Canon PIXMA-printers installeren in Linux Mint

Terug naar de thuispagina


Deze handleiding is mogelijk verouderd en dus wellicht niet geschikt voor Linux Mint 21.x!

Het handmatig installeren van een stuurprogramma voor een PIXMA-printer van Canon, is gelukkig niet zo heel moeilijk. Let op: deze instructie heeft alleen betrekking op Pixma printers!


1. Verbind uw printer met een USB-kabel met uw computer: zelfs wanneer u van plan bent om uw printer als netwerkprinter te gaan gebruiken, is voor eerste installatie vaak een USB-kabel nodig. Zet uw printer aan en probeer het eerst via Afdrukbeheer:

Menu - Beheer - Afdrukbeheer
Klik op het plusteken + om uw printer in een aantal stappen toe te voegen.

Lukt dit niet, bijvoorbeeld omdat uw printer te nieuw is voor de gegevensbank in uw Mintversie, ga dan door met stap 2 hieronder.


2. Ga naar de webstek van Canon en haal daar het stuurprogramma voor uw PIXMA printer op. Als u een multifunctionele printer hebt waar ook een scanner in zit: haal dan nu eerst alleen het stuurprogramma op voor het afdrukgedeelte van uw printer.

Let erop dat u kiest voor het stuurprogrammapakket waar de volgende kreet achter staat: (debian Packagearchive)


3. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

cd Downloads && tar -xvzf ~/Downloads/cnijfilter*deb.tar.gz

Druk op Enter. Daarmee pakt u het zojuist binnengehaalde bestand uit.


4. Ga nu met Bestandbeheer (uw verkennertje) naar de map Downloads. Daarin staat nu een map met een lange naam, die begint met cnijfilter.

Open die map en klik door naar de submap packages


5. Het vervolg verschilt voor 64-bits respectievelijk 32-bits. Ga dus na of uw systeem 64-bits dan wel 32-bits is (punt 5).

Dubbelklik eerst op het pakket cnijfilter-common, waarvan de naam eindigt op amd64.deb (voor 64-bits) respectievelijk i386.deb (voor 32-bits). Daarmee installeert u het pakket.

Dubbelklik daarna op het pakket cnijfilter-(naam van uw printerserie), waarvan de naam eindigt op amd64.deb (voor 64-bits) respectievelijk i386.deb (voor 32-bits).


6. Herstart uw computer: uw printer zou nu moeten werken (mogelijk moet u hem eerst nog even toevoegen in Afdrukbeheer, zoals beschreven in stap 1 op deze pagina).

Voor multifunctionele printers werkt nu alleen nog het afdrukgedeelte; ga daarvoor door met stap 7.


7. Hebt u een multifunctionele PIXMA printer waar ook een scanner in zit? Haal dan nu ook vanaf de webstek van Canon het stuurprogramma voor het scangedeelte op.

Let erop dat u kiest voor het stuurprogrammapakket waar de volgende kreet achter staat:
(debian Packagearchive)



8. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:

cd Downloads && tar -xvzf ~/Downloads/scangear*deb.tar.gz

Druk op Enter. Daarmee pakt u het zojuist opgehaalde bestand uit.


9. Ga nu met Bestandbeheer naar de map Downloads. Daarin staat nu een map met een lange naam, die begint met scangearmp.

Open die map en klik door naar de submap packages


10. Het vervolg verschilt voor 64-bits respectievelijk 32-bits. Ga dus na of uw systeem 64-bits dan wel 32-bits is (punt 5).

Dubbelklik eerst op het pakket scangearmp-common, waarvan de naam eindigt op amd64.deb (voor 64-bits) respectievelijk i386.deb (voor 32-bits). Daarmee installeert u het pakket.

Dubbelklik daarna op het pakket scangearmp-(naam van uw printerserie), waarvan de naam eindigt op amd64.deb (voor 64-bits) respectievelijk i386.deb (voor 32-bits).

Daarna bent u klaar: de printer zou moeten werken, inclusief scannergedeelte. Als de scanner niet werkt met het standaardscanprogramma Simple Scan, probeer het dan eens met Canons eigen scanprogramma scangearmp. U kunt dat starten met de terminalopdracht scangearmp (scangearmp zou trouwens ook ergens in uw menu moeten staan).


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina