Meest populaire pagina's

Tips, trucs en veel gestelde vragen

75 tips en trucs voor Linux Mint (deel 3)

Terug naar de thuispagina


75 handige tips en trucs voor Linux Mint (DEEL 3)

Inhoud van deze pagina:

Dit is deel drie van de Tips en trucs voor Linux Mint. U vindt deel één hierdeel twee hier en deel vier hier.

Terminalopdrachten wissen uit het terminalgeheugen

1. Wanneer u een opdrachtregel uitvoert in de terminal, dan wordt die regel automatisch opgeslagen in het "terminalgeheugen".

Dat is soms handig, want u kunt de betreffende opdrachtregel dan simpelweg oproepen door een tikje te geven op de pijltjestoets omhoog. Of meerdere tikjes, wanneer de opdrachtregel die u zoekt, niet de laatstgebruikte is.

Toch kan het soms wenselijk zijn, dat de opdrachtregel niet wordt onthouden. Bijvoorbeeld wanneer u het onderhoud doet aan een computer van iemand anders. In dat geval kunt u de opdrachtregel beginnen met een spatie. Daardoor wordt hij niet onthouden.

Wilt u alle opgeslagen oude opdrachtregels in één keer wissen? Die zijn opgeslagen in het gebruikersaccount, in het verborgen bestand .bash_history (let op de punt voor de naam).

De makkelijkste manier om de inhoud van dat bestandje te wissen, is via de terminal. Als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

history -c -w ~/.bash_history

Druk op Enter. Nu is alle geschiedenis gewist.

Opstartvertraging analyseren

2. Als uw systeem last heeft van een trage opstart, dan kunt u de oorzaak als volgt proberen te vinden:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

systemd-analyze blame

Druk op Enter.

VPN-netwerk: hoe kan ik daarvan gebruikmaken?

3. Veel universiteiten en bedrijven werken met een Compatible Cisco Virtual Private Network (VPN). Dat is een beveiligde verbinding, waarmee u op afstand (bijvoorbeeld thuis) kunt gebruikmaken van niet-openbare gegevens.

Om daarmee verbinding te kunnen maken doet u het volgende.

Versterk het signaal van uw draadloze router

4. Er is een handige manier om het signaal van uw draadloze router flink te versterken, bijna zonder kosten: signaalversterking.

Rechten op bestanden en mappen wijzigen met Double Commander

5. Rechten wijzigen van bestanden en mappen kunt u in de grafische omgeving bijvoorbeeld doen met het eenvoudige losstaande bestandbeheerdertje (verkennertje) Double Commander.

Dit kunt u gewoon vanuit de pakketbronnen installeren. Dus via Programmabeheer of Synaptic pakketbeheer. Of als volgt via de terminal (wat verreweg het snelste is):

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install doublecmd-gtk

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Druk wederom op Enter.

Let op (1): rechten wijzigen werkt niet bij NTFS-geformatteerde partities, maar alleen bij de Linux-eigen formatteringen EXT2, EXT3 of EXT4.

Let op (2): u zult waarschijnlijk regelmatig een rechtenwijziging opnieuw willen uitvoeren, want een rechtenwijziging heeft alleen betrekking op bestaande bestanden en niet op later toegevoegde.

Rechten wijzigen kan overigens ook via de terminal; zie daarvoor deze instructie.

Firefox: stel hem optimaal in

6. Enkele trucs om Firefox optimaal te laten presteren, vindt u op deze pagina.

Snel en makkelijk grote hoeveelheden bestanden selecteren

7. Een snelle methode om in het bestandsbeheer (verkennertje Nemo, Caja, Nautilus of Thunar) veel bestanden tegelijk te selecteren: Ctrl-A.
Uitleg: druk de Ctrl-toets en en houd hem ingedrukt. Druk nu één keer op A-toets. Laat de Ctrl-toets los.

Wilt u enkele bestanden in de geselecteerde massa deselecteren? Druk weer de Ctrl-toets in en houd hem ingedrukt. Klik met de muis op elk bestand dat u wilt deselecteren. Laat de Ctrl-toets los.

Sneller draadloos verbinden

8. Sneller draadloos verbinden is mogelijk, door dat eerder in het opstartproces te laten plaatsvinden. Dat doet u als volgt:

- Klik met de muis op het verbindingspictogram van Netwerkbeheer in het systeemvak van de werkbalk - Netwerkverbindingen
- klik op uw draadloze netwerk
- klik op Bewerken...
- Tabblad Algemeen: vink aan: Alle gebruikers mogen verbinding maken met dit netwerk
- herstart uw computer.

Websites kopiëren op de harde schijf

9. Een hele webstek kopiëren op uw harde schijf, kunt u doen met httrack. httrack is een terminalprogramma, maar het werkt gebruikersvriendelijk en makkelijk.

Let op: er is ook een grafische schil, WebHTTrack, maar die is juist moeilijker te bedienen(!) en bovendien instabiel en onbetrouwbaar. WebHTTrack raad ik dus zeker niet aan!

httrack zit bij Ubuntu en Mint gewoon in de pakketbronnen, dus hij is te installeren via de toepassing Software (Ubuntu) of Programmabeheer (Mint).

Tik, na installatie, simpelweg httrack in de terminal en druk op Enter. De rest wijst zich vanzelf, want u wordt aan de hand genomen door een hulpprogramma dat u enkele vragen stelt. Als u opties gepresenteerd krijgt, druk dan gewoon op Enter, want de voorgestelde optie is altijd de juiste.

Vervolgens staat de opgeslagen webstek in de map "websites" in uw persoonlijke map. Startpunt is het bestand index.html, dat kunt u gewoon dubbelklikken en dan opent het zich in Firefox.

Let op: httrack kopieert standaard een hele webstek, inclusief alle inhoud, zoals filmpjes en dergelijke. Wees dus voorzichtig met wat u wilt kopiëren, want voor u het weet is uw hele harde schijf vol....

Gebruik Xfburn of Nero Linux om uw CD's en DVD's te branden

10. Xfburn is tegenwoordig een prima brandprogramma: een echte aanrader voor Ubuntu en Linux Mint. De nieuwste versie van Xfburn die in de pakketbronnen van Linux Mint zit, is namelijk sterk verbeterd. Xfburn is simpel te installeren via de toepassing Programmabeheer.

Helaas kan Xfburn geen multisessie branden. Als u multisessie-DVD's wilt branden, dan is er ook nog Nero voor Linux. Helaas wordt het prima brandprogramma Nero voor Linux, niet langer verkocht. Maar een gratis proefversie van Nero Linux 4 die 30 dagen werkt, is nog steeds op te halen op de webstek van Nero.

Er staat "update" bij, maar het is gewoon de volledige versie die u ook "schoon" kunt installeren. Kies DEB package 32 bit of DEB package 64 bit en klik op de knop Start Download.

Installeren gaat door gewoon op het binnengehaalde deb-pakketje te dubbelklikken, net als bij een .exe-installatiebestand van Windows.

Als u ooit een licentie (serienummer) hebt gekocht voor Nero Linux 4, dan kunt u daarmee die proefversie nog steeds blijvend activeren na afloop van de uitprobeerperiode van 30 dagen.

Eenvoudige fotobewerkingen en fotobeheer

11. Voor eenvoudig fotobeheer en simpele fotobewerkingen is gThumb erg geschikt. Dit programmaatje zit in de pakketbronnen: de zoekterm in de toepassing Software (Ubuntu) en Programmabeheer (Mint) is simpelweg gthumb. Daardoor is het dus makkelijk te installeren.

Tip voor gebruik:
Om een foto of afbeelding te bewerken opent u hem eerst (duh....). Daarna klikt u op de knop Bewerken, rechts in de werkbalk (het schilderspalet). Vervolgens klapt er rechts een menu uit met de bewerkingsmogelijkheden.

Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Ziet u de knop Bewerken niet? Dan zou de knop Bewerken verstopt kunnen zitten achter een "uitklap-pijltje" helemaal rechts in de werkbalk. Maak gThumb eens schermvullend, dan ziet u de knop waarschijnlijk meteen.

Installatiepakketje maken van programma dat al is geïnstalleerd

12. Hebt u een programma handmatig geïnstalleerd dat niet in de pakketbronnen zit, en bent u het installatiepakketje (x.deb) ervan kwijt? Dan kunt u met dpkg-repack toch nog een nieuw installatiepakketje "terugtoveren" op het systeem waarin dat handmatig geïnstalleerde programma aanwezig is.

Een voorbeeld is het makkelijkste. Stel, u hebt ooit handmatig Nero voor Linux geïnstalleerd in uw Linux Mint. U doet dan dit:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo dpkg-repack nerolinux

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Wanneer dpkg-repack klaar is met zijn klus, staat er in uw persoonlijke map een nieuw deb-pakketje genaamd nerolinux_xxx.deb. Dat kunt u gebruiken om Nero voor Linux te herinstalleren (gewoon erop dubbelklikken), als u bijvoorbeeld een schone herinstallatie hebt gedaan van uw hele Linux Mint.

Pijlen plaatsen in afbeeldingen met fotobewerker GIMP

13. Het is erg lastig om pijlen te plaatsen in een afbeelding met fotobewerkingsprogramma GIMP. Maar als volgt wordt het een stuk makkelijker:

a. Als u GIMP nog niet eerder hebt gebruikt: start GIMP op en sluit hem daarna weer af. Bij eerste start maakt GIMP namelijk een verborgen mapje aan in uw gebruikersaccount, met uw voorkeursinstellingen. Dit mapje is nodig voor het vervolg.

b. Haal het scriptbestand Draw arrow (pijl.scm) binnen vanaf mijn webstek, want de GIMP Plugin Registry bestaat helaas niet meer. Laat het staan in de map Downloads.

c. Plaats het scriptbestand nu in een submapje van uw persoonlijke map, met behulp van een terminaltoverspreuk:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

mv -v ~/Downloads/pijl.scm ~/.config/GIMP/*/scripts

Druk op Enter.

d. Start GIMP en open daarin een afbeelding of foto.

e. Werkbalk GIMP: Gereedschap - Paden

De eerste punt die u op de afbeelding zet met Paden, wordt de punt van de pijl. De tweede punt die u zet, wordt de achterkant van de pijl.

f. Werkbalk GIMP: Gereedschap - Pijl...

Zet een vinkje bij:
Delete path after arrow was drawn?

Klik op OK.

Pijl te dik? Ook dat kunt u bijstellen. Zelf zet ik vaak de "Percentage size of notch of arrow head" op 50 en de Brush Thickness op -50.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhalen per gebruikersaccount.

Vastzetten op een bepaalde systeemkernversie (kernel)

14. Wilt u een bepaalde systeemkernversie (kernel) vastzetten op zijn huidige versie, bijvoorbeeld om mogelijke complicaties door een toekomstige bijgewerkte systeemkern te vermijden?

Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als u een bepaald stuurprogramma handmatig hebt geïnstalleerd, wat onbruikbaar zou worden bij een nieuwe systeemkern.

Het risico van zo'n systeemkern-vastzetting is gelukkig beperkt, zeker bij gebruik als bureaucomputer (en dus niet als server). Want hoewel nieuwe systeemkernen meestal veiligheidsreparaties bevatten, zijn het toch vooral andere systeemonderdelen die worden aangevallen, zoals uw webverkenners (Firefox, Chrome).

U kunt zo'n vastzetting bereiken door de generieke metapakketten voor de systeemkern vast te zetten op hun huidige versie. Door die vastzetting zal uw systeem geen bijgewerkte systeemkernen meer krijgen, want het zijn de metapakketten die ervoor zorgen dat er überhaupt bijgewerkte systeemkernen worden aangeboden in Bijwerkbeheer / Updatebeheer.

Let op: ik raad aan om dit alleen te doen bij wijze van tijdelijke maatregel. Namelijk zodat u het installeren van de nieuwe systeemkern kunt uitstellen, totdat u de tijd heeft om eventuele handmatig geïnstalleerde stuurprogramma's opnieuw te installeren voor de nieuwe systeemkern.

Vastzetten (bevriezen) van de systeemkern kan als volgt:

a. Sluit alle programma's die met pakketbeheer te maken hebben, zoals Bijwerkbeheer, Programmabeheer, Software enzovoorts.

b. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

c. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één regel):

sudo apt-mark hold "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*"

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

d. U bent klaar! Als u wilt nakijken welke pakketten er precies zijn vastgezet, dan kunt u daarvoor deze terminalopdracht gebruiken, waarvoor geen rootbevoegdheid (sudo) nodig is:

apt-mark showhold

Druk op Enter.

e. Hieronder, bij punt 14.1, leest u hoe u deze ingreep desgewenst weer ongedaan kunt maken.

Vastzetting van systeemkern (kernel) ongedaan maken

14.1. Wilt u de vastzetting van de systeemkernversie ongedaan maken? Dat kan als volgt:

a. Sluit alle programma's die met pakketbeheer te maken hebben, zoals Bijwerkbeheer, Programmabeheer, Software enzovoorts.

b. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

c. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster (dit is één regel):

sudo apt-mark unhold "linux-generic*" "linux-headers-generic*" "linux-image-generic*" "linux-signed-generic*" "linux-signed-image-generic*" linux-libc-dev

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

d. Kijk tot slot nog even na of het ongedaan maken van de vastzetting is gelukt; dat kan met deze terminalopdracht, waarvoor geen rootbevoegdheid (sudo) nodig is:

apt-mark showhold

Druk op Enter.

Als het ongedaan maken van de vastzetting is gelukt, dan zou u geen enkele uitvoer moeten zien. Althans niet voor systeemkernpakketten.

e. Klaar! U krijgt, als het goed is, nu weer nieuwe systeemkernen binnen via Bijwerkbeheer of Updatebeheer.

Zet uw e-mail over van Outlook naar Thunderbird in Linux Mint

15. Als u in Windows gebruik maakt van Outlook of Outlook Express voor uw e-mail, dan kunt u uw e-mails en instellingen als volgt overzetten naar het e-mailprogramma Thunderbird in Linux Mint.

Vergroot de letters in het Grubmenu

16. Meestal staat het Grubmenu al op de juiste beeldverhouding voor uw beeldscherm. Dat levert de mooiste letters op, maar die kunnen af en toe wel erg klein uitvallen. Met name oudere mensen kunnen dan soms moeilijk lezen wat er staat.

Als volgt kunt u de lettergrootte flink verhogen.

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

xed admin:///etc/default/grub

Druk op Enter.

Zoek het volgende tekstblokje:

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480


Haal het hekje # weg voor de onderste regel van dat tekstblokje, zodat die wordt:

GRUB_GFXMODE=640x480

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het. Kopieer en plak daarna in de terminal:

sudo update-grub

Druk op Enter.

Herstart uw computer. De regels in het opstartmenu zouden nu een flink stuk groter moeten zijn.

Er zijn overigens nog andere manieren om het lettertype te vergroten, die mooiere letters opleveren. Maar die zijn een stuk ingewikkelder; dit is "de kortste klap" (zoals ze in Noord-Nederland zeggen).

Letters wat al te groot? Zet de Grubmenu-beeldverhouding dan op 800x600 in plaats van 640x480. Andere beeldverhoudingen zijn ook mogelijk, mits uw beeldscherm die ondersteunt binnen de beperkte weergavemogelijkheden die Grub heeft.

Swap: stel uw virtuele wisselgeheugen goed in

17. Hier kunt u lezen hoe u de swap, oftewel het virtuele wisselgeheugen, goed kunt instellen.

Schakel het wachtwoord voor de sleutelbos uit

18. Deze tip is alleen relevant wanneer u automatisch wordt aangemeld in uw gebruikersaccount, dus zonder uzelf aan te melden met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

De sleutelbos is de kluis waarin sommige webverkenners (zoals Chrome) de wachtwoorden opslaan voor de websites die u bezoekt. Sommige e-mailprogramma's, chatprogramma's en programma's voor toegang-op-afstand gebruiken de sleutelbos ook. Zelfs uw bestandbeheerder zou die kunnen gebruiken voor het opslaan van wachtwoorden voor gedeelde mappen in een netwerk.

Let op: uw rootwachtwoord en gebruikerswachtwoord worden niet in de sleutelbos opgeslagen. De sleutelbos is er alleen voor extra netwerkgerelateerde (en internetgerelateerde) wachtwoorden.

Als u uw Mint op "automatisch aanmelden" hebt staan, kunt u soms worden geconfronteerd met de vraag om uw wachtwoord in te voeren voor het ontsluiten van uw persoonlijke sleutelbos. Vooral bij het gebruik van sommige webverkenners. Dat is natuurlijk lastig.

Verreweg de veiligste oplossing is, om gewoon het automatische aanmelden uit te schakelen voor uw gebruikersaccount! Maar als u dat niet wilt en sowieso nooit wachtwoorden opslaat (want u gaat nu de deur van de wachtwoordenkluis wagenwijd openzetten, waardoor uw opgeslagen internetwachtwoorden volledig onbeveiligd worden), dan kunt u het sleutelboswachtwoord als volgt uitschakelen:

a. Verwijder eerst de bestaande persoonlijke sleutelbos. Wees niet bang: u verwijdert niet uw systeembeheerderswachtwoord (root) of uw gebruikerswachtwoord, maar alleen uw eigen sleutelbos. Let op: dit verwijdert al de website-wachtwoorden die u hebt opgeslagen in uw webverkenners!

Dit gaat als volgt:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

rm -v ~/.local/share/keyrings/*.keyring

Druk op Enter.

b. De eerstvolgende keer dat u de sleutelbos gebruikt, zal Linux u vragen om een nieuw wachtwoord in te voeren voor de nieuw aan te maken sleutelbos. Laat alles leeg en druk op Doorgaan en daarna weer op Doorgaan: uw nieuwe sleutelbos gaat voortaan onbeveiligd en zonder wachtwoord door het leven.

c. Laat uw webverkenners (Firefox, Chrome, ....) al hun opgeslagen wachtwoorden wissen en stel ze in om nimmer meer aan te bieden om een wachtwoord op te slaan.

Probleem met een Microsoft Office-document? Gebruik OneDrive

19. Heeft Libre Office een probleem met een complex document van Microsoft Office? Open dat document dan in de gratis Microsoft-wolkdienst OneDrive.

In de gratis versie van Microsoft OneDrive zitten basisversies van Word, Excel en Powerpoint, genaamd Office Online. Daarmee kunt u documenten openen, bewerken en zelfs maken.

Libre Office vind ik veel prettiger en beter om mee te werken, maar Office Online kan soms een handige noodoplossing zijn....

Meet het geheugengebruik en de temperatuur van uw Nvidia-videokaart

20. Hebt u een Nvidia-videokaart? Als die draait op het gesloten-bron fabrieksstuurprogramma (de aanrader!), dan kunt u het geheugengebruik en de temperatuur van uw Nvidia grafische kaart als volgt meten.

Voor zover nog niet gedaan, installeer eerst het hulpprogramma van Nvidia zelf:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in het terminalvenster:

sudo apt-get install nvidia-settings

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Start nu nvidia-settings. Als u die niet kunt terugvinden in het menu, start hem dan met de volgende terminalopdracht:

nvidia-settings

Druk op Enter.

Klik op GPU 0 voor het geheugengebruik en op Thermal Settings voor de temperatuur.

Nog meer? Deel 1, 2 en 4 van de Tips en trucs voor Linux Mint

Dit is deel drie van de Tips en trucs voor Linux Mint. U vindt deel één hierdeel twee hier en deel vier hier.


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina