is ontworpen voor, en beproefd in, hoofdeditie Ubuntu. Ik heb slechts beperkt beproefd in de officiële familieleden van Ubuntu, zoals Xubuntu. Maar het zou ook daarin gewoon moeten werken. Verder heb ik het met succes beproefd in Bodhi Linux, die is gebaseerd op Ubuntu.

Let op (3): hoewel dit Bijwerkbeheer is afgevorkt van het officiële Bijwerkbeheer van Linux Mint, is het niet meer helemaal hetzelfde. Na zijn terugtreden uit de officiële ontwikkelaarsploeg van Linux Mint, heeft de ontwikkelaar "zijn" Bijwerkbeheer in bepaalde opzichten gewijzigd.

Hebt u de hierna volgende uitleg niet nodig? Ga dan direct door naar de handleiding.

Hieronder vindt u een korte beschrijving van sommige mogelijkheden van het nieuwe gereedschap:

Bijwerkbeheer: volledige beheersing van het bijwerken en de systeemkernen

1. Bijwerkbeheer kan worden ingesteld om een permanent pictogram te tonen in de systeemwerkbalk, dat aangeeft of er al dan niet nieuwe bijgewerkte pakketten beschikbaar zijn. Als er niets bij te werken is, dan is het een groene vink in een wit schild:



Als er wel iets valt bij te werken, dan wordt het een wit uitroepteken in een blauw schild:



De enige andere kennisgeving die u krijgt van beschikbare bijgewerkte pakketten, is een bureaubladmelding die enkele seconden in beeld komt. Dus het is totaal niet opdringerig, heel anders dan de bijwerkmelding van Ubuntu's Update Notifier zelf....

Dit is het hoofdvenster (klik op onderstaande afbeelding om haar te vergroten):


Als u klikt op Gereedschappen - Systeemkernbeheer in de werkbalk van Bijwerkbeheer, dan start u een handig systeemkerngereedschapje. Dit geeft u geavanceerde beheersing over de systeemkernen.

Installeren van een andere systeemkern is hiermee bijvoorbeeld heel makkelijk (klik op onderstaande afbeelding om haar te vergroten):



Als u klikt op de knop Systeemkernen verwijderen..., dan kunt u alle overtollige systeemkernen in één klap verwijderen, door middel van het dialoogscherm dat u daarna te zien krijgt (klik op onderstaande afbeelding om haar te vergroten):




Als u in de werkbalk van Bijwerkbeheer klikt op Bewerken - Voorkeuren: tabblad Automatisering, dan kunt u de verwijdering van alle overtollige systeemkernen automatiseren. Met uitzondering van de nieuwste overtollige systeemkern, die als reserve dienst doet, en ook met uitzondering van handmatig geïnstalleerde systeemkernen.

Klik op onderstaande afbeelding om haar te vergroten:



Het is ook erg makkelijk om een aangeboden reparatie voor een bepaald pakket op de zwarte lijst te zetten, hetzij voor de huidige versie van de reparatie of voor alle toekomstige reparaties. Een rechtsklik met de muis op de aangeboden reparatie is voldoende (klik op onderstaande afbeelding om haar te vergroten):



Ook het bewerken van de zwarte lijst is makkelijk, door in de werkbalk van Bijwerkbeheer te klikken op Bewerken - Voorkeuren: tabblad Negeerlijst (klik op onderstaande afbeelding om haar te vergroten):


Een voorbeeld van een situatie waarin deze zwarte-lijstfunctie erg handig is: stel, u weet dat een bepaalde bijgewerkte systeemkern problemen geeft. Die wilt u dus vermijden, maar de toekomstige opvolger van die bijgewerkte systeemkern wilt u weer wel aangeboden krijgen.

In dat geval doet u gewoon in Bijwerkbeheer een rechtsklik met de muis op die bijgewerkte systeemkern en kiest u voor: Negeer de huidige reparatie voor dit pakket.


Tot slot: wanneer u klikt op Gereedschappen - Bijwerkgeschiedenis in de werkbalk van Bijwerkbeheer, dan kunt u alle informatie zien over reeds geïnstalleerde bijgewerkte pakketten (klik op onderstaande afbeelding om haar te vergroten):



Timeshift: makkelijk systeemherstel

2. Ik raad aan om tevens een gereedschapje van een andere ontwikkelaar te installeren, genaamd Timeshift. Ook al kan Bijwerkbeheer zonder Timeshift werken, het is daar in enkele  functies toch behoorlijk nauw mee verbonden.

Met Timeshift kunt u momentopnamen maken van uw systeem, ten einde uw systeem terug te kunnen draaien naar een werkende staat wanneer het is beschadigd. U kunt deze momentopnamen vergelijken met systeemherstelpunten in Windows.

Handleiding voor Ubuntu 18.04.x (en andere daarop gebouwde distro's)

3. Goed, genoeg gepraat. Zo gaat u te werk om dit moois te installeren en optimaal in te stellen:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)


b. Nu kunt u de pakketbron (PPA) van het nieuwe gereedschap toevoegen aan uw pakketbronnenlijst. Kopieer en plak daarvoor de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo add-apt-repository -y ppa:gm10/linuxmint-tools

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. Druk opnieuw op Enter.


c. Installeer de benodigde ondersteunende Mintbestanden met de volgende terminalopdracht:
sudo apt-get install mint-common


d. Installeer nu Bijwerkbeheer en Timeshift, met deze terminalopdracht:
sudo apt-get install mintupdate timeshift


e. Vervolgens is het nodig om het oude Ubuntugereedschap wat in te perken, om ruim baan te maken voor het nieuwe gereedschap. Het is namelijk beter om niet oud en nieuw door elkaar te gebruiken.

Allereerst schakelt u de automatische opstart van Ubuntu's Update Notifier uit. Op een manier die makkelijk terug te draaien is, voor het geval u dit alles ooit weer ongedaan zou willen maken.

Dat kan met behulp van de volgende twee terminalopdrachten, waarmee u het automatische-opstartbestandje van Update Notifier verplaatst naar een "parkeerplaats":

Eerst maakt u de parkeerplaats-map:
sudo mkdir -v /parking

Daarna de verplaatsing (dit is één regel):
sudo mv -v /etc/xdg/autostart/update-notifier.desktop /parking


f. Daarna start u het programma Software & Updates. Klik op het tabblad Updates en zet Automatisch op updates controleren: op Nooit. Daarmee hebt u het Ubuntugereedschap voor bijwerken, adequaat ingeperkt.


g. Herstart uw computer.


h. Stel nu Bijwerkbeheer in om een blijvend pictogram te tonen in de systeemwerkbalk:

Start Bijwerkbeheer - werkbalk: Bewerken - Voorkeuren
Schakel de volgende optie in:
Gebruik AppIndicator voor het systeemvakpictogram (beperkter maar ondersteunt meer werkomgevingen)

In Bodhi Linux moet u Bijwerkbeheer nog even toevoegen aan de opstarttoepassingen (in Ubuntu gaat dat vanzelf):
Menuknop - Instellingen - Instellingenpaneel - tabblad Toepassingen - Opstarttoepassingen

Klik op Bijwerkbeheer - klik op Toevoegen - klik op Oké.


i. Timeshift is een handig gereedschap, maar het heeft wel wat inperking nodig betreffende zijn schijfgebruik. Dat doet u zo (punt 9).


j. Veel plezier ermee!

Ongedaan maken

5. Spijt? Onwaarschijnlijk dat u die krijgt, maar ongedaan maken kan in Ubuntu 20.04.x zo:

a. Verwijder de geïnstalleerde twee toepassingen en het ondersteunende pakket, met de volgende terminalopdracht (dit is één regel):

sudo apt-get remove mintupdate timeshift mint-common

b. Zet daarna de starter voor Ubuntu's Update Notifier terug op zijn oude plek, met deze terminalopdracht (dit is één regel):

sudo mv -v /parking/update-notifier.desktop /etc/xdg/autostart

c. Start het programma Software & Updates, ga naar het tabblad Overige software en verwijder de PPA van gm10 uit uw pakketbronnenlijst.

d. Nog steeds in Software & Updates: klik op het tabblad Updates en zet Automatisch op updates controleren: op Dagelijks.

e. Herstart uw computer. Alles zou weer bij het oude moeten zijn.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina