Lubuntu: de kracht van de eenvoud


Terug naar de thuispagina


Algemeen

1. Lubuntu is een echte lichtgewicht. Deze extra lichte versie van Ubuntu, bestaat in wezen uit de "Ubuntumotor" met daar bovenop de LXDE-werkomgeving. Lubuntu is een officieel erkend lid van de Ubuntufamilie, en zeer geschikt voor oudere en zwakkere computers.

Klik op de blauwe knop om uw Lubuntu 18.04.1 (64-bits) gratis binnen te halen:
Let op: u moet het binnengehaalde .iso-bestand op een speciale manier op een DVD branden (geschreven voor Linux Mint, maar de aanpak is hetzelfde).

Lubuntu 18.04 is niet de nieuwste versie maar wel de beste, omdat 18.04 een LTS-versie is.

Als uw apparatuur het aankan, dan raad ik u zeker aan om voor Lubuntu (of nog beter: Xubuntu) te kiezen en niet voor bijvoorbeeld Puppy Linux of AntiX: de Ubuntumotor is uitstekend, en u hebt de volledige rijkdom van de Ubuntu-pakketbronnen ter beschikking.

Voor alle duidelijkheid: de hoeveelheid "oogsnoep" (fraaie aanblik) is in Lubuntu duidelijk minder dan in Xubuntu of Ubuntu. Ook bieden Xubuntu en Ubuntu meer functies en mogelijkheden. Dus als uw computer Xubuntu of Ubuntu aankan, dan raad ik u beslist aan om daarvoor te kiezen.

Inhoud van deze pagina:

Lubuntu binnenhalen

2. U kunt Lubuntu 18.04 hier binnenhalen.

Systeemeisen

3. De systeemeisen voor Lubuntu zijn als volgt:

Redelijk functioneren (mijn eigen maatstaf):
RAM-geheugen: 1,5 GB
Videokaart: 64 MB
Harde-schijfruimte: 20 GB

Let op: verlaag beslist de swapneiging! Met bovenstaande systeemkenmerken loopt Lubuntu redelijk soepel, mits de swapneiging is verlaagd. Die verlaging van de swapneiging kunt u pas doorvoeren na installatie, dus schrik niet wanneer het systeem bij eerste opstart erg traag reageert.

Tip: verlaag de swapneiging voordat u de eerste reeks bijgewerkte pakketten binnenhaalt. Dat kan flink schelen in de verwerkingstijd.

Uiterlijk

4. De gebruikersomgeving is eenvoudig ingedeeld, hoewel niet altijd even logisch. Toch kan men er snel de weg in vinden.

Zie deze schermafdruk van Lubuntu 18.04 (klik erop om hem te vergroten):

Geen vijf jaar maar drie jaar

5. Lubuntu 18.04 LTS is een extra belangrijke versie, want hij is gebaseerd op Ubuntu 18.04 LTS, die veiligheidsreparaties krijgt tot april 2023.

Maar zowel voor Lubuntu LTS als voor Ubuntu LTS geldt, dat het 't beste is om hem maximaal drie jaar te gebruiken in plaats van vijf jaar.

Standaardprogramma's

6. De standaard-webbladeraar in Lubuntu is Firefox. Het kantoorpakket bestaat uit Abiword (lichte tekstverwerker) en Gnumeric (licht rekenbladprogramma).

De bestandbeheerder (verkenner) heet PCmanFM. In de terminal zonder hoofdletters, dus pcmanfm. Goed om te weten wanneer u een terminalopdracht wil gebruiken waarin nautilus staat (verkenner van Ubuntu).

Het kladblokje heet Leafpad. In de terminal zonder hoofdletter, dus leafpad. Handig om te weten wanneer u een terminalopdracht wil gebruiken waarin gedit staat (kladblokje van Ubuntu).

De terminal heet LXTerminal. Deze vindt u terug in het menu in de categorie Systeemgereedschap.

Let op: installeer niet al teveel programma's erbij, want het is natuurlijk jammer om het doel van deze distro aan te tasten: lichtgewicht te zijn....

Vooral kan dit spelen bij de ondersteunende bestanden die sommige programma's nodig hebben. Als u een bepaald programmaatje in Lubuntu erbij installeert, dan kan dat soms de halve Gnome- of KDE-werkomgeving meesleuren aan ondersteunende bestanden... Uw lichtgewicht Lubuntu wordt dan ineens een stuk zwaarder, en dus ook slomer in het gebruik.

Controleer dus vooraf in Synaptic pakketbeheer goed, welke lading er meekomt. En of die extra lading wel de moeite waard is....

Tips voor Lubuntu

7. Hier vindt u een lijstje met tips, tweaks en andere ingrepen, waarmee u uw pas geĆÆnstalleerde Lubuntu netjes kunt afwerken.

Nog meer tips?

8. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina