Hoe maak ik een veilig en toch makkelijk wachtwoord?


Terug naar de thuispagina


Een goed wachtwoord is niet alleen sterk, maar ook nog eens makkelijk te onthouden. Dus: wat is nu concreet een goed wachtwoord? Een belangrijke vraag....

Het antwoord zal u waarschijnlijk verbazen (het verbaasde mij in elk geval wel!): een sterk wachtwoord is vooral... lang. Bijzondere tekens, cijfers en afwisseling van hoofdletters en kleine letters maken het niet sterker, maar wel veel moeilijker voor u om te onthouden.

U hoeft er dus alleen voor te zorgen dat uw wachtwoord lang is en bestand is tegen een woordenboekaanval (het raden van een wachtwoord via een woordenboek met bestaande woorden en bestaande zinnen).

De bekende tekenaar van xkcd.com heeft hier een heel verhelderende spotprent over gemaakt (klik erop om hem te vergroten):


U leest het goed.... Tr0ub4dor&3 is minder veilig dan correct-paard-batterij-nietje. Minder veilig, en veel moeilijker om te onthouden. Om drie eenvoudige redenen:

1. De wachtwoordzin bevat simpelweg meer tekens dan het enkele woord. Anders gezegd: het zinnetje is gewoon langer.

2. De "rare" tekens zijn voor de computer van een aanvaller niet moeilijker te kraken dan gewone letters.

3. De liggende streepjes tussen de vier willekeurige woorden, maken een woordenboekaanval (brute kracht) zinloos: de aanvaller weet simpelweg niet waar de streepjes staan in de zin, dus kan hij Ć¼berhaupt geen woordenboek gebruiken. Bovendien zijn het willekeurige woorden, dus vormen ze geen bestaande zin.

Meer uitleg leest u hier (eenvoudig) en hier (uitgebreider).

Met andere woorden: we hebben ons allemaal een beetje gek laten maken.... Vier willekeurige woorden die geen bestaande zin vormen, verbonden door liggende streepjes (geen spaties, dat kan soms technische problemen geven), leveren dus een uitstekend en zeer veilig wachtwoord op. Dat bovendien heel makkelijk is om te onthouden.

Kortom: een goed wachtwoord maken is gelukkig heel eenvoudig!


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina