AMD-videokaart: zo installeert u een nieuwer stuurprogramma

Terug naar de thuispagina


Soms, als u een heel erg nieuwe videokaart van AMD heeft gekocht, hebt u een probleem: het stuurprogramma van AMD dat in de pakketbronnen van Linux Mint of Ubuntu zit, is niet recent genoeg, waardoor u beeldproblemen heeft. Dan kunt u als volgt te werk gaan:


Installatie via de oibaf/graphics-drivers PPA

U kunt een nieuwer AMD-stuurprogramma installeren via een niet-officiƫle en dus enigszins riskante pakketbron: de oibaf/graphics-drivers PPA.

Dit is de methode met de grootste kans op succes, want de ontwikkelaar die deze PPA beheert heeft een goede reputatie. Deze ontwikkelaar heeft de AMD-stuurprogramma's aangepast, zodat ze optimaal geschikt zijn voor Linux Mint en Ubuntu.

Maar er zitten wel wat extra risico's vast aan het gebruik van een PPA, dat is onvermijdelijk. Door deze handleiding exact en volledig op te volgen, verkleint u de kans op problemen aanzienlijk.

Doe deze ingreep alleen als u problemen ondervindt met uw huidige stuurprogramma! Doe het beslist niet om "het nieuwste van het nieuwste" te willen hebben. De aanpak is als volgt:


1. Heel belangrijk: maak allereerst een momentopname met Timeshift, zodat u die altijd terug kunt zetten indien het nieuwe stuurprogramma u niet bevalt.


2. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak vervolgens in de terminal:

sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Hiermee voegt u de pakketbron toe aan uw systeem.


3. Vervolgens in de terminal:

sudo apt-get update

Druk op Enter. Hiermee brengt u uw systeem op de hoogte van de inhoud van de nieuwe pakketbron.


4. Nu komt het eigenlijke installatiewerk aan de orde. Merk op dat u een aantal onderdelen van uw grafische systeem gaat bijwerken; niet alleen wat (direct) betrekking heeft op AMD. Dat verhoogt het risico van deze ingreep. De momentopname in stap 1 is dus bepaald geen overbodige luxe!

In de terminal:

sudo apt-get upgrade

Druk op Enter.


5. Herstart uw computer. Nu zou uw videokaart moeten draaien op het nieuwe stuurprogramma.


6. Verwijder nu de PPA oibaf/graphics-drivers uit de pakketbronnenlijst, zodat er later geen problemen kunnen ontstaan door gebrekkige nieuwe versies van het stuurprogramma:

Linux Mint: start het programma Pakketbronnen (doorgaans te vinden via menuknop - Beheer - Pakketbronnen of menuknop - Systeem - Pakketbronnen)

Klik op de knop PPA's (mogelijk riskant)

Verwijder beide vermeldingen van oibaf/graphics-drivers (klik op een vermelding ervan en klik daarna op de knop Verwijderen).

Klik daarna op OK om de bestandenlijst bij te werken.

Sluit Pakketbronnen en start daarna Bijwerkbeheer. Klik daarin op de knop Verversen. Daarmee is veilig gesteld dat u nimmer vanuit de PPA bijgewerkte pakketten zult krijgen voor uw AMD-stuurprogramma.

U hoeft zich geen zorgen te maken over het niet-krijgen van bijgewerkte pakketten voor uw nieuwe AMD-stuurprogramma: voor gewoon gebruik als bureaucomputer, zijn zelfs veiligheidsreparaties voor stuurprogramma's meestal nauwelijks van praktisch belang.


Nog meer tips?

Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Linux Mint veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina