Koopgids voor een (persoonlijke) financiële crisis: computeren voor weinig geld

Terug naar de thuispagina


Wanneer bent u toe aan een nieuwe computer? En hoe koopt u die voor zo weinig mogelijk geld? Twee belangrijke vragen. Want ook al zijn computers een stuk goedkoper geworden, het blijft een grote uitgave. Zeker in tijden van (persoonlijke) financiële crisis.


Vervang Windows 7 door een makkelijke gratis Linux

Het naderende einde van Windows 7 op 14 januari 2020, hoeft nog niet het einde van uw oudere computer te betekenen. Vervang gewoon uw Windows 7 door een makkelijke gratis Linux. Op deze manier kan uw oudere computer nog jaren mee....


Na vijf jaar bestanden naar een wolkdienst, na 10 jaar een nieuwe computer

Allereerst het koopmoment. Dat wordt mede bepaald door de betrouwbare levensduur van een computer, en die is ongeveer vijf jaar.

Het snelst verslijtende onderdeel van een computer is waarschijnlijk de harde schijf. Harde schijven worden gebouwd om ongeveer drie tot vijf jaar mee te gaan. Vaak gaan ze langer mee, maar u kunt er dan niet meer op vertrouwen. De kans op plotseling en onverwachts kapotgaan, neemt dan sterk toe.

Uiteraard maakt u regelmatig kopieën van uw belangrijke bestanden op een extern medium (ja toch?), maar hoe recent is uw laatste kopieeractie?

Om uw belangrijke en onvervangbare bestanden te beschermen, wilt u maximaal kunnen vertrouwen op uw harde schijf. Het is dus aan te raden om uw persoonlijke bestanden (documenten, muziek, foto's) na vijf jaar te verplaatsen naar een wolkdienst als Google Drive en / of Dropbox (die allebei een gratis basisdienst aanbieden).

De overige computeronderdelen gaan wel een jaar of 10 mee. Na de eerste vijf jaar van gebruik, wanneer u uw bestanden naar een wolkdienst verplaatst, is het 't beste om het besturingssysteem te vervangen door een lichtgewicht Linuxdistributie als Linux Mint Xfce of zelfs Bodhi Linux. Zo behoudt u aanvaardbare prestaties voor de resterende gebruiksperiode.

Na 10 jaar gebruik zult u de hele computer willen vervangen: niet alleen wegens de afgenomen technische betrouwbaarheid, maar ook wegens de te sterk verouderde techniek. Zelfs met een lichte Linuxdistributie is het dan redelijkerwijs niet meer bij te benen.

Als u wat meer geld heeft dan kunt u natuurlijk na vijf jaar een hele nieuwe computer aanschaffen. Waarbij u dan ook profiteert van vijf jaar technische verbeteringen... Maar dan moet u dat geld wel hebben, natuurlijk.

Let op: ook bij deze voorzichtige vervangingspolitiek, blijft het absoluut noodzakelijk om kopieën van uw belangrijke bestanden op een extern medium te zetten (externe harde schijf?). Maak uzelf nooit afhankelijk van slechts één harde schijf...

Kortom: verhuis uw persoonlijke bestanden na vijf jaar naar een wolkdienst en koop uiterlijk om de 10 jaar een nieuwe computer. Dat is de goedkoopste oplossing.

Hebt u wat meer geld beschikbaar, koop dan om de vijf jaar een nieuwe computer.

Een nieuwe computer hoeft niet duur te zijn; daarover straks meer.


Randapparatuur

Randapparaten, zoals beeldscherm, toetsenbord, printer en muis, kunnen veilig langer dan vijf jaar worden gebruikt.

Maar omdat toetsenborden meestal sterk vervuilen en niet duur zijn, raad ik aan om ook het toetsenbord om de vijf jaar te vervangen. Een schoon toetsenbord is hygiënischer en prettiger om mee te werken.


Goedkoopste basismodel met verdubbeld RAM-geheugen

Als u voor zo min mogelijk geld een nieuwe computer wilt kopen, dan is dit een goede vuistregel: kies het allergoedkoopste basismodel dat er in de winkel staat, en verdubbel het RAM-geheugen dat er standaard in zit.

Zo hebt u voor de komende vijf jaar, maximale prestaties voor een zo laag mogelijke prijs. Die lage prijs maakt het ook aanvaardbaar, om na vijf jaar weer wat nieuws te kopen.

Let op: voor de samenstelling van uw computer is het verstandig om even deze Linux-koopwijzer voor computeronderdelen door te nemen.


Wat te doen met de oude computer?

Een computer die vijf jaar oud is, is nog maar weinig waard.... Hooguit enkele tientjes. Denk dus eens aan uw (klein)kinderen, neefjes, nichtjes of andere familieleden... Vaak zijn die er nog blij mee.

Zet er een recente Linuxdistributie op die niet al teveel systeemkracht vraagt, en het is nog steeds een bruikbaar apparaat. Raad de nieuwe eigenaar wel aan, om niet teveel te vertrouwen op de harde schijf.

Maar.... denk ook eens aan een proefbak? Zo'n oudere, minder betrouwbare computer is prima te gebruiken voor experimenten met allerlei Linuxdistributies. Zo kunt u veilig van alles uitproberen!

Is de computer 10 jaar of ouder? Dan is alleen de milieustraat een redelijke bestemming.... Gooi 'm in elk geval niet bij het gewone afval, want een computer bevat veel giftige zware metalen.


Verzekeringen en verlengde garantieperiodes: trap er niet in

Computers zijn zo goedkoop geworden in de afgelopen jaren, dat het een zinloze verspilling van geld is om daarvoor een PC-verzekering of een computer- en electronicaverzekering af te sluiten. Dat geldt ook voor een verlenging van de garantieperiode.

Het risico is minimaal, en de premie relatief erg hoog. Bovendien kan een winkel voortijdig failliet gaan.... Hou dat geld dus liever in uw eigen zak!


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina