Zes dingen om direct te doen in Lubuntu 18.04

Terug naar de thuispagina


Proficiat, u hebt een kersvers geïnstalleerde Lubuntu 18.04 Bionic Beaver! Wat doet u nu het beste eerst?

Hieronder vindt u een lijstje dat u punt voor punt kan afwerken.
Ik heb de ingrepen in drie soorten verdeeld:
- zeven beslist noodzakelijke (deel 1);
- niet noodzakelijk maar wel aangeraden (deel 2);
- misschien handig (deel 3).

Als u alle punten uitvoert, dus ook de minder belangrijke, dan kost u dat ongeveer anderhalf uur. Maar dan hebt u ook wat: een netjes afgewerkte Lubuntu die nog jaren mee kan, bijna onderhoudsvrij! Bovendien is het een snelcursus / spoedcursus in het gebruik van uw nieuwe Lubuntu.

Inhoud van deze pagina:

TIP: hier kunt u een controlelijstje voor Lubuntu 18.04 binnenhalen, dat u kunt afdrukken op papier. Vervolgens kunt u daarop afvinken wat hieronder staat. Gemak dient de mens...

Ik heb de ingrepen in drie soorten verdeeld:
- beslist noodzakelijk (deel 1);
- niet noodzakelijk maar wel aangeraden (deel 2);
- misschien handig (deel 3).

Weet u niet welke Lubuntuversie u heeft? Dat is belangrijk voor het vervolg, dus dat kunt u als volgt even nakijken:

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Kopieer en plak de volgende opdrachtregel in de terminal:
lsb_release -a

Druk op Enter.

Let op: in de uitvoer die u dan ziet, kan Lubuntu staan vermeld als Ubuntu, maar dat is niet belangrijk: het gaat om het versienummer.Deel 1

ZES BESLIST NOODZAKELIJKE INGREPEN


Doe deze dingen allemaal:

Werk eerst alles bij

1.1. Eerst de bijgewerkte pakketten, daarna de rest pas....

a. Menuknop - Systeemgereedschap - Updatebeheer

Controleer op bijgewerkte pakketten en pas ze allemaal toe.

Let op: installeert u de bijgewerkte pakketten via de automatische melding over de beschikbaarheid van bijgewerkte pakketten? Wees er dan op bedacht dat het akkoord gaan met de voorgestelde bijgewerkte pakketten, ervoor zorgt dat het binnenhalen én installeren van de bijgewerkte pakketten, geheel "onzichtbaar" plaatsvindt. U krijgt zelfs geen melding als het klaar is....

Dat kan erg verwarrend zijn, want het lijkt alsof er niets gebeurt. Het is echter van groot belang dat u dit onderhuidse proces niet afbreekt.

b. Als alles klaar is: herstart uw computer (meestal niet nodig na het bijwerken van uw systeem, maar doe het deze keer wel, voor alle zekerheid).

Verlaag de swapneiging (belangrijk)

1.2. Bij normaal gebruik van de computer (wanneer u geen server heeft), wil u beslist het gebruik van het virtuele geheugen verminderen. Dat kan namelijk een enorm verschil uitmaken voor de snelheid van uw systeem.

Standaard heeft Lubuntu helaas een te grote neiging om gebruik te gaan maken van de swap (het virtuele geheugen op de harde schijf). Handig voor servers, maar niet voor gewoon gebruik.

Daardoor spreekt Lubuntu, vooral bij 2 GB RAM-geheugen of minder, de swap veel te snel aan. Die schrijfacties op de harde schijf vertragen Lubuntu aanzienlijk. Virtueel geheugen op de harde schijf, is nu eenmaal veel langzamer dan het "echte" RAM-geheugen. U kunt dus snelheidswinst behalen door de swapneiging te verlagen.

Let op: heeft uw computer 8 GB RAM-geheugen of meer? Dan kunt u dit onderdeel gerust overslaan, want met zoveel RAM-geheugen zult u waarschijnlijk niets merken van een verlaging van de swapneiging.

De swapneiging kan een waarde hebben van 0 (bijna volledig uitgeschakeld) tot 100 (swap wordt constant gebruikt). De swapneiging staat standaard op 60, wat alleen voor servers een goede waarde is. Voor normaal thuisgebruik als bureaucomputer is hij veel te hoog. Een uitgebreide Engelstalige technische uitleg vindt u hier (webstek uit de lucht? Haal dan dit pdf-bestand binnen dat dezelfde tekst bevat).

Zo verlaagt u de swapneiging naar een redelijkere waarde:

a. Installeer om te beginnen het kladblokje Gedit, voor het bewerken van systeeminstellingsbestanden met rootbevoegdheid:

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik in (kopieer en plak via een rechtsklik met de muis, dat is veel beter en voorkomt fouten):

sudo apt-get install gedit

Druk op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar wanneer u het intikt, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

b. Controleer vervolgens de huidige swapneiging van uw Lubuntu:

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Kopieer en plak via een rechtsklik met de muis:

cat /proc/sys/vm/swappiness

Druk op Enter. Waarschijnlijk is de uitkomst een veel te hoge waarde van 60.

c. Kopieer en plak vervolgens deze regel in de terminal:

gedit admin:///etc/sysctl.conf

Druk op Enter.

Nu start kladblokje Gedit met een bepaald tekstbestand.

Let op: het kan zijn dat Gedit weliswaar start, maar dat er in de terminal bepaalde foutmeldingen verschijnen. Die zijn onschuldig, dus u hoeft daar geen aandacht aan te besteden.

Voeg helemaal onderaan in het zojuist geopende tekstbestand, de volgende blauwe regels toe (kopieer en plak):

# Verminder de swapneiging
vm.swappiness=10


Sla het tekstbestand op en sluit het kladblokje.

d. Herstart uw computer (volledige herstart).

e. Controleer daarna even de nieuwe swapneiging in de terminal, met de volgende opdracht (kopieer en plak):

cat /proc/sys/vm/swappiness

Als het goed is, staat die nu op 10.

Let op: Het kan zijn, dat een wat lagere waarde dan 10, bij uw computer nog iets beter uitpakt.

Een werkbare praktische vuistregel zou bijvoorbeeld kunnen zijn:
1 GB of meer RAM-geheugen: 10
Minder dan 1 GB RAM-geheugen: 5

Bij computer met een SSD (Solid State Disk) moet de swapneiging overigens altijd op 5 staan, ongeacht de hoeveelheid RAM-geheugen.

Installeer ontbrekende stuurprogramma's (drivers)

1.3. Hiervoor heeft u internetverbinding nodig!

Stuurprogramma's installeren is meestal niet noodzakelijk, omdat die al in de Linuxkernel zitten. Een uitzondering daarop vormen onder andere sommige printerstuurprogramma's en de fabrieksstuurprogramma's voor videokaarten van Nvidia (maar ook andere apparaten kunnen zo'n uitzondering zijn).

a. Voor het installeren van uw printer of scanner kunt u dit stappenplan gebruiken (*Klik*).

b. Voor optimale prestaties van uw Nvidia-videokaart, wilt u beslist het gesloten-bron-fabrieksstuurprogramma installeren (het niet-vrije stuurprogramma). Dat gaat als volgt:

Menuknop - Voorkeuren - Software en Updates
Klik op het tabblad Extra stuurprogramma's

Het zoeken naar beschikbare extra stuurprogramma's begint dan vanzelf.

Let op: soms krijgt u meerdere versies aangeboden van het fabrieksstuurprogramma van Nvidia. De voorkeursvolgorde is als volgt:

1. nvidia-(van hoogste nummer naar laagste nummer)
2. nvidia-(van hoogste nummer naar laagste nummer)-updates
3. nvidia-experimental

Kies alleen uit de versies die u worden aangeboden, want alleen die ondersteunen uw videokaart! U probeert dus eerst de versie met de hoogste voorkeur; alleen als die problemen geeft, probeert u nummer twee, enzovoorts.

Lubuntu haalt dan het benodigde stuurprogramma automatisch via het internet binnen, vanuit de pakketbronnen van Ubuntu, en installeert het. Naderhand moet u de computer wel even volledig herstarten.

Hebt u een splinternieuwe videokaart van Nvidia? Dan zou het kunnen zijn, dat die te nieuw is voor de versie van het niet-vrije fabrieksstuurprogramma in de pakketbronnen van Ubuntu. In dat geval krijgt u überhaupt geen fabrieksstuurprogramma aangeboden door "Extra stuurprogramma's".

Als dit zo is, dan kunt u voor een Nvidia-kaart eens hier kijken voor een oplossing.


Voor een AMD/ATI-videokaart moet u bij het standaard-openbronstuurprogramma blijven. Want de gesloten AMD Catalyst stuurprogramma's (fglrx) zijn niet verenigbaar met Ubuntu 18.04.x.

Deze gesloten fglrx-stuurprogramma's zijn niet-vrij, dus hun broncode is niet beschikbaar. AMD heeft aangegeven dat hij hen niet langer wil ondersteunen en heeft zijn klanten aangeraden om in plaats daarvan open-bron-stuurprogramma's te gebruiken.

Als u een GPU van AMD of ATI heeft in Lubuntu 18.04.x, dan zal het besturingssysteem automatisch of het radeon-stuurprogramma of het amdgpu-stuurprogramma voor u kiezen. Beide open-bron-stuurprogramma's zijn standaard al geïnstalleerd.

Installeer o.a. multimedia-ondersteuning

1.4. Om Lubuntu compleet te maken, wil u beslist wat programma's en ondersteunende pakketten erbij installeren. Dat kan als volgt.

Multimedia-ondersteuning
a. Allereerst wil u het pakket lubuntu-restricted-extras hebben, dat onmisbare multimedia-ondersteuning bevat:

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik vervolgens de volgende toverspreuk in de terminal (gebruik kopiëren en plakken via een rechtsklik met de muis, om tikfouten te voorkomen):
sudo apt-get install lubuntu-restricted-extras

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

U krijgt dan een licentie-overeenkomst te zien van Microsoft (zucht), want u installeert onder andere wat lettertypes van Microsoft.

Zie onderstaande schermafdruk (klik erop om hem te vergroten):

Tik op de Tab-toets om <Ok> te activeren (dat wordt dan rood). Druk vervolgens op Enter.

U krijgt vervolgens een scherm te zien waarop u Ja kunt zeggen tegen de licentie-overeenkomst. Tik op de Tab-toets om <Ja> te activeren (dat wordt dan rood) en druk op Enter.

Afspelen van beveiligde DVD's
b. Voor het afspelen van beveiligde DVD's moet u ook nog wat installeren. Dat gaat als volgt:

Tik de volgende toverspreuk in de terminal (voorkom fouten: kopieer en plak):

sudo apt-get install libdvd-pkg

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

U krijgt nu een paar keer bevestigingsverzoeken te zien in de terminal, die aan u vragen om akkoord te gaan met de vervolgstappen. Ga telkens gewoon akkoord.

Nadat dit is voltooid, kopieert en plakt u de volgende opdrachtregel in de terminal:

sudo dpkg-reconfigure libdvd-pkg

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

U krijgt nu wederom bevestigingsverzoeken te zien in de terminal, die aan u vragen om akkoord te gaan met het vervolg. Ga telkens gewoon akkoord. Let op: dit kan een tijdje duren, vooral op zwakke apparatuur. Wacht rustig af totdat alles klaar is.

c. Vergrendel nu de DVD-ontsleutelingspakketten die u zojuist heeft geïnstalleerd, op hun huidige versies. Want het bijwerken daarvan kost veel tijd, kan tot storingen leiden en is slechts zelden nuttig.

Daarvoor kopieert en plakt u de volgende regel in het terminalvenster:

sudo apt-mark hold libdvd-pkg libdvdcss2

Druk op Enter.

Schermafdrukker
d. Verder is het handig om het schermafdrukprogramma gnome-screenshot te installeren.

Het schermafdrukprogramma van Gnome neemt, vreemd genoeg, minder ballast mee dan dat van Xfce, dus installeert u het beste de schermafdrukker van Gnome. Als volgt:

Menuknop - Systeemgereedschap - Synaptic pakketbeheer
Zoekterm (gebruik niet het brakke snelzoekveld, maar de zoekknop ernaast):
screenshot

Druk op Enter.

Markeer het volgende pakket voor installatie:
gnome-screenshot

Druk op Toepassen (de vink op de werkbalk).

Voortaan is de schermafdrukker bereikbaar onder Menuknop - Hulpmiddelen - Schermafdruk.

Zet de firewall aan

1.5. Standaard staat de ingebouwde firewall uit, maar in veel gevallen is het nuttig om de firewall in te schakelen. Het is verstandig om het voor alle zekerheid sowieso te doen.

Dat kan met een eenvoudige terminalopdracht:

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik in (kopieer en plak via een rechtsklik met de muis):

sudo ufw enable

Druk op Enter (uw wachtwoord blijft onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes wanneer u het intikt, dat hoort zo).

Uncomplicated Firewall (ufw) is voorzien van verstandige en praktische standaardinstellingen, die voor verreweg de meeste thuisgebruikers prima voldoen. U hoeft er dus verder niets aan te doen, tenzij u bijzondere wensen heeft. Een nadere uitleg vindt u hier.

Controleer desgewenst de status van de vuurmuur. In de terminal (kopieer en plak):

sudo ufw status verbose

Druk op Enter.

Zet de boel meer op Nederlands

1.6. Wanneer u Lubuntu Nederlandstalig installeert, krijgt u mogelijk toch niet alles in het Nederlands. Dat kan onder andere komen, doordat niet alle Nederlandse taalpakketten automatisch zijn meegetrokken.

Als volgt corrigeert u dit:
Menuknop - Voorkeuren - Taalondersteuning (Language Support)
.... en installeer alsnog de automatisch aangeboden Nederlandse taalpakketten.

Herstart nu uw computer (volledige herstart). Klaar! De betreffende programma's gebruiken nu de nieuwe Nederlandse vertaling.

Let op: deze handeling zult u willen herhalen na het installeren van extra programma's zoals Libre Office, want ook daarbij worden de Nederlandse taalpakketten misschien niet vanzelf meegenomen.Deel 2

NEGEN AANGERADEN INGREPEN (NIET NODIG, WEL HANDIG)


Doe deze dingen als u er de tijd voor heeft:

Kijk de bijwerkinstellingen na

2.1. Controleer of de instellingen voor bijwerken goed staan, en wel als volgt.

Menuknop - Systeemgereedschap - Updatebeheer - knop Instellingen... - tabblad Updates

Melding geven van een nieuwe versie van Ubuntu: zet dit op: Nooit

Reden: zodra er een nieuwe Lubuntuversie is uitgekomen, krijgt u een melding daarvan via het scherm van het updatebeheer. Daarin staat dan een knop, met behulp waarvan u uw huidige Lubuntuversie (bijvoorbeeld 18.04 LTS) kunt opwaarderen naar een nieuwere versie (bijvoorbeeld 20.04 LTS).

Dat lijkt erg makkelijk, maar ik raad het af om die knop te gebruiken. Schakel deze melding daarom liever uit.

Wanneer er veiligheidsupdates zijn: dit moet staan op: Direct weergeven

Wanneer er andere updates zijn: dit moet staan op: Wekelijks weergeven of Direct weergeven

Reden: het is nooit verstandig om reparaties automatisch te laten plaatsvinden. Ook niet als het veiligheidsreparaties betreft. Er is altijd een risico op problemen (regressies) door een reparatie, zelfs al is dat risico doorgaans klein.

Als u bijgewerkte pakketten altijd bewust installeert, dan weet u ook altijd waar een plotseling opduikend probleem daarna, door wordt veroorzaakt. Dat maakt het makkelijker om zo'n probleem vervolgens weer snel op te lossen.

Let op: zet in het tabblad Ontwikkelaarsopties in geen geval een vinkje bij bionic-proposed ! Daarmee verziekt u uw systeem.

De instellingen voor bijwerken zijn voor het overige al optimaal. Verander daar dus verder niets meer aan.

Verhoog de dubbelkliktijd

2.2. De dubbelkliktijd, oftewel de maximale tijd die er tussen twee klikken mag zitten om te gelden als dubbelklik, is in Lubuntu veel te kort. Dat maakt dubbelklikken lastig.

In Openbox Configuration Manager is er een instelmogelijkheid voor verlenging, maar die is niet betrouwbaar. Als volgt verhoogt u de dubbelkliktijd naar een redelijke waarde:

a. Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Maak eerst een verborgen instellingenbestand aan. Kopieer en plak de volgende tekst in de terminal:

touch ~/.gtkrc-2.0

Druk op Enter.

b. Daarna kopieert en plakt u de volgende tekst in de terminal:

leafpad ~/.gtkrc-2.0

Druk op Enter.

Nu opent het nieuwe lege instellingenbestand zich, in kladblokje Leafpad.

c. Kopieer de volgende tekst en plak die in het bestand:

gtk-double-click-time=400

d. Sla het bestand op en sluit Leafpad.

e. Herstart uw computer (of meld u af en weer aan). Dubbelklikken is nu een stuk makkelijker geworden.

Let op: gebruikersvoorkeur, dus herhalen per gebruikersaccount.

Stel Firefox beter in

2.3. De standaardinstellingen van Firefox zijn niet ideaal: zo verbetert u Firefox.

Breid de klokweergave uit

2.4. Het digitale klokje rechtsonder op de werkbalk, kunt u als volgt uitbreiden met dagnaam en datum:

Rechtsklik muis op klokje

Instellingen van 'Digitale klok'

Klok-opmaak: vervang de bestaande code door de volgende (kopieer en plak via een rechtsklik met de muis):

%a %e %B %G  %k:%M

Klik in het vakje eronder, genaamd Opmaak van gereedschaptip. Nu zou de wijziging direct zichtbaar moeten zijn (zie onderstaande schermafdruk):

Wilt u nog meer opties voor de klokweergave? Kijk dan hier.

Maak uw Lubuntu sneller

2.5. U kunt uw Lubuntu waarschijnlijk merkbaar versnellen, door deze snelheids-tips toe te passen (geschreven voor Ubuntu, maar deels ook bruikbaar in Lubuntu).

Wijzig het standaard-documenttype in Abiword

2.6. In Lubuntu is Abiword de tekstverwerker. Abiword heeft een eigen documenttype, genaamd .abw. Daar staat Abiword standaard op ingesteld. Het is echter handiger om in Abiword .rtf, .odt of .doc te hebben als standaard-documenttype, wegens de uitwisselbaarheid. Dat kan alleen door middel van een echte hack, en wel als volgt:

- Verander eerst iets anders in de voorkeuren van Abiword (dat kunt u later desgewenst weer terugveranderen):

Menuknop - Kantoor - AbiWord
Werkbalk Abiword - Bewerken - Voorkeuren... - tabblad Slimme aanhalingstekens: haal het vinkje weg bij: Slimme (gekrulde) aanhalingstekens inschakelen

Daarmee maakt u een bepaalde sectie aan in het profiel van Abiword, en daar gaat het nu even om.

Klik op Sluiten en sluit Abiword.

Menuknop - Hulpmiddelen - Bestandbeheerder PCManFM
werkbalk bestandbeheerder - Beeld: vink aan: Toon verborgen

Dubbelklik op .config en daarna op abiword

- Rechtsklik met de muis op profile en open het met kladblokje Leafpad (niet simpelweg dubbelklikken, want dan opent het zich in Firefox of in een andere webbladeraar!).

Zoek een Scheme genaamd "_custom_" (tip om het zoeken makkelijker te maken: er is er meer dan één, maar het juiste bevat ook een regel over SmartQuotesEnable) en voeg er een regel aan toe over het DefaultSaveFormat. Als volgt (voor de duidelijkheid heb ik de toe te voegen regel rood gemaakt):


<Scheme
        name="_custom_"
        ZoomPercentage="86"
        SmartQuotesEnable="0"
        DefaultSaveFormat=".rtf"
        />

Tip: voorkom tikfouten: kopieer en plak de nieuwe regel via een rechtsklik met de muis.
Het voorbeeld gaat uit van .rtf; dat kunt u natuurlijk naar believen wijzigen in .odt of .doc.

Sla het profielbestand op en sluit het.

Start nu Abiword en maak een documentje. Als u het opslaat, dan zal de keus standaard staan op .rtf (of .odt, of .doc).

Let op: gebruikersvoorkeur! Dus herhalen per gebruikersaccount.

Let op: schakel de weergave van verborgen bestanden weer uit, want dat is wel zo veilig:
Menuknop - Hulpmiddelen - Bestandbeheerder PCManFM
werkbalk van bestandbeheerder - Beeld: haal het vinkje weg bij: Toon verborgen

Installeer eventueel Libre Office

2.7. De standaard-tekstverwerker van Lubuntu is Abiword. Makkelijk programmaatje, prettig lichtgewicht, behoorlijk compleet. Maar niet te vergelijken met een volwaardig kantoorpakket als Libre Office.

Om Libre Office te installeren zonder al teveel overbodige franje, doet u het volgende.

Let op: doe dit liever niet op oude en zwakke computers; het Libre Office-pakket is behoorlijk zwaar. Dat het niet standaard in Lubuntu zit, heeft een goede reden!

a. Menuknop - Systeemgereedschap - Lubuntu softwarecentrum - Programma's verkrijgen - Kantoor

b. Voeg in eerste instantie alleen Libreoffice writer (tekstverwerker) toe aan het Toepassingenmandje.
Klik op Toepassingenmandje en klik daarna op Pakketten installeren.

Daarmee installeert u tevens alle ondersteunende bestanden en alle afhankelijkheden, maar vrij weinig overbodige onderdelen.

Wat u verder nog nodig heeft, kunt u later alsnog gericht toevoegen. Populaire onderdelen zijn Libreoffice calc voor rekenbladen/spreadsheets, en Libreoffice impress voor diapresentaties.

c. De Nederlandse vertaling van Libre Office komt mogelijk niet vanzelf mee, dus doe nu even:
Menuknop - Voorkeuren - Taalondersteuning
Mogelijk worden er u nu ontbrekende taalpakketten aangeboden. Zo ja, ga akkoord met het aanbod.

d. Venstergrootte veranderen kan nu beeldcorruptie veroorzaken bij LibreOffice, dus installeer een pakket om de integratie met uw werkomgeving te voltooien:

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik de volgende toverspreuk in (voorkom fouten: kopieer en plak):

sudo apt-get install libreoffice-gtk

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in en druk weer op Enter. Uw wachtwoord blijft geheel onzichtbaar; u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

e. De laatste stap voor Libre Office is: stel uw Libre Office goed in.

Schakel de toetscombinatie Ctrl Alt Backspace in

2.8. Lubuntu loopt zowat nooit vast. Maar als het dan toch eens gebeurt, is het handig om een "halve herstart" te doen (alleen de grafische omgeving). Dat is meestal genoeg om de vastloper te verhelpen.

Daarvoor kunt u de toetscombinatie Ctrl Alt Backspace inschakelen. Vroeger stond die standaard ingeschakeld, maar tegenwoordig moet u die eerst even handmatig aanzetten.

U doet dat als volgt:

a. Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik vervolgens de volgende toverspreuk in de terminal (gebruik kopiëren en plakken, om tikfouten te voorkomen):

gedit admin:///etc/default/keyboard

Druk op Enter.

Nu opent zich een tekstbestand. Vervang daarin de regel:

XKBOPTIONS=""

.....door de volgende regel (kopieer en plak):

XKBOPTIONS="terminate:ctrl_alt_bksp"

Sla het gewijzigde bestand op en sluit het.

b. Herstart daarna uw computer (volledige herstart).

c. Na het opnieuw aanmelden kunt u het even uitproberen: Ctrl-Alt-Backspace zou nu de grafische omgeving moeten herstarten en u terugwerpen in het aanmeldscherm.

Let op: wanneer u zich weer aanmeldt na deze "halve herstart", krijgt u misschien een of meer meldingen van foutrapporten. Die kunt u in beginsel gewoon wegklikken, want die hebben alleen betrekking op het onverwachte herstarten van de grafische omgeving, dat u zojuist geforceerd hebt uitgevoerd.

Maar om constant terugkeren van deze melding te voorkomen, kunt u het beste even "tot halverwege" meegaan met de melding: klik op Rapporteren, vul desgevraagd uw wachtwoord in en haal het vinkje weg bij: Een foutrapportage opsturen om te helpen dit probleem op te lossen. Klik daarna op Doorgaan.

Overweeg om de systeemkernversie vast te zetten

2.9. U kunt Lubuntu vastzetten op een bepaalde systeemkernversie. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld als u een bepaald stuurprogramma handmatig hebt geïnstalleerd, wat onbruikbaar zou worden in een nieuwe systeemkern.

Ook is die ingreep handig als u schijfvervuiling door oude systeemkernen wilt voorkómen (want u krijgt nogal wat nieuwe systeemkernen binnen, in de loop van de tijd!). Of als u systeembeheerder bent voor iemand die zelf niet handig is met computers. Vooral als die persoon ver weg woont....

Daardoor krijgt u geen bijgewerkte pakketten meer voor de vastgezette systeemkern; zelfs geen veiligheidsreparaties. Maar het risico van kwetsbaarheden in de systeemkern is doorgaans voor gewone thuisgebruikers nogal klein (webservers zijn een ander verhaal).

Dus het is zeker het overwegen waard. U kunt dit als volgt aanpakken (punt 14).


Deel 3

ACHT NEUTRALE INGREPEN (MISSCHIEN HANDIG)


Doe deze dingen als ze u bevallen:

Meerdere accounts: voorkom dat andere gebruikers bij de bestanden in uw account kunnen

3.1. Heeft u een computer met meerdere gebruikersaccounts? Dan kunt u zonder ingrijpende versleuteling, gemakkelijk andere gebruikers beletten om de bestanden in uw account te benaderen en te zien. En wel op de volgende wijze:

Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

Tik in (kopieer en plak):

chmod -v 700 $HOME

Druk op Enter.

Herhaal dit in elk gebruikersaccount dat dezelfde bescherming nodig heeft.

Let op: dit beschermt u niet tegen iemand met rootrecht (sudo-recht)! Het houdt een vastberaden en ervaren gluurder niet tegen, maar het is wel een effectieve maatregel om "de eerlijke mensen buiten de deur te houden". Als dat niet genoeg is voor u: versleuteling van bestanden of zelfs van uw volledige persoonlijke map, is een stuk veiliger....

Indien u dit ooit ongedaan zou willen maken (maar waarom?), dan is ook dat gemakkelijk. Voor ongedaan maken kunt u deze opdrachtregel gebruiken:
chmod -v 755 $HOME

Bij zeer weinig RAM-geheugen: schakel zRam in

3.2. Wanneer uw computer zeer weinig RAM-geheugen heeft (1 GB of minder), dan blijft het geheugengebrek een probleem, dat regelmatig voor een traag systeem kan zorgen. Zelfs met een verlaging van de swapneiging naar 5.

In dat geval kunt u eens kijken of u betere resultaten kunt bereiken door het inschakelen van een experimentele kernelmodule, genaamd zRam. zRam zorgt ervoor, dat er een gecomprimeerd (samengeperst) virtueel geheugen oftewel swapbestand wordt aangemaakt in uw RAM-geheugen. De compressiefactor is de winst: daarmee "vergroot" u als het ware uw RAM-geheugen.

Let op: deze ingreep zou uw computer instabiel kunnen maken! Pas dit dus niet toe op een belangrijke computer.

De prijs die u hiervoor betaalt is drieledig:

- Uw processor wordt wat zwaarder belast, want die moet constant gaan comprimeren (inpakken) en decomprimeren (uitpakken).

- Als het systeem de RAM-swap heeft gevuld, zal het alsnog op de harde schijf moeten gaan swappen. Met een loodzwaar blok aan het been: het stuk geheugen dat opgeofferd is aan de RAM-swap.

- Het gaat vooralsnog om een experimentele module, dus deze extra laag van complexiteit zou voor instabiliteit kunnen zorgen.

Daarom raad ik zRam voorlopig alleen aan voor computers met zeer weinig RAM-geheugen, en ook dan alleen in combinatie met een verlaging van de swapneiging naar 30. Bovendien is zRam nog niet geschikt voor productiecomputers, maar alleen voor proefbakken en andere niet-essentiële computers.

Installeren gaat als volgt:

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik in (kopieer en plak via een rechtsklik met de muis):

sudo apt-get install zram-config

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

Herstart uw computer.


Controle

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Controleer de werking met de volgende terminalopdracht (kopieer en plak):

cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als het goed is, krijgt u dan een melding over één of meerdere /dev/zram-"partities". zRam is dan actief; u hoeft verder niets te doen.


Verwijdering

Als u zRam weer wil verwijderen, dan kan dat niet met de simpele terminalopdracht apt-get remove, maar alleen als volgt:

a. Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik in (kopieer en plak):

sudo apt-get purge zram-config

Druk op Enter. Tik desgevraagd uw wachtwoord in; dit blijft geheel onzichtbaar, u ziet zelfs geen sterretjes, dat hoort zo.

b. Herstart uw computer.

c. Controleer daarna of zRam daadwerkelijk is uitgeschakeld, met de volgende terminalopdracht (kopieer en plak):

cat /proc/swaps

Druk op Enter.

Als de uitschakeling is gelukt, krijgt u nu geen melding meer over één of meerdere /dev/zram-"partities".

Vensterknoppen verplaatsen

3.3. Vensterknoppen verplaatsen kan als volgt:
Menuknop - Voorkeuren - Openbox Instellingenbeheerder (Openbox Configuration Manager) - Uiterlijk - onderdeel Venstertitels: Knopvolgorde.

Standaard is NLIMC, maar mijn eigen voorkeur is de volgorde van grote broer Ubuntu, namelijk: CIML

Programma's automatisch laten opstarten

3.4. Het is soms handig om een programma automatisch te laten opstarten wanneer u zich aanmeldt op uw computer. Bijvoorbeeld Firefox.

In de Lubuntu-werkomgeving kunt u een programma als volgt automatisch laten opstarten (ik gebruik Firefox als voorbeeld):

- Plaats een snelkoppeling voor Firefox op uw bureaublad: Menuknop - Internet - rechtsklik muis op Firefox webbrowser - Toevoegen aan bureaublad

- Start de bestandbeheerder (PCmanFM) en ga naar uw persoonlijke map.

- Maak de verborgen bestanden zichtbaar via de werkbalk (Beeld - Toon verborgen) en klik door naar de verborgen map .config

- Rechtsklik met de muis op een lege plek in deze map en plaats er een nieuw mapje in, genaamd autostart. Het bestandpad is dus /home/UwGebruikersnaam/.config/autostart

- Plaats een kopie van de snelkoppeling van Firefox die op uw bureaublad staat, in autostart

- Rechtsklik muis op de Firefox-snelkoppeling, open hem met het kladblokje (Leafpad) en zoek de regel Exec=firefox %u

Verander deze in:
Exec=firefox

- Bestand opslaan en sluiten.

Automatisch aanmelden (inloggen)

3.5. Een gebruiker automatisch laten aanmelden (inloggen) kunt u regelen tijdens de installatie van Lubuntu. Hebt u bij de installatie niet daarvoor gekozen, maar wilt u dat alsnog, dan kan dat als volgt.

Een voorbeeld met gebruiker Jantje is het makkelijkste.

Menuknop - Systeemgereedschap - LXTerminal

Tik in (kopieer en plak via een rechtsklik met de muis):

gedit admin:///etc/lightdm/lightdm.conf

Druk op Enter.

Verwijder alle eventuele bestaande tekst en vervang die door onderstaande blauwe tekst:

[Seat:*]
autologin-guest=false
autologin-user=jantje
autologin-user-timeout=0


Vervang jantje uiteraard door uw eigen gebruikersnaam.

Let op: uw gebruikersnaam moet u intikken met uitsluitend kleine letters, want gebruikersnamen hebben "onder de motorkap" geen hoofdletters!

Daarna bestand opslaan en afsluiten.

Herstart uw computer.

Automatisch aanmelden weer ongedaan maken

3.5.1. Automatisch aanmelden weer ongedaan maken bij aanmeldbeheerder LightDM, doet u zo:

a. Open een terminalvenster.
(Een terminalvenster opent u zo: *Klik*)

b. Kopieer en plak de volgende regel in de terminal:

gedit admin:///etc/lightdm/lightdm.conf

Druk op Enter.

c. Nu opent zich een tekstbestand. Zet een hekje (#) voor elke regel in dat bestand (zonder haakjes).

Voorbeeld van een tekstbestand dat zo is aangepast:

#[Seat:*]
#autologin-guest=false
#autologin-user=jantje
#autologin-user-timeout=0


d. Sla het bestand op en sluit het.

e. Herstart uw computer.

Netwerkschijf (NAS) gebruiken met behulp van Gigolo

3.6. Uw netwerkschijf (NAS) kunt u benaderen met behulp van Gigolo.

Zet uw e-mail over van Outlook (Express) in Windows naar Thunderbird in Lubuntu

3.7. Als u in Windows gebruik maakt van Outlook of Outlook Express voor uw e-mail, dan kunt u uw e-mails en instellingen als volgt overzetten naar het e-mailprogramma Thunderbird in Lubuntu (wel eerst even Thunderbird installeren in Lubuntu).

Terminalopdracht automatisch laten uitvoeren bij opstart

3.8. Een terminalopdracht automatisch laten uitvoeren bij het opstarten van de computer, is soms makkelijk. Bijvoorbeeld het legen van de prullenbak, de miniaturenopslag en de map Downloads op een openbare computer. Dit doet u in Lubuntu als volgt:

- Start de bestandbeheerder (PCmanFM) en ga naar uw persoonlijke map.

- Maak de verborgen bestanden zichtbaar via de werkbalk van de bestandbeheerder (Beeld - Toon verborgen) en klik door naar de verborgen map .config - lxsession - Lubuntu

Het bestandpad is dus: /home/UwGebruikersnaam/.config/lxsession/Lubuntu

- Er zou een bestand in moeten staan dat autostart heet. Is dat niet het geval: rechtsklik dan met de muis in (niet op) deze map en plaats er een nieuw bestand in, genaamd autostart. Dit is een tekstbestand. Het bestandpad is dus:
/home/UwGebruikersnaam/.config/lxsession/Lubuntu/autostart

Rechtsklik op autostart en open hem met kladblokje Leafpad. Plaats nu de volgende blauwe regels in het tekstbestand (kopieer en plak, dat is het beste!):

@rm -r -f ./.local/share/Trash/files/*
@rm -r -f ./Downloads/*
@rm -f ./.thumbnails/normal/*


Opslaan en sluiten.

Herstart nu uw computer.

Meld u aan als dezelfde gebruiker. Als het goed is, zijn nu zowel uw prullenbak als de map Downloads geheel leeg.

Hulp vragen

4. Vriendelijke en snelle Nederlandstalige hulp bij uw problemen met Lubuntu, vindt u onder andere op het volgende forum:
forum van Ubuntu Nederlands

Nog meer tips?

5. Wilt u meer tips en trucs? U vindt er nog veel meer op deze webstek!

Zoals deze:

Maak Ubuntu (en Lubuntu) veilig schoon

Veelgestelde vragen

Tips en trucs


Op de inhoud van deze webstek is een Creative Commons-licentie van toepassing.

Algemeen voorbehoud en uitsluiting aansprakelijkheid

Terug naar de thuispagina