Gratis legale Windows in VirtualBox in Linux Mint

Terug naar de thuispagina


Gratis legale Windows in VirtualBox in Linux Mint (o.a. voor het bijwerken van uw navigatiekastje)

Helaas kunt u enkele apparaten, zoals misschien uw navigatiekastje van TomTom, alleen bijwerken met een Windowsprogramma. Om zo'n apparaat toch in Linux Mint bij te kunnen werken, kunt u gebruikmaken van VirtualBox en een gratis legale Virtuele Machine (VM) met Windows 11.

Zo'n VM draaien is geheel veilig voor uw Linux Mint. Want zelfs al zou zo'n Windows-VM besmet zijn geraakt met allerlei virussen: een VM draait in een "virtuele zandbak" en is volledig afgeschermd van het onderliggende besturingssysteem.

Dit doet u als volgt:

1. Installeer eerst VirtualBox en zijn uitbreidingspakket. Op de volgende manier:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in of kopieer en plak, om tikfouten te vermijden (dit is één regel!):

sudo apt-get install virtualbox virtualbox-qt virtualbox-ext-pack

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Nu krijgt u een licentie-overeenkomst van Oracle te zien in de terminal. Druk op de Tab-toets om de "knop" Ok te activeren, zodat hij rood wordt. Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Druk daarna op Enter. Daarmee bevestigt u dat u de overeenkomst hebt gelezen.

Daarna krijgt u pas het eigenlijke acceptatiescherm van de overeenkomst te zien (zucht....). Kies Ja of Yes met de Tabtoets en druk op Enter.

2. Voeg uzelf toe aan de groep vboxusers. Via de terminal:
sudo adduser uw_gebruikersnaam vboxusers

Let op: de gebruikersnaam mag alleen kleine letters bevatten, want "onder de motorkap" heeft een gebruikersnaam nimmer hoofdletters. Dus gebruiker "Jantje" tikt hier "jantje" in (in plaats van "uw_gebruikersnaam").

3. Herstart uw computer.

4. Haal een gratis legale evaluatieversie van Windows 11 Enterprise binnen. Hiervoor moet u een registratieformulier invullen, maar Microsoft controleert niet of de ingevulde gegevens ook echt die van u zijn.

Deze legale Windows 11 kunt u voor een beperkte periode gebruiken. Na het verstrijken van de evaluatieperiode kunt u de bestaande VM simpelweg verwijderen en een nieuwe, "schone" VM importeren, die u wederom voor de volle evaluatieperiode kunt gebruiken. Het is dus handig om het binnengehaalde bestand te bewaren; dat scheelt u straks weer wat tijd....

5. Maak een nieuwe VM aan en wijs het binnengehaalde .iso-bestand aan als "opstartschijf". Doe dan de installatie van Windows 11.

6. Klik op de VM - klik daarna in de werkbalk op Instellingen - USB - zet die op USB 2.0 (EHCI) Controller.

7. Klik in de werkbalk op Snapshots en maak een momentopname (snapshot) voor hernieuwde activatie in de toekomst. Dan hoeft u uw bestaande VM zelfs niet eens te verwijderen wanneer de evaluatieperiode definitief is verlopen: het terugzetten van een snapshot volstaat dan.

8. Start de VM en wacht totdat Windows volledig is opgestart.

9. Werkbalk: Apparaten - Invoegen Guest Additions CD-image...
Wacht nu; dit kan lang duren.

Klik daarna op VBoxWindowsAdditions.exe om de Guest Additions te installeren.

10. Na installatie wordt u voorgesteld om Windows te herstarten. Doe dit meteen.

Nadat Windows opnieuw is opgestart, kunt u USB-apparaten verbinden:

Na het inprikken van de USB-kabel zet u het apparaat aan. Daarna in de werkbalk van VirtualBox: Apparaten - USB - klik op uw apparaat. Dit zou Windows in staat moeten stellen om het apparaat te installeren.
Let op: u moet deze klik op uw apparaat, bij elke opstart van de VM weer opnieuw uitvoeren. Met die klik geeft u namelijk het apparaat als het ware door van Linux aan Windows.

Belangrijke waarschuwingen:

- Sluit Windows altijd af via zijn eigen startknop en niet via de werkbalk van VirtualBox.

- Ga niet zomaar wat websurfen vanuit deze VM: uw Linux is immers veel veiliger om mee te websurfen....

- Let erop, dat overzetten naar de VM van een USB-opslagapparaat zoals een USB-geheugenstaafje of USB-harde schijf, betekent dat zo'n opslagapparaat "vuil" wordt losgekoppeld in de gastheer-Linux. Dat zou in theorie gegevensverlies kunnen veroorzaken.


Tip: wilt u ook andere Linuxsoorten in een VM draaien? Dat is gelukkig heel eenvoudig. U kunt gewoon een nieuwe VM aanmaken, die vervolgens starten en dan het iso-bestand van die andere Linux aanwijzen als "opstartschijf". Vergeet niet om de pakketten virtualbox-guest-x11 en virtualbox-guest-dkms te installeren in die Linux-VM, voor schermvullende weergave.


Vervolg voor bepaalde TomTom-navigatiekastjes:

11. Nadat Windows weer is opgestart, gaat u eerst naar de webstek van TomTom om het installatiebestand van MyDrive Connect op te halen. Installeer dat.

12. Verbind uw TomTom met uw computer. Die zou nu automatisch moeten worden aangekoppeld in uw Linux.

Wordt uw TomTom niet automatisch herkend en aangekoppeld in uw Linux? Probeer dan eens een andere USB-kabel: de USB-kabel van uw navigatiekastje heeft het namelijk meestal zwaar te verduren gehad en kan daardoor intern beschadigd zijn. Dit kan er de oorzaak van zijn dat die USB-kabel alleen nog geschikt is voor opladen, maar niet meer voor gegevensoverdracht. Een nieuwe USB-kabel doet dan wonderen.

13. Ga in de werkbalk van VirtualBox naar Apparaten - USB - klik op TomTom. Let op: u moet deze klik op uw apparaat, bij elke opstart van de VM weer opnieuw uitvoeren. Met die klik geeft u namelijk het apparaat als het ware door van Linux aan Windows.

14. De allereerste keer dat u klikt op uw TomTom, begint Windows met het zoeken naar een stuurprogramma op het internet. Wacht gewoon af. Dit kan erg lang duren.

Als het Windows niet lukt om een stuurprogramma te vinden, geeft Windows een foutmelding wegens onvindbaar stuurprogramma. Klik die melding weg.

Start daarna Device Manager in Windows. Rechtsklik muis op TomTom - Update Driver Software.
Klik op "Browse my computer for driver software" en klik door naar:
C:\Program Files\MyDrive Connect\Driver\INF
Klik op OK.


15. Klaar! MyDrive Connect zou nu uw TomTom moeten herkennen en kunnen bijwerken. Let op: ga niet zomaar wat websurfen vanuit deze VM: uw Linux Mint is immers veel veiliger om mee te websurfen....


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina