Linux Mint: snel en veilig opwaarderen naar 21.3 Virginia

Terug naar de thuispagina


Inhoud van deze pagina:

De methode voor opwaarderen van een oudere versie van Linux Mint naar een nieuwere, verschilt per versie.

Voor een opwaardering van Mint 20.x naar Mint 21.3 vindt u de handleiding in de punten 1 tot en met 4, en voor opwaardering binnen de Linux Mint 21-serie vindt u de handleiding in de punten 5 en 6.

Van 20.x naar 21.3: is het wel nodig of verstandig?

1. Het is beslist niet in alle gevallen nodig om elke twee jaar over te stappen op een nieuwe versie van Mint. Want elke Mintserie ontvangt maar liefst vijf jaar bijgewerkte pakketten!

Pas wanneer er geen veiligheidsreparaties meer komen voor de Mintversie die op uw computer is geïnstalleerd, is het echt nodig om over te stappen naar een nieuwere versie van Mint.

Bij een oudere Mintversie die nog steeds veiligheidsreparaties krijgt, kan het soms toch nodig zijn om over te stappen. Namelijk wanneer u splinternieuwe apparatuur hebt, die te nieuw is voor uw huidige Mintversie en dus niet (goed) werkt. Alleen de nieuwste Mintversie heeft immers de nieuwste stuurprogramma's aan boord.

Van 20.x naar 21.3: doe een schone installatie

2. De beste manier om over te stappen van Linux Mint 20.x naar Linux Mint 21.3, is door middel van een schone opwaardering. Oftewel: formatteer de harde schijf-partitie waar de oude versie op staat, en installeer de nieuwe schoon, op de lege partitie.

Alleen opwaarderen binnen een bepaalde Mintserie, kan makkelijker. Namelijk door de oudere versie (bijvoorbeeld 21.2) op te waarderen naar de nieuwere (bijvoorbeeld 21.3).

Dat komt doordat Linux Mint tegenwoordig alleen nog langdurig ondersteunde LTS-versies van Ubuntu gebruikt als basis. Binnen een serie is dat dezelfde onderliggende Ubuntuversie, dus de overstap naar een nieuwere Mint in dezelfde serie is slechts een kleine stap.

De Linux Mint 20-serie omvat 20, 20.1, 20.2 en 20.3. Die hebben allemaal dezelfde basis, namelijk Ubuntu 20.04 LTS. Waardoor opwaarderen binnen de 20-serie snel en veilig kan geschieden.

Maar de Mint 21-serie (die begint met Mint 21 Vanessa) is gebaseerd op een geheel nieuwe Ubuntu, namelijk Ubuntu 22.04 LTS. Dit is een enorme sprong voorwaarts in codebasis, die de opwaardeerrisico's aanzienlijk vergroot.

Dit is een te grote sprong voor te veel systemen. Omdat systeemaanpassingen en (handmatig geïnstalleerde?) stuurprogramma's die goed werken voor 20.x, verkeerd of zelfs rampzalig kunnen uitpakken in 21.x. De enige manier om te voorkomen dat zulke schadelijke overblijfsels terecht komen in 21.x, is een schone installatie van 21.x.

Een schone installatie is niet alleen de technisch beste optie, maar ook nog eens de snelste manier van opwaarderen. Want het vergt niet het vervangen van een compleet draaiend systeem.

Daarom nu door naar de schone methode die wel veilig en betrouwbaar is.

Red uw belangrijke bestanden

3. U wilt waarschijnlijk eerst nog uw belangrijke bestanden (zoals documenten en foto's) "redden". Hou een USB-geheugenstaafje of een externe USB-harde schijf bij de hand.

Let op: de onderstaande stappen wilt u herhalen bij elk afzonderlijk gebruikersaccount.


a. Kopieer die bestanden in uw persoonlijke map, die u wilt bewaren.

Open de bestandbeheerder (verkenner).

Steek het USB-geheugenstaafje (of externe USB-harde schijf) in uw computer en kopieer naar wens.

Let op: vergeet niet, om het USB-geheugenstaafje na afloop eerst softwarematig te ontkoppelen ("veilig verwijderen"), voordat u hem eruit trekt. Datzelfde geldt voor een externe USB-harde schijf.

b. Maak een externe kopie van de bladwijzers in Firefox en Chrome.

Werkbalk Firefox:

Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Reservekopie maken...

Zet de reservekopie (genaamd Bladwijzers datum_van_vandaag.json) op een USB-geheugenstaaf.

Dit bestand kunt u straks weer importeren in Firefox. Kies dan voor Bladwijzerknop - helemaal onderaan: Alle bladwijzers tonen - Importeren en reservekopie maken - Herstellen - Bestand kiezen...

Let op: "Importeren en reservekopie maken" verschijnt in de systeemwerkbalk (beweeg uw muis dus helemaal naar boven). Heel onhandig, maar het is niet anders...

In Google Chrome kunt u de bladwijzers synchroniseren via uw Gmail-account.


c. Kopieer eventueel de e-mails in Thunderbird.

Start het programma Bestanden, bijvoorbeeld door een klik op het bijbehorende pictogram in de zijbalk.

Gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl h om de verborgen bestanden zichtbaar te maken, of doe het zo:

Werkbalk: Beeld - Verborgen bestanden tonen

Nu ziet u ineens de verborgen bestanden en verborgen mappen in uw gebruikersmap (met een puntje voor de naam, zoals .mozilla voor Firefox).

Indien u Thunderbird gebruikt als e-mailprogramma, dan zitten de e-mails zelf en alle instellingen voor uw e-mailpostbus, in de verborgen map .thunderbird (let op de punt voor de naam). Als u die wilt bewaren, kopieer deze map dan even op het USB-staafje.

U kunt deze verborgen map straks, nadat u Mint hebt geïnstalleerd, gewoon weer terugzetten in uw nieuwe gebruikersmap.

Volautomatisch installeren

4. U hebt in de vorige stap al kopieën gemaakt van uw documenten en andere belangrijke bestanden. Die zijn dus veiliggesteld. Dan is het nu tijd voor het eigenlijke werk.

De makkelijkste methode is deze:

a. Start Mint 21.3 op vanaf zijn DVD of USB-staafje.

Zodra u een opstartmenu te zien krijgt, kiest u voor Start Linux Mint 21.3.

Na de voltooide opstart start u het programma Gparted. Gebruik daarvoor in het menu de zoekterm Gparted
Klik op Gparted Partition Editor

b. Vernietig alle Mintpartities, ook de eventuele swap-partitie(!). Een eventuele afzonderlijke home-partitie kunt u beter eveneens vernietigen, want dat is een nutteloze complicatie (opgeruimd staat netjes...).

Als volgt gaat u in Gparted te werk: klik op de te vernietigen partitie. Werkbalk: Partitie - verwijderen. Nu staat deze bewerking in de wachtrij. Klik daarna op de werkbalkknop op de knop Apply (omgekeerd gedraaide pijltje) om de bewerking te laten uitvoeren.

Let op: dus niet formatteren, want dan blijven de partities als zodanig bestaan! Vernietig alle Mintpartities, zodat er "onbruikbare" lege ruimte ontstaat.

Let op: een eventuele bestaande swap-partitie vernietigen gaat via een tussenstap: u zult de swap-partitie eerst even moeten ontkoppelen (unmount). Doe daarvoor in Gparted het volgende. Klik met de muis op de swap-partitie. Doe daarna een rechtsklik met de muis en kies Swapoff.

Sluit nu Gparted.

c. Start daarna de installatie, door te dubbelklikken op de snelkoppeling van het installatieprogramma op het bureaublad.

Hebt u ook een Windows op de schijf staan? Bij het onderdeel Installatietype, zal het installatieprogramma dan waarschijnlijk vanzelf aan u voorstellen om Mint naast Windows te installeren. Er is dan niets aan de hand, want dan gebruikt het automatisch de lege ruimte.

Krijgt u ook dat voorstel niet, dan moet u even handmatig ingrijpen.

Het partitioneren gaat dan automatisch. Een eventueel aanwezige Windows wordt eveneens automatisch herkend en opgenomen in het menu van Grub.

Installeren op de "volautomaat", dus.... Makkelijker kan het bijna niet.

Opwaarderen van 21.2 naar 21.3: via Bijwerkbeheer (aanbevolen)

5. Opwaarderen binnen de 21-serie, kan makkelijk. Namelijk door uw "oude" versie binnen Bijwerkbeheer op te waarderen naar de nieuwe.

Dat komt doordat Linux Mint alleen langdurig ondersteunde LTS-versies van Ubuntu gebruikt als basis. Binnen een serie is dat dezelfde onderliggende Ubuntuversie, dus de overstap naar een nieuwere Mint in dezelfde serie is niet zo'n grote stap.

Concreet gaat het bij Linux Mint om de 21-serie: daarbinnen hebben alle versies dezelfde basis, namelijk Ubuntu 22.04 LTS. Waardoor opwaarderen snel en veilig kan geschieden.

In Bijwerkbeheer krijgt u daarvoor bij het verschijnen van een nieuwe Mint (of binnen enkele dagen daarna), een optie te zien. Namelijk wanneer u klikt op Bewerken in de werkbalk van Bijwerkbeheer. Deze optie is de veiligste en aangeraden methode om op te waarderen.

Opwaarderen van Linux Mint 21.2 naar Linux Mint 21.3 Virginia doet u dan als volgt:

a. Allereerst is het 't beste om de schermbeveiliging uit te schakelen, zodat die niet hinderlijk in actie kan komen tijdens het opwaardeerproces.

b. Start Bijwerkbeheer en haal alle nieuwe bijgewerkte pakketten binnen, zodat u zeker beschikt over de nieuwste versie van Bijwerkbeheer. Maak daarna een momentopname met Timeshift.

c. In de werkbalk van Bijwerkbeheer klikt u op Bewerken en daarna op:

Opwaarderen naar "Linux Mint 21.3 Virginia".

d. Vervolgens start er een opwaardeerhulp die u wat informatie geeft.

Na de laatste stap begint de installatie. Wacht rustig af; soms lijkt het alsof de boel is stilgevallen, maar dat is slechts schijn. Gewoon wachten dus.

e. Na voltooiing van de opwaardering moet u de computer herstarten.

Let op: tijdens de opwaardering krijgt u nooit een opwaardering van de systeemkern naar een nieuwere systeemkernserie. Daar is een reden voor, want dat is geen probleem: u kunt uw huidige systeemkernserie, ook al zou die ouder zijn, namelijk gewoon probleemloos blijven gebruiken in 21.3.

Vermelding in menu van opstartlader Grub

5.1. In het menu van opstartlader Grub wordt uw Linux Mint mogelijk nog steeds 21.2 genoemd. Dit is onschuldig. Maar als u die vermelding wilt veranderen in 21.3, dan zou dit kunnen helpen:

- Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

- Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

sudo update-grub

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

U bent klaar. Veel plezier met de prachtige Linux Mint 21.3 Virginia!

Lukt het niet op deze manier? Lees dan hieronder door (punt 2), voor een handleiding voor opwaarderen via de terminal.

Opwaarderen van 21.2 naar 21.3: via de terminal (noodmaatregel)

6. Om onduidelijke redenen lukt het soms niet, om de opwaardering van Mint 21.2 naar Mint 21.3 uit te voeren via Bijwerkbeheer. Ook al is de opwaardeermogelijkheid reeds officieel beschikbaar gesteld.

In dat geval kunt u de opwaardering als volgt doen, via de terminal:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Nu vervangt u in uw bronnenlijst, de Victoria-bron (21.2) door de Virginia-bron (21.3); kopieer en plak, dit is één zin:

sudo sed -i 's/victoria/virginia/g' /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

c. Daarna werkt u de pakkettenlijst bij:

sudo apt-get update

d. Daarna voert u de feitelijke opwaardering uit:

sudo apt-get dist-upgrade

Dit kan een tijdje duren.

e. Als het gereed is: herstart uw computer. U bent klaar!

Let op: anders dan bij een opwaardering met Bijwerkbeheer, installeert deze terminal-opwaardering tevens de aanbevolen systeemkern voor Linux Mint 21.3 Virginia.

Indien uw apparatuur niet goed werkt op deze nieuwe systeemkern, dan kunt u uw computer opstarten vanaf de oudere systeemkern (die is er nog, verstopt onder het kopje "Geavanceerde opties" in het menu van opstartlader Grub).

Daarna kunt u de nieuwste systeemkern eenvoudig verwijderen via Tonen - Linux-systeemkernen in Bijwerkbeheer.

Nog meer tips?


7. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina