Oud Realtek-stuurprogramma voor oude Linux Mint en oude Ubuntu

Terug naar de thuispagina


Waarschuwing: dit oude stuurprogramma is alleen geschikt en bedoeld voor de oudere Linux Mint 19.x en Ubuntu 18.04.x, die draaien op een systeemkern van de 4.15-serie (niet voor een hogere serie). Niet voor Linux Mint 20.x en Ubuntu 20.04.x!

Voor de volgende draadloze chipsets van Realtek kunt u nog steeds het oude stuurprogramma rtlwifi_new van Larry Finger (lwfinger) installeren in Linux Mint 19.x en Ubuntu 18.04.x, mits die draaien op een systeemkern van de 4.15-reeks:

RTL8192CE, RTL8188CE, RTL8192SE, RTL8192DE, RTL8188EE, RTL8192EE, RTL8723AE, RTL8723BE en RTL8821AE.

Dit stuurprogramma is helaas reeds verwijderd van GitHub, maar ik heb er gelukkig in januari 2020 nog een kopie van gemaakt.

Let op: voor de chipset RTL8723BE is het soms niet noodzakelijk om het stuurprogramma te vervangen, aangezien het daarvoor soms genoeg is om de antenneselectie te veranderen zoals hier staat beschreven (punt 2).

Zo installeert u het andere stuurprogramma:

1. Weet u niet helemaal zeker welke Realtek WiFi-chipset u heeft? Dat kan, want aanduidingen van merk en type op een USB-netwerkstekker of een inwendig PCI-kaartje zeggen niets; dat kan van alles zijn.

Normaal gesproken kunt u als volgt bepalen welke WiFi-chipset u heeft:

a. Bij een USB-netwerkstekker: steek hem in uw computer.

b. Open een terminalvenster (zo opent u een terminalvenster).

c. Maak het terminalvenster schermvullend, om afgekapte regels te voorkomen.

d. Kopieer en plak deze opdracht in het terminalvenster:

inxi -Fxz

(als u het toch intikt: de letter F is een hoofdletter, en vergeet de spatie na inxi niet!)

Druk op Enter. In het volledige apparatuuroverzicht dat u dan ziet, zou ook uw WiFi-chipset moeten staan.

e. Maar in enkele gevallen geeft inxi niet genoeg informatie. Als volgt kunt u dan alsnog vaststellen welke chipset het is:

f. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

g. Bij een USB-netwerkstekker kopieert en plakt u het volgende woord in de terminal:

lsusb

(als u toch handmatig intikt: de eerste letter van het opdrachtwoord is een kleine L)

Druk op Enter.

Voor een inwendig PCI WiFi-kaartje is de terminalopdracht: lspci

h. U zou nu in de uitvoer een regel moeten zien die er ongeveer zo uitziet (voorbeeld van mijn eigen computer):

Bus 002 Device 005: ID 0bda:b720 Realtek Semiconductor Corp.

Het gaat om de combinatie van letters en cijfers die ik rood heb gemaakt: dat is de unieke aanduiding van de chipset. Zoek met Google op die combinatie om de type-aanduiding van Realtek te vinden.

2. Zorg voor tijdelijk internet voor uw computer, via uw mobieltje.

3. Zoals reeds gezegd: het stuurprogramma rtlwifi_new is verwijderd van GitHub, maar ik heb er in januari 2020 nog een kopie van gemaakt. Haal nu deze ingepakte kopie binnen vanaf mijn Google Drive en pak hem uit in uw map Downloads. Doe er verder even niks mee, maar ga door met de stappen van mijn handleiding.

4. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

5. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal, om mokutil te installeren en een diagnose te laten uitvoeren:

sudo apt-get install mokutil && mokutil --sb-state

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

Indien mokutil meldt dat Secure Boot is ingeschakeld: herstart uw computer en schakel Secure Boot uit in het BIOS. Om dit te kunnen doen, moet u mogelijk eerst een "administrator password" in het BIOS instellen. Het uitschakelen van Secure Boot is geen verlies: het voegt sowieso nauwelijks enige veiligheid toe. Het is voornamelijk een manier voor Microsoft om zijn monopolie af te dwingen op uw computer...

5. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

6. Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal, ten einde de vereiste bouwpakketten binnen te halen en te installeren (de bouwgereedschappen waarmee u het stuurprogramma gaat bouwen):

sudo apt-get install git build-essential linux-headers-$(uname -r)

Druk op Enter en tik desgevraagd uw wachtwoord in. In Ubuntu blijft dit geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo. In Mint is dit veranderd: u ziet wel sterretjes. Druk opnieuw op Enter.

7. Nu gaat u de vereiste systeemkernmodule compileren vanuit de stuurprogrammapakketten. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal, ten einde de map met de stuurprogrammapakketten binnen te gaan:

cd ~/Downloads/rtlwifi_new

Druk op Enter.

8. Voer dan deze opdracht uit in de terminal:

make

9. Installeer tot slot de gecompileerde module met deze terminalopdracht:

sudo make install

10. Nu gaat u de map met de stuurprogrammapakketten verwijderen, want die is nutteloos geworden (en kan niet worden gebruikt voor andere systeemkernen, aangezien hij is toegesneden op uw huidige systeemkern door "make"). Met deze opdracht:

rm -v -R --interactive=never ~/rtlwifi_new

11. Herstart uw computer.

12. Klaar! Uw draadloze kaartje zou nu gereed moeten zijn voor gebruik (ook na herstart van uw computer, dus blijvend). Klik maar eens op het pictogram van Netwerkbeheer in het systeemvak: er zou nu een venstertje moeten uitklappen met de beschikbare draadloze netwerken.

Let op: deze ingreep kan worden tenietgedaan door een nieuwe of bijgewerkte systeemkern (kernel update)! Daarom raad ik aan om het bijwerken van systeemkernen als volgt uit te schakelen (punt 14).

Of indien u toch nieuwere systeemkernen wilt installeren: bewaar het gecomprimeerde (.tar.gz) bestand dat u hebt binnengehaald, hernoem dit tot wifi-stuurprogramma en houd het in reserve.

U kunt het dan in de toekomst op de inmiddels bekende manier gebruiken (uiteraard na het eerst te hebben uitgepakt). Namelijk om het stuurprogramma opnieuw te bouwen en te installeren wanneer u uw draadloze netwerk bent verloren na het opstarten vanaf een nieuw geïnstalleerde systeemkern.


Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak uw Linux Mint sneller

Maak Linux Mint veilig schoon

Vermijd 10 fatale vergissingen


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina